Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти на колишню дружину в декреті і дітей: розмір виплат, як стягнути

  1. Коли потрібно платити аліменти дружині в декреті
  2. Як подати на аліменти на утримання дружини
  3. Позовна заява на аліменти дружині в декреті
  4. Як стягнути аліменти в рахунок дружини в декреті
  5. Якщо чоловік добровільно виплачує матеріальну допомогу
  6. Якщо колишній чоловік відмовляється допомагати матеріально
  7. Як визначається розмір аліментів на колишню дружину
  8. Скільки повинен платити аліментів на одну дитину, якщо мати в декреті
  9. Скільки положено аліментів на двох дітей і дружину в декреті
  10. Скільки років виплачуються аліменти на дружину в декреті

Розмір аліментів на колишню дружину в декреті

Средня оцінка 5 від 3 користувачів

Поняття «аліменти» ми зазвичай звикли застосовувати до недосконалим дітям, які виховуються однією матір'ю. Хоча законом, аліменти має право отримувати будь-непрацездатна особа, яка має на те офіційні підстави - діти до 18 років, інваліди, батьки-пенсіонери і жінка в декреті. Звичайно, на практиці ми не часто стикаємося з усіма видами аліментних виплат, проте це не скасовує права претендувати на них. У даній статті ми розповімо, коли колишня дружина може вимагати з батька дитини аліменти не тільки на неповнолітню дитину, а й на себе, під час декретної відпустки. На який розмір вона може розраховувати і що робити, якщо колишній чоловік відмовляється добровільно утримувати жінку і дітей?

Коли потрібно платити аліменти дружині в декреті

Держава подбала про жінок, які перебувають у декреті, і призначило їм допомогу в період вагітності та догляду за дитиною до трьох років, якщо вона офіційно не працевлаштована. А якщо жінка має офіційне місце роботи, то декретні виплачуються трудової організацією. Але всі ми знаємо, що розмір допомоги є настільки маленьким, що не дозволяє повноцінно задовольняти свої потреби, не кажучи вже про дитину. Тому Сімейним Кодексом передбачено таке поняття, як «аліменти на дружину». Жінка має право вимагати матеріальну допомогу з чоловіка на своє утримання під час шлюбу, на етапі розлучення і після розлучення.

Отже, колишня дружина може зажадати виплату аліментів на своє утримання за таких умов (стаття 48 СК РФ):

  • якщо жінка виношує спільну дитину і відносини з його батьком зареєстровані офіційно, або були зареєстровані на момент вагітності, то поки вона вагітна і знаходиться в декретній відпустці по догляду за майбутньою дитиною, вона може подати на аліменти (стаття 89 СК РФ);
  • якщо вагітність наступила в момент шлюбу, але з дати розлучення ще не пройшло 12 місяців;
  • дитина народилася в шлюбі, але з дати його народження ще не пройшло 3 роки;
  • дружина може претендувати на аліментні виплати по догляду за дитиною до досягнення повноліття дитини, якщо він інвалід . У разі недієздатності дитиною і після 18 років, мати може продовжити виплату аліментів з батька на її утримання і утримання дитини, якщо за ним більше нікому доглядати. В цьому випадку стягнути аліменти можна в будь-який період життя дитини, проте виплати будуть надходити з дня винесення судом рішення.

Більш детально з цим питанням можна ознайомитися в розділі 14 Сімейного Кодексу. Там же розписані положення не тільки аліментних виплат на дружину в декреті, а й на дітей.

Якщо оцінити всі умови за змістом колишньої дружини і дитини, то одним з головних є офіційна реєстрація відносин, тобто подружжя має бути одруженим або бути в розлученні, проте не після вже відбулася вагітності жінки, інакше необхідно буде спочатку проходити процедуру встановлення батьківства . Якщо всі правила дотримані, то поки дитині не виповниться 3 роки, колишній чоловік зобов'язаний утримувати не тільки малолітнього утриманця, а й його мати. При цьому сума аліментів, передбачена законом на дитину не повинна зменшуватися.

При цьому сума аліментів, передбачена законом на дитину не повинна зменшуватися

Як подати на аліменти на утримання дружини

Питання стягнення аліментів вирішується через суд, шляхом закладу позовного провадження, без можливості винесення судового наказу за спрощеною формою, навіть якщо відомо офіційне працевлаштування чоловіка. Щоб ваше прохання розглянули в суді, необхідно подати позовну заяву до мирового суду. Позов подається за місцем проживання чоловіка. До заяви обов'язково повинні додаватися документи, довідки, докази, все те, що може допомогти судді при винесенні рішення на вашу користь. Якщо претензій до пакету документів немає, то справу береться на розгляд.

Про початок судочинства в першу чергу повинен бути повідомлений відповідач (стаття 113 ЦПК РФ). Зазвичай за вказаною адресою надсилають лист з повідомленням або особисто з ним зв'язуються. Якщо чоловік ігнорує запрошення на судове засідання, то це ніяк не впливає на винесення рішення. Навпаки, судове рішення буде виносити за всіма суворими правилами, без урахування думки чоловіка.

Згідно з Законодавством аліменти на дружину виплачуються не в пропорційній формі від зарплати чоловіка (як на неповнолітню дитину), а у твердій формі. При визначенні майбутнього розміру аліментів на дружину, суддя бере до уваги:

  • сімейний стан обох сторін;
  • їхнє матеріальне становище;
  • інші доходи, крім офіційних;
  • наявність інших утриманців;
  • стан здоров'я;
  • житлові умови;
  • життєво необхідні потреби.

Так як розмір виплат встановлюється в твердій грошовій формі, то за основу береться не тільки рівень доходів платника, а й розмір прожиткового мінімуму в регіоні проживання матері з дитиною. Як правило, суддя враховує всі необхідні потреби, особливо якщо жінка перебуває в положенні і призначає суму, яка буде її задовольняти. Якщо крім загальноприйнятих витрат є інші потреби, наприклад, покупка ліків, регулярне звернення до лікаря, оренда житла та інше, то жінці необхідно їх підтвердити документально - довідками, чеками, квитанціями, щоб суддя збільшив суму аліментів на користь одержувача.

У 90% випадків судове засідання закінчується позитивним рішенням, тобто задовольняє заяву позивача. Однак це зовсім не означає, що збирати докази про щомісячні потреби не потрібно.

Позовна заява на аліменти дружині в декреті

За допомогою позовної заяви, ви викладаєте свою вимогу, спираючись на статті закону, і просите вирішити ситуацію, в якій одна сторона відмовляється добровільно виконувати свої обов'язки (статті 131-135 ЦПК РФ). Однак щоб заява не повернули назад, а відразу прийняли до розгляду, воно повинно бути складено відповідним чином (131-132 ЦПК РФ). Отже, позов повинен мати наступний вигляд:

  • в шапці - вгорі праворуч, пишемо найменування судового органу, його адреса. Нижче заповнюємо свої персональні дані - ПІБ, адреса, контакти;
  • посередині пишемо назву документа «Позовна заява»;
  • з абзацу починається описова частина, яка повинна містити суть прохання, в чому полягає проблема і посилаємося на статті Сімейного Кодексу, про те, що чоловік повинен містити дружину в декреті;
  • з нового абзацу починається прохальна частина, де ви вказуєте, чого хочете добитися від судового рішення, бажано розписати суму аліментів, на яку ви розраховуєте, і які потреби вона буде покривати;
  • перелік доданих документів і доказів;
  • дата, підпис.

Підпис ставиться вами особисто, а заяву після передається до канцелярії суду для реєстрації. Дуже важливо детально розписати суть вашої проблеми, так як у кожного позивача свої сімейні обставини і матеріальне забезпечення, що в першу чергу впливає на розмір майбутніх виплат. В якості підтвердження обов'язково подбайте про докази. Це може бути як документальне підтвердження, так і показання свідків.

Ознайомитися з зразком позовної заяви для стягнення аліментів на дружину ви можете на нашому сайті, скачавши за посиланням.

Ознайомитися з   зразком позовної заяви для стягнення аліментів на дружину   ви можете на нашому сайті, скачавши за посиланням

Як стягнути аліменти в рахунок дружини в декреті

офіційно стягнути аліменти можна двома способами : Через суд у примусовому порядку або шляхом підписання аліментного угоди з обопільної згоди обох сторін.

Якщо чоловік добровільно виплачує матеріальну допомогу

Коли батько розуміє ситуацію, що склалася і готовий допомагати своїй дитині і колишній дружині, яка займається його вихованням, то питання виплати аліментів можна вирішити мирним шляхом. На практиці ми звикли домовлятися в усній формі, і кожен місяць сподівається, що чоловік не забув чи не передумав їм допомагати. А якщо умови порушилися, то довести факт невиплати аліментів буде неможливо.

Тому найкраще будь-яким домовленостям надавати законної сили. Якщо батько погодився матеріально допомагати дружині в декреті, то зверніться до нотаріуса і підпишіть нотаріальне угоду, яке буде мати силу судового рішення і регулювати відносини позовів про аліменти обов'язків, а також їх припинення. При їх невиконанні ви можете з'явитися в службу судових приставів і притягнути до відповідальності неплатника.

Таке рішення є правильним і дозволяє уникнути довгий і витратний судовий процес. Нотаріальне угоду в обов'язковому порядку повинно бути завірено і містити підписи обох подружжя і нотаріуса. В документи повинні бути прописані такі пункти:

  • розмір виплат;
  • спосіб і порядок;
  • регулярність;
  • умови для припинення аліментних виплат;
  • відповідальність сторін за невиконання домовленостей;
  • інші умови на розсуд батьків, що ні суперечать Сімейного Кодексу.

Якщо колишній чоловік відмовляється допомагати матеріально

Як ми вже сказали, в примусовому порядку питання стягнення аліментів вирішується тільки через суд. А точніше, суддя виносить рішення, яке передається в службу судових приставів для виконання. Якщо чоловік не виконує покладені на нього зобов'язання по закону, то дружина повторно звертається до суду для стягнення заборгованості та залучення неплатника до відповідальності . При відсутності у нього поважних причин, він буде зобов'язаний не тільки виплатити заборгованість, але також нараховану пеню та штраф . Якщо згідно виконавчого провадження по поверненню заборгованості ніяких дій від платника не надходить, то судові пристави змушені будуть провести оцінку його майна і ввести більш суворі заходи, аж до заборони виїзду за кордон і виправних робіт.

Як визначається розмір аліментів на колишню дружину

Чітко встановленого розміру аліментів на дружину, яка перебуває у декретній відпустці в Сімейному Кодексі не встановлено. Однак, як ми вже сказали він розраховується в твердій формі виходячи з:

  • заробітку платником аліментів;
  • розміру прожиткового мінімуму в регіоні;
  • потреб матері і дитини.

Відповідальність за визначенням розміру аліментних виплат лягає на суддю, при позовному провадженні стягнення, або добровільно обома подружжям, при аліментних угоді. Якщо встановлена ​​сума аліментів за судовим рішенням вас не задовольняє, ви можете подати повторний позов на збільшення їх розміру. Але в такому випадку необхідно буде довести факт необхідності грошей, наприклад, дитина потребує дорогого лікування або у вас немає власної житлоплощі і ви знімаєте квартиру.

Сума аліментів на дружину не повинна становити більше 12,5% від загального доходу платником аліментів і обмежувати розмір виплат на дитину.

Скільки повинен платити аліментів на одну дитину, якщо мати в декреті

Якщо батько працює офіційно, то розмір аліментів встановлюється пропорційного від його загального заробітку, в тому числі і додаткових підтверджених доходів. Відповідно до закону, на одну дитину за умови, що інших утриманців у чоловіка немає, він зобов'язаний відраховувати 25% щомісяця. Якщо аліменти встановлені і на матір, яка доглядає за дитиною в декреті, то розмір виплат може зменшитися тільки в її сторону. Це ж правило стосується і інших утриманців, наприклад, якщо є дитина від попереднього шлюбу, частка якого не може бути менше ¼ від доходу. Також існує одне обмеження, - дружина не має права отримувати більше половини суми від виплат на дитину.

Розмір аліментів на одного, двох і більше дітей, встановлений в статті 81 Сімейного Кодексу.

Скільки положено аліментів на двох дітей і дружину в декреті

Принцип виплати аліментів на дружину і двох дітей особливо не відрізняється від стягнення на одну дитину, однак відсоток від зарплати автоматично збільшується і становить 33%. На дружину розмір буде розраховуватися індивідуально, з урахуванням інтересів і можливостей обох сторін, як ми вже і сказали в твердій формі. А ось якщо батько офіційно не працює, то на дітей, так само як і на матір може бути встановлена ​​фіксована щомісячна сума виплат.

Скільки років виплачуються аліменти на дружину в декреті

Так як в декрет вагітна жінка офіційно йде з 30 тижня, то з цього дня і починається її декретна відпустка. При наявності ускладнень і загрозу викидня, лікар може підписати вихід у декретну відпустку кількома тижнями раніше. А ось закінчується декрет, як всі ми знаємо, при досягненні дитиною 3-х років. Це стандартні умови. Весь цей період вона має право отримувати аліменти на своє утримання, так як виховує дитину і офіційно вважається непрацездатною. Винятком є ​​ті випадки, коли жінка завчасно повертається на роботу.

Також аліменти на дружину можуть виплачувати і більше ніж 3 роки. Це, перш за все, пов'язано з недієздатністю дитини. Якщо неповнолітній утриманець інвалід, і він вимагає постійного догляду за собою, а крім матері з ним сидіти більше нікому, тоді батько зобов'язаний утримувати матеріально їх обох до настання повноліття, або до кінця життя, якщо дитина не зможе самостійно заробляти (інваліди 2 та 1 групи ).

Таким чином, колишня дружина має повне право вимагати від батька її дитини матеріальної допомоги на своє утримання під час декретної відпустки, але тільки за умови, що їх дитина зачата у шлюбі. В іншому випадку спочатку потрібно проводити судову процедуру встановлення батьківства, а тільки потім подавати на аліменти. Незалежно від того, чи будуть призначені аліменти на дружину в декреті, даний факт не повинен позначатися на розмір аліментів на дитину.


На який розмір вона може розраховувати і що робити, якщо колишній чоловік відмовляється добровільно утримувати жінку і дітей?