Реклама
Реклама
Реклама

Нотаріальне угоду про сплату аліментів: вартість, порядок укладення

  1. Характеристика документа і його властивості
  2. Складання у нотаріуса
  3. Навіщо необхідно нотаріальне посвідчення
  4. Вартість послуги нотаріуса
  5. висновок

при розірвання шлюбу з загальними неповнолітніми дітьми , Перед подружжям часто постає питання аліментних зобов'язань по відношенню до спадкоємців. Щоб вирішити це питання без судових тяжб, законодавство РФ передбачає оформлення угоди про сплату аліментів .

Без нотаріального посвідчення, стягнення аліментів по документу не може вважатися правомірним. Тільки при засвідченні, угода набуває чинності, набуваючи статусу виконавчого листа.

послуга складання такого документа доступна в кабінеті нотаріуса, як державного службовця, так і приватного. Питання про те, скільки коштує нотаріальне угоду про сплату аліментів, ми розглянемо в даній статті.

Характеристика документа і його властивості

Угода про сплату аліментів, вартість якого варіюється в залежності від регіону проживання, являє собою документ, який вирішує питання про зміст неповнолітніх дітей в досудовому порядку.

При складанні подібного документа обліковуються постанови і норми законодавства Російської Федерації, а саме: Конституції РФ, СК РФ, ГК РФ, ФЗ Про нотаріат і нотаріальної діяльності При складанні подібного документа обліковуються постанови і норми законодавства Російської Федерації, а саме: Конституції РФ, СК РФ, ГК РФ, ФЗ "Про нотаріат і нотаріальної діяльності".

Угода складається з метою зобов'язати одну зі сторін домовленостей виплачувати фіксовану суму або відсоток від доходу щомісяця або одноразово для утримання непрацездатного члена сім'ї.

Платник бере на себе відповідальність за невиконання (не повне виконання) зобов'язань за змістом, відповідно до складеного угодою.

Недієздатні громадяни можуть укласти договір за згодою законних представників або опікунів. ( ст 99 СК РФ ).

Оформлення сплати аліментів за рішенням сторін знімає з учасників процесу безліч незручностей, які виникають при зверненні з позовом про стягнення в суд. У цьому головна перевага подібних цивільно-правових угод.

зміна

або розірвання угоди про сплату аліментів в односторонньому порядку є неприпустимим.

Складання у нотаріуса

Нотаріальне угоду про сплату аліментів (вартість індексується в кожному регіоні самостійно) укладається між платником і одержувачем при обмеженні працездатності останнього або наявності неповнолітніх спільних дітей.

Для того, щоб безпомилково оформити документ в короткі терміни, учасники процесу вважають за краще звернутися до професіонала. В п.1 ст. 100 СК РФ вказані правила оформлення подібних актів.

При зверненні в нотаріальну фірму, вам буде потрібно надати пакет документів:

  • складене письмово добровільне угоду;
  • паспорта обох укладачів;
  • документ, що підтверджує спорідненість заявників (свідоцтво про укладення шлюбу або його розірвання, про народження, про встановлення батьківства або усиновлення та тп);
  • довідка про склад і розмірах доходу платника аліментів.

УВАГА УВАГА! Щоб правильно скласти документ, можна скористатися зразком ( завантажити ), Але при цьому потрібно пам'ятати, що не існує уніфікованої форми цього договору.

Заявники повинні лише вказати у вільній формі основні положення, необхідні для посвідчення і вступу в силу документа.

Основні положення:

  • ПІБ заявників, паспортні дані;
  • ПІБ і дати народження дітей або інших членів сім'ї, на кого оформляються виплати;
  • дата початку утримання виплат;
  • способи і порядок сплати ( ст 104 СК РФ );
  • розмір виплат ( ст 103 СК РФ );
  • порядок індексації розміру виплат ( ст 105 СК );
  • відповідальність в разі невиконання зобов'язань ( ст 115 СК );
  • термін дії та порядок продовження документа.

Навіщо необхідно нотаріальне посвідчення

Угода про сплату аліментів, незалежно від вартості у нотаріуса, обов'язково підлягає нотаріальному посвідченню.

ВАЖЛИВО! Робиться це для придбання документом статусу виконавчого листа, за яким пристави мають право зобов'язати платника виплачувати аліменти без судового втручання. А в разі ухилення від виконання зобов'язань, договір може бути доказом у суді.

Недотримання приписів робить правочин нікчемним, тобто Угода не буде дійсним. Перераховані вище дії виконуватися без підпису нотаріуса не будуть.

Також, без нотаріального посвідчення оскаржити в суді, піддати розірвання або стягнути кошти за минулий період не представляється можливим. Не допускається і посвідчення угоди за дорученням, так як угода носить особистий характер.

Вартість послуги нотаріуса

Угода про сплату аліментів може мати різну вартість. Тарифи за нотаріальне посвідчення залежать від того, звертаєтеся ви до приватного нотаріуса або державного.

згідно пп.9 п.1 ст. 333.24 Податкового кодексу , Ціна Угоди про сплату аліментів становить 250 рублів. Але, на додаток до цього, вам буде потрібно оплатити послуги консультації, складання і виготовлення документів нотаріусом, відповідно до встановленого тарифного плану ( ст 22.1 Основ законодавства про нотаріат ).

Державний службовець отримує від угоди 0,5% від стягуваної суми за договором, але не більше 20 тисяч рублів. ( п 19 ст 333.24 НК ).

висновок

Аліментні зобов'язання - це природні вимоги законодавства при розлученні, втрати працездатності членів сім'ї або ухилення від матеріального змісту своїх рідних Аліментні зобов'язання - це природні вимоги законодавства при розлученні, втрати працездатності членів сім'ї або ухилення від матеріального змісту своїх рідних.

Мирний спосіб розділити зобов'язання з утримання - оформити нотаріальне угоду про сплату аліментів.

Ціна документа становить 250 руб. плюс підготовка паперів. Нотаріус допоможе швидко і якісно підготувати пакет документів і завірити примірники у короткі терміни.