Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти після 18 років: в яких випадках і кому покладені?

  1. аліменти учню після 18 років - ваша дитина студент очного відділення навчального закладу?
  2. Отримання аліментів після 18 років якщо дитина - інвалід
  3. Якщо є заборгованість по аліментах
  4. Якщо аліменти взагалі ніколи не виплачувалися
  5. Чи повинен батько платити аліменти до досягнення дитиною 18 років?
  6. Я - повнолітня, але недієздатний
  7. Разом

Російське законодавство чітко регламентує порядок виплати аліментів на неповнолітнього. Згідно із законом виплата аліментів закінчується по досягненню дитиною віку 18 років. Але певні статті Сімейного кодексу сказано, що виплати не можуть бути припинені, якщо присутні деякі фактори.

аліменти учню після 18 років - ваша дитина студент очного відділення навчального закладу?

Закон говорить, що дітьми можуть вважатися особи, які не досягли повноліття і не визнані дієздатними. Юридично 18-річний підліток, який закінчив школу, має право влаштуватися на офіційну роботу і отримувати зарплату, тобто утримувати себе самостійно. Однак фактично після закінчення середньої школи молода людина надходить, наприклад, в профільне навчальний заклад на очне відділення і не має можливості працювати і здобути фінансову самостійність. Чи може мати вимагати продовження виплат аліментів після 18 років, адже дитина все ще вчиться?


Ні, мати не має права вимагати виплати аліментів на повнолітнього, це поширена помилка.

Згідно із законом аліментні зобов'язання знімаються з батьків дітей, які досягли 18-річного віку. Вважається, що підліток уже має сам забезпечувати себе і може допомагати батькам, хоча в житті часто все інакше. Учень молода людина, особливо на очному відділенні, рідко коли в стані ще й працювати. Він посилено потребує матеріальної допомоги, йому потрібно платити за навчання, купувати підручники, одяг.

Тому в кінці минулого року депутати внесли на розгляд проект змін і доповнень до Сімейного кодексу, за яким батьки студента у віці 18-23 років зобов'язані нести аліментні зобов'язання.

Якщо доповнення до Кодексу вступлять в законну силу, виплати можна буде отримувати двома шляхами:

  1. Шляхом укладення аліментного угоди, завіреного нотаріусом або в простій письмовій формі.
  2. шляхом подачі позовної заяви на стягнення аліментів у суд.

Сума виплат буде розглядатися в твердій сумі виходячи з матеріального стану всіх сторін.

Отримання аліментів після 18 років якщо дитина - інвалід

Стаття 85 Сімейного кодексу прямо говорить, що:

  • Батьки зобов'язані утримувати непрацездатних повнолітніх дітей.
  • Якщо не підписана угода про виплату аліментів, їх розмір визначається судом у твердій щомісячної сумі виходячи з фінансового та сімейного стану відповідача.

За існуючим законодавством дитина може далі офіційно отримувати аліменти після 18 років всього в двох випадках:

  1. Визнання його недієздатним, тобто інвалідом 1, 2, 3-й групи.
  2. Визнання його потребують матеріальної допомоги за життєвими показаннями (що ще треба довести).

Тобто ці обставини повинні бути пов'язані тільки з життям і здоров'ям дитини. Необхідність отримання освіти сюди не входить. Крім того, саме поєднання цих двох обставин вважається гарантією отримання аліментів, тому що інвалід цілком може працювати (особливо якщо це робоча група інвалідності) і забезпечувати себе.

Виплати на повнолітнього недієздатного дитини не вважаються аліментами. Це інший вид стягнення, тому для отримання їх необхідно:

  • скласти нову угоду з батьком дитини, в якому прописати щомісячну грошову суму за домовленістю. Документ можна написати в простій письмовій формі за підписом обох сторін або завірити в нотаріуса;
  • або подати позовну заяву до суду. За поданими доказами недієздатності підлітка суд призначить щомісячне стягнення з батька з урахуванням його фінансового становища в твердій сумі.

Також потрібно знати, що мати дитини теж має право на отримання виплат від батька, якщо доглядає за повнолітнім інвалідом, за умови:

  • вона визнана потребує;
  • дитина офіційно визнаний інвалідом дитинства саме I групи;
  • вона доглядає за дитиною і не може працювати в повну силу.

Список необхідних документів для оформлення аліментів повнолітній інваліду:

  1. Довідка МСЕ, що підтверджує факт інвалідності.
  2. Свідоцтво про народження / паспорт дитини.
  3. Паспорт одного з батьків, доглядає за дитиною.
  4. Свідоцтво про шлюб / розлучення.
  5. Довідка про склад сім'ї другого з батьків.

Якщо є заборгованість по аліментах

Мати має право подати позов на продовження стягнення аліментів, якщо у батька є невиплачена заборгованість. Шкода, але не всі батьки справно платять аліменти. Деякі ховаються від сплати або платять мізерні суми. У таких випадках мати повинна:

  1. Звернутися до судових приставів і отримати постанову про розрахунок суми заборгованості.
  2. Потім звернутися із заявою про стягнення заборгованості в суд.
  3. Потім з отриманих виконавчим листом знову звернутися в службу судових приставів.

Пристав відкриває виконавче провадження і починає роботу з неплатником. Батькові пропонується добровільно сплачувати аліменти в договірній сумі. У разі відмови пристав визначає всі джерела доходу відповідача і приступає до примусового стягнення.

Увага! Пристав може виявити у боржника відсутність майна, також боржник може виявитися безробітним без доходів. В такому випадку матері повернуть виконавчий лист з відмовою від стягнення. Якщо виробництво закінчено без стягнення, позивач може через 2 місяці знову здійснити описані вище дії.

Якщо відповідач злісно ухиляється від виплати, на нього можуть завести кримінальну справу за ч. 1 ст. 157 КК РФ. Таким чином, є можливість отримувати невеликі суми в рахунок погашення боргу.

Якщо аліменти взагалі ніколи не виплачувалися

Бувають випадки, коли мати ніколи не отримувала гроші з батька дитини. В тому числі, якщо мати не хоче спілкуватися з колишнім чоловіком і не хоче мати з ним взагалі нічого спільного, і вибирає повний відмова від отримання аліментів на дитину ! Однак, невиплачені суми може зобов'язати відповідача сплатити суд, але тільки за минулі три роки перед настанням повноліття з умовою, якщо раніше позивачка вживала заходів до стягнення аліментів, але відповідач злісно ухилявся.

Ст. 107 СК РФ говорить, що дитина, яка досягла повноліття, може сам звернутися до суду про нарахування йому аліментів у разі, якщо раніше не було оформлено угоду про їх сплату. В межах трьох років з моменту звернення до суду аліменти можуть бути стягнуті.

Чи повинен батько платити аліменти до досягнення дитиною 18 років?

На здорового 18-річну дитину батько аліменти платити не зобов'язаний, такої статті в Сімейному кодексі немає. Але якщо дитина визнаний МСЕ інвалідом, який за станом здоров'я не має можливості заробляти, піти від аліментів не вийде.

Нюанс: багато інвалідів успішно працюють на дому і заробляють собі на життя. В такому випадку завдання платника аліментів - документально довести факт отримання доходу його дитиною і звернутися до суду з позовною заявою про припинення аліментних зобов'язань. Стаття 120 СК РФ роз'яснює випадки припинення виплати аліментів, серед інших - доведений факт отримання доходу дитиною, а також зняття з нього інвалідності.

Я - повнолітня, але недієздатний

Батьки ухиляються від змісту недієздатного дитини? Молода людина, яка досягла повноліття і визнаний медико-соціальної експертизою (МСЕ) недієздатним, може сам подати заяву про стягнення з його батьків аліментів. Крім нього, це може зробити його опікун, якщо такий є, родич, що доглядає за ним, а також представник органу соціальної опіки та піклування.

Позов подається до суду. При розгляді суддя виносить оцінку матеріального становища підлітка, фінансового стані його батьків і визначає суму для виплати в примусовому порядку.

Увага! Суд має право відмовити в призначенні аліментів, якщо буде встановлено факт, що недієздатний підліток має заробіток і забезпечує себе.

Разом

  1. Мати дитини, що переступили 18-річний вік і не має інвалідності, не може за законом продовжувати отримувати аліментні виплати.
  2. Студент будь-якого навчального закладу і будь-якої форми навчання, не визнаний недієздатним, не має права на аліменти. Але яка б вимагала мати студента може подати позовну заяву на матеріальну допомогу від батька. Якщо буде доведено скрутне становище сім'ї, суд може задовольнити позов.
  3. Визнаний МСЕ недієздатним повнолітній вправі отримувати аліменти від батька до тих пір, поки з нього не знімуть інвалідність.
  4. Недієздатний повнолітній, чиї батьки ухиляються від сплати аліментів, може сам подати на виплати на обох батьків.

Аліменти учню після 18 років - ваша дитина студент очного відділення навчального закладу?
Аліменти учню після 18 років - ваша дитина студент очного відділення навчального закладу?
Чи може мати вимагати продовження виплат аліментів після 18 років, адже дитина все ще вчиться?
Чи повинен батько платити аліменти до досягнення дитиною 18 років?