Реклама
Реклама
Реклама

Держмито на зменшення аліментів

  1. Коли подається заява на зменшення аліментів: держмито
  2. Як розрахувати держмито на зменшення аліментів

У яких випадках можливе зниження платежів на утримання неповнолітніх дітей і непрацездатних родичів. Як розраховується держмито при розгляді справи про зменшення аліментів? Як складається заяву в суд, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Як складається заяву в суд, ви дізнаєтеся з цієї статті

Коли подається заява на зменшення аліментів: держмито

Податковим законодавством передбачено звільнення від виплати мита у справах про стягнення аліментів. Це не означає, що платіж за державні послуги не стягується. Обов'язок по його виплаті накладається на сторону, яка програє процес. У більшості випадків в цій ролі виступає відповідач, відповідальний за зміст утриманця. У разі подання заяви на зменшення розміру грошової допомоги вносить оплату на користь скарбниці заявник, тобто зацікавлена ​​в розгляді та прийнятті позитивного рішення сторона.

Позивачем у такій категорії справ виступає як одержувач аліментів, діючий в інтересах неповнолітнього або непрацездатного родича, що трапляється вкрай рідко. Найчастіше в цій ролі виступає боржник, який клопочеться про полегшення фінансового тягаря з певних причин. Підстави для зменшення виплат в законодавстві чітко не прописані, вони визначаються виходячи із загального змісту, поважності причини. Суд оцінює обставини в сукупності, представлені докази і визначає фактори того, погіршитися чи рівень життя дитини при зниженні обсягу виплат. У судовій практиці в такій якості розглядаються наступні ситуації:

  • Погіршення матеріального стану боржника через переведення на низькооплачуване місце в зв'язку з кадровими перестановками на підприємствами, наслідком чого стало значне зменшення доходу.
  • Придбання важкого або хронічного захворювання, що вимагає додаткових витрат на покупку медикаментів, необхідність санітарно-курортного лікування, зниження трудової завантаженості і ін.
  • Поява у платника інших утриманців: народження дітей в новому шлюбі, визнання потребує чоловіка або дружини, у тому числі колишніх, або старих батьків і інші обставини.
  • Висновок підопічним трудового договору або ведення підприємницької діяльності з отриманням прибутку, що набагато перевищує розмір аліментів.

Висновок підопічним трудового договору або ведення підприємницької діяльності з отриманням прибутку, що набагато перевищує розмір аліментів

Як розрахувати держмито на зменшення аліментів

згідно ст.91 ЦПК РФ , Ціна позову при зменшенні платежів розраховується виходячи з суми, на яку знижуються виплати, в сукупності за 12 місяців.

На підставі пп.2 п.1 ст.333.36 НК РФ , Особи, які подають заяви про зменшення аліментних виплат, зобов'язані сплатити державне мито. В пп.15 п.1 зазначеної статті роз'яснено, що, вимагаючи зниження платежів позивач, діє в своїх власних інтересах, а не захищає майнові права дитини. норми п.4 ст.102 ФЗ №229 про виконавче провадження до таких ситуацій не застосовні.

Вимога про зниження вмісту на дітей або непрацездатних громадян має майнову оцінку. Мито визначається за правилами ст.91 ЦПК РФ - таку умову встановлено законом - пп.2 п.1 ст.333.20 НК РФ . Розрахунок розміру держмита на зменшення аліментів здійснюється на підставі пп.1 п.1 ст.333.19 НК РФ .

приклад:

Щомісяця встановлена ​​виплата аліментів у розмірі 10 тис. Р. Боржник потрапив в складну фінансову ситуацію і подав до суду позовну заяву про зменшення грошового утримання до 5 тис. Р. щомісяця.

Щороку платник робить переклади на 120 тис. Р. Він просить зменшити платежі на 60 тис. Р. в розрахунку на рік - 5000 р. * 12 місяців. Це і буде ціна позову, виходячи з якої вважається що підлягає оплаті державне мито.

На підставі ст.333.19 НК РФ у справах, що розглядаються в судах загальної юрисдикції та світових інстанціях, підлягає сплаті внесок в розмірі:

  • 4% від оцінки позову, але більше 400 р. - при вимогах до 20 тис. Р .;
  • 3% плюс 800 р. - від 20 001 до 100 000 р .;
  • 2% плюс 3200 р. - від 100 001 до 200 000 р .;
  • 1% і 5200 р. - від 200 001 р .;
  • 0,5% і 13 200 р. - понад 1 млн. Р., Максимум - 60 тис. Р.

Таким чином, з суми 60 тис. Р. оплачується в дохід держави 2600 р. (60000 * 3% + 800 р.) Держмито на зменшення аліментів в 2016 на підставі вимог податкового законодавства залишилася в колишньому розмірі.

Як розраховується держмито при розгляді справи про зменшення аліментів?