Реклама
Реклама
Реклама

Школа бухгалтера № 30 :: Сплата аліментів підприємцем-єдинником

Школа бухгалтера № 14 (23.7.2007)
повторення вивченого

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

Підприємці-єдинники «обласкані» законодавством з усіх боків. Заплативши державі один раз на місяць фіксовану суму, вони більше їй вже нічого не винні. І, як виявилося, не тільки їй одній.

Громадянину України за виконавчим листом присуджена на сплата аліментів на утримання однієї дитини в розмірі 50% від суми отриманого доходу. Громадянин є приватним підприємцем, який працює за спрощеною системою оподаткування без найманих працівників (далі - підприємець-єдинник), який платить фіксовану ставку податку в розмірі 200 гривень на місяць. У податковому звіті в графі 4 «Обсяг виручки» він ставить прочерк. З якої суми доходу підприємець повинен платити аліменти?

Для початку уточнимо. Відповідно до пп. 16.1 постанови КМУ від 26.02.93 р № 146 «Про перелік видів доходів, що враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб» (далі - Перелік № 146) дохід від підприємницької діяльності є доходом, з якого утримуються аліменти.

Приватний підприємець - платник єдиного податку не зобов'язаний вести облік своїх доходів і витрат, і, звітуючи перед податковою інспекцією в квартальному «Звіті суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи» за формою додатка 3 до «Порядку видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку», затвердженого наказом ДПАУ від 29.10.99 р № 599 (далі - Порядок № 599), вказує суму сплаченого єдиного податку і суму отриманого доходу, яка повинна відповідати загальній сумі за аналогічний період в «Книзі обліку доходів і витр дов », яку ведуть громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності протягом календарного року за формою додатка № 10 до« Інструкції про прибутковий податок з громадян », затвердженої наказом ДПАУ від 21.04.93 р. № 12.

Хоча підприємець-єдинник не вказує суму доходу, розрахувати її все-таки можна. І як це зробити, відповіла ДПАУ (листи ДПАУ від 04.11.98 р № 12759/10 / 17-0517 та від 02.04.2004 р № 5792/7 / 17-2118).

Правда, по приватних підприємцях - платникам фіксованого податку. Але, так як порядок сплати і зарахування її частини до Пенсійного фонду фіксованого податку принципово нічим не відрізняється від аналогічних дій за єдиним податком, вважаємо, що цими рекомендаціями можна скористатися і для визначення доходу підприємця-єдинника. Підприємець-єдинник повинен визначити дохід, виходячи з того, якого розміру доходу відповідає сплачена ним фіксована сума єдиного податку, якщо б це був податок з доходів фізичних осіб (далі - ПДФО).

При цьому слід враховувати, що 42% від суми єдиного податку, сплаченого до бюджету, перераховується до Пенсійного фонду. Тому сума ПДФО, з якої визначається дохід підприємця-єдинника, дорівнює сумі єдиного податку за ставкою, що сплачується підприємцем, мінус 42% внесків до Пенсійного фонду, визначених від ставки єдиного податку. Сума доходу, яка відповідає сумі ПДФО, визначається виходячи з ставки ПДФО, що дорівнює 15%. Податкова соціальна пільга до доходів приватного підприємця не застосовується.

Для нашого випадку підприємець-єдинник сплачує податок в сумі 200,00 грн на місяць.

З цієї суми єдиного податку 42% зараховуються до Пенсійного фонду: 200,00 грн х 42/100 = 84 грн.

З суми, що залишилася (200,00 грн - 84,00 грн = 116,00 грн) і будемо розраховувати дохід: 116,00 грн / 15/100 = 773,33 грн.

Відповідно до п. 13 Переліку № 146 утримання аліментів здійснюється із суми доходу, отриманого платником аліментів, після утримання з цього доходу внесків до Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, Фонду соціального страхування на випадок безробіття та ПДФО.

Підприємець-єдинник, сплачуючи єдиний податок, звільняється від обов'язку сплачувати всі вище перераховані податки і збори (п. 6 Указу Президента «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» від 03.07.98 № 727/98). Казначейство саме здійснює залік частини сплаченого єдиного податку внесками до Пенсійного фонду, і ми це врахували, зменшивши суму податку на внески в Пенсійний фонд. Розрахувавши дохід підприємця, виходячи з суми ПДФО, прирівняної до суми єдиного податку за вирахуванням внесків до Пенсійного фонду, ми отримали нарахований дохід. Тому, на думку автора, дохід, з якого підприємець-єдинник повинен утримати аліменти, необхідно зменшити на суму ПДФО, що дорівнює 116,00 грн.

В результаті отримаємо суму аліментів в розмірі 50% від отриманого доходу, яку підприємець повинен сплатити на утримання дитини. Вона складе 328,66 грн ((773,33 грн - 116,00 грн) х 50/100).

Марина Тарасова

Види діяльності платника ЄП та ПДФО   Практика   Підстави для неутримання ПДФО при виплаті доходу фізособі - платнику ЄП1 Підприємствам, які виплачують дохід фізособам - платникам єдиного податку під час придбання у них товарів, робіт або послуг для визначення об'єкта оподаткування податком з доходів фіз Види діяльності платника ЄП та ПДФО
Практика
Підстави для неутримання ПДФО при виплаті доходу фізособі - платнику ЄП1 Підприємствам, які виплачують дохід фізособам - платникам єдиного податку під час придбання у них товарів, робіт або послуг для визначення об'єкта оподаткування податком з доходів фіз ...

Перелік опублікованих матеріалів   № 24 (16 Перелік опублікованих матеріалів
№ 24 (16.6.2008) :: Повторення вивченого
«Велике бачиться на відстані». Тільки зараз, озираючись назад, на відстані в кілька місяців можна оцінити те, що зроблено. Сподіваємося, що ваша оцінка, дорогі читачі, буде позитивною ....

перелік прикладів   № 24 (16 перелік прикладів
№ 24 (16.6.2008) :: Повторення вивченого
Приклад завжди впливає сильніше, ніж проповідь.
Семюел Джонсон ...

З якої суми доходу підприємець повинен платити аліменти?