Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти на дитину після 18 років якщо дитина вчиться: порядок, розмір, позовну заяву

  1. Що говорить Закон
  2. умови виплат
  3. Розмір і порядок сплати
  4. Аліменти на учнів
  5. Як подати заяву
  6. порядок стягнення
  7. висновок

Російським законодавством, а саме Сімейним кодексом, встановлені права та обов'язки членів сім'ї. Одним з головних положень кодексу є питання забезпечення дітей і непрацездатних громадян.

згідно Главі 13 СК РФ , Розраховувати на матеріальне утримання вправі діти до 18 років, непрацездатні громадяни, недієздатні інваліди.

Що стосується змісту дітей, воно триває до моменту настання повноліття.

Стягнення аліментів на повнолітнього дитини не мається на увазі звичайною процедурою укладення аліментних зобов'язань. Тому, як з настанням віку 18 років, громадянин стає повністю дієздатним.

Можливо прирівнювання неповнолітню дитину до дорослого громадянину в наслідок емансипації або укладення шлюбу до 18 років . На таку дитину аліментні зобов'язання також не поширюються.

Виплати після повноліття можливі тільки у виняткових випадках, які ми розглянемо в даній статті.

Що говорить Закон

Закон Російської Федерації про аліментних утримання дітей вважає, що дана підтримка повинна здійснюватися тільки для неповнолітніх дітей.

Стаття 80 і стаття 120 ск рф - наочне тому підтвердження.

На момент повноліття середньостатистичний російський громадянин цілком здатний забезпечити матеріально себе сам, тим більше по   ст 87 ск рф   він зобов'язаний допомагати або утримувати своїх батьків На момент повноліття середньостатистичний російський громадянин цілком здатний забезпечити матеріально себе сам, тим більше по ст 87 ск рф він зобов'язаний допомагати або утримувати своїх батьків.

Переймаючись питанням про те, чи можна стягнути аліменти після 18 років, варто звернутися до сімейного законодавства, яке все ж закріплює таке право за громадянами нашої країни.

Правом отримання аліментів після повноліття мають непрацездатні діти, інваліди, тимчасово непрацездатні - все це люди, об'єктивно потребують матеріальної підтримки.

умови виплат

Стягнення аліментів на повнолітніх дітей не мають нічого спільного із зобов'язаннями за змістом загальних неповнолітніх нащадків.

Виникнення таких зобов'язань обумовлено не наявністю примусового державного порядку забезпечення життєдіяльності потомства, а тимчасовими потребами дорослої людини.

Логічно припустити, що в одній родині батьки і діти цілком можуть добровільно домовитися про надання матеріальної підтримки один одному, але не завжди це буває легко.

Трапляється, що батьки відмовляють у фінансовій допомозі дітям не маючи на те вагомих причин, крім психологічних Трапляється, що батьки відмовляють у фінансовій допомозі дітям не маючи на те вагомих причин, крім психологічних.

У такому випадку людина має право вимагати через суд захисту своїх прав шляхом стягнення аліментів після 18 років. Судова практика встановлює обов'язкові умови для розгляду таких справ:

  • громадянином досягнутий вік 18 років;
  • громадянин доглядає за непрацездатним інвалідом 1 або 2 групи;
  • втрата працездатності в тривалій перспективі (зазвичай це стосується інвалідів 1 і 2 групи );
  • гостра потреба (співвідношення об'єктивних потреб і можливостей заробітку; актуально для людей, чий дохід менше прожиткового мінімуму).

УВАГА! Помилково вважати, що при наявності хоча б одного з перерахованих обставини, суд призначить аліменти після 18 років, навіть якщо дитина вчиться.

Часто буває так, що інваліди 1 або 2 групи заробляють самостійно на життя, вибираючи професію, де їх каліцтва не впливають на ефективність виконуваних завдань. Навпаки, багато молодики не поспішають працевлаштовуватися через власну лінощів розуму, скаржачись на брак матеріального змісту.

У подібних випадках судова практика стягнення аліментів після 18 років не допускає.

Розмір і порядок сплати

Сплата аліментів на повнолітнього громадянина не передбачає продовження зобов'язань щодо його змісту батьками. Це зовсім інші правовідносини, що виникають між кровними родичами.

Сума виплат на утримання повнолітнього буде залежати від домовленостей з батьками або від рішення суду, який визначить розміри доходів обох сторін і можливість повнолітньої забезпечуватися себе самостійно, без сторонньої допомоги.

Встановити розмір і порядок зобов'язань сторони можуть в добровільному порядку, уклавши нотаріальне угоду про сплату аліментів . Це можна зробити відповідно до статтею 81 ск рф . Зазвичай, для однієї дитини сума виплат становить 1/4 доходу кожного з батьків.

Утримання аліментів через суд відбувається   в твердій грошовій сумі   щомісяця, сума встановлюється кратно прожиткового мінімуму Утримання аліментів через суд відбувається в твердій грошовій сумі щомісяця, сума встановлюється кратно прожиткового мінімуму.

Утримання матеріальної підтримки через судових приставів здійснюється в тому випадку, якщо батьки не бажають добровільно виконувати прохання потребує сина.

Заява про стягнення аліментів на повнолітнього дитини пред'являється суду самою людиною або його довіреною особою (опікуном).

Незалежно від наявності поруч з людиною інших осіб, здатних надати фінансову допомогу (подружжя, діти і тп.), Батьки та законні представники є представниками першої черги на надання підтримки.

Аліменти на учнів

Сімейне законодавство Російської Федерації передбачає різного роду форми матеріальної підтримки для повнолітніх школярів і студентів вузів (коледжів, технікумів).

Посудіть самі, далеко не завжди по досягненню віку 18 років людина стає матеріально забезпеченим. Фактично, 18 років можуть Святим ще в момент навчання в школі.

Більшість вчорашніх школярів навчається в вузах і спец установах на очній формі навчання, яка передбачає повну зайнятість Більшість вчорашніх школярів навчається в вузах і спец установах на очній формі навчання, яка передбачає повну зайнятість.

Навіть при великому бажанні в умовах такої завантаженості уроками людина не в змозі забезпечити матеріально себе в повній мірі.

Але, розраховувати на стягнення аліментів на повнолітнього дитини студента самозабутньо все-таки не потрібно. У державній політиці існує суворі рамки надання матеріальної допомоги дорослим людям.

Однак, в біді своїх громадян держава не залишить і зобов'яже батьків сплачувати аліменти на дитину після 18 років, якщо дитина навчається, до закінчення ним навчання (приблизно 22-24 роки), якщо є на це вагомі обставини, що прирікають людину на матеріальну немічність.

На даний момент положення про стягнення аліментів після 18 років на навчання законодавчо не закріплені, розраховувати варто тільки на доцільність своїх вимог. Це планується зробити в 2017 року, внісши в СК РФ статтю під номером 85.1.

Як подати заяву

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину після 18 років подає у світовій суд за місцем прописки або сам повнолітній громадянин, або довірена особа - опікун, другий з батьків, опікун, орган опіки і тд.

Заява складається відповідно до вимоги до позовних заяв ст. 131 ЦПК РФ . Основна частина містить:

  1. ПІБ громадянина - позивача, його паспортні дані, місце проживання, контактний номер телефону.
  2. ПІБ та контактну інформацію про відповідачах (батьків), їх місце проживання, паспортні дані.
  3. Вимоги позивача.
  4. Обгрунтування своїх вимог.
  5. Доведення правомірності прохання.
  6. Додаток (надані суду документи).
  7. Підпис.
  8. Дата.

Обов'язкове умови для позовної заяви - чітке обгрунтування своїх вимог на отримання фінансової підтримки, важливо пояснити суду, в чому проявляється непрацездатність - свідчення свідків, довідки з медичних установ, висновок МСЕК, довідки про доходи, про визнання інвалідності та інші Обов'язкове умови для позовної заяви - чітке обгрунтування своїх вимог на отримання фінансової підтримки, важливо пояснити суду, в чому проявляється непрацездатність - свідчення свідків, довідки з медичних установ, висновок МСЕК, довідки про доходи, про визнання інвалідності та інші.

Перелік документів передбачає наявність наступних паперів, які доводять причетність до справи позивача і відповідача:

  • довідки про працездатності (або її скасування);
  • довідки житлових органів про наявність прописки і її місцезнаходження;
  • довідки про доходи позивача та відповідача;
  • копії паспорта;
  • копії позовної заяви в трьох примірниках;
  • свідоцтво про народження;
  • довідки про склад сім'ї;
  • квитанції про сплату держмита.

Підготовлений зразок заяви про стягнення аліментів на повнолітнього дитини можна скачати тут , Потім роздрукувати і заповнити самостійно.

порядок стягнення

Під час судового процесу оцінюється ступінь потреби дитини, рівень матеріального достатку його батьків, потім приймається рішення про розмір стягнення. Сума буде утримуватися в твердому значенні, кратному МРОТ.

За виконавчим листом, або аліментного угоди здійснюється судочинство. Після прийняття рішення, суддя надає виконавчим особам (приставам) виконавчий лист, за яким останні здійснюють процес утримання коштів з доходів відповідача на потреби позивача.

Виплати будуть припинені в разі смерті платника або одержувача підтримки, припинення потребу позивачем, припинення інвалідності иили відновленні працездатності та здатності матеріального самозабезпечення.

висновок

Чи має сенс звертатися до судової практики для вирішення питання про фінансової підтримки дорослого громадянина, питання спірне, тому що не існує законопроекту, що підтверджує необхідність даного дії безумовно, хоча його розглядом вже займаються уповноважені з прав дитини органи.

Як вже було зазначено раніше, людина, яка досягла віку 18 років має можливість отримати матеріальне утримання від своїх законних батьків, якщо доведе наявність вагомих обставин для цього.