Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти на студента - в 2019, дитини, в Росії, стягнення, форми навчання

  1. загальні моменти
  2. Умови та оформлення
  3. Критерії для суми
  4. На що варто розраховувати
  5. порядок отримання
  6. Подача позовної заяви
  7. Стягнення аліментів на студента

В Сімейному кодексі РФ прописана обов'язок матері і батька утримувати неповнолітніх дітей . Після досягнення дитиною 18 років матеріальна підтримка стає правом, а не обов'язком батьків. Виняток становлять непрацездатні потребують діти інваліди . Для студентів-очників ніяких пільг не передбачено: вважається, що витрати на освіту не життєво важливі.

А ось пенсія у зв'язку з втратою годувальника або податкове вирахування на дітей - форми держпідтримки сиріт та батьків-одинаків - продовжують надаватися на дитину до закінчення навчання або настання 23 років. Практику планували розповсюдити і на аліменти, але жоден із законопроектів не пройшов далі попереднього розгляду в комітеті Держдуми у справах сім'ї.

Таким чином, в 2019 р порядок, розмір і умови стягнення аліментів не змінилися. В яких випадках студент денного відділення може розраховувати на обов'язкову матеріальну підтримку батьків?

загальні моменти

Нарахування та виплата аліментів регулюються ст.ст. 80-120 СК РФ. Згідно ст. 120, матеріальні зобов'язання матері і батька припиняються, коли дитина стає повнолітнім, тобто офіційно вступає в працездатний вік. Ст. 63 СК РФ говорить, що батьки зобов'язані дати синові або дочці тільки шкільну освіту.

Незважаючи на те, що безробітні студенти-очники так само потребують підтримки батьків, як і школярі, законодавство не передбачає особливий порядок сплати аліментів на повнолітніх учнів. З цього правила є виняток.

Стаття 120. Припинення аліментних зобов'язань

Стаття 63. Права і обов'язки батьків по вихованню та освіті дітей

Умови та оформлення

Згідно СК РФ, якщо студенту офной форми навчання:

Ще не виповнилося 18 років

Батьки несуть аліментні зобов'язання до досягнення нею повноліття. Виповнилося 18 років Батьки не зобов'язані, але можуть надавати підтримку своїй дитині по усному чи письмового аліментного угоди. Є 18 років, але він непрацездатний і потребує грошей Батько-опікун має право по суду примусити іншого перераховувати певну суму щомісяця. Формально ці виплати не вважаються аліментами і не залежать від навчання дитини.

До досягнення дитиною 18 років аліменти на студента виплачуються на загальних підставах. При цьому батьки або полюбовно домовляються про форму, порядку та розмірі матеріальної підтримки (аліментні угоду), або стягнення відбувається примусово із залученням судових приставів.

Після досягнення дитиною 18 років єдина можливість гарантовано отримати підтримку від не проживає з сім'єю колишнього чоловіка - домовитися, скільки платити буде кожна сторона, і укласти угоду. Документ повинен бути оформлений нотаріально. Робиться 3 копії: по одній для сторін і нотаріуса.

Попередньо необхідно підготувати:

  • копії паспортів батьків і дитини;
  • свідоцтво про народження;
  • свідоцтва про шлюб та його розірвання;
  • довідки про сімейний стан кожної зі сторін.

Угода - це цивільно-правова угода. За нею чоловік має право вимагати від іншого примусового виконання обіцянок, якщо раптом той передумає добровільно підтримувати дитину.

Завантажити зразок угоди про сплату аліментів

В   Сімейному кодексі РФ   прописана обов'язок матері і батька утримувати   неповнолітніх дітей

Батьки зобов'язані виплачувати зміст потребує грошах дитині-інваліду I, II групи (і III за умови, що в безпосередній близькості від місця його проживання немає роботи, яка підходила б йому за медичними рекомендаціями), а статус малозабезпеченого підтверджується висновком МСЕК та органів соцзахисту

Критерії для суми

Розмір аліментів на неповнолітнього студента може бути виражений у твердій валюті або відсотках від зарплати. Перший спосіб застосовується у випадках, коли у батька немає офіційного доходу, він ненормований, непостійний або вкрай малий. Згідно ст. 81 СК РФ, розмір змісту визначається в залежності від прожиткового мінімуму і повинен не рідше 2 разів на рік індексуватися.

Якщо у батьків є офіційний дохід, розмір аліментних зобов'язань може бути встановлено як частка від нього. на одну дитину належить відраховувати не менше 25% заробітку та іншої прибутку, на 2 - третина, на 3 і більше дітей - мінімум половину.

Як дохідної бази враховуються:

  • зарплата, надбавки, премії;
  • стипендія, пенсія, допомога по безробіттю;
  • орендна плата;
  • доходи від підприємницької діяльності і т. д.

На дорослого непрацездатного очники розмір аліментів законом не встановлено. Він визначається рішенням суду індивідуально; при цьому арбітри враховують стан здоров'я і потребу в грошах, можливість забезпечувати себе самостійно, держпідтримку (якщо вона була).

Зазвичай суд присуджує виплачувати на користь дитини щомісячні суми в установленому обсязі з можливістю індексації до настання працездатності, інших змін у фінансовому або сімейний стан студента.

На що варто розраховувати

Законом передбачені обов'язкові виплати тільки на непрацездатного і потребує грошах повнолітнього. Статус безробітного студента денного відділення не дає особливого права на пільги.

Під непрацездатністю розуміється неможливість повноцінно працювати в зв'язку з інвалідністю I, II і, в деяких випадках, III групи. Потреба в грошах означає, що допомоги батьків і держави не вистачає для забезпечення гідного існування студента. Покладені аліменти повнолітньому, вирішує суд після розгляду документів щодо його фінансового та фізичному стані.

Також на аліменти може розраховувати батько-опікун дитини в разі, якщо він доглядає за інвалідом I групи з дитинства і є малозабезпеченим. Клопотання про призначення йому змісту необхідно направити разом з позовною заявою про стягнення матеріальної допомоги з колишнього чоловіка.

Навіть після 18 років дитина може зажадати невиплачені аліменти з батька-ухильника в судовому порядку. Для цього в позовній заяві необхідно привести розрахунки недоотриманої суми, дати інформацію про доходи боржника, його майно, місце проживання. Виданий за результатами розгляду справи виконавчий документ слід направити судовим приставам.

порядок отримання

На студента, яка не досягла 18 років, батько виплачує аліменти добровільно або за рішенням суду . Перше здійснюється шляхом щомісячного переказу певної суми на розрахунковий рахунок дитини або колишнього чоловіка.

При ухиленні батьків від своїх зобов'язань аліменти стягуються в примусовому порядку. Якщо раніше між матір'ю і батьком була укладена мирова угода, воно набуває статусу виконавчого документа після першого ж прострочення виплат.

У цьому випадку судовий пристав має право ініціювати перерахування грошових коштів через бухгалтерію роботодавця або з банківського рахунку боржника. якщо офіційного заробітку у безвідповідального батька немає , В хід піде арешт майна та його реалізація для покриття боргів, інші заходи адміністративного характеру.

якщо   офіційного заробітку у безвідповідального батька немає   , В хід піде арешт майна та його реалізація для покриття боргів, інші заходи адміністративного характеру

Після настання повноліття дитини необхідно повторно укладати угоду чи подавати позов на стягнення матеріальної допомоги з батьків, адже подальша підтримка не вважається аліментами, тому виплати не продовжуються автоматично навіть при наявності законних підстав (інвалідності дитини та її обмеженості в коштах)

Подача позовної заяви

Для примусового стягнення аліментів на неповнолітнього або непрацездатного студента необхідно подати позовну заяву до мирового суду за місцем реєстрації відповідача або позивача.

Завантажити позовну заяву про стягнення аліментів на дитину

Додатково збираються:

Копія паспорта заявника

Батька або дитини-студента. Документ, що підтверджує родинні зв'язки сторін Свідоцтво про народження. Довідка про інвалідність Висновок МСЕК про непрацездатність. Документи, що доводять стиснуте фінансове становище позивача Свідоцтво з органів соцзахисту, банківська виписка про отримувану пенсію, чеки на лікування, реабілітацію, прожиток і т. Д.

Якщо дитині вже виповнилося 18 років, він подає позов від свого імені. Батько може виступати як представник, в цьому випадку необхідна нотаріальна довіреність і копія посвідчення особи. Заява на аліменти на неповнолітнього студента пише його батько або опікун.

Позов повинен бути зареєстрований і розглянуто протягом місяця з моменту подачі. Якщо клопотання задоволене, відповідач отримує на руки копію ухвали суду та виконавчий документ для направлення судовим приставам, в організацію, де працевлаштований батько-ухильники, або в банк.

Стягнення аліментів на студента

У 2019 року в Росії виплата аліментів залежить тільки від віку і працездатності дитини. У багатьох інших країнах батьки за законом зобов'язані підтримувати студентів очної форми навчання. Так, в Україні мати і батько забезпечують дитини, якщо він прийнятий на денне відділення, до 23 років (зміна статусу учня означає втрату права на аліменти). У Казахстані батьки «годують» очники до 21 року.

Вперше документ, покликаний захистити права дітей-студентів, був внесений на розгляд Комітету у справах сім'ї ГД в 2019 г. Він був відкликаний менш ніж через 3 місяці. Новий законопроект № 876581-6 від 07.09.2015 р протримався в Держдумі до середини 2019 р

Саме на нього батьки студентів-очників покладали великі надії. Він пропонував доповнити СК РФ статтею 85.1, згідно з якою дитина, зарахований в російське установа освіти очно, мав би право на аліменти до досягнення нею 24 років або до закінчення навчання. У квітні 2019 р законопроект був відкликаний; більше спроб продовжити «аліментних» вік дітей не робилося.

Стаття 85. Право на аліменти непрацездатних повнолітніх дітей

Таким чином, в 2019 р аліменти на студента нараховуються і виплачуються згідно з правилами попередніх років. Розраховувати на гарантовану матеріальну підтримку батьків учень має право до настання 18 років, а також у разі непрацездатності та потреби в грошах.

В інших ситуаціях закон рекомендує матері і батька або домовлятися про спільне утримання очники, або заздалегідь відкладати кошти на освіту.

Аліменти на 1 дитину

можуть бути виплачені на підставі відповідної угоди або за рішенням суду.

Який повинен бути розмір аліментів якщо чоловік офіційно не працює - ви можете знайти ось тут .

Як подати заяву на аліменти на фіксовану суму - можна прочитати в нашій статті .

В яких випадках студент денного відділення може розраховувати на обов'язкову матеріальну підтримку батьків?