Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти в розмірі твердій грошовій суми - в 2019 році, стягнення, при офіційній зарплаті, судова практика, СК РФ, підсудність, позовну заяву, розрахунок індексації, мирова угода

  1. умови
  2. Розміри для непрацюючих і при офіційній зарплаті
  3. СК РФ
  4. Мирова угода на аліменти в твердій грошовій сумі
  5. розрахунок індексації
  6. Судова практика
  7. Позовна заява про стягнення
  8. підсудність

Тверда грошова сума може бути встановлена судовою інстанцією для забезпечення виплат на користь неповнолітню дитину по аліментах . Дана форма оплати встановлюється пропорційно величині прожиткового мінімуму у Російській Федерації.

Особливість таких аліментів полягає в тому, що виплати встановлюються відповідно до показників прожиткового мінімуму кожного конкретного федеративного суб'єкта. У випадках, якщо регіональні органи влади не встановили відповідний показник, то виплати розраховуються виходячи з умов, встановлених Урядом РФ.

Для розуміння того, яка тверда грошова сума аліментів в 2019 році, важливо звернутися до положень чинного сімейного законодавства , До встановлених розмірах для непрацюючих громадян і при наявності офіційного джерела доходу, а також до особливостей розрахунку індексації .

умови

Для того, щоб представники судової інстанції визначили порядок нарахування виплат по аліментах в фіксованому розмірі, необхідне дотримання цілого ряду умов. Відповідно до основних положень статті 83 СК РФ на неповнолітню дитину можуть бути встановлені фіксовані виплати тільки в тих випадках, коли між сторонами спору раніше не було укладено договір про порядок виплати аліментів.

Стаття 83. Стягнення аліментів на неповнолітніх дітей у твердій грошовій сумі

Батько, який виступає в якості платника, повинен повною мірою відповідати одному з визначальних критеріїв:

  • мати непостійний джерело доходу;
  • отримувати дохід у валюті іноземної держави;
  • не отримувати заробітну плату на офіційному місці працевлаштування.

Кожне з вищевказаних умов може бути прямою підставою для встановлення твердої суми виплат судом. Що стосується інших випадків, то відповідні виплати призначаються в якості процентного відрахування від заробітної плати платника.

Для оформлення виплат у фіксованій сумі на повнолітнього повинні бути дотримані наступні умови:

  • дитина повинна бути старше 18 років;
  • він визнається недієздатним по інвалідності;
  • підтверджена потреба в постійному фінансовому забезпеченні;
  • дитина не має офіційного місця працевлаштування.
Тверда грошова сума може бути встановлена   судовою інстанцією   для забезпечення виплат на користь   неповнолітню дитину по аліментах

Варто відзначити, що вся актуальна інформація повинна бути підтверджена в суді за допомогою надання певного пакету документації

Розміри для непрацюючих і при офіційній зарплаті

Порядок встановлення судом фіксованих виплат визначається статтями 83 і 117 чинного СК РФ. Відповідно до положень даних нормативів сума встановлюється виходячи з показників прожиткового мінімуму кожного конкретного регіону.

При цьому суд повинен в обов'язковому порядку зберегти стабільний рівень забезпечення дитини, а для цього враховується фінансове і сімейний стан учасників спору.

Стаття 117. Індексація аліментів

Практика показує, що при визначенні розміру виплат визначальну роль відіграють документи, що підтверджують суму доходів платника. Позивач, при подачі заяви в судову інстанцію, повинен не тільки провести самостійний розрахунок виплат, а й обгрунтувати необхідність встановлення саме такої суми.

Якщо відповідач надає в суд свідоцтва, які підтверджують факт того, що він отримує заробітну плату лише в мінімальному встановленому розмірі, то суд в даному випадку змушений призначати і мінімальні аліменти. Сума може бути змінена, якщо заявник доведе наявність приховуваних від суду доходів.

У деяких випадках може враховуватися наявність дитини від другого шлюбу від відповідача. Через це розмір фіксованої суми може бути помітно знижений, навіть якщо у платника є постійне місце працевлаштування зі стабільним і високим джерелом доходу.

СК РФ

Частина 2 статті 83 СК РФ регламентує факт того, що тверду грошову суму можна розрахувати виключно в судовому порядку з упором на можливість збереження стабільного забезпечення дитини.

Відповідно до цього аліменти з фіксованою сумою можуть виплачуватися з наступних категорій доходів:

  • з будь-якого виду постійної заробітної плати;
  • з додаткових виплат за певний трудовий період;
  • з винагород і додаткових премій;
  • з усіх форм пенсійних виплат;
  • з допомоги по інвалідності або безробіття;
  • з доплат за вислугу певного терміну;
  • зі стипендіальних виплат;
  • з коштів, що спрямовуються на оплачувані відпустки;
  • з доходів, отриманих в результаті ведення підприємницької діяльності.

Варто відзначити, що одна з відмінних рис платежів з фіксованою сумою полягає в тому, що розмір таких виплат ніяк не залежить від загального розміру доходу платника.

Платіж встановлюється судом залежно від МРОТ з упором на надані сторонами докази. Крім іншого, фіксовані аліменти можуть індексуватися судовими виконавцями при зміні мінімального розміру оплати праці.

Мирова угода на аліменти в твердій грошовій сумі

Стягнення аліментів у твердій грошовій сумі може бути здійснено на підставі двосторонньої угоди, укладеної між сторонами спору. Практика показує, що такі договори застосовуються досить рідко

Складання документа здійснюється тільки в нотаріальному порядку і в письмовій формі. У змісті вказуються всі основні умови мирової угоди. В рамках угоди в якості сторін виступає безпосередній платник аліментних виплат і одержувач. Платником може бути один з батьків, який відмовляється від виконання своїх зобов'язань щодо утримання дитини.

Варто зазначити, що неповнолітні діти старше 14 років можуть самостійно брати участь в оформленні угоди при отриманні згоди від одного з батьків або офіційного представника.

Мирова угода має в обов'язковому порядку включати в себе наступні положення:

  • розмір аліментних виплат;
  • порядок виплати ;
  • порядок можливої ​​індексації - даний пункт може не включатися в договір за взаємної згоди сторін;
  • термін дії угоди;
  • порядок внесення змін до договору;
  • порядок розірвання;
  • громадянська відповідальність за порушення встановлених умов мирової угоди - штрафи, санкції і т.д.

розрахунок індексації

Фінансова ситуація на території Російської Федерації не може бути названа стабільною - зміни можуть бути актуальні на щорічній основі. Це говорить про те, що сума аліментних виплат, призначена кілька років тому, може в існуючих умовах не покривати в повній мірі ті витрати, в яких гостро потребує дитина.

Дана ситуація може бути виправлена ​​завдяки перерахунку на користь неповнолітньої дитини. Варто зазначити, що відповідно до положень СК РФ, під коригування можуть потрапити тільки ті виплати, які були раніше встановлені судом у твердій сумі.

У таких випадках передбачається, що доходи, одержувані платником, вже були проіндексовані. При зміні розміру виплат судові виконавці спираються на показники прожиткового мінімуму в конкретному регіоні РФ. Якщо органи місцевого самоврядування не встановили відповідний показник, то за основу береться прожитковий мінімум для всієї території РФ.

Судова практика

Для отримання аліментів у твердій грошовій сумі зацікавлено особа повинна звернутися в судову інстанцію за місцем проживання та надати відповідну заяву.

Судова практика показує, що при розгляді справи будуть враховуватися наступні фактори:

  • розмір і обгрунтування виплат, які запитуються заявником;
  • всі джерела доходів відповідача, в тому числі неофіційні (їх наявність має бути підтверджено показаннями свідків);
  • сімейний стан сторін - якщо у платника є діти від іншого шлюбу, то сума аліментів, швидше за все, буде мінімальною.

Варто відзначити, що наданням всієї актуальної інформації про доходи платника та інших доказів повинен займатися позивач

Позовна заява про стягнення

При оформленні відповідної позовної заяви на отримання аліментів у твердій грошовій сумі варто брати до уваги загальний порядок складання претензій про аліментних виплат і правила визначення їх підсудності. Дана заява передається до мирового суду. Позивач може в самостійному порядку і на законних підставах вибрати суддю за місцем свого проживання.

В основній частині документа про стягнення виплат в твердій грошовій сумі повинні бути обгрунтовані обставини того, що аліменти потрібно стягнути саме у фіксованій сумі, а не у відсотках від заробітної плати платника.

До заяви додаються такі документи:

  • документ про спорідненість платника з дитиною - це може бути свідоцтво про народження;
  • довідка, яка може підтвердити наявність реєстрації у дитини за місцем проживання виховує його батька;
  • довідки про доходи всіх учасників спору;
  • документи, що підтверджують укладення або розірвання шлюбу.

Завантажити позовну заяву про стягнення аліментів на двох дітей у твердій сумі

Найбільш складним моментом є обгрунтування умов отримання аліментних виплат і визначення розміру необхідної суми. Для обґрунтування своїх вимог заявник повинен вказати на необхідність збереження дитині колишнього стабільного рівня забезпечення з урахуванням матеріального становища сторін.

Розмір фіксованих виплат повинен бути, в обов'язковому порядку, кратним встановленого рівня прожиткового мінімуму для неповнолітньої дитини на території Росії. Якщо показник прожиткового мінімуму не був визначений в конкретному регіоні органами територіального управління, то при розрахунку приймається показник прожиткового мінімуму, встановлений Урядом РФ в минулому кварталі.

При зміні показників прожиткового мінімуму розмір фіксованих аліментів підлягає обов'язковій індексації, яка відповідно до законодавства проводиться територіальний судовий виконавець або уповноважена організація за місцем постійного працевлаштування платника.

Після прийняття канцелярією суду позовної заяви в обробку мировий суддя призначає дату і час розгляду за фактом обґрунтованості заявлених вимог про встановлення аліментних виплат саме у фіксованій сумі. При відсутності відповідних підстав суд буде змушений призначити виплати в пайовому розмірі від заробітної плати платника.

При винесенні позитивного для позивача рішення виплати тривають до досягнення дитиною повноліття.

підсудність

У процесі визначення родової підсудності відповідних спорів, безпосередньо пов'язаних з процесом стягнення аліментних виплат на дітей, судді в більшості випадків керуються положеннями статті 23 Цивільно-процесуального Кодексу РФ.

Згідно прописаним положенням встановлюється факт того, що справи, пов'язані зі стягненням неустойки, з коригуванням розміру виплат по аліментах, зі стягненням нових витрат на забезпечення неповнолітніх дітей, з несвоєчасною виплатою допомоги підсудні мировим суддям.

Стаття 23. Цивільні справи, підсудні мировому судді

Що стосується визначення територіальної підсудності процесів про стягнення аліментних виплат на неповнолітніх дітей, то судді враховують те, що відповідно до статті 29 Цивільно-процесуального Кодексу РФ відповідні заяви до суду про стягнення коштів можуть бути подані заявником за місцем свого фактичного проживання.

Положеннярозглянутої процесуальної норми встановлюються судами і в разі пред'явлення заявниками певних вимог про збільшення розміру встановлених виплат, а також про стягнення певної неустойки в разі несвоєчасної виплати аліментів відповідачем.

Крім того, в разі пред'явлення особами, які виступають в якості платника аліментів, вимог до зменшення встановленого розміру фіксованих виплат або про повне звільнення від здійснення щомісячних виплат судді будуть виходити з того, що по відношенню до даних вимог передбачаються до застосування загальний порядок підсудності, які регламентуються статтею 28 ЦПК РФ.

стягнення аліментів через судових приставів досить непроста процедура, що вимагає від заявника, тобто особи, що захищає інтереси дитини, певних знань з даного питання.

Як змусити платити аліменти - можна прочитати тут .

Як скласти заяву за виконавчим листом по аліментах - читайте в цієї статті .