Реклама
Реклама
Реклама

До скількох років платять аліменти на дитину?

  1. Вік, до якого сплачуються аліменти
  2. У стандартних випадках
  3. Аліменти для студента
  4. Матеріальна допомога дитині-інваліду від батька
  5. Емансиповані і усиновлені діти
  6. додаткові фактори

Після розлучення подружжя діти до досягнення повноліття залишаються жити з кимось із батьків. Закон знає не так вже й багато випадків, коли діти залишаються з батьком і, як правило, піклувальником стає мати. Після цього виникають питання, скільки і до якого віку батько буде платити дітям.

За Сімейним кодексом РФ, батько зобов'язаний щомісяця виплачувати аліменти - грошову суму, яка призначена для утримання його дітей, які залишилися жити з матір'ю. Розмір суми залежить від матеріального становища батька, кількості дітей і стану їх здоров'я, працездатності піклувальника (матері) і встановлюється судовим рішенням.

Вік, до якого сплачуються аліменти

До скількох років платять аліменти на дитину, залежить від кількох факторів, таких як стан здоров'я, навчання, матеріальне становище піклувальника.

У стандартних випадках

У більшості обставин вік, до якого платять аліменти, обмежується повноліттям.

Також є обставини, які дозволяють матері дитини стягнути аліменти з батька дітей і після їх повноліття . Це може бути інвалідність або інша причина, що не дозволяє повнолітньому себе забезпечувати.

Але є і випадки, коли батько звільняється від сплати аліментів ще до того, як діти стануть повнолітніми.

якщо батько відмовляється добровільно сплачувати аліменти , То вони будуть утримуватися примусово, на підставі судового рішення.

Після розлучення подружжя діти до досягнення повноліття залишаються жити з кимось із батьків

Будь-яка дитина до 18 років, не має працевлаштування і який не перебуває в шлюбі, має право на аліменти

Припинення зобов'язань по виплаті аліментів при мирному підході до вирішення проблеми може наступити в наступних випадках, викладених в Сімейному кодексі РФ:

  • смерть платника аліментів;

  • закінчення терміну виплат за угодою;

  • інші події, настання яких передбачені угодою.

Якщо виплата аліментів регламентована судовим рішенням, то припинення виплат можливо лише при настанні таких подій:

  • наступ повноліття дитини (18 років);

  • створення нової сім'ї чоловіком, на якого покладено піклування про дитину;

  • усиновлення або удочеріння дитини в новому шлюбі;

  • одруження самого утриманця, на якого покладені виплати;

  • встановлене в судовому порядку відсутність потреби в отриманні аліментів;

  • смерть платника аліментів.

Згідно із законодавством Росії, право на отримання аліментів набирає чинності не після винесення рішення суду, а набагато раніше - з моменту подачі позивачем заяви.

Крім того, суддя може зобов'язати батька виплатити аліменти за час, що передує зверненню до суду (Максимум три роки), якщо позивач надасть докази про те, що були зроблені спроби вирішення питання про фінансові виплати в досудовому порядку, але вони не увінчалися успіхом.

До доказів можна віднести листи з вимогою виплати грошей на утримання дитини або інші дані.

Існують також виняткові випадки, коли вік, до якого сплачуються аліменти дитині, може перевищувати 18-річний рубіж. До них відносяться:

Аліменти для студента

Згідно із законом дитина після настання повноліття вважається працездатним. І, незважаючи на те, що студент, який навчається на очній формі, не має часу повноцінно працювати і забезпечувати себе, вимагати аліменти від батька він вже не має права.

І, незважаючи на те, що студент, який навчається на очній формі, не має часу повноцінно працювати і забезпечувати себе, вимагати аліменти від батька він вже не має права

Студент старше 18 років не має права на матеріальну допомогу від батька, навіть якщо вчиться на очній формі

Якщо син або дочка з якихось причинами продовжують вчитися в школі після 18 років, згідно із законом батько не зобов'язаний більше надавати їм матеріальну допомогу.

Якщо батько згоден на сплату аліментів на термін всього навчання своєї дитини у ВНЗ (наприклад, до 23 років), батьки можуть укласти угоду. Але це робиться тільки на добровільній основі.

Матеріальна допомога дитині-інваліду від батька

До скількох років сплачуються аліменти дитині-інваліду, суддя позначає в судовому рішенні в індивідуальному порядку. При наявності у дитини інвалідності необхідно подати в суд заяву і комплект відповідних документів, за допомогою яких можна підтвердити інвалідність утриманця.

Крім стандартних документів (Свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дитини, довідка з місця роботи піклувальника), буде потрібно медичний висновок про інвалідність дитини і її групі.

Беззаперечним правом на отримання аліментів після 18 років мають діти, яким присвоєно інвалідність 1-ї чи 2-ї групи.

Питання про призначення виплати аліментів дітям-інвалідам 3-ї групи вирішується суто індивідуально, з урахуванням супутніх чинників для кожного конкретного випадку.

Мати інваліда першої групи може вимагати від батька аліменти і після повноліття дитини

Якщо постановою медкомісії з повнолітнього утриманця знімається інвалідність, в цьому ж місяці припиняється і нарахування аліментів.

Емансиповані і усиновлені діти

Згідно із законом батько перестане платити аліменти, навіть якщо дитина молодше 18 років, якщо дитина:

  • був усиновлений / удочерити;

  • визнаний працездатним до повноліття в зв'язку з офіційним працевлаштуванням та наявністю стабільного доходу;

  • створив власну сім'ю.

Діти віком до 18 років, самостійно працюють і перебувають у шлюбі, визнаються емансипованими і не потребують аліменти.

додаткові фактори

В цілому, основним критерієм для визначення потреби в отриманні аліментів є величина сукупного доходу утриманця (пенсія, допомога, зарплата і т.д.), якщо вона нижча за прожитковий мінімум.

При наданні необхідних документів суд також враховує такі фактори, як необхідність в лікуванні, додаткового догляду і особливого харчування. В якості такого документа підійде висновок лікаря, в якому будуть вказані всі ці особливості.

Крім факторів, визначених законом, мати має право вимагати додаткові грошові суми, необхідні для забезпечення потреб неповнолітньої дитини. До них відносяться дороге обстеження і лікування після отримання важких травм, оплата навчання в школах, ВУЗах, на курсах, розвиваючих заняттях і багато іншого.

Розмір аліментів, що забезпечують гідне життя неповнолітніх дітей, не має єдиних критеріїв. В кожному окремому випадку суми виплат визначаються суддею, враховуючи матеріальний стан як позивача, так і платника аліментів.

У разі укладення досудової угоди про виплату аліментів, розмір грошової допомоги та вік, до якого дитина буде отримувати аліменти, визначають самі сторони.

Детальніше про різні ситуації виплати аліментів дітям після повноліття розповість цей відеоролик: