Реклама
Реклама
Реклама

Чи повинен батько-інвалід платити аліменти на дітей?

  1. Виплата аліментів батьком-інвалідом
  2. Яких сум очікувати від аліментів з інвалідної пенсії?
  3. Скорочення аліментних виплат
  4. Які документи допоможуть стягнути аліменти з боржника з інвалідністю?

Кожен батько, мама або тато, повинен містити своїх чад до їх повноліття. Після розірвання шлюбу мами і тата діти проживають з кимось із них, а інший повинен відраховувати кошти на дитину. Якщо платником аліментів є інвалідом будь-якої групи, то він не звільняється від сплати аліментних нарахувань, він, як і здоровий батько, повинен забезпечувати своїх дітей. Кожен батько, мама або тато, повинен містити своїх чад до їх повноліття

Кожен батько повинен утримувати своїх дітей

Фінансова допомога держави по інвалідності входить в список прибутку, що підлягає до утримання коштів на утримання дітей. Держава стоїть на захисті дитинства. Як же можна отримати аліменти з інваліда?

Виплата аліментів батьком-інвалідом

Платники з інвалідністю першої, другої чи третьої групи не звільняються від аліментних відрахувань на дітей, які не досягли 18-річчя. В незалежності від того, чи мають вони можливість працювати чи ні, з пенсії будуть утримуватися відрахування для сина або дочки відповідача. Батьки повинні піклуватися про дітей, повинні забезпечити їм щасливе дитинство. Тому держава дає можливість отримати аліменти з інваліда.

Батько-інвалід будь-якої групи повинен виплачувати кошти дітям, яким не виповнилося 18 років, вагітній дружині або дівчині, що має докази факту батьківства, що сталося поза шлюбних уз. Претендувати на аліментні відрахування від чоловіка з інвалідністю може і колишня дружина, яка по догляду за дитиною до трьох років. Якщо колишня дружина отримує допомоги по догляду за дитиною, то це не звільняє батька від сплати утримання не тільки на дитя, але і на його матір.

Чоловік (а) - інвалід будь-якої групи також має право просити суд про отримання аліментних посібників від колишнього чоловіка або колишньої дружини. Така ситуація складається, коли інвалідність будь-який з груп трапилася під час офіційних відносин чи не пізніш року після їх розірвання.

Така ситуація складається, коли інвалідність будь-який з груп трапилася під час офіційних відносин чи не пізніш року після їх розірвання

Інваліди не звільняються від сплати аліментів

У ситуації, коли інвалід уже досяг пенсійного віку, то можливий прийом заяви на сплату змісту протягом п'ятирічного періоду після розлучення, але є один нюанс - спільне життя продовжувалась тривалий час. Причиною відмови є нетривалий період спільного проживання або негідну поведінку чоловіка в період сімейного життя.

Яких сум очікувати від аліментів з інвалідної пенсії?

Визначення розміру нарахувань залежить від порядку виплат.Можно розглянути два варіанти. Перший, це підписання мирної угоди. У разі відсутності розбіжностей між колишнім подружжям допускається підписання добровільного договору про оформлення аліментних виплат. Оформлений письмово договір і підтверджений нотаріально має юридичну силу.

Його можна використовувати в суді в разі появи розбіжностей. Уклавши такий договір, колишнє подружжя, не привертаючи помічників для сприяння, можуть самі визначати спосіб перерахування аліментів, величину і періоди платежів.

Розмір виплат визначається в ході укладення угоди про сплату аліментів

Другий варіант - можна забезпечити отримання грошових коштів в судовому порядку. Якщо платник, інвалід будь-який з груп, порушує умови добровільних домовленостей або ж батьки не змогли укласти договір один з одним, виникає потреба звертатися до суду, щоб стягнути аліменти. Позов пред'являється до мирового суду за місцем, де проживає позивач або відповідача.

У ситуації, коли відповідач не має заперечень проти сплати коштів на утримання, тоді ситуація вирішиться прискореним способом. В такому випадку подати прохання на отримання судового наказу. Позов буде розглянутий протягом робочого тижня, далі виноситься рішення. Якщо відповідач протягом 10 днів з моменту отримання примірника не пред'явить претензій за рішенням суду, судовий наказ набуде статусу виконавчого документа.

Відповідач повинен забезпечувати виплати у твердій грошовій сумі, яка індексується. Якщо у батька, що має інвалідність, одна дитина, розмір аліментних відрахувань складе 25 відсотків від доходів, якщо ж чад двоє, 33 відсотки. У разі коли дітей троє або більше, то аліментоплательшік то виплата буде дорівнює зобов'язаний ділитися 50% доходу. Дитинство не повинно мати труднощів.

Судова інстанція приймає рішення про скорочення аліментних виплат

Скорочення аліментних виплат

Є кілька пунктів, за якими судова інстанція приймає рішення про зниження суми виплат батьком з інвалідністю будь-якої групи. Це збільшення у пенсіонера по інвалідності витрат на лікарські препарати і лікувальні процедури, погіршення фінансової ситуації або зміна сімейного статусу, а саме поява нових дітей, втрата джерела доходу та інше.

Якщо ж чадо має інші джерела доходу, які дозволяють цілком задовольнити його потреби, також може послужити підставою для зменшення розміру змісту. У список таких підстав потрапляють: придбання батьком, який живе з сином, нерухомості або майна, що забезпечує постійний прибуток; поява у пенсіонера-інваліда нових зобов'язань позовів про аліменти виплат; пристойний дохід відповідача або ж відсоток з прибутку є значущою сумою, що перевищує потреби чада.

Які документи допоможуть стягнути аліменти з боржника з інвалідністю?

Щоб стягнути аліментні нарахування в суді, необхідно пред'явити:

  • заяву про стягнення аліментів в двох примірниках;
  • копію документа про укладення шлюбу або про його розірвання;
  • копію документа, що підтверджує факт народження дитини;
  • документ про членах сім'ї позивача;
  • довідку з місця працевлаштування платника, якщо такий факт є.

Як же можна отримати аліменти з інваліда?
Яких сум очікувати від аліментів з інвалідної пенсії?
Які документи допоможуть стягнути аліменти з боржника з інвалідністю?