Реклама
Реклама
Реклама

Мінімальна сума аліментів на дитину в 2019 році в РФ

  1. Добровільне покладання на себе зобов'язань
  2. Виплата за рішенням суду
  3. Ситуації в разі виникнення заборгованості

У Російській Федерації законодавчо не закріплено таке поняття, як мінімальний розмір платежів по аліментах на дитину У Російській Федерації законодавчо не закріплено таке поняття, як мінімальний розмір платежів по аліментах на дитину. Реальна величина суми аліментів залежить від спроможності батьків, що виплачує їх. Тобто непрацюючий батько буде платити більш скромні аліменти, ніж працевлаштований.

Варто відзначити, що добробут і факт працевлаштування батька органи влади оцінюють за офіційними документами. Таким чином, якщо платник аліментів має солідні доходи, але з них офіційно зареєстрована невелика частина, то аліменти будуть виплачуватися незначні. Ця стаття присвячена розбору найбільш часто зустрічаються в місті Москві ситуацій, пов'язаних з проблемою виплати мінімальних аліментів.

Читайте також: Чи можна отримати аліменти, перебуваючи при цьому в шлюбі

Такі платежі існують в рамках законодавства, їх розмір визначається ним же. Батьки зобов'язані піклуватися про своїх дітей навіть в тому випадку, якщо не є їх опікунами. Однією з найбільш часто зустрічаються проблем під час виконавчого провадження вважається мінімальна сума аліментів для сплати. Пояснюється наявність такої проблеми варіативністю ситуацій, що наступають після покладання обов'язку сплачувати аліменти:

  • добровільна виплата, згода на оплату аліментів;
  • припис розміру аліментів на підставі судового рішення;
  • сплата через судове стягнення або судове виконання.

Важка економічна ситуація в країні в 2019 році сприяла збереженню дії норми, згідно з якою платити аліменти зобов'язані як працюючі, так і безробітні батьки.

Добровільне покладання на себе зобов'язань

При укладанні угоди про сплату аліментів сторони самі встановлюють в результаті домовленості між собою сплачується суму. При укладенні такого договору мінімальна сума приймається за середню річну суму платежів. При укладанні договору сума сплачуваних аліментів не може встановлюватися на рівні меншому, ніж сума платежів, визначених законом.

Тому якщо, зобов'язаний фінансово допомагати своєму чаду, має роботу або інше джерело постійного доходу, то розмір виплачуваних їм аліментів не повинен опускатися нижче рівня аліментних відрахувань від його постійних доходів, визначених законом. Але в разі якщо у батьків немає постійного джерела доходу, то мінімальний платіж для нього встановлюється на рівні величини, розрахованої від прожиткового рівня того регіону, де проживає дитина, під регіоном в даному випадку мається на увазі суб'єкт Федерації.

Читайте також: Чи повинен непрацюючий батько платити аліменти

Добровільність укладення договору покликана дозволити сторонам досягти найбільш повного компромісу щодо сплати коштів на утримання малюка, її порядку і розміру.

Виплата за рішенням суду

У тому випадку, якщо сторонам не вдалося досягти угоди щодо добровільної сплати, особа, яка претендує на отримання коштів, має право звернутися до суду з позовом про виплату аліментів на утримання дитини. У разі задоволення судом позову, розмір платежів на утримання дитини визначається виходячи з офіційної інформації про розмір постійного доходу батьків.

Якщо факт наявності такого доходу встановлено, то на утримання однієї дитини і більше виділяється фіксований відсоток від заробітку. Так, на утримання однієї дитини відраховується чверть доходу, на двох дітей - третина, а за трьох і більше потрібно віддати половину.

Таким чином, розмір мінімальних платежів залежить від мінімальної заробітної плати. Адже батько не має права представляти інформацію про те, що його доходи нижче мінімально допустимих, так як роботодавці зобов'язані виплачувати зарплату не нижче мінімальної. Якщо працівнику дійсно платять зарплату нижче мінімальної, він повинен звернутися з позовом проти свого роботодавця.

Однак підраховані суми платежів на дитину можуть бути зменшені в тому випадку, якщо у батьків є на утриманні інші діти або інші соціально незахищені особи, а також в тому випадку, якщо він володіє інвалідністю.

Якщо у батьків немає постійних джерел доходу, то обсяг виплат на утримання дитини встановлюється у твердій сумі, а не відсотках. Сума розраховується виходячи з розміру прожиткового рівня того регіону, де проживає дитина, якій призначені гроші. Якщо розмір прожиткового мінімуму змінюється, то в такій же пропорції змінюється і розмір виплат.

Ситуації в разі виникнення заборгованості

У тому випадку, якщо зобов'язаний сплачувати аліменти з яких-небудь причин відмовляється від їх сплати, опікун дитини має право звернутися до суду з позовом про сплату грошового зобов'язання. Варто пам'ятати, що позивач може розраховувати на погашення лише тієї заборгованості, що утворилася в трирічний термін, що передував даті подачі позову.

Читайте також: Як на одну дитину визначити розмір аліментів

Вираховує суму, призначену до погашення, судовий виконавець, в цьому він керується різними принципами залежно від того, чи є у боржника постійний дохід чи ні.

  1. При наявності у боржника постійного доходу сума виплат визначається виходячи з величини доходів.
  2. При відсутності у боржника офіційного доходу сума стягнення визначається, відштовхуючись від розміру середньої зарплати в країні. Середня зарплата в Російській Федерації за станом на сьогоднішній день складає близько тридцяти двох тисяч рублів.

Таким чином, тягар виплати аліментів для недбайливих і непрацюючих батьків зростає, так як розмір середньої заробітної зарплати по країні істотно перевищує прожитковий мінімум майже по всіх регіонах. Варто підкреслити, що якщо батько працевлаштований неофіційно, то для органів влади він залишається безробітним. За невиплату коштів покладена пеня, яка складає піввідсотка від суми заборгованості за кожен день прострочення. В результаті заборгованість багатьох батьків набуває страхітливих масштабів. Судові виконавці мають право конфіскувати майно боржника, щоб покрити заборгованість по виплаті.