Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти після розлучення - як подати, документи, термін, до якого суду, на утримання дружини, як платити, позовну заяву

  1. законні підстави
  2. Хто має право на виплату
  3. Позовна заява до суду
  4. Пакет необхідних документів
  5. Як подати на аліменти після розлучення на утримання дружини
  6. Як правильно платити
  7. До якого суду подається позов

При розлученні подружжя відчувають не тільки психологічний дискомфорт. Процедура значно обтяжується за рахунок матеріальної складової. Адже чоловіка і дружину пов'язують різні зобов'язання.

Одне з питань, яке необхідно вирішити при розлученні, - порядок нарахування аліментів . Важливим моментом є з'ясування зобов'язань з боку чоловіка і дружини, розміру виплат , строків перерахування грошових коштів .

Вимоги повинні бути складені відповідно до певних правил. Необхідно з'ясувати, як подати на аліменти після розлучення.

законні підстави

Аліментами називаються виплати, які призначаються для забезпечення нормального існування членів сім'ї, які потребують підтримки і не можуть самостійно працювати в силу віку або інших обставин.

Подача на аліменти після розлучення проводиться в тому випадку, якщо одна зі сторін залишає утриманців без фінансового забезпечення. Обов'язок виникає після офіційного розірвання шлюбу або в момент діючих сімейних законних відносин.

Нарахування проводиться на підставі Сімейного кодексу Російської Федерації . Порядок регламентується статтями 80 і 90. У них прописуються права, що стосуються грошових виплат, якими володіють подружжя при розлученні.

Стаття 80. Обов'язки батьків щодо утримання неповнолітніх дітей

Стаття 90. Право колишнього чоловіка на отримання аліментів після розірвання шлюбу

Якщо подружжя мирно вирішують цю проблему, то законодавчо передбачається можливість укладення угоди про матеріальну підтримку. У разі підписання договору, звернення в судові органи для нарахування аліментів не проводиться.

законодавчо описується процедура виплати аліментів в декількох законах.

Серед них виділяють:

  • Сімейний кодекс РФ;
  • Цивільний кодекс РФ;
  • Цивільно-процесуальний кодекс РФ.

При цьому контроль за нарахуванням і сплатою грошових коштів здійснюється Податковим і Кримінальним кодексами РФ.

Процедура нарахування та виконання зобов'язань має безліч тонкощів. Багато подружжя не може до кінця розібратися в них. Тому в даній ситуації потрібна допомога кваліфікованого юриста.

Хто має право на виплату

Неповнолітній член сім'ї знаходиться під опікою обох батьків, які перебувають у шлюбі. Це правило стосується і матеріального утримання дитини. Також обов'язок лягає на чоловіка і дружину за доглядом і забезпеченням непрацездатного члена сім'ї. При розірванні шлюбу обов'язки подружжя зберігаються.

Матеріальна допомога може бути надана:

  • вагітній жінці;
  • колишній дружині, що здійснює догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • колишньому чоловікові або дружині, який доглядає за спільною дитиною, що має інвалідність , Або дитиною, яка є інвалідом 1 групи;
  • колишньому чоловікові або дружині, який втратив працездатність в період перебування у шлюбі або протягом року, наступного за його розірванням;
  • колишньому чоловікові, який вийшов на пенсію протягом п'яти років, наступних за розірванням шлюбу або опинився в скрутному матеріальному становищі.

Сторони можуть вирішити питання мирним шляхом. Якщо зробити це неможливо, то потрібно звернення до судових органів.

Багато подружжя не знають, коли можна подати на аліменти. Адже виникають сумніви, чи дозволено зробити це, якщо сам чоловік або дружина стали винуватцями розірвання шлюбу.

Подача позову може здійснюватися тією стороною, яка залишається проживати з неповнолітніми дітьми . Найчастіше аліменти нараховуються матері, так як саме з нею суд залишає дітей.

Найчастіше аліменти нараховуються матері, так як саме з нею суд залишає дітей

У разі проживання дитини з батьком, він також може претендувати на виплати, однак потрібно довести, що дружина не сприяє у вихованні та матеріальному забезпеченні малюка

Позовна заява до суду

Позовна заява в судові органи має бути складено відповідно до визначених законом правилами. Якщо будуть допущені помилки і неправильне оформлення, секретар не прийме позов.

У заяві обов'язково потрібно зазначити деякі моменти:

  1. Необхідно звернутися до суду, вказавши його найменування та реквізити.
  2. Позивач повинен максимально докладно дати інформацію про власну особистість і дані відповідача. До них відносять прізвище, ім'я, по батькові, адреса проживання, дату народження, паспортні дані із зазначенням дати видачі та органу, де був отриманий паспорт.
  3. По центру документа прописується його назва, що відбиває суть заяви.
  4. Описова частина містить обставини справи. Важливо відзначити наявність або відсутність будь-яких відносин між сторонами процесу, умови проживання кожного з них.
  5. У прохальною частини вказуються клопотання позивача.
  6. В кінці документ повинен підкріплюватися підписом заявника та датою складання позову.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Пакет необхідних документів

Крім позовної заяви необхідно підготувати і певний пакет документів .

У нього входять:

  • ксерокопія паспорта позивача;
  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу або його розірвання;
  • свідоцтва про народження всіх спільних дітей сторін;
  • квитанція, що підтверджує оплату державного мита ;
  • розрахунковий рахунок, взятий в банківській організації, необхідний для перерахування аліментів (ксерокопія банківської книжки, номер пластикової карти);
  • папери, що підтверджують працездатність людини, рівень доходу, наявність інвалідності або інші документи, які можуть вплинути на рішення суду.

Також пакет документів, що надаються може бути змінений. Це стосується випадків, коли вимоги про виплату аліментів виробляються за минулий період або відповідач не згоден з розміром нарахувань.

Якщо заява подається для нарахування виплат за минулий період, то потрібно підготувати пакет документів, аналогічний наведеному вище. Важливим моментом є можливість повернути кошти тільки за останні три роки.

Саме такий термін позовної давності передбачається для справ, що стосуються аліментів. Ця норма прописується в Цивільному кодексі РФ (стаття 196).

Таким чином виплати можуть бути стягнуті з відповідача за останні 36 місяців з дня подачі заяви. Позивачу обов'язково потрібно довести, що він робив спроби добровільного врегулювання питання з колишнім чоловіком.

Іноді відповідач прагне знизити розмір щомісячного платежу. Тоді готується позов з відповідним проханням.

Головною вимогою до такого роду позовами, є наявність документів, що підтверджують зміну умов життя платника аліментів. Нові обставини, які скоротили можливість перерахування певної судом розміру виплат, повинні бути підкріплені документально. Наприклад, можна надати свідоцтво про народження дитини в новому шлюбі.

Як подати на аліменти після розлучення на утримання дружини

Кожна жінка має право на утримання чоловіком в період перебування у шлюбі. Але багато хто не здогадуються, що навіть після розлучення можна претендувати на певну частку грошових коштів.

Аліменти можуть бути виплачені дружині, яка потребує тримання. Це стосується випадків, пов'язаних з доглядом за дитиною-інвалідом і його вихованням до настання повноліття, а також інвалідом дитинства 1 групи.

Виділяють кілька випадків, коли дружина має право подати на виплату аліментів від чоловіка після розлучення:

  • непрацездатність, придбана в період шлюбу або протягом року, наступного за розлученням;
  • вихід на пенсію протягом п'яти років після розірвання шлюбу (якщо шлюб тривав не менше 10 років);
  • перебування у відпустці по догляду за дитиною до 3 років;
  • період вагітності.

Законодавчо не визначено розмір виплат, який по мінімуму належить колишній дружині, на відміну від ситуацій, пов'язаних з утриманням дітей.

Подача позовної заяви до суду може проводитися в будь-який час. Не приймаються до уваги дати придбання непрацездатності, інші обставини.

Але стягнути кошти можна тільки за останній три роки, що передують даті подачі заяви. При цьому позивачці необхідно довести суду, що мирні переговори і прагнення домогтися виплат від колишнього чоловіка не принесли результатів.

Індексація аліментів Індексація аліментів

проводиться в тих випадках, коли виплати проводяться в твердій грошовій сумі.

ось тут можете завантажити зразок заяви на аліменти без розлучення.

У разі відмови жінкою стягувати аліменти за минулий період, нарахування проводитимуться з моменту винесення судового рішення. Позов має бути поданий до мирового суду. Важливо правильно скласти його, а також підкріпити необхідними документами.

Варто пам'ятати, що документальні докази відіграють основну роль при винесенні рішення. Тому вони повинні бути максимально докладними.

Крім заяви до судових органів передаються:

  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу;
  • судове рішення про розірвання шлюбу;
  • довідка, що підтверджує доходи позивачки;
  • довідка, що підтверджує доходи чоловіка;
  • докази додаткових доходів у відповідача;
  • довідка з жіночої консультації (при наявності вагітності);
  • свідоцтво про народження дитини, яка не досягла 3-річного віку;
  • висновок, виданий медико-соціальною комісією, про непрацездатність позивачки;
  • виписка з будинкової книги та медичні довідки, висновки лікарів про інвалідність дитини (при догляді за дитиною-інвалідом).

Крім цього слід надати чеки, квитанції, що підтверджують витрати позивачки на дитину і власне утримання. Це дозволить підтвердити потреби жінки, зіставивши доходи і витрати.

У даній ситуації нарахування аліментів проводиться в твердій сумі. Тому державне мито не повинна вноситися.

Багато жінок не можуть самостійно надати довідку про доходи колишнього чоловіка. Тоді судовими органами повинен бути зроблений запит. Процес може затягнутися, але такі заходи дозволять підтвердити наявність грошових коштів у відповідача.

Процес може затягнутися, але такі заходи дозволять підтвердити наявність грошових коштів у відповідача

Пакети документів готуються на кожну зі сторін, а також судовий орган, а якщо в процесі беруть участь колишнє подружжя, досить мати в наявності по три копії кожного паперу

Як правильно платити

Стягнення аліментів може проводитися різними способами:

Якщо подружжя самостійно домовляються один з одним, мова йде про добровільну сплату

  • В даному випадку обговорюється розмір і порядок перерахування грошових коштів. Після винесення рішення укладається угода. У ньому по пунктам прописуються основні моменти.
  • Документ підлягає нотаріальному посвідченню. Розірвання угоди або внесення коректив проводиться в судових органах.
При неможливості мирно домовитися про порядок виплат, необхідно відвідати суд
  • Звернення проводиться тим чоловіком, який містить неповнолітньої дитини. Після винесення судового рішення на руки видається виконавчий лист. Він повинен бути переданий приставам-виконавцям.
  • Рішення суду виноситься з урахуванням доходів відповідача і матеріального становища сторін. Також позивач визначає оптимальний варіант отримання грошей.
Виплати можуть здійснюватися на підставі судового наказу

Для його отримання позивач подає позовну заяву до мирового суду.

Аліменти можуть встановлюватися в різному розмірі. Визначено два доступних варіанти нарахування грошових коштів.

Одним із способів стягнення є відрахування відсотків. До уваги береться розмір зарплати відповідача і кількість спільних дітей, народжених в період шлюбу.

Якщо проводяться виплати на одну дитину

З заробітної плати відраховуються 25%. При наявності двох дітей Відповідач віддає позивачеві 33%. У разі народження трьох і більше дітей Заробітна плата ділиться між сторонами навпіл.

Також доступний варіант виплат у фіксованому (твердому) розмірі. Сума повинна бути більша за ту, яка розраховується в процентному співвідношенні. Така форма розрахунку передбачається в залежності від бажання позивача або відповідача.

При народженні дитини у другому шлюбі, аліменти зменшуються. При цьому суд повинен буде розглянути всі обставини справи.

Виплати проводяться до досягнення дитиною повноліття. Але в деяких випадках передбачено продовження аліментів.

Передача грошових коштів здійснюється безпосередньо при особистій зустрічі з одержувачем. Також можливі варіанти утримання із заробітної плати або перерахування на рахунок в банку.

До якого суду подається позов

Заяви про розгляд справи, що стосується аліментів, передаються в дві інстанції. При відсутності суперечок про місце, де повинні проживати діти, справа розглядається світовим судом. Тоді вирішується тільки питання нарахування аліментів.

У разі незгоди кожної зі сторін з місцем проживання дітей, позовну заяву передається до районного суду. Також звернення робиться в дану інстанцію, якщо необхідно встановити батьківство.

Важливо враховувати альтернативну підсудність. Позивачу дає право на звернення до судового органу за місцем свого проживання або адресою знаходження відповідача.

Аліменти дружині до 3 років Аліменти дружині до 3 років

виплачуються в тих випадках, коли був офіційний шлюб.

Ми також розповімо, скільки відсотків складають аліменти - ось тут .

фахівці розповіли , Де за правилами подають на аліменти.

Справи про аліменти розглядаються судом з особливою ретельністю. Щоб кошти для здійснення виплат були нараховані правильно, необхідно зібрати достатню доказову базу.