Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення аліментів на утримання колишньої дружини

  1. Справа про стягнення аліментів на утримання колишньої дружини протягом трьох років з дня народження...
  2. З рішенням суду у даній справі можна ознайомитися за посиланням тут .

Справа про стягнення аліментів на утримання колишньої дружини протягом трьох років з дня народження загального дитини. Позов задоволено в повному обсязі

У цій статті я хочу висвітлити питання стягнення аліментів на утримання колишньої дружини протягом трьох років з дня народження загального дитини.

За юридичною допомогою до мене звернулася довірителькою, яка пояснила, що бажає стягнути аліменти з колишнього чоловіка на своє утримання протягом трьох років з дня народження їхньої спільної дитини.

Позиція закону (Сімейного кодексу РФ):

Дійсно, Сімейний кодекс РФ надає таке право, а саме, абз. 2 п. 1 ст. 90 Сімейного кодексу РФ говорить: право вимагати надання аліментів у судовому порядку від колишнього чоловіка, що володіє необхідними для цього засобами, має колишня дружина в період вагітності і протягом трьох років з дня народження загального дитини.

Однак, для того щоб стягнути зазначений вид аліментів необхідно:

1. Довести, що вагітність настала в період шлюбу, при цьому шлюб повинен бути офіційно зареєстрований, фактичне співжиття не надає такого права.

2. Довести, що колишній чоловік за своїм матеріальним становищем має необхідних коштів для виплати даного виду аліментів.

3. Довести розмір стягуваних аліментів. Згідно ст. 91 Сімейного кодексу РФ розмір аліментів, що стягуються на утримання колишнього чоловіка, визначається судом виходячи з матеріального і сімейного стану колишнього подружжя та інших заслуговують уваги інтересів сторін у твердій грошовій сумі, що підлягає сплаті щомісячно.

Виходячи з зазначеного предмета доказування було зроблено наступне:

1. У судовому засіданні було виконано запит за місцем роботи колишнього чоловіка, в результаті чого було встановлено, що колишній чоловік володіє необхідними коштами, щоб виплачувати аліменти колишній дружині до досягнення їх спільною дитиною віку трьох років.

2. Були допитані свідки, які дали показання про фінансовий, матеріальний стан матері дитини та її колишнього чоловіка. Завдяки цієї категорії хворих було встановлено, що колишня дружина потребує отримання аліментів на своє утримання від колишнього чоловіка після розірвання шлюбу.

3. Чи були витребувані і долучені до матеріалів справи різного роду письмові докази, що свідчать про потребу подружжя в отриманні аліментів і можливість колишнього чоловіка сплачувати кошти на її утримання. До таких доказів, зокрема, ставилися відомості про рухоме і нерухоме майно обох сторін, відомості про відсутність у колишньої дружини житлового приміщення, що, в свою чергу, підтверджувало необхідність найму житла, відомості про знаходження колишньої дружини у відпустці по догляду за дитиною до досягнення останнім віку півтора років, а відповідно, неможливість здійснювати трудову діяльність. Також були долучені довідки про розмір одержуваного посібники матір'ю до досягнення дитиною віку півтора років.

На підставі отриманих доказів було встановлено юридично значима обставина - потреба колишньої дружини в отриманні аліментів на своє утримання і можливість колишнього чоловіка виплачувати даний вид аліментів.

Важливою обставиною був розмір аліментів. Як відривний точки визначення розміру аліментів був взяти прожитковий мінімум для працездатного населення, встановлений в конкретному суб'єкті за місцем проживання довірителькою. Таким чином, було визначено розмір стягуваних аліментів який склав 10 000 рублів.

Підсумок по справі:

На підставі наданих доказів суд виніс рішення - стягнути аліменти на утримання колишньої дружини, до досягнення дитиною віку трьох років, в розмірі 10 000 рублів щомісяця, з урахуванням подальшої індексації.

З іншими статтями адвоката Спиридонова М.В. про стягнення аліментів на утримання колишньої дружини до досягнення дитиною віку трьох років можна ознайомитися на порталі професійного співтовариства юристів і адвокатів «Праворуб.ру» за вказаною засланні .

Автор статті - адвокат Спиридонов Михайло Володимирович.

З рішенням суду у даній справі можна ознайомитися за посиланням тут .

З зразком позовної заяви про розірвання шлюбу, стягнення аліментів на неповнолітню дитину та аліментів на утримання колишньої дружини можна ознайомитися за посиланням тут .

Поділитися статтею в соціальних мережах Кількість переглядів статті: 2 579