Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти з пенсії: утримуються чи в 2019 році

  1. загальні положення
  2. порядок стягнення
  3. Способи розрахунку аліментів
  4. Відповідальність за несплату

Пенсія - це щомісячні державні виплати громадянину через настання пенсійного віку, за вислугою років або за іншим випадкам, регламентованим законом. Від сюди виникає логічне запитання: утримуються аліменти з пенсії - чесно заробленим офіційним доходом?

З пенсійних виплат стягуються аліментні платежі і це цілком законно, нарівні із заробітною платою.

загальні положення

Для початку слід розібратися, кому з членів сім'ї виплачуються аліменти з пенсії, якщо того вимагає ситуація.

Аліменти з пенсіонера правомірно стягувати на користь: Аліменти з пенсіонера правомірно стягувати на користь:

  • дітей, які не досягли 18-ти років;
  • дітей або батьків, які перебувають у стані непрацездатності;
  • дружині після розлучення, якщо вона вагітна.

Види пенсійних виплат:

  • державна;
  • Соціальна.

Підвиди пенсій, при яких виплата аліментів обов'язкове:

  • По інвалідності;
  • За віком;
  • Військовослужбовців, МВС.

Військовослужбовці та службовці в МВС йдуть на пенсію за вислугою років. Нерідкі випадки, коли пенсіонеру військовому не виповнилося і 50 років. Тому є велика ймовірність, що у такої людини є аліментні зобов'язання перед членами сім'ї, які він зобов'язаний виконувати.

У тому числі аліментні відрахування з пенсії можуть утримати з усякого роду компенсаційних виплат, видатних спільно з пенсією.

Утримувати аліменти не мають права з наступних видів пенсій, які є винятком:

  • соціальна по втраті годувальниця;
  • по втраті працездатності або інвалідності, тільки тих, що виплачуються з федерального бюджету;
  • фінансової компенсації на лікарські засоби і проїзд в громадському транспорті.

порядок стягнення

Якщо ви платите аліменти на підставі судової ухвали про стягнення і збираєтеся вийти на пенсію, то з'являється необхідність повідомити про свій новий офіційний дохід судовим приставам.

Якщо ви представляєте інтереси потребує боку, маючи на руках виконавчий лист про виплачуваних фінансах, то звернутися із заявою можна до кількох організацій: Якщо ви представляєте інтереси потребує боку, маючи на руках виконавчий лист про виплачуваних фінансах, то звернутися із заявою можна до кількох організацій:

  • до судових приставів;
  • до керівництва пенсійного фонду або в соціальний захист, все залежить від виду пенсії.

У будь-якому випадку, при зверненні до будь-якої з організацій вам необхідно:

  • заповнити заяву за зразком, який ви знайдете на нашому сайті;
  • додати копію виконавчого листа;
  • вказати реквізити свого банківського рахунку.

При зверненні до судових приставів, з проханням віднімати з пенсії аліментні платежі, будьте готові до того, що процедура займе близько 2-х місяців. Пристави спочатку відсилають поштою вимога виплатити аліменти з нової грошової прибутку. Боржник сам зобов'язаний протягом 5 днів почати виконувати свій обов'язок. У разі, якщо він ігнорує вимогу, пристави змушені розіслати запити до банківських контори, до податкової інспекції, в пенсійний фонд або органи соціального захисту. Щоб отримати документальне підтвердження про те, чи платять боржнику. Пристави утримують аліменти на підставі отриманих даних.

Стягувач має право особисто звернутися до керівництва пенсійного фонду або в соціальний захист. Цей процес займе багато менше часу, в порівнянні з тим, якщо ви звернетеся за дозволом питання до судових приставів. Вам будуть відраховувати аліменти на розрахунковий рахунок, утримані вже з наступного пенсійної виплати.

Способи розрахунку аліментів

Аліменти з пенсії по старості, за вислугу років військовослужбовців і службовців в МВС, аліменти з пенсії по інвалідності розраховуються аналогічно аліментах з заробітної плати Аліменти з пенсії по старості, за вислугу років військовослужбовців і службовців в МВС, аліменти з пенсії по інвалідності розраховуються аналогічно аліментах з заробітної плати. За одну дитину буде братися чверть доходу боржника. Але загальна сума виплат чи повинна перевищувати 50%. Звичайно, за рідкісним винятком, виплата може скласти 75% від пенсійної плати.

Відповідальність за несплату

Навмисне приховувати пенсійний дохід у боржника немає можливості, тому що це офіційно. Навіть частина його неможливо укрити, порівняно із заробітною платою, де частіше велика частина видається в конверті.

За приховування інформації про пенсійні виплати перед судовими приставами, боржник понесе адміністративне покарання.

Є випадки, коли боржник просто не знає про те, чи беруться аліменти з пенсії. Але це не є приводом звільнення від обов'язку.

Судові пристави, дізнавшись про факт отримання пенсії, можуть зробити перерахунок аліментів, і всю грошову суму потребує сторона отримає. Перерахунок проводиться за останні 3 роки. При виниклої заборгованості, позивач може стягнути неустойку з боржника в розмірі 0,5% від загальної суми боргу.

Отже, все ж з чесно заробленої пенсії аліменти необхідно виплачувати, але не забувайте, що в кожному законі мають місце винятки.

Від сюди виникає логічне запитання: утримуються аліменти з пенсії - чесно заробленим офіційним доходом?