Реклама
Реклама
Реклама

Мінімальні аліменти на дитину, якщо батько не працює в 2019 році

  1. Мінімальний розмір аліментів і варіанти виплат
  2. Стягнення аліментів з непрацюючого батька в 2019-2020 році

У наш час батьки майже кожної другої дитини складаються в розлученні У наш час батьки майже кожної другої дитини складаються в розлученні. І якщо про етичну і моральну сторону цього питання замислювався практично кожен, то матеріальної, як правило, старанно обходиться стороною до тих пір, коли відбувається перехід від слів до справи.

Здебільшого діти залишаються з матір'ю, батьки-одинаки для сучасної Російської Федерації різновид рідкісна, якщо не сказати екзотична. Але рідкісна мати може забезпечити дитину, або навіть двох дітей, і ось тоді-то постає питання про сплату аліментів.

Мінімальний розмір аліментів і варіанти виплат

Відразу слід обмовитися, що чинним законодавством в Росії не закріплений мінімальний розмір аліментів. Все тут залежить від прожиткового рівня та економічного становища, в якому перебуває платник аліментів. З його заробітної плати вираховується певний відсоток, який і йде на сплату, і являє собою мінімальні аліменти.

Тут виникають і різні варіанти ситуацій, які утворюються після настання зобов'язань по виплаті аліментів.

  • Добровільне виконання аліментних зобов'язань. Подібний варіант оптимальний: він не викликає конфліктів між колишнім подружжям, дитина вчасно отримує увагу і необхідну на його забезпечення суму, після розірвання члени колишньої сім'ї, як правило, підтримують дружні або нейтральні відносини, не маючи причин для конфліктів. Найкраще в такому випадку підписати угоду про сплату аліментів, де обумовлюються всі умови регулювання обов'язків батьків, серед яких і розмір аліментів. Чи не занадто свідомі батьки часом вважають, що підписання цієї угоди - це шанс притримати у себе частину аліментних грошей, але на ділі це не так: фактична сума платежу не може бути меншою за ту, яка була б визначена при подачі судового позову.
  • Стягнення за розпорядженням суду. Подібний захід приймається, якщо батько відмовляється виплачувати аліменти на свою дитину. На то може бути багато причин, починаючи з несвідомості і безвідповідальності батьків і закінчуючи відсутністю у нього постійної роботи. Але подібне рішення проблеми може бути застосовано навіть до безробітних, про що ми поговоримо далі.

Читайте також: Сума аліментів на дитину за новим законом

Якщо батько дитини має регулярний офіційний заробіток, то наказом суду виноситься вимога стягнути суму на утримання дитини з цього заробітку. Величина аліментів при цьому безпосередньо пов'язана з кількістю дітей: на одну дитину це четверта частина доходу, на двох дітей - третина, на трьох і більше - 50% від офіційного доходу батьків, який сплачує аліменти. Якщо ж у цього батька немає офіційного джерела доходів, то відсоток виплат вираховується щодо мінімального розміру оплати праці, що в 2019 році дорівнює на одну дитину 1491 руб., На двох - 1988 руб., На трьох і більше - 2982 руб.

  • Стягнення заборгованості. Якщо між розлученням і фактичним поділом майна і моментом, коли до суду буде подано прохання про стягнення аліментів, пройде менше трьох років, то за весь цей період стягувач має право вимагати сплати заборгованості. Розмір боргу обчислюється виходячи з офіційного заробітку для працюючих батьків або з середньої заробітної плати, яка на даний момент дорівнює 25000 руб.

Читайте також: Новий закон про аліменти на дитину, яка навчається

Стягнення аліментів з непрацюючого батька в 2019-2020 році

Дуже часто прецеденти, коли виникає необхідність подавати прохання про стягнення аліментів та заборгованості, пов'язані з тим, що батько в цей час є безробітним або у нього немає офіційного джерела заробітку. Однак це зовсім не означає, що дана процедура абсолютно марна, навпаки, існує перевірений механізм, що дозволяє отримати гроші на утримання дітей. Єдине «але»: ця схема буде дієвою лише в разі, якщо у батьків є неофіційні джерела доходів або майно, яке можна стягнути.

Так як неофіційні джерела прибутку рідко бувають більш-менш стабільними, то вираховувати відсотки аліментів вкрай незручно і невигідно в першу чергу для дитини. Тому зазвичай зміст виплачують у твердій сумі, вираховується з суми прожиткового мінімуму.

Читайте також: Отримання аліментів у твердій грошовій сумі

В цілому механізм отримання аліментів від непрацюючого можна розбити на чотири кроки.

  1. Отримання судового рішення.
  2. Звернення до приставу, який здійснить необхідну процедуру для стягнення коштів на утримання сім'ї.
  3. Сума змісту встановлюється судом.
  4. Якщо складно вирахувати суму з доходів, то відбувається договір про певну суму грошей, розміри якої переглядаються зі зміною прожиткового мінімуму.

https://youtu.be/YzGIbalzNQo