Реклама
Реклама
Реклама

Скасування аліментів на дитину: зразок позовної заяви про припинення стягнення аліментів

  1. Законні підстави і причини для скасування аліментів
  2. оспорювання батьківства
  3. передача батьківства
  4. Як скасувати аліменти якщо чоловік і жінка помирилися?
  5. Як скасувати аліменти в судовому порядку
  6. Які документи необхідні
  7. Зразок позовної заяви про скасування аліментів на дитину
  8. висновок

Питанням «як скасувати аліменти на дитину?» Задаються не тільки батьки, які не бажають дотримуватися букви закону, а й люди, що потрапили у важку життєву ситуацію. До таких випадків суд і сімейне право підходить суто індивідуально, і способів скасування виплат (абсолютно законних) насправді існує безліч.

Законні підстави і причини для скасування аліментів

Чи можна скасувати аліменти законно? Так, в Сімейному кодексі Російської Федерації є кілька винятків, які дозволяють уникнути аліментних виплат:

  1. Питанням «як скасувати аліменти на дитину Як би це банально не звучало, але перша і головна причина для скасування аліментів - це досягнення дитиною 18-ти річного віку. В такому випадку це відбувається автоматично. Винятком вважаються ті сім'ї, в яких повнолітнім стало чадо, важко хворіють і не має працездатності і, як наслідок, можливості себе забезпечити.
  2. Скасування аліментів можлива в зв'язку з проживанням дитини з батьком (або іншою особою, яка до цього здійснювало виплати). У практиці зустрічаються випадки, коли батько забирає дитину до себе, а аліменти продовжують виплачуватися на рахунок колишнього чоловіка, тому що рішення суду про виплати все ще має законну силу. В такому випадку подається позов, який визначає місце проживання неповнолітнього і перепризначає аліменти на іншу особу.
  3. Якщо батьківство буде оскаржене через суд.
  4. Скасування виплат повнолітнім дітям можливо, якщо буде доведена їх працездатність (або той факт, що вони отримують доходи незалежно від своїх проблем зі здоров'ям).
  5. Підставою для скасування аліментів є смерть одного з учасників аліментних правовідносин. Зобов'язання виплачувати аліменти не успадковується.
  6. Якщо було підписано добровільне угоду і був обраний інший шлях погашення аліментних зобов'язань.
  7. Якщо дитину, на рахунок якого виплачувалися аліменти, офіційно усиновив новий другий батько.
  8. Якщо в одержувача аліментів (повнолітнього) було складне фінансове становище, але тепер воно змінилося в кращу сторону.
  9. Скасування інвалідності повнолітнього.

оспорювання батьківства

Якщо у батька виникли сумніви щодо того, чи є дитина йому прямим родичем , Він може подати позов про оскарження спорідненості. У такому випадку за рахунок позивача проводиться ДНК експертиза , За результатами якої суд виносить своє рішення. Якщо батько не знав, що неповнолітній не є його нащадком, і це було доведено через суд, аліментні зобов'язання з нього знімаються.

Важливо. Процедура скасування аліментів через оспорювання батьківства неможливе, якщо дитина була усиновлена. Сімейне право вважає, що громадянин, взявшись рішення про усиновлення, повинен нести відповідальність за свою дитину до кінця.

Варіант з оскарженням спорідненості неможливий для дітей, які виплачують аліменти батькам . Якщо дорослі виконували свої батьківські обов'язки, містили і виховували неповнолітніх, факт їх кровного споріднення для сімейного права не має ніякого значення.

передача батьківства

передача батьківства

Громадянин не може відмовитися від дитини , Щоб уникнути аліментних зобов'язань. У той же час інша людина не може усиновити неповнолітню, якщо у нього є живий, не позбавлений батьківських прав батько або мати.

Іноді в таких випадках батьки йдуть на угоду. Біологічний батько пише відмову від дитини, а новий вітчим тут же його усиновляє. Батьківські обов'язки перекладаються з першого повнолітнього на другого, і, як наслідок, припиняється виплата аліментів. Після проведення такої процедури біологічний батько не має права витребувати аліменти зі свого дитини після його повноліття.

Неможливо передати батьківські обов'язки третій особі без згоди на це подружжя. Її позиція підтверджується підписом в мировій угоді.

Якщо батько буде позбавлений батьківських прав або просто напише відмову від дитини, зобов'язання виплачувати аліменти не припиниться. У той же час такий батько не може вимагати аліментів з такого чада, після настання його повноліття. Також з нього не можуть витребувати аліменти на утримання вже дорослого, але непрацездатного дитини.

Як скасувати аліменти якщо чоловік і жінка помирилися?

Розібратися з тим, як скасувати аліменти на дитину в разі примирення сторін не так складно. Процедуру умовно можна поділити на два види:

  1. Якщо батьки знову живуть разом.
  2. Якщо була затверджена інша форма виплат.

У першому випадку громадянин, який отримував виплати на дитину, повинен відправитися в виконавчу службу і забрати виконавчий лист У першому випадку громадянин, який отримував виплати на дитину, повинен відправитися в виконавчу службу і забрати виконавчий лист.

Якщо протягом року він не буде повернений назад, то відповідач ніколи не буде виплачувати аліменти на цю дитину. Повторна подача позову у такій справі неможлива.

Для того, щоб уникнути подібного казусу (адже люди, навіть знову зійшовшись, можуть знову розійтися) необхідно по закінченню 11-ти місяців повернути виконавчий лист в службу на 3-5 днів.

Після того, як вони знову внесуть його в базу, документ можна знову забрати на найближчі 11 місяців. Звичайно, процедура це монотонна і втомлива, але зате вона зможе убезпечити права неповнолітнього в разі повторного розставання батьків.

Також батьки можуть домовитися про скасування аліментів в рахунок іншої форми виплат. Найчастіше погасити аліментні зобов'язання можна нерухомістю, яким зобов'язанням сплатити дороге вищу освіту.

Рідше суд допускає в якості аліментів оплату лікування або регулярні грошові відрахування для того, щоб неповнолітній міг провести оздоровчий відпочинок на морі.

Як скасувати аліменти в судовому порядку

Скасувати виплату аліментів (крім випадків досягнення дитиною повнолітнього віку або смерті однієї зі сторін) можна або в світовому, або в судовому порядку.

У першому випадку позивач повинен забрати виконавчий лист зі служби У першому випадку позивач повинен забрати виконавчий лист зі служби. На цьому процедура скасування аліментів вважається завершеною тимчасово, а по закінченню року - на постійній основі.

Якщо ж вирішити справу мировою угодою не виявилося можливим, звертатися необхідно до суду першої інстанції загальної юрисдикції.

Розглядаються такі справи в ході цивільного судочинства. Оскаржуватися рішення про аліменти може аж до касаційної інстанції.

Розглядаються такі справи в середньому за 1-3 місяці, якщо у судді не дуже високе навантаження.

Які документи необхідні

Для того, щоб скасувати аліменти, потрібно зібрати певний пакет документів. Стандартними для будь-якої справи будуть:

  1. Документ, що ідентифікує особу позивача.
  2. Документ, що ідентифікує особу дитини (свідоцтво про народження в даному випадку).
  3. Копії свідоцтв про укладення та розірвання шлюбу.
  4. Квитанцію, що підтверджує оплату судового збору.
  5. Копію виконавчого листа по справі про стягнення аліментів.

Далі в індивідуальному порядку додаються документи, які стануть доказовою базою у справі. Наприклад, якщо дитина тепер проживає з батьком, який виплачує аліменти, до позову потрібно додати виписку з будинкової книги або рішення суду у справі про визначення місця проживання неповнолітнього.

Якщо ж виплати скасовуються через мирової угоди (коли дружина пішла на мирову, а потім повернула виконавчий лист і вимагає виплат), тоді до справи прикріплюється копія договору.

Зразок позовної заяви про скасування аліментів на дитину

Скасування аліментів в судовому порядку передбачає складання позову. Зразок заяви про припинення стягнення аліментів можна знайти нижче.

Шапка позову оформляється стандартно: в правому верхньому кутку вказуються дані і реквізити сторін, суду, служби у справах неповнолітніх.

Заява починається з подання позивача (його повного ПІБ, місця проживання) та короткого викладу ситуації, що склалася. Необхідно вказати дату розлучення і ПІБ колишньої дружини / чоловіка, дату народження дитини і його ПІБ. В одному-двох реченнях згадується і причина розлучення. Вказується, позбавлений позивач батьківських прав.

Завантажити зразок Завантажити зразок.

Зразок позовної заяви про скасування аліментів на дитину стандартний для всіх, але в основній частині його потрібно наповнити унікальними обставинами, які доведуть суду необхідність позбавлення позивача від виплат. Тут необхідно розписати всі аргументи, які можуть стати причиною скасування виплат, і послатися на прикріплену до позову доказову базу, якщо така є.

Далі батько після слова «прошу» висловлює свою позовну вимогу: скасування виплати аліментів, або виплата за рахунок передачі дитині майна.

В кінці заяви обов'язково наводиться перелік документів, які прикріплені до нього, а також залишаються дата і підпис. Якщо позивач забув вказати дату, позов можуть відхилити з формальних причин.

висновок

Аліментні справи завжди складні через те, що держава апріорі встає на сторону дітей і позбавлених працездатності дорослих. Домогтися скасування виплат складно, але можливо.

Для того, щоб подібне справа пройшла успішно, необхідно обов'язково звернутися до юриста і зібрати всю доказову базу.

Як скасувати аліменти якщо чоловік і жінка помирилися?