Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна збільшити розмір аліментів на дитину, на яких підставах і порядок дій?

  1. Якими законодавчими актами керуватися?
  2. Підстави, що тягнуть збільшення розміру аліментів
  3. Збільшення розміру в результаті їх індексації
  4. Яка процедура збільшення виплат?
  5. Які необхідні документи?

Необхідністю збільшувати розмір аліментних виплат є недостатність коштів для повноцінного і нормального забезпечення дитини Необхідністю збільшувати розмір аліментних виплат є недостатність коштів для повноцінного і нормального забезпечення дитини.

Питання «Як збільшити суму аліментів?» Хвилює, в першу чергу, аліментополучателя, тобто тієї особи, яка здійснює догляд за дитиною або дітьми.

Ними можуть бути:

  • мати дитини , Що залишилася одна без чоловіка;
  • батько , Якому за судовим рішенням залишили дитину після розлучення;
  • органи опіки та піклування, що несуть відповідальність за дитину, яка залишилася без піклування і змісту з боку матері і батька.

Загальне правило, яким керується суд в ухваленні рішення, говорить: дитині повинен бути наданий максимально зручний і звичний рівень життя.

Однак забезпечити такий рівень з плином часу стає неможливим у зв'язку з:

  • інфляцією;
  • Зростанням цін і потреб дитини;
  • Необхідністю нести додаткові витрати на дитину;
  • Істотним зменшенням рівня заробітної плати одержувачем аліментних виплат і ін.

У цих випадках зацікавлена ​​сторона вправі вимагати збільшення суми аліментів до певної міри.

Якими законодавчими актами керуватися?

Нормативно-правові акти, що регулюють зобов'язання по виплатах аліментів, а також встановлюють розмір аліментних утримань, його збільшення:

  • Сімейний кодекс РФ регулює:
    1. аліментні зобов'язання,
    2. сплату аліментів,
    3. розмір на дітей, які не досягли повноліття,
    4. стягнення аліментних виплат у твердій сумі,
    5. розмір виплат за угодою.
  • Федеральний Закон «Про виконавче провадження», яким встановлюється граничний розмір аліментів, який підлягає утриманню з заробітної плати та інших доходів зобов'язаного особи.

Підстави, що тягнуть збільшення розміру аліментів

У нормативних актах і судовою практикою встановлені прямі або непрямі підстави, які обумовлюють збільшення розміру аліментних виплат.

Підстави для збільшення можуть виникнути як у одержувача, так і у зобов'язаної особи по сплаті аліментів. У першому випадку підставами можуть бути:

  • Значне зменшення показника доходів одержувача аліментних виплат у зв'язку зі зниженням рівня зарплати.
  • Позбавлення місця роботи одержувачем аліментних виплат (звільнення з роботи, скорочення штату).
  • При погіршенні здоров'я одержувачем аліментних коштів, в зв'язку з чим будуть потрібні великі витрати грошей на лікування і власне забезпечення, а на дитину засобів залишиться мало.
  • При виникненні інших осіб, які перебувають на утриманні одержувача аліментів (народження інших дітей, виплата коштів іншим утриманцям згідно з рішенням суду, старі батьки, яким потрібна допомога).
  • Унаслідок смерті осіб, які надавали матеріальну допомогу одержувачу (батьки, чоловік).

У другому випадку розмір може бути збільшений:

  • У зв'язку з припиненням зобов'язань у платника за змістом осіб, яких він матеріально забезпечував раніше (досягнення повноліття дітьми, яким раніше виплачувалися аліменти, і тільки смерть батьків, за якими платник здійснював догляд раніше; припинення шлюбних відносин з дружиною або припинення зобов'язань за змістом колишньої дружини) .
  • В результаті появи додаткового джерела доходів.
    При виникненні інших обставин, які свідчать про те, що у зобов'язаної особи є можливість виплачувати кошти в більшому розмірі.

Збільшення розміру в результаті їх індексації

Необхідною умовою при укладенні угоди по сплаті аліментних коштів є можливість їх проіндексувати. Батьки в угоді повинні позначити, в якому порядку буде відбуватися індексація аліментів, в іншому випадку індексуватися аліменти будуть відповідно до норм статті 117 СК РФ.

Дана норма закріплює вимогу щодо індексації аліментних виплат:

  • Збільшення розміру аліментів відбувається паралельно зі збільшенням показника прожиткового мінімуму відносно окремої соціально-демографічної категорії громадян, які проживають в РФ (даний показник різний для конкретного регіону РФ, а регіон визначається місцем проживання одержувача аліментних виплат).
  • Збільшення розміру аліментних виплат відбувається в співвідношенні до збільшення прожиткового мінімуму для конкретної категорії громадян в цілому по державі (за умови відсутності даного показника в окремому суб'єкті Росії).

При відсутності умов в угоді про індексацію аліментних виплат, вона в обов'язковому порядку буде проводитися на підставі тих правил, які викладені вище. Якщо утримання аліментів відбувається за судовим рішенням, то вони підлягатимуть індексації за цими ж правилами.

Яка процедура збільшення виплат?

Для збільшення розміру аліментних виплат необхідно документальне оформлення, при цьому існує певна схема дій. Залежно від того, на підставі чого утримуються аліментні кошти, слід зробити ряд дій:

  • Якщо є угода про аліментних виплат, укладену батьками, можна його змінити в частині збільшення їх розміру. В даному випадку необхідно домовлятися сторонам і знову засвідчити його у нотаріуса. Однак такі випадки відбуваються дуже рідко.
  • Якщо утримання аліментів здійснюється на підставі судового рішення, то збільшення встановленого розміру можливо тільки через судову інстанцію. ( як оформити заяву в суд ?)
    У даній ситуації доведеться знову звертатися до суду з вимогою переглянути суму аліментних виплат. Необхідно буде скласти новий позов з обґрунтуванням вимог про їх збільшення.
    На судовому розгляді будуть розглядатися, і з'ясовуватися всі підстави, що послужили приводом для збільшення розміру аліментних виплат. На заявника покладається обов'язок по наданню доказів по кожному підставі, на яке він посилається у своєму позові.

При первісному встановленні аліментних виплат судом у вигляді певних часткою до заробітної плати , Збільшення суми аліментів має також здійснюватися в частках. Таке правило також застосовується і для аліментів, встановлених у твердій сумі .

Необхідно пам'ятати, що розраховуючи величину аліментних виплат, до уваги не беруться доходи інших осіб, які забезпечують дитину (другий батько, члени нової родини). Обліку підлягають лише доходи зобов'язаного особи зі сплати аліментів.

Суд, прийшовши до вирішення про збільшення розміру аліментів, повинен враховувати той факт, що зобов'язана особа не повинно залишитися без засобів на власне забезпечення після проведення всіх розрахунків по аліментних зобов'язань.

Які необхідні документи?

При зверненні до суду знадобиться пакет документів:

  1. Ксерокопія свідоцтва про укладення шлюбу / про його розірвання, яка повинна бути нотаріально завіреної.
  2. Ксерокопія свідоцтва про народження дитини, якому немає 18 років, завірена у нотаріуса.
  3. Документи, що підтверджують будь-які зміни в сімейному або фінансове становище зобов'язаної особи або отримувача аліментних виплат (ті підстави, які служать для збільшення розміру аліментів):
    • довідка в оригіналі з місця роботи про джерело доходу, зарплати і утримані податки (2-ПДФО) за останні 6 місяців;
    • ксерокопія фінансового особового рахунку з місця проживання (з Єдиного інформаційно-розрахункового центру);
    • запис з будинкової книги.

Подробиці і розгляд частих випадків на відео:

Якими законодавчими актами керуватися?
Які необхідні документи?
Питання «Як збільшити суму аліментів?
Якими законодавчими актами керуватися?
Яка процедура збільшення виплат?
Які необхідні документи?