Реклама
Реклама
Реклама

Сімейний кодекс РФ 2019 - аліменти на дітей, їх розмір

  1. Сімейне право
  2. Які статті Сімейного кодексу регулюють виплати
  3. Обов'язки батьків і утримання неповнолітньої дитини
  4. Розмір аліментів на дітей, встановлений в судовому порядку
  5. Види заробітку, з яких проводиться виплата аліментів на неповнолітніх дітей
  6. Обчислення аліментів на дітей у твердій сумі
  7. Аліменти на дітей, які залишилися без батьків
  8. Аліменти на непрацездатних дітей після 18 років
  9. Додаткові витрати на дітей
  10. Обов'язки повнолітніх дітей по відношенню до батьків
  11. Додаткові витрати на батьків

Одним з основоположних документів, присвячених регулювання цивільних правовідносин між подружжям і дітьми, є в нашій країні Сімейного кодексу РФ Одним з основоположних документів, присвячених регулювання цивільних правовідносин між подружжям і дітьми, є в нашій країні Сімейного кодексу РФ.

Дуже часто проблема аліментів, виплату яких регулює Сімейний кодекс РФ, стає чи не єдиним юридичним питанням, яке по-справжньому цікавить учасників цих цивільних правовідносин, тобто батьків і дитини.

Сімейне право

Сучасне сімейне право передбачає кілька варіантів розвитку подій в тому випадку, якщо ситуація все ж дійшла до того, що одному з батьків необхідно сплачувати аліменти Сучасне сімейне право передбачає кілька варіантів розвитку подій в тому випадку, якщо ситуація все ж дійшла до того, що одному з батьків необхідно сплачувати аліменти. Примусова виплата аліментів або угода про сплату аліментів - Сімейний кодекс РФ пропонує нам такі варіанти на сьогоднішній день. Звичайно, не виключено, що в майбутньому законодавець введе будь-які коригування в сімейне право і з'явиться третій аналоговий варіант роботи з аліментами.

Сімейний кодекс РФ - це не єдиний документ, який розповідає нам про аліменти. Є й інші нормативно-правові акти, що зачіпають цей важливий і актуальний для мільйонів російських сімей питання. Однак кодекс є найголовнішим з них і регулює основні юридичні відносини, що виникають в даному випадку.

Які статті Сімейного кодексу регулюють виплати

Весь п'ятий розділ Сімейного кодексу РФ направлений на регулювання цього юридичного процесу. Кожна стаття цієї частини Сімейного кодексу про аліменти присвячена певного питання в цій сфері.

Обов'язки батьків і утримання неповнолітньої дитини

У цій статті законодавець чітко позначає такий обов'язок рідних батьків дитини, як їх зміст. Що під цим мається на увазі? В першу чергу, це необхідність до досягнення дитиною віку 18-ти років забезпечувати його житловим приміщенням, де він може спати, їсти, грати, займатися уроками, в загальному, здійснювати своє проведення часу.

В інших нормативно-правових актах, на яких існує сучасне ювенальне російське право, у всіх подробицях розписано, скільки саме квадратних метрів має бути у дитини для особистого користування, чому обов'язково необхідно мати вдома в холодильнику сік, фрукти, м'ясо, овочі В інших нормативно-правових актах, на яких існує сучасне ювенальне російське право, у всіх подробицях розписано, скільки саме квадратних метрів має бути у дитини для особистого користування, чому обов'язково необхідно мати вдома в холодильнику сік, фрукти, м'ясо, овочі. Також передбачена необхідність для дитини в письмовому (робочому) столі, якщо він школяр, і безліч інших обставин. Існує спеціальний перевіряючий орган, іменований опікою і піклуванням, який ретельно цим всім займається.

Крім того, передбачено забезпечення дитини всім необхідним для навчання, і це не тільки підручники, ручки і зошити. Сюди входить оплата платних гуртків і додаткових занять. На додаток до цього враховується і належний вигляд дитини. Мало того, що його погодували і поклали спати, ще потрібно подбати про те, щоб він ходив в нормальній одязі, мав пристойний ранець, штани, кросівки і навіть нормальну, доглянуту зачіску. За все це і ще за безліч речей відповідальні батьки.

Розмір аліментів на дітей, встановлений в судовому порядку

Якщо все-таки вийшло так, що батьки розлучилися при наявності дитини, і чоловік, який пішов з сім'ї, виплачувати аліменти на рідного сина або дочку категорично відмовляється, законодавець вказує нам на цю статтю.

Вона носить імперативного характеру, а це означає, що їй необхідно підкоритися в будь-якому випадку. Згідно з цією статтею, батько подає позовну заяву, і суд встановлює певний грошовий розмір, який сплачується на одного або декількох дітей. При цьому враховується величезна кількість факторів, найбільш значущими з яких є:

  • рівень доходу чоловіка, який залишив сім'ю;
  • середній прожитковий мінімум по суб'єкту РФ;
  • наявність або відсутність у чоловіка, що залишився виховувати дітей, роботи.

Види заробітку, з яких проводиться виплата аліментів на неповнолітніх дітей

У цій статті юристи, що працюють над складанням цивільного законодавства, подбали про те, щоб позначити спеціально для батьків, які залишилися виховувати дітей, з яких саме доходів можна сплачувати кошти на дітей У цій статті юристи, що працюють над складанням цивільного законодавства, подбали про те, щоб позначити спеціально для батьків, які залишилися виховувати дітей, з яких саме доходів можна сплачувати кошти на дітей. Виплата аліментів здійснюється з:

  • офіційної зарплати;
  • неофіційного доходу, зокрема одержуваного з комерційної діяльності;
  • пенсії, крім пенсій 1-2 групи по інвалідності;
  • різних доходів від держави, в тому числі від знаходження на біржі праці в пошуках підходящої роботи і інших.

Знання джерел доходу колишнього чоловіка або дружини, у тому числі йде сплата аліментів, допоможе правильно скласти позовну заяву. Якщо ви зовсім не обізнані, ніж думає залишив вас чоловік, а також яким саме чином він заробляє на хліб насущний (�� заробляє чи що?), Отримати аліменти на дитину вам допоможуть Пенсійний фонд, Податкова служба і Служба судових приставів.

Обчислення аліментів на дітей у твердій сумі

Держава передбачила два варіанти здійснення виплат аліментів платником щодо яка не досягла віку 18 років особи. Це процентне співвідношення і стабільна сума грошей. Про другому способі якраз і йдеться в цій статті.

Якщо суд вирішить застосувати цю статтю, чоловік, раніше не сплачує аліменти, повинен буде щомісяця (або інший встановлений законом термін) сумлінно відраховувати зі свого доходу чітко позначену грошову суму, наприклад, 10 тисяч рублів.

Аліменти на дітей, які залишилися без батьків

Ця стаття резюмує, хто є стягуються, а хто буде стягувачем у випадках, якщо діти залишилися без піклування батьків. Вона, як властиво юридичній літературі, досить докладно пояснює, як буде здійснюватися стягнення аліментів в цьому випадку. Як правило, право на стягнення аліментів мають опікуни або піклувальники.

Важливо не плутати опікунів і піклувальників з законними представниками. Перші можуть бути тільки у особи з неповною або обмеженою рішенням суду дієздатністю - це неповнолітня дитина або інвалід. Другі можуть бути у будь-кого. Якщо людині лінь займатися бюрократичною тяганиною і обходити кабінети чиновників, він становить документ, завірений у нотаріуса, і це за нього робить представник.

Аліменти на непрацездатних дітей після 18 років

Бувають такі випадки, коли дитина, який отримував раніше аліменти від одного з батьків, під час отримання аліментів або вже після отримує групу інвалідності. Це означає в більшості випадків втрату працездатності або неможливість повноцінно працевлаштуватися на роботу.

У таких випадках законом передбачена можливість дитині-інваліду, який вже досяг віку 18-ти років, самостійно, якщо інвалідність не спричинила за собою зменшення дієздатності, або через батька, який став опікуном, подати заяву про виплату аліментів на увазі непрацездатності У таких випадках законом передбачена можливість дитині-інваліду, який вже досяг віку 18-ти років, самостійно, якщо інвалідність не спричинила за собою зменшення дієздатності, або через батька, який став опікуном, подати заяву про виплату аліментів на увазі непрацездатності. Випадки з інвалідністю суд, як правило, задовольняє.

Крім цього, до таких випадків відносять такі обставини, коли в силу якихось причин, наприклад, через відсутність освіти або неможливості знайти роботу, особа, яка отримувала раніше доходи у вигляді аліментів, залишається без засобів до існування. Такий громадянин має право подати самостійно заяву про аліменти. Як показує практика, такі заяви судом відхиляються. Громадяни змушені шукати собі роботу і добувати гроші на прожиття самостійно.

Додаткові витрати на дітей

Законодавець передбачив додаткову можливість, коли батько, який здійснює виплату аліментів, крім цього платить ще за додаткові дитячі витрати. Це, звичайно, не для покупки іграшок та розваг. До таких заходів належать гуртки, секції, додаткові заняття в школі на платній основі.

Крім цього, сюди потрапляє платне лікування, платний відпочинок в таборах, санаторіях-профілакторіях та інших аналогічних закладах. Примітно те, що ця стаття носить диспозитивний характер, а це означає, що виконується вона тільки по самостійної й усвідомленої рішенням батька-платника. Суд ніяк не може насильно примусити змусити батька оплачувати додаткові витрати крім основної виплати аліментів.

Обов'язки повнолітніх дітей по відношенню до батьків

Стягнення аліментів здійснюється не тільки по відношенню до дітей. Дорослі, працевлаштовані і живуть своїм цілком самостійним життям діти часто забувають про своїх батьків. У випадках, коли старі-пенсіонери не можуть самостійно добувати собі засоби на життя і прожиток, вони можуть зажадати від своїх дорослих дітей підтримку у вигляді виплати аліментів. Для цього, однак, пенсіонер повинен довести в судовому порядку, що пенсії, наданої йому державою, не вистачає на:

  • необхідне і найголовніше прожиток (нема на розкіш і не на ананаси з шампанським, а на кашу і макарони);
  • оплату комунальних платежів (зверніть увагу: на податки на рухоме і нерухоме майно, що є у пенсіонера, аліменти не виплачуються);
  • ліки, без яких пенсіонер не може благополучно і спокійно жити (до цього обов'язково додається безліч довідок від лікарів з лікувальних установ, а крім того, суд вивчає медичну карту пенсіонера, може викликати в зал судового засідання кількох лікарів).

Довівши все вищеперелічене в судовому порядку, пенсіонер може сміливо претендувати на отримання грошових коштів від своїх дітей. В іншому ці аліменти нічим не відрізняються від стандартних виплат, тобто виплачуються в строк, визначений судом, і в належній сумі грошей, яка може бути виражена в процентному співвідношенні, а може бути визначена як твердо виражена сума.

Додаткові витрати на батьків

Так само, як і 86 стаття, ця частина носить не обов'язковий, а добровільний характер. Повнолітня дитина крім основного витрати на аліменти може витрачатися на санаторій, платну медицину та інші додаткові послуги, якими буде користуватися його старий батько.

Що під цим мається на увазі?
? заробляє чи що?