Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти з іноземного громадянина: як стягнути правильно

  1. Подача заяви на стягнення аліментів до суду
  2. Клопотання щодо легалізації укладення російського суду

Закон захищає права громадян, в тому числі і соціально незахищену категорію, а саме дітей, які залишилися з одним батьком після розлучення. Стягнення і виплата аліментів давно відпрацьований і налагоджений інструмент в сімейному праві по відношенню до громадян своєї країни. Але стягування аліментів ускладнюється, якщо один з подружжя є громадянином іншої країни. Стягнення аліментів з іноземного громадянина справу суєтне, неспокійне, а часом і нездійсненне. Закон захищає права громадян, в тому числі і соціально незахищену категорію, а саме дітей, які залишилися з одним батьком після розлучення

Стягнення аліментів з іноземця: чи можна отримати

Згідно зі статтями Сімейного кодексу подружжя, незалежно від особистісних відносин, зобов'язані матеріально забезпечити своїх неповнолітніх дітей. У разі проживання на території Росії права дитини захищені законодавством РФ. За умови, що один з батьків іноземець, виникає багато додаткових питань.

Обов'язки по утриманню дітей визначаються законом країни на території, на якій разом проживає подружжя. При роздільному проживанні права визначаються законами держави, громадянином якої є дитина.

Наприклад, батько і неповнолітні діти громадяни Німеччини, які проживають на території РФ. Мати - громадянка Франції. Стягнення аліментів з матері-іноземця будуть проводитися за російським законодавством, так як діти проживають в Росії.

Подача заяви на стягнення аліментів до суду

Аліменти з іноземного батька другий з батьків або опікун можуть стягнути, звернувшись до російського суду або до суду іншої держави.

При зверненні до суду іноземної держави для запитання аліментів з іноземця потрібно враховувати законодавство країни проживання відповідача. Позовна заява формується відповідно до вимог іноземного держави. Необхідне знання мови, особливостей подачі документів до судових органів іноземної держави, переклад підтвердних документів на мову держави. Без міжнародної юридичної освіти або допомоги юриста-міжнародника не обійтися.

Для стягнень аліментів з іноземця в будь-якому випадку необхідно звертатися до іноземного суду

Позивач може звернутися в Російський суд з позовом, складеним за законами РФ. На стягнення аліментів з іноземця складають заяву. Отримавши виконавчий лист, висновок суду потрібно легалізувати в країні проживання відповідача.

Використовувати службу судових приставів РФ для отримання результату, як при стягнення аліментів з російських громадян, недоцільно. Наші судові пристави не мають права стягувати аліменти на території іноземної держави.

Клопотання щодо легалізації укладення російського суду

Щоб отримати аліменти з іноземця, необхідно подати документи в судові органи тієї держави, громадянином якої є відповідач. Клопотання подається з вимогою визнати дійсним висновок російського суду. У клопотанні прописуються:

  • прізвище, ім'я відповідача;
  • дата народження;
  • адреса проживання;
  • наявне громадянство (подвійне громадянство);
  • якою діяльністю займається (місце роботи);
  • матеріальний і сімейний статус;
  • всю наявну інформацію, яка сприятиме знаходженню несумлінного батька.

Для отримання аліментів з іноземця необхідно легалізувати рішення російського суду в його країні

Прикладається перекладене на мову судочинства іноземної держави рішення нашого суду і переведений виконавчий лист. У разі успіху іноземний суд зобов'яже неплатника виконувати свої обов'язки по відношенню до малолітній дитині.

Упевненості в позитивному вирішенні іноземного суду за клопотанням немає. Багато суди просто не приймуть документи, так як між Росією і їхньою країною може бути не укладено двосторонній договір про допомогу в сімейних справах.

При прийнятті паперів до розгляду, також ніхто не дасть гарантій, що процедура визнання укладення російського суду не стане затягуватися до нескінченності.

Проконсультуватися по обопільних умов можна в посольстві цікавить вас держави. А ось нести виконавчий лист туди не варто. Посольства нічим не допоможуть.

Стягнення аліментів з іноземного громадянина процедура трудомістка, без гарантії позитивного результату. При розлученні слід заздалегідь подумати, як затребувати аліменти з іноземного громадянина. Хороший спосіб - складання добровільного угоди. Угода здатне регулювати аліментні відносини, спрощуючи процедуру отримання і виплат для кожної зацікавленої сторони.