Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти на повнолітнього дитини студента в Росії: розмір аліментних виплат на учнів, умови і оформлення виплат, порядок стягнення

  1. Загальні принципи аліментного стягнення
  2. Правила стягнення
  3. Умови та оформлення аліментного стягнення
  4. Яка сума аліментів може бути призначена студентові
  5. Пакет документації для оформлення виплат
  6. порядок виплат
  7. Види доходів, з яких виробляється утримання
  8. Зміни в Сімейному кодексі РФ

Згідно з нормами 5-го розділу СК РФ, дитячі аліменти оформляються лише до досягнення дитиною повноліття. Стягнення аліментів на повнолітнього дитини студента може відбуватися лише в тому випадку, якщо учневі не більше 20 років і раніше аліменти не стягувалися. Оскільки закон допускає стягнення за минулі періоди в межах останніх 3-х років.

Загальні принципи аліментного стягнення

За загальними правилами аліментні платежі стягуються лише на неповнолітніх дітей За загальними правилами аліментні платежі стягуються лише на неповнолітніх дітей. Однак в мережі можна зустріти різні матеріали про те, що можна продовжити стягнення аліментів на повнолітніх студентів. У звичайному порядку закон таких норм не передбачає.

Тобто, стягнути буде можна аліменти на повнолітнього дитини студента за минулий час, що передував зверненню. Якщо учневі вже 20 років, то за річний період з 17 до 18 років. Якщо ж 19, то з 16 до 18. І якщо тільки виповнилося 18, то з 15 до 18 років.

Завантажити для перегляду і друку:

Сімейний кодекс Російської Федерації

СК РФ фіксує і ще один виняток із правил: наявність інвалідності у повнолітнього дитини.

Правила стягнення

Якщо аліменти ніколи не виплачувалися, але зусилля до їх отримання з боку одержувача додавалися, то СК РФ допускає звернення до суду за стягненням за минулі періоди Якщо аліменти ніколи не виплачувалися, але зусилля до їх отримання з боку одержувача додавалися, то СК РФ допускає звернення до суду за стягненням за минулі періоди. Але в межах останніх 3 років з моменту звернення.

Тому теоретично, навіть якщо дитині-студенту виповнилося вже 20 років, то за минулі періоди в рамках встановленого законом терміну аліменти стягнути можна.

Важливо! При настанні 21-річного віку стягнути аліменти за минулий період не вийде. Оскільки минулі періоди вже не включатимуть встановлені законом терміни для аліментних виплат. Тобто, до 18 років.

Ще одна можливість стягнути аліменти на повнолітніх дітей - наявність інвалідності у дитини і його потреба в сторонньої фінансової допомоги. При таких умовах досяг 18-річчя дитина може самостійно або через представників звернутися до суду за стягненням аліментів.

Увага! В останньому випадку закон не обмежує стягувача межами його віку чи інших тимчасових періодів.

Умови та оформлення аліментного стягнення

Для стягнення аліментів на повнолітніх дітей необхідна наявність наступних факторів: Для стягнення аліментів на повнолітніх дітей необхідна наявність наступних факторів:

  • біологічного або соціального спорідненості з платником,
  • вік до 20 років включно (для платежів за минулий період),
  • інвалідність і потреба з відсутністю вікових обмежень.

Оформлення таких аліментів відбувається в звичайному порядку. Однак щоб отримати кошти за минулий період, потрібно тільки звернення в порядку позовного провадження. Оскільки тут необхідно надати суду докази вжиття заходів для аліментного стягнення.

Що стосується аліментів на повнолітнього дитини з інвалідністю, то тут допустимо також висновок аліментного угоди. Але стягнути платежі за судовим наказом не вийде. Оскільки стягувачу потрібно довести факт своєї потребу у фінансовій підтримці батьків.

В угоді може бути за взаємною згодою встановлені будь-які аліментні суми. Закон не встановлює тут граничних мінімальних і максимальних платежів.

Важливо! Сам статус студента, всупереч існуючій думці, ніяк не впливає на аліментні виплати. Так само як і форма навчання (очна або заочна).

Яка сума аліментів може бути призначена студентові

Обсяги аліментних стягнень за минулий період ідентичні звичайним аліментах і рівні: Обсяги аліментних стягнень за минулий період ідентичні звичайним аліментах і рівні:

  • ¼ доходу платника - на 1 дитину,
  • 1/3 - на 2-х,
  • ½ - на 3-х і більше.

На потребує повнолітнього дитини з інвалідністю аліменти стягуються тільки в твердій формі з урахуванням значимих обставин: фінансове благополуччя, сімейний стан сторін.

Увага! За минулі періоди аліменти теж можуть стягуватися у твердій формі, якщо аліментник не має постійного, стабільного заробітку.

Пакет документації для оформлення виплат

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте на безкоштовну гарячу лінію:

8 800 350-13-94 - Федеральний номер

8 499 938-42-45 - Москва і Московська обл.

8 812 425-64-57 - Санкт-Петербург і Ленінградська обл.

При будь-якому способі звернення за аліментних стягненням будуть потрібні наступні документи: При будь-якому способі звернення за аліментних стягненням будуть потрібні наступні документи:

  • свідоцтво про народження дитини з відміткою про біологічне споріднення між стягувачем і платником. Якщо стягуються аліменти за минулий період, то підтверджується спорідненість з особою, на утримання якого були недоотримав кошти;
  • якщо заявником виступає 2-й батько, то потрібно також свідоцтво про наявність або розірвання шлюбного союзу. Однак його повна відсутність не заважає зверненню за аліментами. Головне, щоб було встановлено батьківство;
  • адресна довідка про місце проживання відповідача,
  • паспорт заявника. А для аліментного угоди - і паспорт платника,
  • довідки про доходи, склад сім'ї стягувача і аліментщика.

порядок виплат

При аліментних стягнення за минулі періоди платежі можуть встановлюватися як в пайовому (відсотковому) співвідношенні, так і в твердій формі При аліментних стягнення за минулі періоди платежі можуть встановлюватися як в пайовому (відсотковому) співвідношенні, так і в твердій формі. В останньому випадку кінцева сума буде сформована з урахуванням регіональних показників МРОТ і дитячого прожиткового мінімуму.

Якщо стягнення аліментів відбувається на користь повнолітнього дитини інваліда (студента або ж ніде не навчається), то сума може визначатися тільки в твердій формі. Тут будуть враховуватися наступні фактори:

  • ступінь потреби стягувача. Якщо вона відсутня або не буде доведена звернулися за стягнення особою, то суд відмовить у призначенні аліментів;
  • фактичний фінансовий, сімейний стан стягувача і батька. Чим більше різниця в положенні справ у стягувача і платника (на користь останнього), тим вище можуть бути суми стягнення.

Найбільша складність в аліментних стягнення на утримання сягнуло 18 років дитини з інвалідністю полягає в суб'єктивній оцінці перерахованих вище факторів. Всі ці категорії оцінюються судом, виходячи з внутрішніх переконань. Що зазначено в правових нормах самого ЦПК РФ.

Увага! Якщо аліментник їх не виконує судовий акт або нотаріальне угоду добровільно, то для отримання виплат належить пред'явити такі документи до примусового стягнення. Зробити це можна безпосередньо за місцем працевлаштування платника або через ФССП.

Види доходів, з яких виробляється утримання

Це можуть бути: Це можуть бути:

  • призначаються за тарифами, окладами, відрядній оплаті, процентної, часткової виручці суми,
  • будь-які доплати, надбавки до діючого окладу;
  • преміальні;
  • понаднормові виплати;
  • пенсійні, стипендіальні платежі;
  • соцдопомоги;
  • орендні доходи, бізнес-прибуток;
  • грошове забезпечення;
  • заробіток в рамках виправного праці засуджених.

Важливо! Максимальна сума утримань по аліментах не може бути більше 70% від загального обсягу доходів аліментщика. Навіть при наявності у нього великої заборгованості за такими виплатами.

Зміни в Сімейному кодексі РФ

Остання редакція СК РФ була проведена в наприкінці 2015 г Остання редакція СК РФ була проведена в наприкінці 2015 г. Нині в цьому кодифікованому законі немає жодних поправок, які набирають чинності найближчим або майбутній час.

Що стосується побічно відносяться до теми аліментних стягнень категорій, то з 1 липня 2019 р загальноросійський показник МРОТ дорівнюватиме 7800 руб. Відповідно аналогічні регіональні показники не можуть бути менші, ніж заявлена ​​величини.

Що стосується другої ключової категорії, що визначає розмір аліментів, що призначаються у твердій формі - прожиткового мінімуму, то його величина віддана на відкуп місцевій владі. Щорічно регіональний уряд вираховує вартість споживчого кошика, визначає динаміку цін на продукти першої необхідності, інфляцію і т.д.

На основі аналізу сукупності цих даних формується окремий прожитковий мінімум в кожному регіоні. Причому для різних категорій громадян він теж різниться. Зокрема, передбачається ПМ (прожитковий мінімум) для дорослого працездатного населення, пенсіонерів, дітей.

Важливо! Саме з огляду на існуючу різницю між регіональними показниками МРОТ і прожиткового мінімуму в різних суб'єктах РФ спостерігається і широкий розкид призначаються у твердій формі аліментних виплат.

Відео про стягнення аліментів на повнолітніх дітей.

Увага! У зв'язку з останніми змінами в законодавстві, юридична інформація в даній статті могла застаріти! Наш юрист може безкоштовно Вас проконсультувати - напишіть питання в формі нижче: