Реклама
Реклама
Реклама

позовної термін давності по аліментах і розрахунок заборгованості

  1. Позовна давність у аліментних зобов'язань
  2. терміни нарахування
  3. Термін давності по аліментах після повноліття
  4. Від чого залежить термін стягнення аліментів
  5. Як розраховується заборгованість по аліментах з урахуванням терміну давності

Більшості матерів, з якими після розлучення залишилися діти, потрібна матеріальна допомога. Ми рідко розраховуємо на самих себе, маючи на руках одного, а то й кількох дітей. Тому одиноким батькам слід знати, як стягнути заборгованість по аліментах. Можливість отримувати їх закріплена Сімейним Кодексом РФ. В силу норм законодавства, припинення існування сім'ї не означає відмова від батьківських зобов'язань . Нерідкі випадки, коли колишнє подружжя ігнорують вимоги закону і моралі.

Перед тим, як розрахувати заборгованість по аліментах, варто з'ясувати чи мають батьківські зобов'язання термін позовної давності.

Під цим поняттям мається на увазі час, коли закон дає можливість суб'єктам правовідносин захистити свої права. Позовна давність триває рівно 36 місяців. За їх закінчення можливість відстояти порушені права або інтереси припиняється.

Позовна давність у аліментних зобов'язань

Незважаючи на те, що законодавець визначив загальновстановлений термін процесуальної даності, до грошових зобов'язань батьків це правило не відноситься.

Мати, яка виховує дитину, може офіційно витребувати аліменти від батька дитини незалежно від терміну, який минув з моменту виникнення даного права, а також незалежно від стану шлюбних відносин.

Головне, щоб між сторонами не було укладеного та чинного угоди про стягнення аліментів . Цією ж нормою можуть керуватися і батьки, з якими залишилися діти після розлучення.

Самотньому батькові не потрібно замислюватися про те, як стягнути борг з аліментів і не втратити час. У цьому сенсі закон дає повну свободу.

терміни нарахування

Позовна давність відрізняється від часу, протягом якого відбувається стягнення аліментів. Поняття позовної давності має на увазі термін, що відводиться для подання позовної заяви, і який як ми вже говорили, законодавець не лімітує. Щодо ж стягнення грошей на утримання дитини діє обмежений термін. Виходячи з викладеного виникає питання: чи можна стягнути аліменти за минулі роки?

Аліменти присуджуються з моменту пред'явлення вимоги до суду і стягуються в межах трьох років від дня подачі заяви, тобто за минулий період, який обмежується тридцятьма шістьма місяцями. Зацікавленому батькові потрібно переконати суд в тому, що він вже робив спроби отримати кошти від уклоняющейся боку. Нехай навіть ці спроби виявилися безрезультатними.

Зазначений час важливо лише для початкового розрахунку боргової суми. Якщо ж постанову про стягнення було прийнято раніше, але не виконувалося боржником, гроші виплачуються за весь час прострочення, нехай навіть воно і перевищує трирічний термін.

Симонова Є.К. в судовому порядку витребувала від Петренко В.В кошти на утримання спільної дочки Петренко К.В. Отримавши виконавчий, позивачка передала його судовим приставам для порушення виконавчого провадження. Петренко В.В. протягом трьох місяців виплачував Симонової присуджені кошти. Потім він не виконував грошові зобов'язання аж до настання повноліття доньки - протягом 11 років.

Симонова робила неодноразові спроби отримати гроші від Петренко протягом зазначеного терміну: пов'язувалася з ним по телефону, писала листи і повідомлення електронної пошти. Однак вжиті заходи не принесли результату. Симонова повторно звернулася до суду з вимогою про стягнення заборгованості по аліментах. Вона клопотала про порушення кримінальної справи стосовно батька її дочки.

Суд першої інстанції в задоволенні вимог відмовив, мотивуючи тим, що Симонова втратила право вимоги на увазі того, що закінчився термін давності по аліментах на дитину. Дочка до того часу вже досягла повноліття.

Апеляція початкове рішення визнала необґрунтованим і таким, що підлягає скасуванню, оскільки нижчий суд помилково застосував норму термін позовної давності, не взявши до уваги що:

  • рішення про стягнення аліментів було прийнято раніше;
  • позивачка вимагала не кошти на утримання дитини, а вже наявну заборгованість;
  • Симонової повністю дотриманий порядок дій, спрямованих на добровільне врегулювання спору.

Апеляція постановила стягнути з Петренко В.В. на користь Симонової Є.К. заборгованість по аліментах за 11 попередніх років і роз'яснив можливість подачі скарги на співробітників ФССП при їх бездіяльності.

Термін давності по аліментах після повноліття

Повноліття дитини є приводом для припинення аліментних зобов'язань, за винятком ситуацій, коли аліменти не сплачувались до настання повноліття. У ряді випадків допускається можливість отримувати аліменти після 18 років . Позовна давність не застосовується, і громадянин має право вимагати належні гроші після 18 років. Для цього необхідно написати заяву в суд до настання 21 років, тобто до закінчення загальновстановленого терміну давності.

Отримати борг по аліментах після 18 років можливо і в досудовому порядку. Для цього в присутності нотаріуса з колишнім чоловіком укладається відповідна угода.

Це допоможе уникнути судової тяганини і додаткових витрат, а іноді і порушення кримінальної справи. Особливо це зручно, якщо боржник не працює, оскільки в угоді сторони можуть вказати способи і порядок погашення виходячи з конкретної ситуації.

Винятком є ​​повнолітні непрацездатні діти-інваліди , Які потребують матеріальної допомоги. Таких дітей батьки зобов'язані утримувати після повноліття довічно або до моменту набуття ними працездатності.

Від чого залежить термін стягнення аліментів

Право на аліменти не залежить ні від яких чинників, крім повноліття дитини. З його настанням воно припиняється. Винятком є ​​випадки непрацездатності дітей. Це говорить про те, що батько має право звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованості по аліментах до досягнення дитиною 18-річного віку.

Перед тим, як стягнути борг з аліментів заявник повинен знати, що кошти стягуються після подачі заяви в суд. Чим раніше батько зажадає аліменти на дитину, тим довше він буде їх отримувати.

Неустойка за несплату аліментів - свого роду штраф (пеня) за невиконання аліментних зобов'язань. Розрахунок суми неустойки проводиться виходячи із загального розміру заборгованості і кількості днів, в результаті яких вона виникла.

Пені по аліментах нараховуються з першого дня прострочення.

Не має значення, за який термін буде подано заяву про витребування неустойки, оскільки в цьому відношенні закон не встановлює обмежень. Судова практика свідчить про те, що вимагати неустойку розумно в тому випадку, коли її розмір перевищує або дорівнює третій частині від загальної суми боргу. Звертатися до суду не має сенсу, якщо боржник допускає незначні прострочення в кілька днів.

На вимоги про неустойку за аліментами правила позовної давності не поширюються. Це означає, що сума пені може бути витребувана за весь період прострочення, шлях навіть він і перевищує трирічний термін. Провести підрахунок стягуваних аліментів і неустойки можна за допомогою онлайн-калькулятора.

Громадянка Гаврилова С.Д. звернулася з позовом до колишнього чоловіка Гаврилову Д.Д. з вимогою про стягнення неустойки по аліментах, так як він не погашав борг 4 роки, що дало Гаврилової право на неустойку.

Світовий суд відмовив Гаврилової С.Д., мотивуючи тим, що заборгованість виникла 4 роки тому, відповідно позивачка в цей же час дізналася про обмеження своїх прав. Однак вона не висувала вимоги протягом трьох років після зазначеного моменту, що означає порушення терміну давності. Питання про причини пропуску в судовому засіданні не піднімалося.

Дане рішення Гаврилова оскаржила в апеляційному порядку. Апеляція задовольнила її позов, скасувавши початкове постанову. Підставою для скасування послужила стаття 115 Сімейного Кодексу РФ, яка вказує, що особа, винна допустила утворення заборгованості зобов'язане виплатити одержувачу неустойку в розмірі 1/2% від суми прострочення за кожний день.

Перша інстанція необгрунтовано застосувала норму про термін давності щодо неустойки, оскільки в вищевказаної статті дане питання не розглянуто. Апеляційний суд визнав можливим не враховувати загальновстановленому норму про трирічний термін давності по витребуванню пені.

Як розраховується заборгованість по аліментах з урахуванням терміну давності

Інформацію про це можна подивитися в інтернеті. Також з цього питання детальну консультацію дають адвокати. Крім цього дізнатися цікаву інформацію можна на сайті Генеральної Прокуратури, так як одним з напрямків її діяльності є офіційне тлумачення норм закону.

Напишіть електронне звернення на адресу генерального прокурора і через 15 днів отримаєте вичерпну, компетентну відповідь.

Уповноважені пристави проводять розрахунок трьома способами:

  • щодо заробітної плати;
  • як частку від прожиткового мінімуму;
  • як частку від інших офіційних доходів.

щодо заробітної плати;   як частку від прожиткового мінімуму;   як частку від інших офіційних доходів

Громадянка Грибова І.С. заявила в підрозділ ФССП вимога про порушення кримінальної справи відносно громадянина Мезенцева Г.Г., з яким не проживала останні півроку. Причиною послужила несплата аліментів на утримання спільної дитини. Грибова вказала, що рішення суду у даній справі не має.

Пристав відмовив Грибовій І.С. в порушенні кримінальної справи і повернув її заяву. Відмова була мотивована відсутністю судового рішення та виконавчого листа. Вказавши, що кримінальне провадження щодо боржника порушується виключно за злісне і тривалому ігноруванні вимог суду.

Для порушення кримінальної справи необхідно, щоб в наявності були:

  • судовий акт, що має законну силу;
  • виконавчий документ, пред'явлений до виробництва;
  • факт регулярного ухилення боржника від присудженої обов'язки без поважних причин.

Автор: Ольга

Виходячи з викладеного виникає питання: чи можна стягнути аліменти за минулі роки?