Реклама
Реклама
Реклама

Порядок сплати аліментів. Правові наслідки несвоєчасної сплати аліментів.

Порядок сплати аліментів, що виплачуються за угодою сторін, як правило, визначається цією угодою. При відсутності в угоді положень, що регулюють порядок сплати аліментів, застосовуються диспозитивні норми сімейного законодавства. Стягнення аліментів за рішенням суду проводиться на підставі глави 17 Сімейного кодексу РФ.

Особа, яка має право на отримання аліментів, має право звернутися до суду із заявою про стягнення аліментів незалежно від терміну, який минув з моменту виникнення права на аліменти, якщо аліменти не виплачувалися раніше за угодою про сплату аліментів. Особа, яка має право на отримання аліментів, має право звернутися до суду із заявою про стягнення аліментів незалежно від терміну, який минув з моменту виникнення права на аліменти, якщо аліменти не виплачувалися раніше за угодою про сплату аліментів

Аліменти присуджуються з моменту звернення до суду.

аліменти за минулий період можуть бути стягнуті в межах трирічного терміну з моменту звернення до суду, якщо судом встановлено, що до звернення до суду приймалися заходи для отримання коштів на утримання, але аліменти не були отримані внаслідок ухилення особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, від їх сплати ( ст. 107 СК РФ).

У справі про стягнення аліментів суд вправі винести постанову про стягнення аліментів до набрання рішення суду про стягнення аліментів в законну силу ; при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей - до винесення судом рішення про стягнення аліментів.

Розмір стягуваних аліментів визначається судом виходячи з матеріального і сімейного стану сторін. Розмір аліментів, що стягуються на неповнолітніх дітей, визначається відповідно до ст. 81 СК РФ.

Адміністрація організації за місцем роботи особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти на підставі нотаріально посвідченого угоди про сплату аліментів або на підставі виконавчого листа, зобов'язана щомісяця утримувати аліменти з заробітної плати і (або) іншого доходу особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, та сплачувати або переводити їх за рахунок особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, особі, яка отримує аліменти, не пізніше ніж у триденний строк з дня виплати заробітної плати та (або) іншого доходу особі, зобов'язаному сплачувати аліменти (ст. 109 СК РФ).

Утримання аліментів на підставі нотаріально посвідченого угоди про сплату аліментів може проводитися і в разі, якщо загальна сума утримань на підставі такої угоди і виконавчих документів перевищує п'ятдесят відсотків заробітку і (або) іншого доходу особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти.

Адміністрація організації, яка виробляла утримання аліментів на підставі рішення суду або нотаріально засвідченої угоди про сплату аліментів, зобов'язана в триденний термін повідомити судовому виконавцю за місцем виконання рішення про стягнення аліментів та особі, яка отримує аліменти, про звільнення особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, а також про новий місці його роботи або проживання, якщо воно їй відомо.

Особа, яка зобов'язана сплачувати аліменти, має в триденний термін повідомити судовому виконавцю і особі, яка отримує аліменти, про зміну місця роботи або проживання, а при сплаті аліментів неповнолітнім дітям - і про наявність додаткового заробітку чи іншого доходу.

У разі неповідомлення з неповажної причини відомостей, зазначених вище, винні в цьому посадові особи та інші громадяни залучаються до відповідальності в порядку, встановленому законом.

Стягнення аліментів у розмірі, встановленому угодою про сплату аліментів або рішенням суду, а також стягнення заборгованості по аліментах проводиться з заробітку і (або) іншого доходу особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти. При недостатності заробітку і (або) іншого доходу аліменти утримуються з знаходяться на рахунках в банках або в інших кредитних установах грошових коштів особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, а також з коштів, переданих по договорами комерційним і некомерційним організаціям, крім договорів, що тягнуть за собою перехід права власності . При недостатності цих коштів стягнення звертається на будь-яке майно особи, зобов'язаного сплачувати аліменти, на яке за законом може бути звернено стягнення (п. 1 ст. 112 СК РФ).

Звернення стягнення на грошові кошти на рахунках особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, і на інше його майно проводиться в порядку, передбаченому цивільним процесуальним законодавством.

Стягнення аліментів за минулий період на підставі угоди про сплату аліментів або на підставі виконавчого листа проводиться в межах трирічного терміну, що передував пред'явленню виконавчого листа або нотаріально засвідченої угоди про сплату аліментів до стягнення.

У тих випадках, коли утримання аліментів на підставі виконавчого листа або на підставі нотаріально посвідченого угоди про сплату аліментів не провадилося з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, стягнення аліментів проводиться за весь період незалежно від установленого п. 2 ст. 107 СК РФ трирічного терміну.

Розмір заборгованості визначається судовим виконавцем виходячи з розміру аліментів, визначеного рішенням суду або угодою про сплату аліментів.

Розмір заборгованості по аліментах, що сплачуються на неповнолітніх дітей відповідно до ст. 81 СК РФ, визначається виходячи із заробітку і іншого доходу особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, за період, протягом якого стягнення аліментів не провадилося. У випадках коли особа, яка зобов'язана сплачувати аліменти, в цей період не працювало або якщо не будуть представлені документи, що підтверджують його заробіток і (або) інший дохід, заборгованість по аліментах визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати в Російській Федерації на момент стягнення заборгованості. Якщо таке визначення заборгованості істотно порушує інтереси однієї зі сторін, сторона, інтереси якої порушені, має право звернутися до суду, який може визначити заборгованість у твердій грошовій сумі, виходячи з матеріального і сімейного стану сторін та інших, які заслуговують на увагу обставин. Розмір заборгованості по аліментах, що сплачуються на неповнолітніх дітей відповідно до ст

При незгоді з визначенням заборгованості по аліментах судовим виконавцем будь-яка зі сторін може оскаржити дії судового виконавця в порядку, передбаченому цивільним процесуальним законодавством.

Суми встановленого федеральним законом щомісячної допомоги на дитину, виплачені в період розшуку його батьків, які ухиляються від сплати аліментів, в частині їх п'ятдесятивідсотковою збільшення, стягуються з цих батьків з нарахуванням десяти відсотків з виплачених сум в дохід бюджетів суб'єктів Російської Федерації. Зазначені вимоги прирівнюються до вимог про сплату аліментів.

При утворенні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за угодою про сплату аліментів, винна особа несе відповідальність в порядку, передбаченому цією угодою.

При утворенні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, винну особу сплачує одержувачу аліментів неустойку в розмірі однієї другої відсотка від суми невиплачених аліментів за кожен день прострочення.

Одержувач аліментів вправі також стягнути з винного у несвоєчасній сплаті аліментів особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, всі заподіяні простроченням виконання аліментних зобов'язань збитки в частині, не покритій неустойкою (ст. 115 СК РФ).

Аліменти не можуть бути зараховані іншими зустрічними вимогами.

Виплачені суми аліментів не можуть бути витребувані назад, за винятком випадків:

  • скасування рішення суду про стягнення аліментів у зв'язку з повідомленням одержувачем аліментів неправдивих відомостей або у зв'язку з поданням ним підроблених документів;
  • визнання угоди про сплату аліментів недійсним внаслідок укладення його під впливом обману, погроз або насильства з боку одержувача аліментів;
  • встановлення вироком суду факту підробки рішення суду, угоди про сплату аліментів або виконавчого листа, на підставі яких сплачувалися аліменти.

Якщо дії, перераховані в п. 2 ст. 116 СК РФ, вчинені представником неповнолітньої дитини або повнолітньої недієздатного одержувача аліментів, зворотне стягнення аліментів не проводиться, а суми виплачених аліментів стягуються з винної представника за позовом особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти.

Індексація аліментів, що стягуються за рішенням суду у твердій грошовій сумі, провадиться адміністрацією організації за місцем утримання аліментів пропорційно збільшенню встановленого законом мінімального розміру оплати праці.

З метою індексації розмір аліментів встановлюється судом у твердій грошовій сумі, що відповідає певному числу мінімальних розмірів оплати праці (ст. 117 СК РФ).

Особа, що виїжджає на постійне проживання в іноземну державу, має право укласти з членами сім'ї, яким вона за законом зобов'язана надавати утримання, угода про сплату аліментів відповідно до статей 99, 100, 103 і 104 СК РФ.

У разі недосягнення згоди зацікавлена ​​особа має право звернутися до суду з вимогою про визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі і про одноразову виплату аліментів, або про надання певного майна в рахунок аліментів, або про сплату аліментів іншим способом (ст. 118 СК РФ).

Якщо при відсутності угоди про сплату аліментів після встановлення в судовому порядку розміру аліментів змінилося матеріальне або сімейне становище однієї із сторін, суд вправі за вимогою кожної зі сторін змінити встановлений розмір аліментів або звільнити особу, яка зобов'язана сплачувати аліменти, від їх сплати. При зміні розміру аліментів або при звільненні від їх сплати суд вправі врахувати також інший заслуговує уваги інтерес сторін (п. 1 ст. 119 СК РФ).

Суд має право відмовити у стягненні аліментів повнолітній дієздатній особі, якщо встановлено, що вона вчинила по відношенню до особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, умисний злочин або в разі негідної поведінки повнолітньої дієздатної особи в сім'ї.

Аліментні зобов'язання, встановлені угодою про сплату аліментів, припиняються смертю однієї зі сторін, закінченням терміну дії цієї угоди або з підстав, передбачених цією угодою.

Виплата аліментів, що стягуються в судовому порядку, припиняється:

  • після досягнення дитиною повноліття або в разі придбання неповнолітніми дітьми повної дієздатності до досягнення ними повноліття;
  • при усиновленні (Удочеріння) дитини, на утримання якого стягувалися аліменти;
  • при визнанні судом відновлення працездатності або припинення потребу в допомозі одержувача аліментів;
  • при вступі непрацездатного потребує допомоги колишнього чоловіка - одержувача аліментів у новий шлюб ;
  • смертю особи, що одержує аліменти, або особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти.