Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення аліментів, як змусити «недбайливого» батька платити аліменти

Стягнення аліментів, як змусити «недбайливого» батька платити аліменти   Останнім часом, в Дніпропетровську погіршився співвідношення кількості укладених шлюбів і «розлучень» на користь «розлучень»

Стягнення аліментів, як змусити «недбайливого» батька платити аліменти

Останнім часом, в Дніпропетровську погіршився співвідношення кількості укладених шлюбів і «розлучень» на користь «розлучень». Результатом такого погіршення стало збільшення кількості «недбайливих» батьків не бажають платити аліменти на своїх дітей.

На щастя закон на боці батьків, з якими залишилися проживати діти. У зв'язку з чим, законодавцем були закріплені механізми захисту прав дітей на аліменти.

Як же змусити «недбайливих» батьків платити аліменти на дитину?

Існують два способи вирішення даної проблеми: добровільний і примусовий порядок стягнення аліментів.

1. Добровільний порядок стягнення аліментів. Якщо Ваш колишній готовий самостійно платити аліменти на дитину і Ви зуміли узгодити між собою розмір цих аліментів, Вам необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса міста Дніпропетровська з проханням зафіксувати Вашу домовленість на папері.

Зробити це треба перш за все через те, що сьогодні Ви домовилися, а завтра одна зі сторін договору забула про домовленості або передумала платити аліменти з тих чи інших причин. Крім того, наявність домовленості про сплату аліментів оформленої в нотаріальній формі дає можливість стягнути її в примусовому порядку, минаючи звернення до суду. Звичайно ж, в такому випадки Вам може знадобитися допомога сімейного адвоката практикуючого в Дніпропетровську.

В нотаріальному договорі про аліменти на дитину Ви можете вказати терміни і порядок оплати таких аліментів, домовитися про те, як вони будуть оплачуватися (у фіксованій сумі або у частці від заробітної плати). Даний спосіб цілком може забезпечити права дитини на аліменти, але він включає в себе обов'язковий елемент - згода обох сторін.

Якщо Ваш «колишній» не бажає платити аліменти на дитину або не бажає платити в тому розмірі, на який Ви претендуєте, а може він і бажає, але не може, єдиний вихід у такій ситуації - примусовий порядок стягнення аліментів.

2. Примусовий порядок стягнення аліментів передбачає звернення до суду. Якщо ми Ви упустили випадок і не уклали нотаріальний договір про стягнення аліментів на дитину, Вам необхідно буде найкоротші терміни звернутися до сімейному адвокату, практикуючому в Дніпропетровську з проханням про складання позову про стягнення аліментів. Щоденне зволікання з подачею позову про стягнення аліментів призводить до втрати Вашою дитиною аліментів, оскільки суд присуджує аліменти з моменту подачі позову.

Як правило, розмір аліментів встановлюється судом у частці від доходу колишнього чоловіка. Практика розгляду подібних суперечок в місті Дніпропетровську говорить про те, що найчастіше розмір аліментів на дитину становить ¼ від всіх доходів на одну дитину. Деякі суди стягують аліменти в розмірі 1/3 від усіх доходів батька. Розмір стягуваних аліментів встановлюється судом з урахуванням конкретних обставин справи, матеріального стану платника аліментів, наявність у нього на утриманні інших осіб.

Так чи інакше, максимальний розмір аліментів не може перевищувати 70% від усіх доходів платника, які присуджуються судами Дніпропетровська при наявності декількох дітей, а мінімальний розмір аліментів незалежно від доходів платника не може бути менше 30% від мінімального прожиткового мінімуму.

Якщо ж батько має нерегулярний дохід або частину заробітної плати отримує в натурі, суди Дніпропетровська присуджують аліменти в твердій грошовій сумі. Розмір таких аліментів, як правило, прив'язаний до мінімального прожиткового мінімуму необхідного для дитини відповідного віку, що на 2014 рік становить близько 600 грн.

Ухилення від сплати аліментів або прострочення їх оплати дає можливість стягнути з такого ухильника пеню в розмірі 1% від суми заборгованості за кожен день прострочення. Для стягнення заборгованості, необхідно буде звернутися до сімейного адвокату, практикуючому в Дніпропетровську .

Наявність у платника аліментів заборгованості за 6 місяців дає Вам можливість залучити його до кримінальної відповідальності. Законом передбачено покарання за несплату аліментів у вигляді обмеження волі до двох років.

Звичайно ж, АК «Мій адвокат» бажає Вам створювати міцні і дружні родини, а у випадку їх розпаду, мирним шляхом домовлятися про таких важливих елементах сімейних відносин, як аліменти на дитину. Але якщо Вам знадобитися допомога у вирішенні даного питання, не зволікайте, звертайтеся до сімейному адвокату АК «Мій адвокат».

Читайте також:

Збільшення розміру аліментів зі зміною способу їх оплати.

АЛІМЕНТИ НА БАТЬКІВ. ЯК ВБЕРЕГТИ ДІТЕЙ ВІД неплатників аліментів

ЗАЯВА НА АЛІМЕНТИ. ЩО ПОТРІБНО ВРАХУВАТИ

ЯКИЙ РОЗМІР аліменти присуджуються у ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ

АЛІМЕНТИ 2016. СКІЛЬКИ ОТРИМАЮТЬ ДІТИ З 2016 РОЦІ

Інші статті від сімейного адвоката

Як же змусити «недбайливих» батьків платити аліменти на дитину?