Реклама
Реклама
Реклама

Документи на аліменти в шлюбі (перелік, список, пакет) - в 2019 році, які потрібні, для подачі, на дитину, зразок позовної заяви

  1. особливості процедури
  2. Обов'язкові документи на аліменти в шлюбі
  3. Заява
  4. як подавати
  5. Якщо немає реєстрації
  6. Відповідальність за несплату

Збереження зареєстрованого шлюбу не є перешкодою для примусу чоловіка до виплати аліментів. Порядок проведення процедури багато в чому аналогічний алгоритму оформлення аліментних виплат при розлучення .

оформити виплату аліментів можна без суду в добровільному порядку, для цього подружжю потрібно скласти договір , Який містить обумовлені умови і розміри виплат і реєструється у нотаріуса.

Якщо подружжя не може досягти домовленості, то оформлення аліментних виплат здійснюється в судовому порядку . У судового процесу при збереженні шлюбних відносин є одна особливість: необхідно довести відсутність матеріальне допомоги сім'ї з боку чоловіка.

Для доказу цього факту залучаються свідки і подаються документи, які підтверджують дійсність підстав для стягнення матеріальної допомоги. Це ускладнює судовий процес.

До виплати аліментів можна примусити людину і в тих випадках, якщо шлюб не зареєстрований, але у партнерів є спільні діти.

особливості процедури

Крім необхідності в складанні доказової бази, стягнення аліментів без розлучення має інші особливості. Умови отримання виплат обмежені.

Подати позов про стягнення аліментів можуть тільки такі групи осіб:

Вагітні жінки і чоловік і жінка, які доглядають за дітьми, отримують елементи не тільки на утримання дитини, але і на себе.

Якщо непрацездатність викликана неповажними причинами (алкоголізм, наркоманія), то в задоволенні позову з більшою ймовірністю буде відмовлено.

Збереження зареєстрованого шлюбу не є перешкодою для примусу чоловіка до виплати аліментів

Також несприятливими обставинами є застосування побутового насильства, аморальну поведінку, нетривале перебування чоловіка і дружини в шлюбі, а дані обставини вказані в статті 72 Сімейного кодексу

Обов'язкові документи на аліменти в шлюбі

До позовної заяви додаються документи, що засвідчують особу, що підтверджують факт реєстрації шлюбу, що обгрунтовують підстави для виплати аліментів. Також потрібно представити фінансові документи, що містять дані про доходи і про матеріальні потреби чоловіка і дітей.

У пакет основних документів на аліменти в шлюбі, необхідних в 2019 році, входять:

  • позовну заяву (2 примірника), що містить в собі найменування та адресу суду, особисті дані позивача і відповідача, вимоги до відповідача і їх обгрунтування, стягуваної суми;
  • паспорт;
  • свідоцтва про народження дітей, якщо вони досягли 14 років, то прикладаються і їхні паспорти;
  • свідоцтво про шлюб, якщо воно втрачено, то його можна повторно отримати в РАГСі;
  • виписка з будинкової книги (необхідна для доказу спільного проживання чоловіка з дітьми);
  • довідка з інформацією про склад сім'ї;
  • довідки про доходи позивача та відповідача;
  • довідка з пологового будинку (якщо дружина вагітна);
  • квитанція про оплату держмита.

Якщо чоловік має дітей-інвалідів, то потрібно додати до заяви довідки про інвалідність. Документально обгрунтовується і непрацездатність чоловіка шляхом запиту довідки в органах медико-соціальної експертизи.

Зазначений перелік не є закритим: при необхідності може знадобитися надання додаткових документів.

Заява

У список пунктів, необхідних для вказівки в позовній заяві, входять:

  • адреса суду і його найменування;
  • особисті дані позивача і відповідача, реквізити паспорта позивача;
  • особисті дані дітей;
  • відомості про свідків (якщо вони залучаються);
  • вимоги до відповідача і їх обгрунтування;
  • посилання на свідоцтво про укладення шлюбу;
  • справляється сума і її розрахунки.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Під особистими даними маються на увазі ПІБ, дата і місце народження, адреси проживання та прописки.

Витрачаються на утримання дитини суми розраховуються з коштів, необхідних на їжу, одяг, медичне обслуговування, освіту, відпочинок, а для обґрунтування доцільності витрат до заяви додаються чеки, квитанції та інші платіжні документи

як подавати

Позовна заява з доданими до неї документами передається в відділення мирового суду. Подача заяви позивачем проходить за адресою його проживання або за місцем проживання відповідача.

З отриманням деяких документів можуть виникнути складності. Не завжди самостійне отримання позивачем відомостей про доходи відповідача є можливою процедурою. Якщо відповідач або його роботодавець приховує ці дані, то позивач має право зажадати допомогу суду в отриманні даної інформації.

Важливо мати на увазі, що родичі учасників процесу не можуть бути свідками в суді.

Порядок утримання аліментів Порядок утримання аліментів

повинен бути наступним: в першу чергу треба утримати аліменти (до 70% від зарплати), а потім вже - компенсацію матеріального збитку, за умови що загальна сума утримань (разом з аліментами) не перевищить 50% заробітку.

Як правильно написати заяву на аліменти - можна прочитати тут .

Термін позовної давності становить три роки. Це означає, що якщо чоловік не надає матеріальну допомогу протягом тривалішого терміну, що передує поданню заяви, то суд зобов'язує його виплачувати аліменти тільки за останні три роки.

Якщо немає реєстрації

Відсутність реєстрації шлюбних відносин в загсі не є перешкодою для примусу до виплати аліментів. Це означає, що чоловік може зажадати надання матеріальної допомоги на утримання спільної дитини навіть в тих випадках, якщо партнери ніколи не перебували в офіційному шлюбі. Але судовий процес у таких ситуаціях є більш складним.

Які потрібні документи на аліменти в цивільному шлюбі? Крім стандартних для подібних процесів довідок, до позовної заяви необхідно додати документи, що підтверджують батьківство (якщо дитина рідна) або факт усиновлення (якщо дитина приймальний).

Якщо батько не визнає свою спорідненість з дитиною, то цей факт підтверджується в судовому порядку з проведенням генетичної експертизи. Експертний аналіз ДНК вимагає витрати великих грошових сум, а лабораторії є не у всіх регіонах.

Стаття 49. Встановлення батьківства в судовому порядку

Довідка про усиновлення оформляється в органах опіки та піклування.

Відповідальність за несплату

Якщо чоловік не платить аліменти, то можна залучити його до відповідальності. Для цього потрібно звернутися до суду повторно і додати до заяви докази несплати коштів. Якщо суд визнає докази обгрунтованими, дружина примусять до відшкодування заборгованості.

Якщо після цього він продовжить ухилятися від своїх обов'язків, то за справу візьмуться судові пристави , Які будуть заарештовувати майно і банківські рахунки. Злісні неплатники, які не мають постійної роботи і цінного майна, залучаються до кримінальної відповідальності .

на дитину аліменти до 23 років , Якщо він вчиться, отримати все-таки можливо, і існує певний ряд способів, які здатні це реалізувати.

Чи можна відмовитися від сплати аліментів - ви можете знайти ось тут .

Про видах доходів, з яких утримуються аліменти, інформацію ви знайдете в цієї публікації .

Які потрібні документи на аліменти в цивільному шлюбі?