Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти в Україні: все про новий порядок стягнення та розрахунку

Законодавці вирішили значно ускладнити життя неплатникам аліментів

Українські законодавці вирішили значно ускладнити життя неплатникам аліментів і допомогти дітям і тим батькам, які їх виховують.

В кінці 2017 року набрав чинності новий порядок розрахунку і стягнення аліментів, а також збільшився їх розмір, пише politeka.net .

Найголовніше нововведення стосується спрощення порядку стягнення аліментів з того з батьків, який не проживає з дитиною. Тепер стягнути аліменти можна в порядку наказного провадження. Раніше рішення про справляння аліментів приймалося в результаті позовного провадження, і чекати його можна було до півроку.

Наказне провадження - це спрощений вид судового провадження. Суд видає наказ у триденний термін, без судового засідання, без виклику сторін, без заслуховування пояснень. До того ж тепер неможливо буде затягнути або зупинити судовий процес подачею позовів про визнання батьківства, про зміну місця проживання та інших формальностей, які використовували недбайливі батьки, щоб якомога довше не платити аліменти.

Друга істотна зміна стосується збільшення мінімального розміру аліментів. Тепер на одну дитину він становить 50% прожиткового мінімуму, а не 30%, як раніше.

Батько або законний представник дитини, з якою вона проживає, може звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу овзисканіі аліментів. Розмір аліментів, на які може претендувати позивач: на 1 дитину - ¼ доходу платника аліментів, на 2 дітей - 1/3, на трьох і більше дітей - ½ частина доходу. Розмір аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів на кожну дитину, до 6 років - це 14 260 грн, для дітей від 6 до 18 років - 17 770 грн.

По-третє, розрахунок розміру аліментів відбувається тепер на основі не тільки офіційної зарплати, але враховуються і інші доходи і фактори. Наявність рухомого і нерухомого майна, грошових коштів, доведених стягувачем аліментів, великі покупки, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, - все це буде враховуватися при розрахунку розміру аліментів.

До того ж, якщо аліменти затверджені в певній щомісячної суми, то вони підлягають індексації. Новий порядок нарахування аліментів передбачає, що одержувач аліментів самостійно визначає, як йому зручніше отримувати виплати: в частці від доходу або у фіксованій грошовій сумі.

Також при визначенні розміру аліментів, суд буде враховувати такі фактори: стан здоров'я дитини, матеріальне становище батьків або законного представника, з яким проживає дитина.

Умови, в яких перебуває платник аліментів, також будуть враховуватися: стан його здоров'я і матеріальне становище, наявність інших дітей, які перебувають на його утриманні.

Четверте значущу зміну: тепер, відповідно до закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення захисту права дитини на належне утримання», аліменти є власністю дитини.

Раніше аліменти вважалися власністю батька, з яким прожіваетребенок. Тепер неповнолітня дитина має право сам розпоряджатися грошима.

П'яте нововведення в законах - це посилення відповідальності за прострочення і несплату аліментів. За кожен день прострочення виплати аліментів буде нараховуватися пеня в розмірі 1% від суми - з дня прострочення і до повного погашення боргу або до прийняття судового рішення про стягнення пені, але не більше 100% заборгованості.

Злісним неплатникам тепер не буде так привільно. Неплатники аліментів, які заборгували більш ніж за півроку, можуть тепер позбутися права керувати транспортними засобами, користуватися вогнепальною і холодні зброєю, права на полювання - до сплати заборгованості в повному обсязі. Питання овиезде дитини за граніцув цьому випадку буде одноосібно вирішувати батько, який з ним проживає, неплатник аліментів ніяк не зможе цьому перешкодити.

Суд також може у вигляді адміністративного стягнення залучати боржників до соціальних робіт. А при ухиленні від соцработ - посадити під арешт до 15 діб.


Читайте, дивіться ...