Реклама
Реклама
Реклама

До якого віку платять аліменти в Росії в 2019 році?

  1. Зобов'язання щодо утримання
  2. Кількісний розмір зобов'язань
  3. Аліменти після вісімнадцяти
  4. непогашені зобов'язання
  5. Виплати, пов'язані з навчанням
  6. Підстави для припинення виплат до настання повноліття в 2018-2019 році
  7. Аліменти на дружину

Поняття «аліменти» тісно пов'язане з категорією сімейних відносин Поняття «аліменти» тісно пов'язане з категорією сімейних відносин. Права і обов'язки членів сім'ї, виконувані добровільно, ґрунтуються на взаємній допомозі і відповідальності. Законом (ст. 80 СК) визначено, що на батьків покладено тягар утримання дітей. Коли взаємини з моральній площині переходять в цивільно-правову, виникають аліментні зобов'язання.

При небажанні когось із родичів виконувати в повному обсязі обов'язки, закон передбачає не тільки факт виникнення зобов'язань, а й визначає порядок призначення, виплати та стягнення коштів на утримання непрацездатних членів сім'ї. Найчастіше необхідність визначення аліментів пов'язана з припиненням сімейних відносин.

Зобов'язання щодо утримання

Аліментні зобов'язання - від давньоримського «харчування» - можуть виникати тільки між родичами при укладанні угоди або в разі винесення рішення судом. Від підстав залежить відповідь на питання: платять до якого віку? У першому випадку - за угодою, термін виплати грошової допомоги залежить від самих домовленостей. Умовами їх виконання може стати настання події (вступ до ВНЗ, вступ в шлюб, повноліття) або конкретна дата. У разі прийняття судом рішення період виплати аліментів обмежений настанням працездатності, яка в загальному випадку приходить з повноліттям.

Однак часові межі виплати аліментів, не завжди збігаються з досягненням якогось віку. Інтервал може розтягнутися, якщо платник не погасив всю належну суму, і звузитися - при настанні ряду подій, визначених законодавством.

Кількісний розмір зобов'язань

Розмір аліментів, що стягуються судом, визначається виходячи з частки всіх доходів, регулярно отримуваних платником. Питома вага виплат залежить від кількості дітей, на користь яких здійснюються утримання:

  • на утримання однієї дитини платять чверть всіх грошових надходжень;
  • на двох - 33,3%;
  • на трьох і більше - половина всіх надходжень.

Однак як судом, так і угодою, може бути зафіксована абсолютна величина виплат. Такий захід робиться, якщо неможливо встановити справжній розмір доходу - через його нерегулярності або невизначеності. Допускаються і комбіновані нарахування, частина яких - це частка, а частина - тверді фіксовані виплати.

Так як аліментні зобов'язання носять довгостроковий характер, в силу зміни життєвих обставин їх розмір може бути збільшений або зменшений. При зміні дохідної бази сума аліментів, як правило, змінюється автоматично. Однак часом виникають і інші підстави для перегляду: хвороба, яка спричинила непрацездатність платника, обмеження дієздатності. У цих випадках зміна суми відрахувань проводиться тільки за рішенням судової інстанції.

Аліменти після вісімнадцяти

Розмір аліментного платежу може бути збільшений, якщо виникли обставини, що спричинили додаткові витрати на утримання дитини. До них відносять непередбачені витрати на відновлення здоров'я.

Читайте також: Розмір держмита на аліменти

Термін виплат аліментів не залежить від віку, якщо наступають одночасно дві події. Перше: дитина стає інвалідом; друге: за рівнем доходу він відноситься до групи малозабезпечених громадян. При цьому механізм нарахування застосовується інший - аліменти платять виходячи з граничного розміру забезпечення. Припинення зобов'язань настає в зв'язку:

  • зі смертю відповідача або непрацездатної особи;
  • з усиновленням непрацездатної особи.

непогашені зобов'язання

Якщо платник накопичив заборгованість за зобов'язаннями, визнаним і певним судом, він зобов'язаний перераховувати аліменти до повного її погашення.

Законом визначено порядок вирішення ситуації, коли дитина вважає, що один або обидва батьки не виконали своїх зобов'язань щодо його змісту в дитинстві. У цьому випадку після досягнення вісімнадцятиріччя він має право подати позовну заяву на аліменти. Період, за який молодій людині може бути виплачена компенсація, обмежений трьома роками, попередніми повноліття.

Виплати, пов'язані з навчанням

Існує позитивна судова практика, пов'язана з дозволом подібних суперечок. Думки суддів ґрунтуються на твердженні, що учень дитина не в змозі заробити на своє утримання достатню суму. Однак прийнято досить багато рішень, які не задовольняють позови про нарахування аліментів.

Протиріччя виникають при тлумаченні поняття «непрацездатність»: нормами пенсійного законодавства, наприклад, передбачається, що ознаками її настання можуть бути або інвалідність, або пенсійний вік. У вересні 2015 року депутатами ГД Росії зареєстрований проект закону, згідно з яким аліменти студентам Вузів стануть обов'язковими.

Підстави для припинення виплат до настання повноліття в 2018-2019 році

Виплата аліментів може бути припинена до вісімнадцятирічного віку в двох випадках.

По-перше: дитина, яка досягла шістнадцятирічного віку, почав трудову діяльність. Щоб цей факт набув статусу юридичної події, повинні бути виконані умови:

  • дитина підписав трудовий договір, контракт або зареєстрував підприємницьку діяльність;
  • орган опіки прийняв рішення про емансипацію громадянина.

Таке рішення може бути прийнято або за згодою батьків, або на виконання судового рішення.

По-друге: дитина зареєстрував власну сім'ю в органах РАГС. У цьому випадку він повністю покладає на свої плечі утримання всіх непрацездатних членів нової сім'ї.

Обидва перерахованих вище випадку є підставою для визнання громадянина повністю дієздатним.

Аліменти на дружину

За законодавством Росії чоловік має аліментні зобов'язання перед дружиною, яка очікує або виховує їх спільну дитину. Аліменти їй платять до досягнення малюком трирічного віку. Підставою для дострокового припинення виплат служить початок (відновлення) молодою матір'ю трудової діяльності.

Від підстав залежить відповідь на питання: платять до якого віку?