Реклама
Реклама
Реклама

Позов про встановлення батьківства та стягнення аліментів зразок і приклад

  1. Способи встановлення батьківства
  2. В судовому порядку
  3. Як подати позов про встановлення батьківства
  4. Значення позовної заяви та звернення до суду
  5. Приклад позовної заяви про встановлення батьківства та стягнення аліментів

Як встановити батьківство і стягнути аліменти якщо батько дитини заперечує свою причетність? Для цього потрібно подати в суд позовну заяву про встановлення батьківства.

У житті часто трапляються ситуації, коли це потрібно зробити. Все залежить від конкретних обставин і цілей. Однак, в більшості випадків для того щоб отримувати аліменти потрібно підтвердження батьківства через суд.

Для звернення необхідно підготувати документи до позову і додати клопотання про проведення експертизи ДНК. Як це зробити правильно, читайте в статті.

В цій статті:

Способи встановлення батьківства

Визначення батьківства і стягнення аліментів тягне за собою виникнення особистих немайнових і майнових правовідносин між батьками і дітьми.

Причому діти, народжені поза шлюбом, мають такі ж права і обов'язки по відношенню до батьків і їх родичам, які мають діти, що народилися від осіб, які перебувають у шлюбі між собою.

Якщо дитина була народжена в шлюбі або менш, ніж через 9 місяців після його розірвання, то батьківство презюмується автоматично. Однак, це зовсім не означає, що даний факт згодом можна оскаржити в судовому порядку.

Коли дитина народжена не в шлюбі, то факт батьківства батьки можуть за взаємною згодою оформити в РАГСі. Якщо ж між людьми щодо походження дитини існує суперечка, то факт батьківства засвідчується рішенням суду.

В судовому порядку

Питання як визначити батьківство в судовому порядку роз'яснюються в постанові Пленуму Верховного Суду Російської Федерації від 16.05.2017 N 16 (ред. Від 26.12.2017) "Про застосування судами законодавства при розгляді справ, пов'язаних з встановленням походження дітей"

Заяву до суду визнати чоловіка батьком дитини може бути подано:

  • одним з батьків (неповнолітня мати дитини може самостійно подати на визначення батьківства і стягнення аліментів з 14 років);
  • опікуном (піклувальником) дитини;
  • особою, на утриманні якого перебуває дитина;
  • самою дитиною, яка досягла повноліття.

При підтвердженні батьківства щодо дітей, народжених після вступу в силу Сімейного кодексу, тобто з 1 березня 1996 р суд бере до уваги будь-які докази (письмові, усні і ін.), З достовірністю підтверджують походження дитини від конкретної особи, в тому числі експертизу.

В даний час існують такі види експертизи, які дозволяють підтвердити батьківство з високим ступенем точності.

До них відноситься наприклад, генетична дактилоскопія (по ДНК, де міститься генний код, індивідуальний для кожної людини. ДНК дитини завжди поєднує ознаки ДНК батька і матері), по амніотичної рідини (води при вагітності).

Генетична дактилоскопія як експертиза на основі генетичних ознак була проведена в 1988 році. За словами фахівців, щорічно звертається понад 10 тисяч осіб з метою проведення такого роду експертиз у зв'язку з тим, що згідно зі статистикою 14% перевіряючих батьків не є біологічними.

Аліменти - найбільш часта причина, по якій люди звертаються з метою проведення подібної експертизи, але не єдина.

Наприклад, справи про підміну дітей в пологовому будинку, коли з'ясовується, що ні один з подружжя, зазначений у свідоцтві про народження, біологічними батьками не є.

Висновок експертизи з питання походження дитини є одним із доказів, яке повинно бути оцінено судом в сукупності з іншими наявними в справі відомостями, оскільки ніякі дані не мають заздалегідь встановленої сили.

Неявка батька на експертизу, коли без нього її провести неможливо, або неподання необхідних предметів дослідження, самі по собі не є безумовною підставою для визнання судом підтвердженим або спростованим факту, для з'ясування якого її було призначено.

Це питання вирішується судом у кожному конкретному випадку.

Позиція суду залежить від ряду умов:

  • з яких причин батько не з'явився на експертизу;
  • чому не представлені необхідні предмети дослідження;
  • яке значення для суду має висновок експертизи, виходячи з наявних у справі доказів в їх сукупності.

Якщо дитина народилася до 1 березня 1996 року суд повинен керуватися п. 2 ст. 48 Кодексу про шлюб та сім'ю Української РСР.

Беруться до уваги лише такі обставини:

  • спільне проживання та ведення спільного господарства матір'ю і відповідачем до народження дитини;
  • спільне виховання або утримання ними дитини;
  • визнання відповідачем батьківства, з достовірністю підтверджене доказами.

Досить докази хоча б одного з цих обставин. Ці обставини можуть бути підтверджені не тільки письмовими, а й показаннями свідків.

На вимоги про встановлення батьківства незалежно від віку дитини строки позовної давності не поширюються.

Відповідно до п. 5 ст. 45 СК РФ підтвердити батьківство щодо дитини, яка досягла 18 років, допускається лише за його згодою, а якщо він визнаний недієздатним, це може зробити його опікун або орган піклування.

Така згода необхідно для того, щоб уникнути несумлінності з боку особи, яка бажає встановити батьківство і в подальшому стягнути аліменти.

Якщо за життя батька ні добровільно, ні примусово батьківство не було встановлено, і батьки не були в шлюбі, суд відповідно до ст. 50 Сімейного кодексу має право засвідчити факт визнання батьківства при житті.

Такий факт встановлюється за правилами окремого провадження як за допомогою письмових, так і інших доказів.

Одночасно з позовом на встановлення батьківства, як правило, ставляться вимоги про стягнення аліментів.

У цих випадках аліменти присуджуються з дня пред'явлення заяви до суду, а не з моменту народження дитини (п. 2 ст. 107 СК РФ). Можливість стягнення грошей за минулий час виключається, оскільки до задоволення позову про підтвердження батьківства, відповідач не був визнаний батьком дитини.

Якщо батьківство не підтверджено ні добровільно, ні примусово, то інформація про батька дитини в книзі записів актів громадянського стану вноситься за вказівкою матері.

Прізвище батька дитини записується на прізвище матері, а ім'я та по батькові - за її бажанням. Ця запис в подальшому не заважає підтвердити батьківство як добровільно, так і примусово.

Законодавство допускає на розсуд матері не вказувати нікого в якості батька дитини, тоді в свідоцтві про народження в графі «батько» ставиться прочерк.

Як подати позов про встановлення батьківства

Звернутися з позовом вправі як мати, так і батько дитини. У будь-якому випадку, його буде розглядати суд за місцем проживання відповідача. За подачу заяви держмито не сплачується.

Перед її найближчими днями варто зібрати докази, що обгрунтовують вимоги.

Наприклад, якщо пред'являється заяву батька на визнання батьківства, то він повинен надати свідчення спільного проживання з матір'ю дитини. Це можуть бути письмові пояснення сусідів і інші факти.

Якщо метою варто визнати чоловіка батьком дитини, позов до суду з додатками подається в двох примірниках, один з яких буде спрямований відповідачу поштою.

Значення позовної заяви та звернення до суду

Зазначений документ необхідний для ініціювання процедури визнання батьківства в суді. Коротенько розповімо, на що слід звернути увагу.

Спочатку пишуться назва суду, а потім повна інформація про позивача і відповідача. Після цього йде назва документа ( «Позовна заява) і його предмет. В даному випадку це будуть вимоги відповідачу.

Подаючи позов, мати дитини просить присудити ще й аліменти. У цьому випадку також варто зробити акцент у заяві та звернути увагу суду.

Сама заява на встановлення батьківства має починатися з описом обставин спільного проживання і факту народження дитини. Після цього повинні бути наведені докази, що відповідач є батьком а не інший чоловік.

Завершувати позов має вимога про визнання батьківства щодо конкретної дитини. Другим пунктом може йти вимога про стягнення аліментів.

В процесі розгляду справи суд може призначити генетичну експертизу. Її результати стануть достовірним доказом наявності батьківства.

Що вступило в законну силу рішення суду буде підставою для виникнення у батька батьківських прав і обов'язків. Зокрема, з цього моменту в особи виникають зобов'язання по сплаті аліментів. Крім того, новоспечений батько дитини може наполягати на присвоєння йому свого прізвища.

Приклад позовної заяви про встановлення батьківства та стягнення аліментів

Хорошевський районний суд м Москви

123154, г. Москва, ул. Маршала Тухачевського, д. 25, стр. 1

Позивач: Іванова Наталія Петрівна

г. Москва, ул. Свиридова 12 кв. 9

Відповідач: Сергєєв Михайло Васильович

г. Москва, ул. Ціолковського 65 кв. 76

Держмито: 300 рублів

Позовну заяву

про встановлення батьківства та стягнення аліментів

З відповідачем Сергєєвим Михайлом Васильовичем я перебувала у фактичних шлюбних відносинах з 20 липня 2015 по 27 вересня 2016 р цей період я народила дитину Іванова Володимира Михайловича 15 липня 2016 року народження.

Відповідач є його батьком, однак він відмовився подати в органи ЗАГСу заяву про реєстрацію батьківства і не надає мені матеріальну допомогу в утриманні дитини.

Батьківство щодо дитини підтверджується згідно з додатком до позовної заяви: спільні фотографії, виписка з банку що підтверджує грошові перекази відповідача позивачеві.

А також факт спільного проживання та ведення спільного господарства можуть підтвердити сусіди: Петрова Галина Василівна, г. Москва, ул. Свиридова 12 кв. 99 і Рязанццева Тетяна Вікторівна, г. Москва, ул. Свиридова 12 кв. 95.

Відповідно до ст. 49 СК РФ, в разі народження дитини у батьків, які не перебувають у шлюбі між собою, і при відсутності спільної заяви батьків або заяви батька дитини (п. 4 ст. 48 СК РФ) походження дитини від конкретної особи (батьківство), встановлюється в судовому порядку за заявою одного з батьків, опікуна (піклувальника) або за заявою особи, на утриманні якого перебуває дитина, а також за позовом самої дитини після досягнення нею повноліття.

При цьому суд бере до уваги будь-які докази, з достовірністю підтверджують походження дитини від конкретної особи.

Згідно ч. 2 ст. 80 СК РФ у разі, якщо батьки не надає допомогу дитині, кошти на утримання неповнолітніх дітей (аліменти) стягуються з батьків у судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 СК РФ при відсутності угоди про сплату аліментів аліменти на неповнолітніх дітей стягуються судом з їх батьків щомісячно в розмірі:

  • на одну дитину - 1/4;
  • на двох дітей - 1/3;
  • на трьох і більше дітей - половини заробітку і (або) іншого доходу батьків.

Заробіток відповідача в місяць становить 25000 рублів.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 49, ч. 2 ст. 80, ч.1 ст.81 СК РФ, керуючись ст. ст. 131, 132, 267 ЦПК РФ, прошу:

1) Встановити, що відповідач Сергєєв Михайло Васильович є батьком дитини Іванова Володимира Михайловича 15 липня 2016 року народження.

2) Стягнути з відповідача Сергєєва Михайла Васильовича аліменти на утримання сина Іванова Володимира Михайловича 15 липня 2016 року народження в розмірі однієї чверті заробітку і іншого доходу з моменту звернення до суду до повноліття.

З метою повного, всебічного та об'єктивного розгляду заяви про встановлення батьківства, прошу призначити по справі судову молекулярно-генетичну експертизу. Клопотання додаю.

додатки:

1) Копія позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу.

2) копія свідоцтва про народження дитини.

3) Докази, що підтверджують спільне проживання та ведення спільного господарства матір'ю дитини і відповідачем до народження дитини або спільне виховання або утримання ним дитини:

- довідки житлових органів, рад самоврядування, місцевої адміністрації про спільне проживання та ведення спільного господарства, спільне виховання та утримання дитини;

- листування сторін;

- грошові перекази;

- документи про отримання посилок;

- листи, поштові листівки;

- письмові клопотання відповідача за місцем роботи про надання членам його сім'ї житлової площі, путівок для поміщення дітей позивачки в дитячі установи.

- виписки з автобіографії та особової справи відповідача.

6) Документ, що підтверджує сплату державного мита.

8) Інші документи, що підтверджують обставини, на яких позивач обгрунтовує свої вимоги.

23 листопада 2018 року Наталя Петрівна Іванова

Зразок позову про встановлення батьківства Зразок позову про встановлення батьківства

Клопотання про призначення генетичної експертизи Клопотання про призначення генетичної експертизи