Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти з непрацюючого: порядок стягнення, розміри

  1. Особи, які можуть претендувати на отримання аліментів
  2. Добровільна згода на виплату аліментів
  3. Стягнення аліментів у судовому порядку
  4. Розмір аліментних виплат
  5. приховування доходів
  6. Порядок отримання грошових коштів в рахунок сплати аліментів через суд
  7. Відповідальність за відмову від виплати аліментів

Питання про отримання аліментів від непрацюючого людини регулюються в законодавстві Російської Федерації Сімейним Кодексом РФ (СК РФ), а також Федеральним Законом №229 «Про виконавче провадження» (ФЗ-229). Зі статті 80 СК РФ ясно, що батьки несуть відповідальність за матеріальне забезпечення своїх неповнолітніх дітей. Цей обов'язок виникає і зберігається незалежно від того, чи мають батьки джерело постійного доходу. Вимагати аліменти з непрацюючого людини теж можливо. Питання про отримання аліментів від непрацюючого людини регулюються в законодавстві Російської Федерації Сімейним Кодексом РФ (СК РФ), а також Федеральним Законом №229 «Про виконавче провадження» (ФЗ-229)

Отриманні аліментів від непрацюючого людини цілком законно

Особи, які можуть претендувати на отримання аліментів

Право отримати грошові кошти на утримання, в тому числі і аліменти з безробітного, у 2017 році має ряд категорій громадян. Це особи, нездатні в силу ряду причин самостійно забезпечувати своє існування, а саме:

  • діти до 18 років;
  • повнолітні діти, які в силу ряду причин є по закону недієздатними;
  • непрацездатні, т. е. досягли віку виходу на пенсію або які мають інвалідність, батьки;
  • чоловік, коли його визнали недієздатним.

Найбільш частою є ситуація, коли матері необхідно отримати кошти від батька, який повинен містити своїх дітей, але не робить цього.

Добровільна згода на виплату аліментів

Якщо батько добровільно погоджується платити необхідні гроші, то батьки повинні скласти і нотаріально завірити угоду про сплату аліментів. Форма цього документа встановлюється статтею 100 СК РФ. Питання про те, скільки коштів батько повинен буде перераховувати на утримання дітей, в 2017 році вирішується між батьками самостійно. Однак сума аліментних виплат не повинна бути менше норми, встановленої статтею 81 СК РФ.

Однак сума аліментних виплат не повинна бути менше норми, встановленої статтею 81 СК РФ

Добровільна згода батька на виплату аліментів оформляється
угодою

Стягнення аліментів у судовому порядку

Якщо батько не дає добровільної згоди платити гроші на дитину або батьки не можуть домовитися про суму виплат, то ці питання повинні бути вирішені через судові органи. Стягнути аліменти з непрацюючого батька в 2017 році можна в тому ж порядку, що і з людини, що має постійний дохід. Але в цьому випадку інакше буде визначатися те, скільки зобов'язаний перераховувати на забезпечення життя дитини батько.

Розмір аліментних виплат

СК РФ чітко регламентує, скільки зобов'язаний платити батько в рахунок аліментів на утримання дітей. Розмір грошових коштів, які необхідно перераховувати в 2017 році на забезпечення дітей, вказано в таблиці:

Кількість дітей Частина доходу, яку необхідно перераховувати в рахунок сплати аліментів, 1 дитина 1/4 2 дітей 1/3 3 і більше дітей 1/2

Стаття 83 СК РФ стверджує, що в разі, якщо у батька відсутній офіційне джерело доходу, розмір суми матеріального забезпечення може бути встановлена ​​у вигляді фіксованої суми. Ця сума, як зрозуміло з статті 177 СК РФ, призначається пропорційно мінімальній кількості грошових коштів, необхідних для прожиткового мінімуму в регіоні, в якому розглядається справа.

Ця сума, як зрозуміло з статті 177 СК РФ, призначається пропорційно мінімальній кількості грошових коштів, необхідних для прожиткового мінімуму в регіоні, в якому розглядається справа

Мінімальна сума аліментних виплат встановлена ​​статтею 81 СК РФ

Розмір суми важливо правильно і в належній формі розрахувати і представити в суд. Потрібно описати, на якій підставі на дитину витрачатися зазначена в розрахунку грошова сума.

приховування доходів

Дуже часто батьки для того, щоб уникнути виконання батьківських обов'язків і виплати аліментів надає завідомо неправдиву інформацію про те, скільки заробляє. Тоді неодмінно потрібно представити в суд докази прихованих доходів. Джерелом такого роду прихованих доходів в 2017 році може бути визнана здача в оренду власності, що знаходиться на території Росії або в інших країнах.

Засоби можуть також неофіційно надходити у вигляді відсотків по депозитах в банках. Суми премій, «сіра» і «чорна» частина заробітної плати також можуть бути визнані прихованими джерелами доходів і враховуватися при розрахунку розміру аліментних виплат.

Порядок отримання грошових коштів в рахунок сплати аліментів через суд

Суд зобов'язаний розглянути справу і вказати розмір належних аліментних виплат

Для отримання належних аліментів на утримання в 2017 році необхідно подати позовну заяву, складену в належній формі, і пакет супровідних документів. Про те, які саме документи потрібно подати, щоб змусити платити аліменти, говориться в статті 132 Цивільного процесуального кодексу:

  • ксерокопію документа, що посвідчує особу позивача (паспорт);
  • ксерокопію документа (свідоцтва), виданого при народженні дитини;
  • розрахунок суми, стягуваної в рахунок сплати аліментів;
  • документи, що обгрунтовують розмір витрат на забезпечення життя дитини;
  • документ з місця проживання відповідача, який повинен платити гроші для утримання дитини (виписку з будинкової книги);
  • в разі наявності - документи, що підтверджують реєстрацію у відповідних державних органах шлюбу;
  • документи або інші докази, які можуть бути використані при прийнятті рішення судом.

Суд зобов'язаний в термін, встановлений законодавством, розглянути справу і вказати розмір належних аліментних виплат. Після винесення рішення суду у відповідача з'являється зобов'язання щомісяця неухильно виплачувати встановлену суму на утримання дитини. Аліменти з безробітного стягуються в 2017 році в тому ж порядку, що і з яка отримує дохід людини.

Відповідальність за відмову від виплати аліментів

Існує законні способи змусити того, хто повинен забезпечувати своїх дітей, платити

Для захисту прав дітей, непрацездатних батьків і подружжя законодавча база Російської Федерації встановлює обов'язкову відповідальність за навмисний відмова від виплати або прострочення сплати аліментів. Інтереси вищеназваних осіб захищає стаття 115 СК РФ, в якій мовиться:

«При утворенні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, винну особу сплачує одержувачу аліментів неустойку в розмірі однієї другої відсотка від суми невиплачених аліментів за кожен день прострочення».

Нарахування буде проводитися з моменту закінчення виплати грошей в рахунок аліментів і до моменту погашення заборгованості або до моменту припинення необхідності забезпечувати дитину. Нарахування йтимуть і в разі, якщо потрібно отримати аліменти з безробітного, який повинен, але не хоче платити.

Необхідно розуміти, що можливо подати позов про отримання аліментів не тільки за майбутні, а й за минулі періоди. За короткий термін сума аліментних виплат може зрости в кілька разів. Отримання грошових коштів у 2017 році з заборгував батька в повному розмірі буде проводитися не тільки за рахунок його офіційних джерел доходу, але і за рахунок рухомого та нерухомого майна. Існує багато законних способів змусити того, хто повинен забезпечувати своїх дітей, платити. Таким чином, набагато вигідніше і спокійніше платити в строк і в належному розмірі аліменти.