Реклама
Реклама
Реклама

Перерахування аліментів (зразок заяви) - на рахунок дитини, термін, реквізити, в бухгалтерію, довідка, утримання, в банку, зміна порядку

  1. Основні моменти
  2. можливі призначення
  3. Етапи перерахування аліментів
  4. підготовка заяви
  5. обов'язкові документи
  6. Розрахунковий рахунок
  7. терміни виплат
  8. особливості процедури
  9. Порядок дій
  10. Випадки утримання суми

Батько, який залишає у себе дитину після розлучення, має право вимагати зі свого колишнього чоловіка виплату аліментів, необхідних для його змісту. Цей обов'язок вказана в Сімейному кодексі і передбачена до того моменту, як дитині виповниться 18 років або 23 року, якщо він проходить навчання на денній формі ВНЗ.

При цьому виплата аліментів на сьогоднішній день підкоряється конкретній зводу правил і норм, встановлених чинним законодавством , Але далеко не всі знають про те, як вони повинні розраховуватися і виплачуватися кожної зі сторін.

На практиці ж перерахування аліментів на рахунок дитини або його опікуна передбачає величезну кількість різних особливостей, які потрібно враховувати кожної зі сторін.

Основні моменти

Щоб виключити будь-які претензії, пов'язані з недобросовісним виконанням зобов'язань по виплаті аліментів, кожна зі сторін повинна знати про те, в яких формах у платника є можливість перерахування грошового утримання дітям щомісяця. Однією з найбільш поширених форм є утримання певної частини коштів із заробітної плати платника для перерахування її стягувати стороні.

Ще одна форма полягає в тому, що платник відправляє зазначену суму на ім'я стягувача, користуючись послугами спеціалізованих поштових служб. У такій ситуації як доказ для матеріально підтримки дитини можуть використовуватися квитанції, що підтверджують проведення поштового переказу.

Стягувач ж може зареєструвати власний розрахунковий рахунок, на який платник щомісяця буде переводити встановлену суму. Варто відзначити, що переказ грошей при необхідності може здійснюватися на розрахунковий рахунок дитини, а не стягувача, якщо це передбачено нормами чинного законодавства або укладеної угоди.

Крім цього, передбачається також можливість особистої передачі грошей, але в такому випадку повинен оформлятися відповідний акт з розпискою, в якій вказується сума, дата і цільове призначення даної суми.

можливі призначення

Призначення платежу є одним з найбільш важливих реквізитів платіжного документа, від якого буде залежати те, наскільки своєчасно кошти будуть переведені одержувачу, а також чи правильно буде заповнено документальне підтвердження такого перекладу.

Призначення платежу включає в себе наступну інформацію:

  • основна мета, на яку спрямовуються гроші - виплата аліментів;
  • підставу проведення платежу - документ із зазначенням його номера і дати;
  • період - місяць і рік;
  • вказівка ​​на відсутність оподаткування.

Як призначення перекладного платежу можна вказати, наприклад, «аліменти, що виплачуються на підставі судового наказу № ХХХ за жовтень 2019 року. Без НДС".

Без НДС

Завдяки дотриманню всіх правил в кінцевому підсумку суду завжди можна буде надати повноцінні докази повного дотримання чинного законодавства, якщо виникнуть які-небудь конфліктні ситуації

Етапи перерахування аліментів

Перерахування аліментів включає в себе кілька основних етапів, причому потрібно правильно розуміти, як і в якій черговості вони проводяться.

підготовка заяви

Чинне законодавство України встановлює, що заяву на відправку аліментів може пред'являтися одержувачем даної суми безпосередньо до відділу бухгалтерії тієї компанії, в якій працює потенційний платник, або ж передавати його судовим приставам , Які займаються виконавчим провадженням у даній справі.

У заяві мають бути вказані такі дані:

  • повне найменування адресата (якщо заяву вирушає до відділу бухгалтерії, його потрібно оформляти на ім'я головного бухгалтера, в той час як при відправці службі приставів його потрібно оформляти на ім'я пристава, який відповідальний за ведення даного виробництва);
  • повна інформація про заявника;
  • дані з виконавчого листа, на підставі якого має здійснюватися стягнення аліментів;
  • інформація, яку містить у собі виконавчий лист (його потрібно додати до заяви);
  • якщо раніше виконавче провадження ще не було відкрито, в заяві вказується вимога про його відкритті;
  • прохання перерахування аліментів на карту одержувача, вказуючи її реквізити;
  • перерахування всіх документів, які подаються разом із заявою;
  • підпис і дата оформлення документів.

Подавати папери в службу приставів варто в тому випадку, якщо одержувач не знає про те, де саме працює платник. При цьому варто відзначити, що потрібно знати хоча б його місце проживання, так як подавати документи потрібно саме в ту службу приставів, яка розташована за вказаною адресою.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Якщо ж місце проживання також невідомо, доведеться відправляти паперу в Управління Федеральної служби судових приставів, звідки його вже направлять в потрібне відділення.

обов'язкові документи

Якщо звернення направлено в організацію, в якій працює платник, то в такому випадку готується виконавчий лист і заява із зазначенням банківського рахунку одержувача, а також його ПІБ і реквізитів паспорта. При цьому варто відзначити, що держатель картки при відкритті банківського рахунку отримує додатково банківську карту.

Якщо ж батько вирішив звернутися за стягненням аліментів в службу судових приставів, то в такому випадку йому потрібно буде отримати наступні папери:

  • заяву з вимогою про перерахування аліментів на вказаний банківський рахунок;
  • постанову уповноваженого судового пристава;
  • копію громадянського паспорта;
  • копію ощадної книжки із зазначенням номера рахунку, а також повного найменування банківської організації.

Один зразок заяви передається в канцелярію даної служби або надається самому приставу-виконавцю. Варто відзначити, що він повинен залишити свій підпис на другому примірнику даного документа, а при бажанні повний пакет паперів можна просто надіслати рекомендованим листом.

Пристав повинен буде протягом п'яти днів передати кошти одержувачу після того, як вони надійдуть на його рахунок з боку платника.

Розрахунковий рахунок

Розрахунковий рахунок в банку може заводитися безпосередньо на дитину або ж його опікуна, і саме туди повинен буде відправляти виплати платник.

Варто зазначити, що відповідно до чинного законодавства передбачається можливість перерахування половини аліментів на окремий рахунок дитини, яким він зможе скористатися з настанням повноліття. Решта ж гроші відправляються на інший рахунок, що відкривається на ім'я матері або будь-якого іншого опікуна.

Аліментні кошти можуть використовуватися виключно для задоволення потреб неповнолітнього. Реквізити рахунків отримує відповідач або його роботодавець, що утримує зазначену суму з зарплати працівника. Загальні терміни оплати не повинні бути більше трьох днів після отримання заробітної плати.

терміни виплат

Відповідно до норм, прописаних у статті 109 Сімейного кодексу, адміністрація тієї компанії, в якій працює платник, повинна щомісяця стягувати з нього аліменти, віднімаючи їх із заробітної плати або інших видів доходу, і потім переводити їх на рахунок особи, яка виступає отримувачем, в протягом трьох днів з моменту виплати зарплати.

Якщо ж одержувач дізнається про затримку виплати аліментів на свій розрахунковий рахунок, він має право подати відповідний запит до Служби судових приставів, яка проведе перевірку коректності дій з боку адміністрації даного підприємства.

Стаття 109. Обов'язок адміністрації організації утримувати аліменти

особливості процедури

Головною особливістю стандартної виплати на розрахунковий рахунок є те, що будь-які витрати, пов'язані з проведенням даної процедури, покладаються на платника, так як відповідно до норм статті 109 Сімейного кодексу саме він займається компенсацією витрат на зразок комісії банку або поштового збору.

Аліменти за бажанням стягувача можуть:

  • виходити в касі організації, співробітником якої є платник;
  • переводитися на його рахунок в банку, який вказується в процесі оформлення заяви на виплату;
  • відправлятися поштовим переказом;
  • передаватися особисто з рук в руки з оформленням додаткової розписки про отримання.

Якщо одержувачу гроші відправляються безпосередньо з каси організації, в якій працює платник, касир повинен в обов'язковому порядку провести фіксацію дати, номера і місця видачі наданого йому громадянського паспорта або будь-якого іншого документа, службовця посвідченням особи одержувача

Порядок дій

Для того, щоб перерахувати сума аліментів на розрахунковий рахунок одержувача, на це потрібно його власне бажання, а також заздалегідь відкритий рахунок.

Крім цього, для перерахування аліментів потрібно враховувати:

  • добровільне угоду про сплату аліментів, в якому не тільки повинна вказуватися необхідність перерахування вказаної суми на карту з певними реквізитами, але ще і очна сума допомоги, яка вказується у вигляді твердої суми або певної процентної частки від доходу платника;
  • працевлаштування боржника, так як, якщо платник аліментів має місце офіційного працевлаштування, його керівництво повинно самостійно утримувати з його зарплати суму аліментів, після чого переводити її на рахунок одержувача;
  • відкрите виконавче провадження, адже якщо у платника немає офіційного місця працевлаштування, фактичним стягненням будуть займатися судові пристави, і відповідну заяву потрібно буде подавати саме їм;
  • витрати, пов'язані з перекладом, які повинні оплачуватися платником, а в зв'язку з цим не будуть враховуватися в рахунок зазначеної допомоги.

При цьому варто відзначити, що, як говорилося вище, є можливість перерахування до половини від суми аліментів на особистий рахунок дитини.

Проводиться дана процедура за обопільною згодою обох батьків, але якщо ж опікун відмовляється від подібного перерахування, платнику доведеться доводити недоцільне використання аліментні виплати, і якщо йому це вдасться, надалі 50% від суми буде вже перераховуватися на особистий рахунок дитини, доступ до якого він отримає після свого повноліття.

Крім цього, дана можливість передбачається в тому випадку, якщо загальна сума виплачуваних аліментів більш ніж на 100% перевищує встановлений законодавством прожитковий мінімум для дитини.

Випадки утримання суми

Утримання суми із заробітної плати платника передбачається тільки після того, як компанії прийшов відповідний виконавчий лист, судовий наказ чи відповідну угоду про оплату аліментів, завірене нотаріусом. Варто відзначити, що всі ці документи може надіслати як судовий пристав, так і безпосередньо сам одержувач аліментів.

У переважній більшості випадків підставу для виплати аліментів - це дані виконавчого листа, який відправляється поштою з боку судового пристава. При цьому варто відзначити, що компанія повинна відправити у відповідь повідомлення з вказівкою на те, що отримала даний документ і в майбутньому буде враховувати зазначені в ньому відомості.

Для відправки відповідного повідомлення зовсім не обов'язково використовувати якусь спеціальну форму, так як відповідне повідомлення компанія отримає разом з надісланим виконавчим листом.

Утримання аліментів із зарплати може здійснюватися тільки при отриманні оригінального документа. Якщо ж надсилається копія виконавчого листа, у відправника потрібно запросити справжню папір або просто залишити посилку без будь-якої реакції.

При цьому варто відзначити, що в другому випадку до моменту відправки оригінальної паперу може зібратися досить велика заборгованість, яка повинна бути утримана.