Реклама
Реклама
Реклама

Розрахунок аліментів: як правильно це зробити?

  1. Розрахунок при добровільному угоді
  2. Порядок розрахунку при судовому розгляді
  3. Нюанси, які виникають при розрахунку суми
  4. оподаткування платника
  5. Важливо: індексація

Будь-розпад подружнього союзу - подія хворобливе для кожного з пари Будь-розпад подружнього союзу - подія хворобливе для кожного з пари. А коли в сім'ї є спільні діти, розлучення посилюється. Паре потрібно вирішити з ким залишиться дитина, і як буде оплачуватися його подальше утримання. Для цього є законодавчо укріплений інструмент - аліменти. Розрахунок коштів на що залишився з одним з батьків малюка можна визначити або угодою, або судовим рішенням. Але, навіть при добровільному угоді, при уявній простоті питання, багато батьків не можуть розібратися, як розрахувати аліменти правильно.

Розрахунок при добровільному угоді

При складанні добровільного угоді на утримання дитини, дуже важливо вказувати такий розрахунок суми аліментів, яка не може бути менше, ніж могла б бути при судовому розгляді.

У судовому рішенні порядок розрахунку виглядає наступним чином:

  • на забезпечення одну дитину вираховують ¼ від зарплати;
  • на двох підопічних відводиться 1/3 доходу колишнього чоловіка;
  • якщо дітей троє або більше, на їх утримання не може йти більше, ніж половина заробітної плати.

Тому, що б правильно розрахувати суму на утримання малюка, при складанні угоди, орієнтуйтеся саме на цей законодавчо затверджений розрахунок.

Для способу виплати аліментів за угодою, в законодавстві налічують кілька варіантів:

  • це можуть бути частки по відношенню до доходу платника;
  • виплати аліментів можуть бути виражені в твердій грошовій сумі, яка буде виплачуватися періодично;
  • так само, можна встановити тверду грошову суму, яка виплачується одноразово;
  • може бути надано майно для дитини;
  • закон передбачає і інші способи оплати утримань, за угодою, якого досягли чоловік і дружина.

За місцем роботи батька, зобов'язаного сплачувати аліменти, співробітники бухгалтерії вираховують належні малюкові кошти на підставі заяви такого працівника.

Що б заява була складена правильно і співробітники змогли коректно вважати перерахування, обов'язково потрібно вказати наступні дані: Що б заява була складена правильно і співробітники змогли коректно вважати перерахування, обов'язково потрібно вказати наступні дані:

  1. Паспортні дані батьків, з яким будуть перераховуватися аліменти і його реквізити, а так же, дані дитини, на утримання якого виплачуються кошти;
  2. Ті виплати, з яких вже понад аліменти і розмір коштів, що перераховуються (повинен бути вказаний відсоток або тверда сума, в залежності від того, що зазначено в угоді);
  3. Вказівка: один раз або двічі на місяць повинен бути проведений розрахунок і перераховані аліменти;
  4. Термін перерахування і дата, з якої виплати вважаються і утримуються з зарплати.

Порядок розрахунку при судовому розгляді

Якщо розлучається подружжя не змогло мирним шляхом укласти угоду про розрахунок і виплату аліментів, то батько, з яким малюк залишиться, має право звернутися до суду. В процесі розгляду справи, суддя розраховує можливість зробити розрахунок в бік збільшення або зменшення платежу на аліменти, і в зв'язку з матеріальним становищем, як чоловіка, так і дружини, виносить вердикт.

Після того як суд винесе рішення, в бухгалтерії організації, де працює відповідач, проводять розрахунок і налічують утримання з зарплати за наступними документами:

  • За виконавчим листом - такий документ видають на підставі судового рішення;
  • За судовим наказом, який суд виносить після розгляду заяви про стягнення. Саме на підставі наказу платежі стягуються;
  • Якщо протягом розгляду справи позивач і відповідач дійшли згоди, то за такою угодою бухгалтерія так само може зробити розрахунок аліментів. Зверніть увагу, для того, щоб у документа була юридична сила, він обов'язково повинен бути завірений нотаріально!

Щоб будь-якому виконавчим документом з перерахованих вище надати юридичну силу, в ньому повинні міститися:

  1. Розмір аліментів, а так же, умови і порядок нарахувань;
  2. Реквізити тієї людини, якій будуть перераховуватися аліменти на утримання дитини.

За виконавчим листом і іншими документами розрахунок суми для аліментів проводиться тільки в тому випадку, якщо в організацію надано оригінал документів. При втраті розрахункових документів платнику видається дублікат.

Приклад, як порахувати аліменти на забезпечення та утримання малюка (зарплата співробітника становить 35 000, а за рішенням суду виплати становлять 25% від зарплати):

Найменування дій Сума (руб) Нараховано зарплату Петрову С. 35 000 Утримання податку (35 000 * 13%) 4 550 Утримання аліментів (35 000-4 550) * 25% 7 612,50 Утримано комісія банку за переказ коштів (7 612, 50 * 1%) 76,13 Перекладено кошти на рахунок одержувача аліментів 7 612,50 Перекладена комісія банку 76,13 Перекладена зарплата Петрову С. (35 000 - 4 550 - 7 612,50 - 76,13) 22 761,37

Нюанси, які виникають при розрахунку суми

Часом, колишній чоловік, зобов'язаний виплачувати зміст підопічному, працює відразу на двох або трьох роботах Часом, колишній чоловік, зобов'язаний виплачувати зміст підопічному, працює відразу на двох або трьох роботах. Виникає питання, як розраховуються аліменти для підопічного в такому випадку. Якщо батько, зобов'язаний сплачувати аліменти, працює в декількох фірмах, то йому потрібно отримати кілька примірників документів для кожного місця роботи, оскільки бухгалтерія кожного підприємства має право робити розрахунок утримань тільки за виконавчим листом.

Якщо виконавчі документи не були надані вчасно, відразу після того як термін утримання аліментів почався, то правила в такому випадку наказують стягнути належний розмір аліментів з тих доходів, які вже були нараховані після зазначеної дати за виконавчим листом. Тобто, працівники бухгалтерії проводять розрахунок і вираховують аліменти за попередні місяці.

Варто відзначити, що аліменти завжди нараховуються по фактичного заробітку. Якщо співробітник брав відпустку за свій рахунок на якусь частину місяця, то бухгалтерія буде вважати суму аліментів в пропорції до відпрацьованого часу. Точно так же, визначається розмір аліментів в той місяць, коли у підопічного настає повноліття - у розрахунок потрапляє то кількість днів, яке передує урочистої дати.

Багатьох жінок, яким потрібні кошти від чоловіка на утримання дитини, цікавить, як вираховуються аліменти, якщо колишній чоловік - індивідуальний підприємець. Весь розрахунок залежить від системи оподаткування.

  • У випадках, коли застосовується спрощена система оподаткування, аліменти потрібно вважати виходячи із середньої зарплати по країні.
  • Коли застосована ЕНКВД, то суму на аліменти потрібно вважати виходячи з доходу, за відрахувань витрат, понесених підприємцем.

Так само, може піднятися питання: як нараховують суму оплати, коли зарплата колишнього чоловіка повністю або її частина виплачується в натуральній формі. У такій ситуації працівники бухгалтерії, які виробляють утримання, повинні брати до уваги ринкову вартість майна на той день, коли воно передається працівнику, і, саме виходячи з цього, нараховуються оплати для малюка.

оподаткування платника

Відповідачу за виконавчими паперів слід мати на увазі, що, коли співробітники бухгалтерії розраховують суму виплат на аліменти на утримання дитини, у платника завжди є право на податкові відрахування. Це прописано в Податковому Кодексі РФ і, з 1.01.2012, відрахування обчислюються наступним чином:

  • 1 400 рублів, як на першого підопічного, так і на другого;
  • 3 000 рублів на третю дитину і кожну наступну. Така ж сума не обкладається податком у разі, якщо син чи дочка вчаться за очною формою навчання (до вісімнадцяти років) або є інвалідом.

Автоматично таке вирахування не враховується при розрахунку. Для того, що б його отримати і, щоб бухгалтерія змогла зробити такий розрахунок, порядок, встановлений законом, вимагає наступні папери:

  1. Свідоцтво про народження дитини;
  2. Свідоцтво про розірвання шлюбу;
  3. Виконавчі паперу або угода сторін про сплату аліментів.

Приклад розрахунку виплат (зарплата становить 20 000 руб., Податкове вирахування і розрахунки аліментів на одного малюка - ¼ зарплати):

Найменування дій Сума (грн.) Нарахована зарплата Петрову С. 20 000 Утримання податку (20 000 - 1 400) * 13% 2 418 Утримання аліментів (20 000 - 2 418) * 25% 4 395,50 Утримано комісія банку за переказ коштів (4 395,50 * 1%) 43,95 Перекладено кошти на рахунок одержувача аліментів 4 395,50 Перекладена комісія банку 43,95 Перекладена зарплата Петрову С. (20 000 - 2 418 - 4 395,50 - 43,95) 13 142,55

Важливо: індексація

Індексація аліментів - це обов'язкова умова для виплат, встановлених у твердій сумі, присуджених судом або зазначених в угоді сторін, тому, при укладанні угоди, не забудьте прописати індексацію аліментів, оскільки, якщо вона буде не встановлена, для розрахунку індексації будуть застосовані правила, прописані в Сімейному Кодексі РФ (ст. 117). Коли розрахунок виплат проводиться в процентному відношенні до зарплати, утримання індексації не схильні.

Відповідно, вимога для розрахунку і індексування перерахування в рахунок підопічного законодавчо закріплено:

  • Збільшення виплат в пропорції до прожиткового мінімуму для певної соціальної, демографічної групи людей (мінімум повинен бути встановлений в кожному окремому регіоні, а конкретний регіон встановлюється місцем проживання людини, який отримує кошти);
  • Пропорційне збільшення до прожиткового мінімуму для не визначеною групи населення по всій країні.

Існують два способи, як розрахувати аліменти і їх індексацію. Нижче ми наводимо порядок для індексування та розрахунку оплат:

  1. До 01.12.2011 виплати треба розрахувати пропорційно зростанню мінімального розміру оплати праці. Інакше кажучи, на скільки відсотків піднявся МРОТ, на такий же відсоток повинні бути збільшені аліменти.
  2. Після 01 грудня 2011 суд повинен розрахувати утримання в твердій грошовій сумі пропорційно до зростання прожиткового мінімуму. При цьому є важлива ремарка, що якщо прожитковий мінімум зменшиться, то аліменти пропорційно зменшуватися не будуть.

Коли бухгалтер не знає, як правильно провести і розрахувати індексацію суми, яку належить мати підопічному співробітника, він може подати запит в службу судових приставів і отримати відповідь, що роз'яснюють, як вважати і коректно оформляти папери.