Реклама
Реклама
Реклама

Розписка про отримання аліментів: зразок

  1. Юридична сила документа
  2. Чи потрібні свідки при складанні письмового
  3. Чи потрібна завіряти розписку про отримання аліментного допомоги у нотаріуса
  4. Поради щодо правильного оформлення розписки
  5. Зміст письмового документа про отримання аліментів

Аліментні виплати не завжди виплачуються безготівковим розрахунком: найчастіше сума платежу передається прямо в руки одержувачу, і особливо поширена така практика між колишнім подружжям, які уклали при розлученні мирову угоду про сплату грошової допомоги Аліментні виплати не завжди виплачуються безготівковим розрахунком: найчастіше сума платежу передається прямо в руки одержувачу, і особливо поширена така практика між колишнім подружжям, які уклали при розлученні мирову угоду про сплату грошової допомоги. І в цьому випадку розписка про отримання аліментів здатна виступити гарантом дотримання умов угоди для обох сторін.

У боржника буде доказ того, що він передає аліменти одержувачу вчасно і в належній сумі, а одержувач при необхідності зможе даної розпискою довести, що не завищував вимог по платежах або ж отримував їх у меншому розмірі, ніж було обумовлено в угоді. Письмова розписка про отримання аліментного платежу - простий, але вкрай важливий документ, що володіє юридичною силою.

Юридична сила документа

Деякі громадяни, що зіштовхуються з процедурою оформлення аліментів, або необхідністю їх виплачувати, переконані, що розписка - це звичайний папірець, що не має юридичного значення. Це не так: підписаний і правильно складений документ про отримання аліментного допомоги в певній сумі на руки має повну юридичну силу і може розглядатися в суді, як доказ виконання (або невиконання) аліментних зобов'язань. При цьому розписка може бути навіть не завірена у нотаріуса.

Чи потрібні свідки при складанні письмового

Згідно з вимогами чинних законів розписка з отримання аліментів може бути складена і без присутності свідків. Свідки не можуть в суді підтвердити доказ достовірності, для встановлення автентичності документа суддя зазвичай призначає експертизу. Тому куди важливіше приділити увагу правильності складання розписки і тому, щоб вона була підписана обома сторонами.

Читайте також: Розмір аліментів, якщо у чоловіка немає офіційної роботи

Чи потрібна завіряти розписку про отримання аліментного допомоги у нотаріуса

Нотаріальне посвідчення розписки також є необов'язковим - і без печатки та підпису нотаріуса документ буде мати юридичну силу. Однак адвокати з сімейного права радять не відмовлятися від нотаріального посвідчення розписки, в разі передачі в якості аліментного допомоги великих грошових сум, нерухомості, інших цінностей.

Поради щодо правильного оформлення розписки

Документ пишеться на будь-якому папері - для нього не потрібно спеціального бланка. Розписку можна написати як на звичайному тетрадном аркуші, так і на А4. Далі вимоги до форми документа виглядають наступним чином:

  • письмове підтвердження про отримання аліментного платежу може бути написано повністю вручну або ж мати в своїй формі видрукувані фрагменти. Ви можете просто роздрукувати готовий бланк розписки і заповнити його графи своїми даними;
  • текст, написаний від руки повинен бути читабельним і розбірливим, так, щоб при вивченні змісту розписки не могло виникнути сумнівів в сенсі написаного;
  • суми в розписці потрібно позначити і цифрами, і прописом. Важливо! Обов'язково писати після сум слова «рубль» і «копійка» або вказувати іншу валюту, якщо аліменти виплачуються в іноземних грошових знаках;
  • текст розписки не повинен містити в собі помарок або ж виправлень і закреслень. Якщо при складанні документа були допущені помилки - перепишіть його заново, а невдалий екземпляр - знищіть.

В кінці документа в обов'язковому порядку повинні бути проставлені дата складання, підписи сторін з повною розшифровкою ініціалів.

Зміст письмового документа про отримання аліментів

Строгих вказівок на те, як пишеться розписка в отриманні аліментного допомоги на дитину - в законі немає, документ може бути складений у вільній формі. Однак в його змісті в обов'язковому порядку мають бути присутніми такі відомості:

  • ім'я, прізвище та по батькові особи, яка виплачує аліментні посібник та ПІБ одержувача допомоги;
  • адреси прописки і місця фактичного проживання сторін, контактна інформація;
  • також має бути вказано місце, в якому складається документ, дата його складання;
  • обов'язково важливо вказати і мета передачі грошей одержувачу - в розписці слід прописати, що отримана сума є аліментних платежем за такий-то період часу;
  • в розписці обов'язково потрібно написати докладні відомості про особу, якій призначається виплачене грошове утримання;
  • сума виплати. Сума вказується числами і прописом.

Обов'язково повинні бути присутніми підписи (з розшифровкою) обох сторін. Тільки при дотриманні всіх перерахованих вимог розписка буде документом, що володіє юридичним значенням.

Читайте також: Порядок сплати і стягнення аліментів

І на завершення теми важливо відзначити, що віддавати таку розписку боржникові потрібно тільки після того, як ви отримаєте зазначену суму.