Реклама
Реклама
Реклама

Мінімальний розмір аліментів в 2019 році

  1. Як визначається розмір аліментів?
  2. порядок розрахунку
  3. Контроль держави над платником аліментів

Розлучення батьків не змінює їх обов'язку брати участь в утриманні та вихованні дітей Розлучення батьків не змінює їх обов'язку брати участь в утриманні та вихованні дітей. В цьому випадку одному з батьків доводиться платити аліменти зі свого доходу. Далеко не всі батьки і матері роблять це охоче. Нерідкі випадки, коли батьки, з якими дитина не проживає, намагаються ухилитися від обов'язкових платежів або навмисне знизити їх розмір. З 2015 року запроваджено мінімальний розмір мінімальних виплат.

Як визначається розмір аліментів?

При розлученні питання про виплату аліментів на дітей, які залишилися з одним з батьків, може бути вирішене двома шляхами:

  • На підставі добровільної угоди, яке мати і батько дитини запевняють в нотаріальній конторі;
  • В рамках судового розгляду, в якій позивачем виступає батько або опікун, з яким проживає дитина. Читайте докладніше про те, як подати на аліменти .

Як в першому, так і в другому випадку СК РФ наказує сторонам встановити розмір аліментних виплат на дитину, які здійснюються із зарплати, пенсії, стипендії, державної допомоги, підприємницького прибутку в розрахунку:

  • Чверть доходу на одну дитину;
  • Третина - на двох;
  • Половина - на трьох і більше.

Оцінивши матеріальне та сімейне становище обох батьків, стан здоров'я і житлові умови в яких проживають діти, суд може встановити менший або більшого значення суми аліментних виплат.

Крім того, будь-яка зі сторін може звернутися з позовом до суду з проханням збільшити або зменшити розмір аліментів, представивши вагомі аргументи.

порядок розрахунку

Аліментні виплати в угоді батьків або рішення суду прописуються у вигляді частки від доходу батьків або у фіксованій сумі Аліментні виплати в угоді батьків або рішення суду прописуються у вигляді частки від доходу батьків або у фіксованій сумі. Однак, як в першому, так і в другому випадку є можливості для відходу від платежу або його необгрунтованого зменшення, а саме:

  • При здійсненні виплат на утримання дитини у вигляді фіксованої суми складно проводити індексацію в ході росту зарплати одного з батьків або інфляції;
  • Якщо аліменти розраховуються у вигляді частки від доходу батька чи матері, то останні можуть вдаватися до різних хитрощів з тим, щоб відраховувати на утримання дітей менші суми.

Для попередження подібних ситуацій в рамках «Концепції державної сімейної політики до 2025 року» було встановлено здійснення наступних заходів на рівні держави:

  • Скорочення числа дітей, щодо яких затримується сплата аліментів;
  • Формування більш жорсткого механізму контролю над ухиленням від платежів;
  • Вимога регулярних і достатніх за розміром виплат.

У розрахунках вам допоможе калькулятор аліментів:

Для досягнення поставлених завдань було визначено, що відтепер мінімальний розмір аліментів буде встановлений на рівні прожиткового мінімуму на одну дитину, закріпленого в рамках окремого регіону. У цьому випадку буде мати місце наступна ситуація:

  • Незалежно від рівня доходу платником аліментів він зобов'язаний буде вносити на утримання дітей суму рівну розміру прожиткового мінімуму в даному регіоні;
  • При індексації прожиткового мінімуму будуть індексуватися і аліментні виплати.

Варто зазначити, що така система визначення розміру аліментних платежів уже діє і зуміла довести свою спроможність в Білорусії.

Контроль держави над платником аліментів

Для того щоб такий механізм діяв ефективно, потрібен постійний і досить жорсткий контроль держави за його реалізацією. У Росії він буде виражатися в проведенні наступних заходів:

  • У разі ухилення батьків від обов'язку відраховувати кошти на утримання дитини аліменти будуть виплачуватися в розмірі прожиткового мінімуму з місцевого бюджету. Згодом же з боржника через суд буде стягнена покладається до сплати сума в подвійній або потроєною розмірі;
  • У випадках, коли опікун, мати або батько, з яким проживають діти, отримує допомогу на їх утримання, а другий з батьків ухиляється від сплати аліментів, то державна допомога автоматично зростає на 50%.

Як в першому, так і в другому випадку одержує аліменти сім'ї доведеться зібрати документи, що підтверджують відсутність виплат і звернутися до органів місцевої влади.

В цілому, важливо пам'ятати, що первинне повідомлення про необхідність сплати аліментів батько або опікун, з яким проживають діти, направляє на домашню адресу або на місце роботи платника.

Якщо протягом наступного місяця ні від платником аліментів, ні від організації, в рамках якої він здійснює трудову діяльність, ніяких виплат отримано не буде - необхідно почати готувати позовну заяву до судових органів.

Таким чином, встановлення мінімального розміру аліментів - це важлива соціальна міра, яка покликана надати істотну допомогу безлічі неповних сімей, які перебувають у скрутному матеріальному становищі. Посилення заходів контролю щодо платників аліментів скоротить число ухилень і необгрунтованих занижень обов'язкових виплат на утримання дитини.

Як визначається розмір аліментів?
Як визначається розмір аліментів?