Реклама
Реклама
Реклама

Неустойка за аліментами, як стягнути неустойку за аліментами: держмито, позовну заяву, судова практика 2019

  1. Що таке неустойка за прострочення сплати аліментів
  2. Принципи нарахування неустойки
  3. Розмір пені за прострочення аліментів
  4. Як правильно розрахувати розмір неустойки?
  5. Порядок стягнення неустойки
  6. Позовна заява про стягнення неустойки по аліментах (зразок)
  7. документи
  8. держмито
  9. підсудність
  10. Термін давності по стягненню неустойки
  11. Чи можна і як скасувати неустойку за аліментами?
  12. Порядок дій
  13. документи
  14. витрати
  15. Судова практика
  16. Питання та відповіді

Батьки, яким доводиться виховувати дітей самотужки, часто стикаються з недостатнім матеріальним забезпеченням. При тому, що їм покладена щомісячна грошова сума від другого з батьків - аліменти. Проблема в тому, що аліменти часто виплачуються несвоєчасно і не в повному обсязі, а іноді і зовсім не виплачуються.

Батькам, які не отримують аліменти, слід знати - закон на їхньому боці. Сімейним, цивільним, адміністративним і навіть кримінальним законодавством передбачені досить суворі заходи відповідальності, до яких залучається безвідповідальних батьків.

Так, матеріальна відповідальність передбачає, що крім повної виплати аліментів, батьки виплачують неустойку на заборгованість, що утворилася.

У даній статті ми розглянемо, як застосувати Вдатися до таких заходів матеріальної відповідальності до боржника.

Що таке неустойка за прострочення сплати аліментів

Неустойка по аліментах - це міра матеріальної відповідальності. Простіше кажучи, це грошова сума, яка розраховується за особливою формулою і залежить від ...

  • суми боргу по аліментних платежах;
  • терміну прострочення.

Особливістю неустойки по аліментах є те, що вона виплачується не в державну казну, а власної дитини. Таким чином, досягається відразу дві мети - дисциплінує безвідповідальних батьків і компенсуються матеріальні потреби дитини.

Процес розрахунку, стягнення і утримання неустойки передбачений Сімейним кодексом РФ (стаття 115), Цивільним кодексом РФ, а також Федеральним законом «Про виконавче провадження».

Батьки, яким доводиться виховувати дітей самотужки, часто стикаються з недостатнім матеріальним забезпеченням

З 10 серпня 2018 року набрав чинності і почав діяти ФЗ № 224 від 29.07.2018 р «Про внесення змін до ст.ст. 114 і 115 Сімейного кодексу РФ »(далі - Закон № 224-ФЗ). Суть закону полягає в тому, що їм введений новий порядок розрахунку і стягнення неустойки за аліментні заборгованості, який враховує права не тільки одержувачів, а й платників аліментів.

Принципи нарахування неустойки

Російське законодавство визначає кілька принципів розрахунку і стягнення неустойки:

  1. Вже з першого дня прострочення аліментного платежу починається нарахування неустойки. Стало бути, якщо батько виплачує належну суму несвоєчасно, мати має право звернутися до суду за неустойкою. Інша справа, що ніхто не має наміру судитися за кілька сотень рублів, та й суд без особливого ентузіазму розглядатиме подібний позов.
  2. Існує кілька умов, без дотримання яких стягнення неустойки неможливо:
  • Перша умова - наявність аліментного угоди або судового рішення про стягнення аліментів.
  • Друга умова - недотримання угоди або рішення суду, що призвело до утворення заборгованості по аліментах.

Розмір пені за прострочення аліментів

До прийняття і вступу в силу ФЗ № 224, платник аліментів, з вини якого утворювалася заборгованість, по мав виплатити борг і неустойку, розмір якої становив 0,5% від всієї суми невиплачених аліментів за кожен день прострочення.

Такі жорсткі умови були спрямовані на підвищення відповідальності батьків та захист прав неповнолітніх дітей. Але все частіше в суди стали надходити позови про зниження розмірів пені, яку судові пристави налічували на борги з аліментів. При ставці в 0,5% від суми боргу річний розмір неустойки досягав 182% і значно перевищував розмір боргу, досягаючи в деяких випадках мільйонів рублів. Виплачувати такі суми боржники були не здатні, в результаті ...

  • Припиняли платити аліменти (погашаючи борги і пеню);
  • Виявлялися в скрутному матеріальному становищі.

При цьому у судів не було законодавчих підстав і механізму зниження суми неустойки. Спосіб зниження невідповідною боргу неустойки, передбачений Цивільним Кодексом РФ (п.1 ст. 333 ЦК), не міг бути застосований в сімейних правовідносинах.

Як правильно розрахувати розмір неустойки?

Батькові, який має намір стягнути з платника неустойку, потрібно звернутися до судовому приставу, у виконавчому провадженні якого знаходиться справа.

Судовий пристав уповноважений винести постанову про визначення розміру заборгованості по аліментах і видати довідку про розмір заборгованості. Цих документів достатньо для ...

  • правильного розрахунку неустойки по аліментах.
  • звернення до суду з позовом про стягнення неустойки.

Порядок стягнення неустойки

Отже, батько ухиляється від своєчасної і повної оплати належних дитині коштів.

Алгоритм дій залежить від того, чи була укладена аліментні угоду або прийнято судове рішення. Якщо так - чи знаходиться виконавчий документ в службі приставів?

  • Якщо виконавчий документ знаходиться у судового пристава, необхідно звернутися безпосередньо до нього - подати заяву про розрахунок неустойки.
  • Якщо виконавчий документ все ще перебуває у батька, слід звернутися до судовому приставу із заявою про відкриття виконавчого провадження, приклавши до заяви рішення суду або аліментні угоду. Коли виробництво буде відкрито, можна подавати заяву про розрахунок неустойки.

Розрахунок неустойки здійснюється виключно судовим приставом за спеціальною формулою.

Отримавши в службі приставів розрахунок, можна підготувати і подати до мирового суду позовну заяву про стягнення неустойки.

Позовна заява про стягнення неустойки по аліментах (зразок)

Грамотно і переконливо складене позовну заяву, підтверджене документальними доказами - запорука успішного вирішення справи.

Позовна заява складається за правилами, передбаченими цивільно-процесуальним законодавством. Воно включає такі відомості:

  • Назва мирового суду;
  • ПІБ, адреса, контактні дані, місце роботи - позивача і відповідача;
  • Дані про місце і час укладення та розірвання шлюбу;
  • Дані про неповнолітніх дітей, народжених у шлюбі;
  • Дані про укладену аліментних угоді або судове рішення про стягнення аліментів;
  • Сума прострочених і невиплачених аліментів;
  • Розрахунок неустойки;
  • Вимога до суду про стягнення неустойки;
  • Перелік додатків до позову;
  • Підпис позивача;
  • Дата подачі позову.

Назва мирового суду;   ПІБ, адреса, контактні дані, місце роботи - позивача і відповідача;   Дані про місце і час укладення та розірвання шлюбу;   Дані про неповнолітніх дітей, народжених у шлюбі;   Дані про укладену аліментних угоді або судове рішення про стягнення аліментів;   Сума прострочених і невиплачених аліментів;   Розрахунок неустойки;   Вимога до суду про стягнення неустойки;   Перелік додатків до позову;   Підпис позивача;   Дата подачі позову

документи

До позову повинні додаватися наступні документи:

  • Аліментні угоду або судовий наказ, судове рішення, виконавчий лист про стягнення аліментів;
  • Розрахунок неустойки, виконаний судовим приставом-виконавцем;
  • Квитанція про оплату державного мита.

держмито

Розмір державного мита за подачу позову майнового характеру становить 4% від позовних вимог (згідно статті 333.19 НК РФ).

Однак деякі юристи вважають, що позов про стягнення неустойки по аліментах - логічне продовження справи про стягнення аліментів, тому рекомендують оплачувати держмито в розмірі 150 рублів (відповідно до підпункту 14 пункту 1 статті 333.19 НК РФ). Якщо суд залишить позов без руху в зв'язку з неповною оплатою держмита, можна буде здійснити доплату.

підсудність

Згідно з правилом про альтернативну підсудність, позов про стягнення неустойки за аліментні заборгованості позивач може подавати до мирового суду за власним місцем проживання (згідно статті 29 ЦПК РФ).

Термін давності по стягненню неустойки

Раніше нарахування та утримання неустойки по аліментах вироблялося без строків давності. Батько, який не отримав належних грошових сум, міг зажадати їх разом з пенею у будь-який час - як відразу, так і через кілька років.

Але після прийняття Верховним судом РФ Постанови № 56 від 26.12.2017, ситуація дещо змінилася. Згідно з пунктом 65 вищезазначеної Постанови ВС РФ, в суперечці про стягнення неустойки за неоплаченими аліментах, за заявою зацікавленої сторони (згідно п.2 ст.199 ГК РФ) суд може застосувати 3-річну позовну давність (згідно ст.196 ГК РФ) до кожного простроченого платежу та відмовити в задоволенні позову про стягнення неустойки (повністю або частково).

Це не суперечить статті 4 СК РФ і статті 208 ЦК РФ - про застосування строків позовної давності до сімейних та майнових правовідносин.

Це не суперечить статті 4 СК РФ і статті 208 ЦК РФ - про застосування строків позовної давності до сімейних та майнових правовідносин

Отже, стягнення заборгованості по аліментах і раніше не має терміну давності. Невиплачені суми аліментів можуть вимагатися повністю в будь-який момент - навіть після досягнення дитиною повноліття. Деякі батьки думають, що після того, як дитині виповниться 18 років, борги перед ним - просто спишуться. Але це не так.

Що ж стосується неустойки за аліментні заборгованості, то її стягнення може бути обмежена трирічним терміном позовної давності. Штрафні санкції на борги будуть нараховуються з першого дня прострочення, але їх стягнення можливо тільки за останні три роки.

Тому - не відкладайте судовий розгляд на необмежений термін! Своєчасно вимагайте і домагайтеся того, що належить Вашій дитині по закону.

Чи можна і як скасувати неустойку за аліментами?

Практикуючим юристам відомо безліч випадків, коли розмір заборгованості і нарахованих на неї штрафів ставав таким значним, що погасити борг платником аліментів був не в силах.

Але тепер, завдяки закону № 224-ФЗ, допускається можливість звернення до суду і зниження або повного звільнення від виплати аліментного обов'язку і / або нарахованої на нього неустойки.

Але для цього повинні бути достатні підстави - суд задовольнить не кожен позов. Згідно п.2 ст. 114 СК РФ, суд може звільнити платником аліментів від виплати аліментні заборгованості та нарахованої на неї пені (повністю або частково) якщо встановить, що ...

  1. прострочення платежів виникла через поважні причини,
  2. погашення боргу неможливе в зв'язку з матеріальним і сімейним станом.

Суд також буде враховувати сумлінність платника аліментів (постановка на облік в ЦЗ, пошук роботи або спроби поліпшити матеріальне становище, надання посильної матеріальної допомоги дітям, несокритость додаткових доходів).

Порядок дій

  1. Підготовка доказової бази - документів, які підтверджують поважні причини утворення заборгованості;
  2. Підготовка позовної заяви (або зустрічної позовної заяви) про звільнення від виплати (або зниженні) аліментні заборгованості та / або нарахованої на суму заборгованості пені;
  3. Подача позову до суду;
  4. Участь в судових розглядах, при необхідності - оскарження судового рішення у вищестоящому суді;
  5. Отримання і передача судового рішення в ССП, де ведеться виконавче провадження - для перерахунку суми боргу.

процедура

Оскільки зміни в законодавстві (в ст.114 і 115 СК РФ) вступили в силу зовсім недавно, і прикладів успішного застосування нових правових норм не так багато, процедура судового розгляду може виявитися складним для юридично не підкованого громадянина.

Йому буде потрібно ...

  • підготувати і подати позов (або зустрічний позов), в якому будуть викладені поважні причини виникнення боргу і неможливості його виплати;
  • довести суду, що заборгованість по аліментах утворилася з поважної причини, нарахована неустойка - не відповідає заборгованості (п.2 ст.115 СК РФ) і її повна виплата - неможлива в зв'язку з матеріальним або сімейним станом платника.

Від того, наскільки переконливими будуть аргументи, залежить Ваше звільнення (повне або часткове) від непосильних боргових зобов'язань. Надалі, коли борг буде зменшений або списаний, Ви зможете виплачувати дитині розумні суми аліментів, які не розоряти на величезні, несумірні боргу штрафи і пені.

Надалі, коли борг буде зменшений або списаний, Ви зможете виплачувати дитині розумні суми аліментів, які не розоряти на величезні, несумірні боргу штрафи і пені

Щоб правильно скласти позов, зібрати документи, підготуватися до судового процесу, вам буде потрібно правова підтримка. Скористайтеся можливістю отримати безкоштовну консультацію та правову допомогу у вирішенні складного питання від юриста нашого порталу.

документи

Доказами того, що борг по аліментах утворився з поважних причин, можуть бути такі документи:

  • Трудова книжка, контракт;
  • Довідки про доходи;
  • Виписки з банківських рахунків, депозитні та кредитні договори, листи з банків і колекторських компаній (якщо крім аліментних заборгованості, батько має і інші боргові зобов'язання);
  • Медичні довідки, виписки з історії хвороби;
  • Свідоцтво про народження дітей (якщо у платником аліментів в новому шлюбі народжені діти);
  • Розписки і платіжні документи, що підтверджують перерахування грошових сум;
  • Інші документальні докази.

витрати

Звільнення від оплати держмита поширюється тільки на позови, подані в інтересах неповнолітніх дітей.

Звільнення від оплати держмита поширюється тільки на позови, подані в інтересах неповнолітніх дітей

А за подачу позову про звільнення або зниження суми аліментних заборгованості та нарахованої пені потрібно сплатити держмито, оскільки він подається в інтересах самого платника аліментів. Розмір держмита за подачу позову майнового характеру залежить від ціни позову. Він розраховується за спеціальною формулою, що складається з фіксованої ставки і відсотки. Залежно від того, яка сума боргу покладено на платника, і залежить розмір держмита - від 400 до 60 тисяч рублів.

Щоб розібратися в правилах розрахунку держмита - читайте тематичну статтю безкоштовно задавайте питання нашого юриста - в чаті або по телефону.

Судова практика

Навіть самі, на перший погляд, безперечні справи, пов'язані з великими сумами заборгованості та штрафними санкціями, підлягають пильному розгляду судами.

Останні зміни в законодавстві сприяють пом'якшенню жорстких заходів, спрямованих на платників аліментів - по-перше, відсоток пені знижений з 0,5 до 0,1%, по-друге, при наявності вагомих підстав можна домогтися зниження або списання боргу по аліментах разом з нарахованою на нього пені. Відповідачі, права яких представляють компетентні юристи, подають зустрічні позови і оскаржують судові рішення, прийняті на користь позивачів, у вищих інстанціях. І нерідко домагаються якщо не повною, то часткового скасування боргу.

приклад 1

Платник аліментів Томашевський подав зустрічний позов про зниження неправильно розрахованої заборгованості по аліментах і пені. У зустрічному позові він вказав, що судовий пристав при розрахунку боргу не врахував виплати аліментів готівкою грошовими сумами, які він передавав в руки одержувачу аліментів - матері дітей Томашевської. Про допустимості такого способу оплати батьки дітей домовилися усно, але змін в письмове аліментні угоду не вносили. Розписки про передачу грошових коштів були оформлені Томашевської з порушенням правил (без зазначення дати отримання грошових сум). Суд взяв до уваги виписки з банківських рахунків відповідача, а також квитанції і чеки, які підтверджували додаткову матеріальну допомогу дітям: покупка шкільної форми і канцелярського приладдя. Розглянувши справу, суд виніс рішення про скасування заборгованості по аліментах в розмірі 25 500 рублів і пені в розмірі 12 250 рублів.

Втім, це не означає, що кожен безвідповідальний і недобросовісний батько зможе за допомогою суду зняти з себе грошові зобов'язання перед дитиною. Суд як і раніше керується інтересами неповнолітніх дітей.

приклад 2

Платник аліментів Чернов подав позов про скасування боргу та пені в сумі 54 450 рублів. Він пояснив суду, що заборгованість по аліментах утворилася внаслідок втрати роботи, за місцем якої раніше розраховувалися і перераховувалися платежі. Чернов звільнився 4 місяці тому, проте не звертався до суду з позовом про зміну порядку виплати аліментів та призначення фіксованої суми. У Центр Зайнятості він також не звертався. Суд відмовив Чернову в задоволенні позову.

Питання та відповіді

Щоб належним чином захистити права дітей, скористайтеся правовою допомогою. На нашому сайті Ви можете отримати безкоштовну консультацію від юриста, що спеціалізується на сімейних справах.

Чи можливо стягнути неустойку, якщо аліментна заборгованість вже погашена?

Так, якщо протягом тривалого терміну відбувалися затримки аліментних платежів, на них може бути нарахована неустойка. Навіть якщо до моменту подачі позову борг буде погашений, це не є перешкодою для стягнення неустойки.

Як правильно розрахувати неустойку?

Цьому питання присвячена окрема стаття - « Як розраховується заборгованість по аліментах ». Якщо коротко - розмір неустойки розраховується виключно судовими приставами за особливою формулою, про що видається офіційний документ, що додається до позову.

Чи передбачена кримінальна відповідальність за несплату неустойки?

Ні, законом передбачено кримінальну відповідальність тільки за несплату аліментів. Якщо основний борг погашений, домогтися залучення боржника до кримінальної відповідальності вкрай малий.

ЗАПИТАТИ ЮРИСТУ БЕЗКОШТОВНО

Як правильно розрахувати розмір неустойки?
Якщо так - чи знаходиться виконавчий документ в службі приставів?
Чи можна і як скасувати неустойку за аліментами?
Чи можливо стягнути неустойку, якщо аліментна заборгованість вже погашена?
Як правильно розрахувати неустойку?
Чи передбачена кримінальна відповідальність за несплату неустойки?