Реклама
Реклама
Реклама

Сплачується чи держмито на аліменти у 2018 році

  1. Виплата аліментів у твердій сумі
  2. Чи потрібно сплачувати держмито по аліментах
  3. Оплата держмита по аліментах
  4. Нюанси сплати державного мита у справах про стягнення аліментів
  5. реквізити перекладу
  6. Відомості про платника
  7. Способи сплати держмита
  8. Порядок звернення до суду
  9. Розрахунок розміру держмита
  10. Звільнення від сплати державного мита
  11. Судова практика

Подача позовної заяви до суду практично завжди супроводжується сплатою державного мита. Розмір цього платежу залежить від кількох обставин. Зокрема, порядок справляння та правила визначення розмір таких виплат обумовлені в Податковому кодексі.

За нормами російського законодавства, сплата держмита слід виконувати з дотриманням державними органами певного роду процесуальних дій, до яких, в тому числі, відносяться і розгляд позовних заяв про стягнення аліментів .

Розмір збору може істотно відрізнятися в процентному співвідношенні до суми позовної заяви або у вигляді суворо певної суми. Дана вимога встановлено в статті 83 Сімейного кодексу. Особливістю такого державного збору є те, що розмір величини відрахувань не залежить від регіону подачі позову, а остаточний розмір мита, часто, залежить від вартості позовною вимог

Виплата аліментів у твердій сумі

Щодо вимог, що стосуються майна і претензій немайнового характеру, існує прямо пропорційна залежність між сумою заявлених вимог і розміром державного мита. Саме тому позивач, заявляючи вимогу про видачу наказу, повинен бути готовий до того, що йому доведеться сплатити збір у розмірі 50 відсотків від вартості вимог.

Перед подачею позовної заяви, громадянин повинен грунтовно підготувати всю документацію і скласти позовну вимогу в суворій відповідності до вимог процесуального законодавства Перед подачею позовної заяви, громадянин повинен грунтовно підготувати всю документацію і скласти позовну вимогу в суворій відповідності до вимог процесуального законодавства. При виявленні факту порушення, суддя має право залишити позов без розгляду або призначення неустойки. В такому випадку у заявника з'явиться час для усунення помилок і порушень.

Згідно із законом, незалежно від винності тієї чи іншої сторони процесу в суті заявленої суду претензії, тягар по сплаті державного мита покладено на позивача. У тих випадках, коли у громадянина є право на звільнення від такого роду платежів, разом з позовною заявою він повинен представити документ, що підтверджує можливість отримання пільги.

Чи потрібно сплачувати держмито по аліментах

Позивач, який запитує стягнення аліментів, згідно із законом, звільняється від сплати державного мита. Однак законодавчі норми, що стосуються таких зобов'язань, неоднозначні.

Насправді, питання щодо сплати державного мита пов'язані не тільки з розміром цього збору, а й з можливістю звільнення або значного зменшення розміру цієї виплати для окремих категорій громадян, які опинилися в певних життєвих ситуаціях.

Незалежно від суті заявленої претензії, сплата державного мита повинна бути оплачена позивачем, дана вимога обумовлено в статті 132 Цивільного процесуального кодексу. Відповідно, сплата цього платежу повинна бути проведена заявником, за винятком випадків, зазначених у законодавстві.

Оплата держмита по аліментах

Державне мито - це вид обов'язкових платежів, які виробляються громадянами в державний бюджет. Це - свого роду плата за надання юридично значимих послуг щодо позивача. При цьому на законодавчому рівні містяться деякі неточності, що стосуються визначення розміру державного мита при спілкуванні в суд стягувача аліментів.

У першому випадку передбачається єдиний порядок призначення збору, такий варіант призначається на підставі наступних положень:

  1. За вимогами статті 333 Податкового кодексу, при подачі позовної заяви на аліментні виплати, призначені для утримання неповнолітніх дітей, розмір державного мита становить 100 рублів.
  2. Якщо крім позовної заяви на стягнення коштів на користь неповнолітніх заявляється вимога про матеріальну підтримку колишнього дружина , Розмір мита збільшується вдвічі.

У другому ж випадку розмір збору за розгляд позову по аліментах розраховується в процентному відповідно до підсумкової суми за заявою. В цьому випадку враховується сума аліментів за рік.

Через подібні неточностей в російському законодавстві, в окремих судах широко поширена практика по сплаті державного мита в розмірі ставки за позовами майнових вимог. Тобто, в більшості випадків розмір держмита безпосередньо залежить від заявлених позовних вимог.

Якщо той з батьків, який звертається за стягненням аліментів, відноситься до пільгової категорії громадян, то всі судові витрати, пов'язані з розглядом цієї справи, бере на себе відповідач.

Нюанси сплати державного мита у справах про стягнення аліментів

Нюанси подання позову

При зверненні з позовною заявою до суду, варто враховувати той факт, ч в разі винесення судом позитивного рішення, аліментні виплати не будуть перераховані готівкою відразу ж після винесення постанови. За нормами російського законодавства, виплата аліментів повинна проводитися в суворій відповідності з регламентів, гроші перераховуються безготівковим способом. Отже, питання про сплату держмита за розгляд такої справи вирішується таким же чином.

Щоб здійснити оплату квитанції, заявник повинен заповнити квитанцію з реквізитами перерахування грошових коштів, а також вказати інформацію про те, на користь кого перераховуються гроші. Згідно із законом, суд має право прийняти документацію до розгляду тільки за умови правильного заповнення всіх паперів, в тому числі оцінюється і правильність заповнення квитанції про сплату збору.

реквізити перекладу

Уточнити реквізити, за якими повинен бути здійснений платіж, можна у відділенні мирового суду, в яке подається позовна заява. Важливо, щоб в квитанції була відображена наступна інформація:

  1. ОКТМО.
  2. ІПН.
  3. КПП.
  4. Відомості про одержувача платежу. В цьому випадку одержувачем виступає судова установа, тому повинна бути вказана інформація про найменування органу, місці розташування.
  5. Дані про фінансову організації, банку, який відповідальний за переказ грошових коштів.
  6. Відомості про рахунок отримувача коштів.

Відомості про платника

Не менш важливо приділити особливу увагу заповненню відомостей про особу, який здійснює переказ грошових коштів:

  1. Відомості про паспорт, адреса постійного проживання та відомості про реєстрацію.
  2. У платіжному дорученні, якщо оплата проводиться з особистого рахунку платника, повинна бути відображена інформація про номер рахунку, з якого списуються гроші.
  3. У графі «призначення платежу» слід вказати конкретний вид державного мита. В цьому випадку, призначенням є стягнення аліментів.
  4. Певною графі повинна бути вказана конкретна сума, яка дорівнює всій сумі державного мита.
  5. На квитанції обов'язково вказівку підпису платника і дати перерахування грошових коштів.

Способи сплати держмита

На даний момент громадянин може сплатити держмито декількома способами:

  1. Перерахування коштів через банківський термінал.
  2. Оплата квитанції через касу банку.
  3. Використання для перекладу онлайн-ресурси.

У випадку з переказом коштів через касу банку, крім готівки, можна скористатися банківською картою або власним рахунком, відкритим в цій фінансовій організації. В якості підтвердження факту оплати віддається видана платнику на руки квитанція, в якій проставляється відмітка банку. Ще один документ, який підтверджує переказ - чек-квитанція, яка видається при проведенні платежу через банківський термінал.

Порядок звернення до суду

За нормами російського законодавства, позивач має право звернутися із заявою до суду за призначенням аліментів на неповнолітню дитину в будь-який момент часу, незалежно від того, розірвали батьки малолітнього свій шлюб.

Однак варто пам'ятати про те, що при підготовці заяви про стягнення коштів з платником аліментів, гроші можуть бути стягнуті тільки максимум за три роки, що передують зверненню до суду.

Основна умова, яке необхідно дотримати для отримання аліментних виплат за минулі періоди, - наявність докази того, що було вжито заходів для стягнення коштів протягом аналізованого проміжку часу. В якості такого доказу виступає письмове звернення позивача, в якому міститься вимога про сплату грошових коштів на утримання неповнолітньої дитини.

Розрахунок розміру держмита

При розрахунку розміру державного мита, в залежності від розміру заявлених позовних вимог, повинні бути зроблені наступні заходи:

  1. Перш за все, потрібно визначити суму позову і спосіб призначення аліментів. Це може бути як певна частка від одержуваних платником аліментів доходів, так і строго встановлена ​​сума (аліменти в твердій розмірі).
  2. Далі потрібно виявити наявність пільг по сплаті державного мита.
  3. Наступні крок - визначення судової інстанції, в якій буде розглядатися заява, а також форма судочинства у справі.
  4. За нормами законодавства, судочинство передбачає можливість отримання збору в розмірі 50 відсотків на позови, які зачіпають майнові питання.
  5. Оскарження судового рішення в суді у вигляді апеляції тягне за собою сплату половини від суми заявлених в позові вимог немайнового характеру.
  6. За нормами Податкового кодексу можливі відмінності в технічне забезпечення розгляду справи. З цього законодавчого акту, процентне співвідношення виникає при розрахунку мита з майнових позовів. Позові ж немайнового характеру виходять з вимог заяви.
  7. При присутності в позовній заяві вимог, що мають немайнову характер, а також претензій по майну, податковий збір сплачується окремо.
  8. При запиті судового наказу щодо позову, що має майновий характер, розміру платежу становить половину від суми, зазначеної в заяві.

Звільнення від сплати державного мита

За нормами російського законодавства, фінансові обов'язки по сплаті державного мита при поданні позовної заяви до суду безпосередньо залежать від категорії громадян, які звернулися до судового органу За нормами російського законодавства, фінансові обов'язки по сплаті державного мита при поданні позовної заяви до суду безпосередньо залежать від категорії громадян, які звернулися до судового органу. Якщо заявник належить до однієї з категорій, визначених на законодавчому рівні, відсоток не сплачується.

У Податковому кодексі визначено такі категорії громадян:

  1. Герої СРСР і герої Росії.
  2. Кавалери Ордену Слави.
  3. Інваліди Великої Вітчизняної війни.
  4. Учасники Великої Вітчизняної війни.

Крім перерахованих вище категорій громадян, від сплати державного мита при поданні позовної заяви, звільняються наступні особи:

  1. Особи, визнані інвалідами першої або другої групи.
  2. Особи, які брали участь в бойових діях.

Судова практика

Найбільшою складністю при визначенні питання про необхідність плати державного мита при розгляді справ, що стосуються стягнення аліментів, є те, який саме трактування закону дотримується мировий суддя. Наприклад, в деяких нормативних актах сплата при стягненні аліментів не передбачається.

Однак в Податковому кодексі зазначено, що при подачі позовної заяви сплачується держмито в розмірі 100 рублів. Якщо в суді розглядається справа про стягнення коштів на дітей і колишнього дружина , То розмір стягуються засобу збільшується вдвічі.

Звертаємо вашу увагу на те, що законодавство Росії постійно змінюється і написана нами інформація може застарівати. Для того щоб вирішити виниклий у вас питання по Сімейному праву, ви можете звернутися в безкоштовну консультацію юристів сайту.