Реклама
Реклама
Реклама

Кримінальна відповідальність за несплату аліментів

  1. Притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів:
  2. Порядок притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів
  3. Заява про порушення кримінальної справи за несплату аліментів
  4. Зразок заяви про порушення кримінальної справи за несплату аліментів
  5. Заява
  6. Адміністративна відповідальність за несплату аліментів
  7. Які заходи покарання загрожують злісних неплатників
  8. Звільнення від сплати боргів по аліментах
  9. Захист адвоката від необґрунтованого притягнення до відповідальності

Кримінальна відповідальність за несплату аліментів - справа не проста. Статистика розлучень сьогодні досить гнітюча. Часто так буває, що розрив подружніх відносин безпосереднім чином починає позначатися на дітях не тільки у вигляді психологічних травм, а й в небажанні одного з батьків, а точніше того, хто перестає проживати разом з дитиною, матеріально його утримувати в установленому законом термін, постає питання стягнення аліментів у шлюбі або після його розірвання, який часто закінчується отриманням судового рішення, а не реальних грошових коштів, які можна було б направити на дитину. У законі прописано про те, що кожен з батьків зобов'язаний це робити до його повноліття незалежно від того, з ким дитина проживає після розлучення. Тому за свідоме ухилення від цього обов'язку накладає на батьків відповідальність за несплату аліментів - злісне ухилення від сплати аліментів по ст. 157 КК РФ.

злісне ухилення від сплати аліментів

Притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів:

До такої категорії громадян, що несуть відповідальність за ухилення від виплати аліментів, відносяться люди, які вчиняють такі діяння:

  • прострочення виплат протягом півроку без поважної причини, відсутність активних дій по зменшенню боргу в процедурі - порушений порядок стягнення заборгованості по аліментах в грубій формі з боку Боржника;
  • навмисне ігнорування служб контролю за виплатами аліментів;
  • невиконання відповідачем рішення суду з питання про матеріальне утримання дитини.

Якщо встановлюється факт таких дій, то настає кримінальна відповідальність за несплату аліментів, передбачена законодавством.

Порядок притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів

Варто звернути увагу на те, що існує порядок притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів, який необхідно дотримуватися. Кримінальна відповідальність, за несплату аліментів настає в разі неодноразовості вчинення даного діяння. Таким чином притягненню до кримінальної відповідальності передує притягнення до адміністративної відповідальності. Отже, можна виділити наступний алгоритм, необхідний для залучення до відповідальності за не сплату аліментів:

  1. отримання виконавчого або іншого документа, згідно з яким відбувається стягнення аліментів
  2. наступ факти злісного ухилення від сплати аліментів (несплата протягом двох або більше місяців, а також регулярне зміна місця проживання боржника, умисне приховування або заниження офіційного доходу), після якого настає адміністративна відповідальність за несплату аліментів, передбачена законом
  3. залучення до адміністративної відповідальності за несплату аліментів
  4. наступ повторного факти злісного ухилення від сплати аліментів
  5. притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів

Заява про порушення кримінальної справи за несплату аліментів

Для того щоб притягнути до кримінальної відповідальності за несплату аліментів, як вже було сказано вище, необхідно звернутися до судовому приставу. Правильно складена заява про порушення кримінальної справи, дозволить максимально прискорити процедуру передачі справи приставом до суду для притягнення до відповідальності. Заява пишеться на ім'я керівника структурного підрозділу служби приставів. Заява повинна містити відомості про виконавче провадження, відомості про притягнення особи до адміністративної відповідальності, відомості про простроченнях платежів, а також відомості саме про злісне ухилення від сплати аліментів. Для грамотного складання такої заяви рекомендуємо звернутися до фахівців.

Так само варто відзначити що служба приставів має право самостійно ініціювати процедуру притягнення до кримінальної відповідальності за наявності підстав, але на жаль, на практиці такі випадки виникають не часто, тому рекомендуємо самим регулювати цей процес або звертатися за допомогою до фахівців.

У разі бездіяльності пристава щодо притягнення до відповідальності, ви маєте право оскаржити його бездіяльність в прокуратуру або вищестоящому приставу.

Зразок заяви про порушення кримінальної справи за несплату аліментів

У Алапаївський районний відділ судових приставів

УФССП Росії по Свердловській області

стягувач:
У.

боржник:
У.


Заява

про притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів

05.09.2011 в Алапаєвськом районному відділі судових приставів УФССП Росії по Свердловській області було збуджено виконавче провадження на підставі судового наказу, по факту не виконання обязательсв про виплату аліментів. Судовими приставами Алапаївського районного відділу судових приставів УФССП Росії по Свердловській області, проведено комплекс заходів, спрямованих на виконання законного рішення суду, але ні дивлячись на це, аліменти не виплачуються, на сьогоднішній день сформувалася велика заборгованість.

При цьому боржник працевлаштований у індивідуального підприємця, що здійснює свою діяльність на ринковому комплексі, розташованому за адресою м Єкатеринбург, вул. Бахчіванжі 2, на посаді водія-експедитора. Розмір заробітної плати, носить формальний і не офіційний характер, що зроблено з метою приховування свого заробітку, в тому числі додаткового заробітку. Боржник про свій обов'язок по виплаті, прекрасно обізнаний, але ставиться до цього з байдужістю, і злісно ухиляється.

Об'єктивних причин з невиплати своїх зобов'язань у У. немає, як і нестачі в коштах. Боржник регулярно користується послугами кредитування, за якими регулярно розраховується. Дані відомості підтверджуються документами, що відправляються на адресу мого проживання, де раніше був зареєстрований боржник. Найбільшими банками пропонуються, різні, персональні кредитні програми по виділенню великих грошових коштів, які надаються особам, що підтвердив свій дохід і надали відповідні документи, а значить викладене є ще одним підтвердженням, факту приховування свого доходу.

Склад злочину, що передбачає відповідальність за злісне ухилення від сплати коштів на утримання дітей зазначений в ст. 157 КК РФ. Об'єктивна сторона злочину (ч. 1 ст. 157) характеризується злісним ухиленням батьків від сплати за рішенням суду коштів на утримання неповнолітніх дітей, а також непрацездатних дітей, що досягли 18-річного віку. Під ухиленням від сплати коштів на утримання дітей слід розуміти приховування свого заробітку, в тому числі додаткового заробітку чи іншого доходу.
З урахуванням вищевикладеного, вважаю, що в діях Усольцева є всі ознаки, складу злочину, передбаченого ст. 157 КК РФ,

ПРОШУ:

  • порушити кримінальну справу стосовно боржника за складом злочину передбаченого ст. 157 КК РФ.
  • запросити ВАТ «Альфа-Банк» відомості, надані боржником

Дата, підпис

Адміністративна відповідальність за несплату аліментів

Як було зазначено раніше, кримінальної відповідальності в даному питанні передує адміністративна. Процес залучення до адміністративної відповідальності виглядає наступним чином: судовий пристав-виконавець складає протокол про адміністративне правопорушення і направляє його до суду. Справа розглядається суддею і при наявності підстав притягає до відповідальності. Якщо протягом одного року, факт ухилення повторюється, виникають підстави для притягнення до кримінальної відповідальності.

Притягують до кримінальної відповідальності судові пристави - дізнавачі, таким чином в разі наявності прострочення по сплаті аліментів має сенс подати заяву про порушення кримінальної справи за несплату аліментів в Федеральну служби судових приставів.

Додатково варто відзначити, що притягнення особи до адміністративної або кримінальної відповідальності по які сплаті аліментів, є доказом що одержувач аліментів вжив усі можливі засоби для отримання аліментів, у разі стягнення аліментів за минулий період.

Які заходи покарання загрожують злісних неплатників

Злісних неплатників суд зобов'яже виплатити весь борг по аліментах, причому з відсотками Злісних неплатників суд зобов'яже виплатити весь борг по аліментах, причому з відсотками. Залучення до відповідальності за несплату аліментів передбачає і найсуворішу міру покарання - позбавлення волі на строк до 6 місяців, а також до умовного позбавлення волі строком до 1 м або виправних робіт. Плюс до цього притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів передбачає і позбавлення батьківських прав без звільнення від відповідальності за матеріальним змістом одного або більше дітей (докладніше про те, як позбавити батьківських прав за посиланням).

Дуже часто боржники вдаються до приховування своїх реальних доходів. У таких випадках, для того, щоб залучити боржника до кримінальної відповідальності за несплату аліментів, необхідно позивачеві надати до суду докази цього факту. Після цього суд прийме рішення зобов'язати виплатити боржника весь накопичений борг з накладенням на нього штрафних санкцій.

Сьогодні притягнути до кримінальної відповідальності за несплату аліментів - це найефективніший інструмент в боротьбі з недобросовісними батьками. Звільнення від кримінальної відповідальності за несплату аліментів настає тільки тоді, коли виплати по заборгованостях виробляються боржником в повних обсягах. Від цього обов'язку за загальним правилом не звільняє ні вагітність дружини відповідача або самого відповідача, ні інвалідність.

Звільнення від сплати боргів по аліментах

Іноді в житті трапляються такі обставини, що громадянин при всьому своєму бажанні не може оплатити аліменти, наприклад, в разі тяжкої хвороби. В такому випадку законом передбачена можливість зі зверненням до суду з позовною заявою про звільнення повністю або частково від заборгованості по оплаті аліментів.

Кримінальна та адміністративна відповідальність настає саме за злісне ухилення від сплати аліментів, таким чином воно повинно носити умисний характер. Варто зазначити, що звільнення від сплати боргів по аліментах може бути здійснено так само за згодою сторін, крім випадків, коли аліменти сплачуються в рахунок утримання неповнолітніх дітей.

Захист адвоката від необґрунтованого притягнення до відповідальності

Якщо трапилася ситуація, що громадянин не мав можливості сплатити аліменти, але федеральна служба судових приставів поставила питання про притягнення до кримінальної відповідальності, то в такому випадку захист адвоката від необґрунтованого притягнення до відповідальності, допоможе уникнути незаконного притягнення до відповідальності. Адвокат допоможе вам розробити правильну стратегію захисту, в разі залучення до відповідальності значення може мати дата, коли громадянин був притягнутий до адміністративної відповідальності, умисел на які не сплатили аліментів, а також наявність причин на несплату. Всі дані фактори розглядаються в судовому засіданні.

УВАГА: дивіться наше відео з питання аліментів та підписуйтесь на канал YouTube

Читайте ще про роботу нашого адвоката по стягненню аліментів:

З нами практика стягнення аліментів твердій грошовій сумі за посиланням

допоможемо отримати аліменти батькам від дітей вчасно

доб'ємося виконання судового наказу стягнення аліментів професійно

PS: якщо Ви не знайшли відповідь - напишіть нашому адвокату і ми постараємося вирішити Ваше питання: