Реклама
Реклама
Реклама

Позовна заява про встановлення батьківства

  1. Підстави встановлення батьківства
  2. Порядок встановлення батьківства
  3. Позовна заява про встановлення батьківства
  4. Зразок позовної заяви про встановлення батьківства та стягнення аліментів
  5. Позовна заява про встановлення батьківства та стягнення аліментів

Батько не визнає дитину? Потрібно визнати батьківство і стягнути аліменти? Завантажуйте позовну заяву про встановлення батьківства. Складайте позов за нашими рекомендаціями. Задавайте питання. якщо щось буде не зрозуміло.

Підстави встановлення батьківства

Кожна дитина фактично має батька і матір, яким він зобов'язаний своїм народженням. Однак для виникнення обов'язків між батьками і дітьми потрібно, щоб їх батьківство (материнство) було закріплено офіційним порядком, шляхом видачі свідоцтва про народження органами ЗАГС, або встановлено рішенням суду.

Материнство встановлюється на підставі медичних документів, виданих в пологовому будинку, або інших документів, якщо пологи відбувалися поза медичною установою. При відсутності письмових доказів , Що підтверджують факт народження дитини від матері, материнство встановлюється на підставі рішення суду.

Порядок встановлення батьківства

Порядок встановлення батьківства залежить від наявності у батька шлюбу з матір'ю дитини. Якщо шлюб зареєстрований в ЗАГС, досить пред'явити свідоцтво про реєстрацію шлюбу. Якщо шлюб розірвано, але з цього дня пройшло не більше 300 днів, органи ЗАГС також встановлять батьківство колишнього чоловіка. Якщо батьки не перебувають у шлюбі, батьківство встановлюється по їх спільною заявою в ЗАГС або за рішенням суду. Якщо визнавав себе батьком дитини помер, до суду подається заяву про встановлення факту визнання батьківства .

Підставою для звернення до суду для встановлення батьківства буде ситуація, коли батьки не перебувають у шлюбі і не можуть вирішити питання про батьківство в добровільному порядку. Правом на пред'явлення такого вимоги мають батьки або опікуни (піклувальники), а також сама дитина після досягнення нею повноліття.

Позовна заява про встановлення батьківства

Як докази по справі можна використовувати будь-які засоби доказування, що підтверджують походження дитини від конкретної особи (наприклад, фотографії, відеозаписи, листування сторін, показання свідків). Одним з безперечних доказів у справі є висновок судової експертизи . Однак заявити клопотання про проведення генетичної експертизи повинен позивач, суд за своєю ініціативою цього робити не буде.

Одночасно з вимогами про встановлення батьківства можна заявити про стягнення аліментів на утримання дитини. Радимо подивитися зразок заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів , Де наведені рекомендації з оформлення заяви і подачі його до суду.

Позовна заява про встановлення батьківства подається в загальному порядку в районний суд за місцем проживання відповідача. Позивач звільняється від сплати держмита при подачі позову, оскільки позов спрямований на захист інтересів дитини.

Зразок позовної заяви про встановлення батьківства та стягнення аліментів

Зразок позовної заяви про встановлення батьківства та стягнення аліментів підготовлений з урахуванням діючих положень сімейного законодавства, роз'яснень Верховного Суду РФ з питань, пов'язаних з встановленням походження дітей.

В ___________________________
(Найменування суду)
Позивач: _______________________
(ПІБ повністю, адреса)
Відповідач: _____________________
(ПІБ повністю, адреса)

Позовна заява про встановлення батьківства та стягнення аліментів

З відповідачем _________ (ПІБ) я мала близькі стосунки з «___» _________ ____ р по «___» _________ ____ р У цей період, орієнтовно «___» ________ ____ р я завагітніла. Про факт вагітності я повідомила відповідача, на що той _________ (вказати, як відреагував відповідач).

«___» _________ ____ р я народила дитину _________ (ПІБ дитини). При реєстрації дитини в органах РАГСу відповідач відмовився подати заяву про реєстрацію батьківства, тому дитина записаний на моє прізвище, в графі «Батько» прізвище, ім'я та по батькові батька вказані з моїх слів (або стоять прочерки).

Відповідач ухиляється від позасудового порядку встановлення батьківства, не робить матеріальної допомоги на утримання неповнолітньої, дитина знаходиться на моєму повному утриманні.

Батьківство відповідача стосовно _________ (ПІБ дитини) підтверджується _________ (привести перелік доказів, які б свідчили про спільне проживання, ведення спільного господарства, визнання відповідачем себе батьком дитини).

З відповідача необхідно стягнути аліменти на утримання дитини.

На підставі викладеного, керуючись статтями 49, 80-81 Сімейного кодексу РФ, статтями 131-132 Цивільного процесуального кодексу РФ,

прошу:

  1. Встановити, що _________ (ПІБ відповідача, дата і місце народження) є батьком _________ (ПІБ дитини, дата і місце народження).
  2. Стягнути з відповідача _________ (ПІБ відповідача) аліменти на утримання _________ (ПІБ дитини) в розмірі ¼ заробітку і іншого доходу щомісяця, до його повноліття.

клопотання:

На підтвердження батьківства відповідача прошу викликати двох свідків: _________ (ПІБ свідків, адреса).

Перелік доданих до заяви документів (копії за кількістю осіб, які беруть участь у справі):

  1. Копія позовної заяви
  2. Копія свідоцтва про народження дитини
  3. Докази, які встановлюють спільне проживання та ведення спільного господарства
  4. Докази, що підтверджують доводи про встановлення батьківства
  5. Довідка про проживання дитини спільно з позивачем

Дата подачі заяви «___» _________ ____ р Підпис позивача _______

Завантажити зразок заяви:

Позовна заява про встановлення батьківства Позовна заява про встановлення батьківства

Потрібно визнати батьківство і стягнути аліменти?