Реклама
Реклама
Реклама

Розлучення з німцем в Німеччині в 2019 році: правила виплати аліментів на дитину дружині

  1. Особливості шлюборозлучного процесу
  2. Пошук адвоката
  3. Переваги допомоги адвоката
  4. «Рік розлуки»
  5. Варіанти ведення розлучення
  6. Ціна питання
  7. Визначення місця проживання спільних дітей
  8. Нарахування аліментів в Німеччині
  9. Особливості поділу майна
  10. Розірвання при змішаних шлюбах


З точки зору кількості розлучень Німеччина вважається досить благополучною країною. На 1 тисячу осіб тут припадає 2-2,5 розірвання шлюбу в 2019 році. Цей показник в 2 рази нижче, ніж в Росії. Розлучення в Німеччині - справа довга і фінансово затратна, тому до нього намагаються не доводити. З точки зору кількості розлучень Німеччина вважається досить благополучною країною

процедура розлучення

Особливості шлюборозлучного процесу

Основна відмінність полягає в тому, що неможливо ініціювати процедуру самостійно.

Подається заява на розлучення в Німеччині в окрему судову інстанцію - Сімейний суд - тільки через адвоката.

З одного боку це можна вважати гідністю, з іншого - значно здорожує вартість процедури.

Пошук адвоката

Розлучення в Німеччині - справа суто індивідуальна. Терміни ведення процесу, оплата праці адвоката та судді, місце проживання дітей, а також величина аліментів на дитину визначаються конкретно в кожному випадку.

Терміни ведення процесу, оплата праці адвоката та судді, місце проживання дітей, а також величина аліментів на дитину визначаються конкретно в кожному випадку

Перший крок після прийняття рішення про розлучення в Німеччині - це пошук хорошого адвоката. Саме через нього подається заява до Сімейного суд.

Тому важливо знайти хорошого фахівця, який посприяє трактуванні обставин в потрібну сторону.

Знайти фахівця можна через інтернет. Існує спеціальний сервіс, http://www.scheidungs-portal.de/ , На якому після запиту можна отримати перелік адвокатів, готових запропонувати свої послуги.

Інший варіант - допомога працівника Standesamt за місцем проживання, у яких є подібна інформація про наявність необхідних фахівців.

Найприйнятнішим варіантом можна вважати рекомендацію друзів або знайомих, які вдавалися до допомоги юриста.

Переваги допомоги адвоката

Можливість діяти тільки через юриста має свої переваги:

  • немає необхідності бути присутнім на судовому процесі, так як адвокат здійснює представництво в суді;
  • наявність захисника гарантує якісну юридичну допомогу та відстоювання інтересів;
  • юрист допомагає підготувати всі необхідні документи і докази;

Якщо бажання розлучитися виникло взаємно, і з усіх питань, стосовно майна або дітей, прийнято рішення, то можна найняти одного адвоката. Причому вигідніше подати на розлучення і звернутися до юриста менш соціально захищеною стороні, так як в цьому випадку можна розраховувати на деякий відшкодування витрат з боку держави.

Дізнатися докладніше про реєстрації шлюбу в Данії можна дізнатися тут.

«Рік розлуки»

Цікава особливість розлучення по-німецьки - обов'язковий період Trennungsjahr, довжиною від 8 місяців до 3 років, протягом якого парі дається час подумати щодо доцільності розставання. Обов'язковою умовою «періоду розлуки» є роздільне проживання. Відлік часу починають тільки після винесення судового рішення, незалежно від того, чи жили фактично подружжя разом.

Найчастіше цей період становить 1 рік. При незгоді одного з подружжя на розлучення, «період розлуки» збільшують до 3 років. Цей час дається на усвідомлення вірності свого рішення і неможливості досягти примирення.

За німецькими законами для того, щоб подати документи на розлучення, потрібно, щоб подружжя жило окремо протягом одного року.

Якщо відсутня можливість роз'їхатися, допускається проживання на одній території, за умови ведення окремого господарства і відсутності особистих відносин один з одним. При такій ситуації можуть зажадати привести докази роздільного проживання на одній території.

При поновленні відносин, що триває довше 3 місяців, термін перебігу Trennungsjahr анулюється і починається заново після повторного винесення рішення.

Ще одна відмінність німецького розлучення - після винесення остаточного рішення про розірвання, подружжю дається 1 місяць, щоб відновити шлюб при наявності обопільного бажання. Це час можна виключити, підписавши відмову, який засвідчується чоловіком і дружиною і обома адвокатами.

Свідоцтво про розірвання шлюбу в Німеччині не видається.

Тут, після закінчення додаткового періоду, на судове рішення про розлучення ставиться спеціальна Rechtskraftvermerks, після чого судове рішення стає своєрідним свідченням про припинення шлюбу.

Як укласти шлюб з громадянином Німеччини можна дізнатися на нашому сайті.

Варіанти ведення розлучення

Розірвання шлюбу можуть провести в короткі терміни або процес затягується на довгі роки.

Особливості шлюборозлучного процесу можна дізнатися подивившись відео.

Швидкість розірвання шлюбу залежить від безлічі факторів:

  • згоди (або незгоди) подружжя;
  • наявності дітей;
  • домовленості з майнових претензій;
  • громадянства;
  • матеріального становища розлучається.

На особливому рахунку знаходяться випадки, коли один із подружжя становить небезпеку для іншого або для дітей. У цій ситуації процедуру проводять в терміновому порядку.

Залежно від конкретних обставин, перебіг процесу відбувається за одним із сценаріїв:

  • «Розлучення за згодою» - найоптимальніший варіант, при якому є бажання обох подружжя припинити сімейне життя, і досягнута домовленість про розділ майна, місця проживання дітей (при їх наявності) та порядку спілкування; задача сімейного суду в цьому випадку зводиться до мінімуму - простежити за дотриманням «періоду розлуки» і встановити факт розірвання шлюбних уз;
  • «Спірний розлучення» - виникає, коли є розбіжності, що стосуються проживання дітей, величини аліментів або розділу спільно нажитого майна; в цьому випадку за всіма спірними пунктами виноситься судове рішення; такі процеси можуть довгий час і вимагають великих фінансових витрат;
  • розлучення без згоди чоловіка - в такій ситуації період роздільного проживання збільшується до 3 років;
  • «Швидке розлучення» - проводиться, коли є вагомі підстави не чекати покладений термін - доведені факти жорстокого поводження в сім'ї, мали місце загрози життю або здоров'ю дружину або дітям, є важка залежність або порушення в сфері кримінального законодавства.

Німецькі міграційні служби строго стежать за тим, щоб не укладалася фіктивних шлюбів

Іноді розірвання шлюбу відбувається з ініціативи інших органів, якщо виявляються факти, що роблять висновок шлюбу недійсним - наявність ще одного офіційного шлюбного союзу або підозра на фіктивність укладеного шлюбу.

Ціна питання

Процедура розірвання шлюбу в Німеччині не з дешевих. Це є однією з причин досить низького рівня розлучень в країні. Процедура не покривається юридичної страховкою.

Вартість складається з витрат на юриста і оплату роботи суду. Потрібно мати на увазі, що за обопільного бажання розлучитися і відсутності спірних питань, можна обійтися одним адвокатом, який буде представляти інтереси обох подружжя. При «спірному розлучення» буде потрібна допомога двох представників, що значно збільшить витрати.

Ціна розлучення визначається вже після завершення процесу і залежить, в тому числі, від його тривалості і величини заробітку.

Мінімальна вартість визначається на рівні 1000 євро (при мінімальних або нульових доходи), при цьому незаможні розлучається можуть скористатися допомогою соціальної служби для покриття суми повністю або частково.

При чистому доході подружжя близько 3000 євро, за розлучення доведеться віддати майже 2700 євро.

При чистому доході подружжя близько 3000 євро, за розлучення доведеться віддати майже 2700 євро

Вартість розлучення складається з багатьох чинників, в тому числі і з заробітку подружжя

Ціна розлучення не фіксована, і визначається індивідуально. Наявність дітей може сприяти зниженню вартості.

Визначення місця проживання спільних дітей

Питання про місце проживання дітей після розлучення громадянами Німеччини вирішується, в більшості випадків, самостійно. При наявності спору, ситуацію дозволяє Сімейний суд, що значно здорожує процедуру.

Визначення місця проживання залежить від віку дитини:

  • дітей до 4 років залишають, переважно, з матір'ю;
  • у дитини від 4 до 14 років беруть до уваги думку щодо бажаного місця проживання;
  • діти старше 14 років - вирішують самостійно, з ким їм краще проживати.

Визначення місця проживання залежить від віку дитини

У законодавстві Німеччини закріплено право обох батьків на виховання та вирішення важливих питань в житті дитини, тому не можна забороняти іншому спілкуватися з спільними дітьми або не зважати на думку з ключових питань - вибір місця навчання, необхідність складного лікування, варіанти зміни місця проживання ...

Нарахування аліментів в Німеччині

Аліменти в Німеччині, як і в інших країнах, присуджуються тому з батьків, з яким залишився дитина. Виплачуються вони до повноліття дітей і далі до закінчення їх навчання, незалежно від того, проживають вони окремо або разом з батьком.

Аліменти в Німеччині вираховується, виходячи з доходів батька, що їх виплачує, і віку дитини - чим старше, тим більше покладені виплати.

Іноді призначають виплату аліментів і на чоловіка. Це відбувається в разі:

  • віку спільну дитину менше 3 років;
  • відсутності доходу або важкої ситуації у другого з подружжя (матеріальне забезпечення в цьому випадку виплачується в «період розлуки» до офіційного встановлення розірвання шлюбу).

Нарахування виплат проводиться індивідуально, з урахуванням всіх обставин:

  • рівень заробітку;
  • наявність кредитів;
  • аліменти на дітей від іншого шлюбу.

Після відрахувань у виплачує боку має залишатися не менше 1000 євро на місяць.

При розрахунку величини виплат користуються спеціальної Дюсельдорфа таблицею, переглядається щорічно, але сума становить, приблизно, 3/7 від чистого доходу. При недостатній величині аліментів, нараховується допомога від соціальної служби.

Цікаве норма стосується пар, які прожили разом довгий час: якщо дружина не працювала, а вела домашнє господарство, і в результаті цього залишилася без гідної пенсії, на неї можуть перекинути частину пенсійних накопичень чоловіка.

Особливості поділу майна

Розпорядитися спільно нажитим майном можна полюбовно, що заощадить нерви і кошти, або звернутися до суду. Заява на розділ можна подати ще в «період розлуки» або разом із заявою на розірвання шлюбу.

Заява на розділ можна подати ще в «період розлуки» або разом із заявою на розірвання шлюбу

Розподіл майна

Майно, придбане до створення сім'ї, після розлучення цілком залишається у власника. Нажиті в період спільного проживання цінності - нерухоме майно, транспорт, меблі, акції та цінні папери - поділяють навпіл. Причому, після подачі заяви на розірвання заборонені будь-які маніпуляції з спільним майном до його поділу.

До розділу власності не доведеться вдаватися, якщо на момент укладення шлюбу оформити Gutertrennung, що гарантує роздільну власність на майно і в період шлюбу.

Розірвання при змішаних шлюбах

Розлучення з громадянином Німеччини може проводитися і судом іншої країни, в разі, якщо друга половина є іноземним підданим. При цьому, на рішення суду іншої держави повинен бути проставлений апостиль і оформлений завірений переклад. Ці документи, при поверненні до Німеччини, необхідно провести через Standesamt.

При вирішенні долі спільних з німцем дітей, німецький суд керується, перш за все, з ким буде краще дитині, хто з батьків краще впорається з вихованням і обслуговуванням, а не національністю подружжя або виключно величиною доходів. В процесі розгляду справи, суддя дізнається думку представників навчального закладу, куди ходить дитина, експертів-психологів і соціальних служб.

Особливу увагу приділяють питанню, що не вивезе чи чоловік-іноземець спільного з німецьким підданим дитини за кордон на постійне проживання, що обмежить право на спілкування постраждалої сторони. Якщо є підстави для підозри, можна оформити заборону на вивезення, який розсилається в усі прикордонні служби.

Розлучення - непростий процес в будь-якій країні, і вимагає великих емоційних і фінансових витрат. У Німеччині розлучення не так часті, що пов'язують з більш пізнім віком укладання шлюбних союзів і складною, довгої і дорогий процедурою розлучення.

про возз'єднання сім'ї в Німеччині можна дізнатися інформацію на нашому сайті.