Реклама
Реклама
Реклама

Яке покарання за несплату аліментів в 2017 році

  1. Відповідальність за несплату аліментів 2017
  2. Громадянська відповідальність
  3. адміністративна відповідальність
  4. Кримінальна відповідальність
  5. Вина боржника за несплату аліментів
  6. Злісне ухилення від сплати аліментів
  7. У яких випадках можливе звільнення від сплати боргів по аліментах
  8. Випадки, коли звільнення від оплати заборгованості неможливо
  9. Покарання за несплату аліментів 2017
  10. неустойка
  11. Арешт майна боржника
  12. Арешт банківського рахунку неплатника
  13. призначення штрафу
  14. Позбавлення батьківських прав
  15. Позбавлення водійських прав
  16. обмеження пересування

На жаль, ухилення батьків від сплати аліментів - досить поширене явище. Батько, який відмовився від виховання своєї дитини, вважає, що його цілком зможе утримувати і одна мати, при цьому забуваючи про те, що таке рішення може призвести до серйозних моральним і юридичними наслідками.

Іноді мова про несплату аліментів йде про заборгованості, що формувалися понад рік, і вже досягли немислимих сум домогтися добровільного отримання яких немає ніякої можливості.

У зв'язку з цим у одержувача виникає питання, яка відповідальність за несплату аліментів передбачена в 2017 році?

На жаль, ухилення батьків від сплати аліментів - досить поширене явище Відповідальність за несплату аліментів 2017

Відповідальність за несплату аліментів на утримання неповнолітньої дитини встановлена ​​Кодексом про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом Російської Федерації. Відповідно до вимог даних нормативних правових актів, виділяються три види відповідальності, до яких може бути притягнутий неплатник.

Громадянська відповідальність

Залучення неплатника до цивільної відповідальності передбачає обов'язок по виплаті неустойки за прострочення внесення аліментних платежів. У цьому випадку розмір неустойки буде стандартним, як і для всіх цивільних зобов'язань, і складе 0,5 відсотків від загальної суми заборгованості за кожен день такого прострочення.

Щоб домогтися притягнення винної особи до такого виду відповідальності, зацікавлений батько повинен звернутися з позовною заявою до суду. У позові відбивається вимога про стягнення з платником аліментів всіх невиплачених аліментів, а також неустойки за цей період.

адміністративна відповідальність

При адміністративної відповідальності за несплату аліментів, порушник може бути притягнутий до наступних видів покарання:

  1. Штраф.
  2. Арешт банківських рахунків.
  3. Арешт майна.
  4. Обмеження на переміщення по території Російської Федерації і виїзду за межі країни.
  5. Позбавлення водійських прав на керування транспортними засобами.
  6. Позбавлення батьківських прав.

В цьому випадку рішення про притягнення порушника до відповідальності і про вид покарання приймається судовим приставом-виконавцем. Цей же фахівець в подальшому і буде займатися стягненням аліментів з боржника.

Кримінальна відповідальність

Кримінальна відповідальність платником аліментів виникає тільки в тих випадках, коли є склад злочину - злісне ухилення від виплати коштів на утримання неповнолітньої дитини. Відповідальність за таке порушення передбачена статтею 157 Кримінального кодексу Російської Федерації.

Відповідно до норм цієї статті, неплатник аліментів може бути притягнутий до наступних видів відповідальності:

  1. Виправні роботи на строк до 1 року.
  2. Примусові роботи на строк до 1 року.
  3. Адміністративний арешт на строк до 3 місяців.
  4. Позбавлення волі на строк до 1 року.

Вина боржника за несплату аліментів

Заборгованість зі сплати аліментів може виникнути з різних причин. Звичайно, варто розуміти, що навіть серйозна хвороба або переїзд в інше місто не є вагомою підставою для того, щоб платником аліментів перестав утримувати свою неповнолітню дитину.

Зменшити розмір аліментів або скасувати їх може тільки суд, після дослідження доказів, що підтверджують таку необхідність.

Саме з цієї причини, при припиненні фінансової підтримки дітей, батько, спільно проживає з ними, може звернутися до суду з вимогою притягнути порушника до цивільної, адміністративної або кримінальної відповідальності.

Далі суддя розглядає матеріали справи, спілкується з обома сторонами, щоб з'ясувати всі обставини порушення та, виходячи з цього, призначити міру покарання. Так, наприклад, якщо з'ясується, що заборгованість по аліментах сталася не з вини платника, то він може бути звільнений від відповідальності.

Але, на жаль, в більшості випадків батько знає про свій обов'язок утримувати дитину і навмисне не платить аліменти. В цьому випадку його чекає кримінальна відповідальність, покарання за якою буде відрізнятися в залежності від обставин того, що сталося.

Злісне ухилення від сплати аліментів

Під злісним ухиленням від сплати аліментів на неповнолітню дитину мається на увазі постійне і навмисне невиконання свого обов'язку по його змісту. Тобто, якщо батько відмовляється виплачувати ті аліменти, які були встановлені для нього в судовому порядку.

У такого порушення є ряд ознак:

  1. Платником аліментів знаходиться в розшуку за несплату аліментів.
  2. Батько вводить в оману відносного реального розміру отримуваного ним доходу.
  3. Платник змінює своє місце проживання, в спробі ухилитися від сплати аліментів.
  4. Платником аліментів відмовляється або ухиляється від того, щоб працевлаштуватися через центр зайнятості населення.
  5. Є велика заборгованість.
  6. Порушник ігнорує попередження від судових приставів про те, що він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.
  7. Батько ухиляється від свого обов'язку зі сплати аліментів на свою неповнолітню дитину протягом тривалого терміну - більше 4 місяців.

У яких випадках можливе звільнення від сплати боргів по аліментах

Залучення неплатника до відповідальності безпосередньо залежить від того, чи є в цьому порушення вина боржника. Відповідно до норм законодавства, в деяких випадках боржник звільняється від свого обов'язку виплатити заборгованість по аліментах і не несе ніякої відповідальності за їх несплату, якщо борг утворився не з його вини.

Перелік випадків, в яких платником аліментів звільняється від відповідальності за несплату аліментів, перерахований в законі. Як правило, йдеться про різні форс-мажорних обставин, які не можна було передбачити і усунути. Серед них:

  1. Техногенні катастрофи.
  2. Стихійні лиха.
  3. Бойові дії.
  4. Терористичні операції.
  5. Інші непереборні обставини, перелічені в статті 401 Цивільного кодексу РФ.

Також неплатник звільняється від відповідальності за несплату аліментів в тих випадках, коли формування заборгованості відбулося з вини третіх осіб. Наприклад, якщо бухгалтер або банківський працівник не змогли правильно перерахувати кошти на рахунок неповнолітньої дитини, або якщо виконавче провадження у цій справі не було своєчасно відкрито з вини судового працівника або пристава.

У всіх цих випадках винні особи притягаються до адміністративної або кримінальної відповідальності, а неплатник не несе ніякого покарання.

Випадки, коли звільнення від оплати заборгованості неможливо

Відповідно до норм законодавства, на звільнення від сплати заборгованості по аліментах ніяк не впливають такі обставини:

  1. інвалідність платником аліментів.
  2. Втрата працездатності (тимчасова або постійна).
  3. Звільнення з роботи.
  4. вихід на пенсію .
  5. Банкрутство підприємства, на якому працював платник.
  6. Кредитні зобов'язання.
  7. Аліменти і інші цивільно-правові зобов'язання (наприклад, батько не може оплачувати грошове утримання тільки одну дитину, ігноруючи інтереси другого).

Якщо у платником аліментів змінилося матеріальне або сімейне становище, через що він не може оплачувати аліменти в колишньому обсязі, він повинен звернутися до суду з позовом про зменшення розміру платежу Якщо у платником аліментів змінилося матеріальне або сімейне становище, через що він не може оплачувати аліменти в колишньому обсязі, він повинен звернутися до суду з позовом про зменшення розміру платежу. Самостійно зменшити розмір виплати або почати ігнорувати необхідність утримання своєї дитини, заборонено.

Покарання за несплату аліментів 2017

Залежно від обставин появи заборгованості, порушник може бути притягнутий до різних видів відповідальності.

неустойка

Якщо неплатник залучається до цивільної відповідальності - виплати неустойки, то йому доведеться сплатити по 0,5 відсотків від загальної суми прострочення за кожний день формування боргу.

Крім цього, йому буде потрібно оплатити послуги пристава-виконавця, що становить 7 відсотків від загальної суми боргу.

Арешт майна боржника

Якщо у платником аліментів, який допустив формування боргу оп платежах на утримання своєї дитини, немає ні постійної роботи, ні будь-якого іншого джерела доходів, то судовий пристав має право накласти арешт на його майно.

У цьому випадку все арештоване рухоме і нерухоме майно боржника буде продано з торгів, а виручена сума піде на погашення заборгованості по аліментах.

Арешт банківського рахунку неплатника

Ще один спосіб стягнути суму боргу з платником аліментів - заарештувати його банківські рахунки. Такий арешт також може бути накладено судовими приставами, щоб списати частину суми в якості погашення наявної заборгованості.

Після того, як вся сума боргу буде виплачена (якщо на рахунку відсутня необхідна кількість грошових коштів, боржнику доведеться виплачувати залишок грошей окремо), арешт з банківського рахунку знімається.

призначення штрафу

У разі якщо в ході проведення перевірок доходів боржника (проводиться за клопотанням другого з батьків або з ініціативи суду), буде виявлено факт, що платником аліментів навмисно приховував свої реальні доходи з метою уникнути сплати аліментів, йому буде виписаний штраф.

На даний момент розмір такого штрафу становить 100 мінімальних заробітних плат.

Позбавлення батьківських прав

На жаль, ситуації, коли батька позбавляють його батьківських прав по відношенню до дітей, зустрічаються досить часто. Причиною тому - невиконання батьком свого обов'язку щодо утримання неповнолітніх дітей.

У разі якщо в ході проведення судового розгляду буде встановлено, що батько навмисно ухилявся від виконання такого обов'язку, його можуть позбавити батьківських прав.

Позбавлення водійських прав

Закон, за яким допускається позбавлення неплатника аліментів його водійського посвідчення, вступив в силу в 2016 році. Тепер обличчя, заборгованість по аліментах якого перевищує 10 тисяч рублів, може бути позбавлене своїх водійських прав на керування транспортними засобами.

Рішення про залучення неплатника до такого виду відповідальності може бути прийняте як судовим приставом-виконавцем, так і судом. При цьому пристав може винести таке рішення особисто, без додаткового звернення до судового органу, для цього йому достатньо:

  1. Мати судовий наказ, яким на боржника покладається обов'язок по сплаті аліментів на свою неповнолітню дитину.
  2. Закінчення строку, протягом якого платником аліментів міг добровільно виконати свій обов'язок.
  3. Підтвердження невиконання обов'язку зі сплати аліментів - борг понад 10 тисяч рублів.

Підставою для позбавлення водійських прав також може бути заява від одержувача аліментів.

Після того, як судовим приставом буде винесено рішення про позбавлення боржника його посвідчення на право керування транспортними засобами, цей документ повинен бути переданий йому на збереження.

Варто пам'ятати про те, що залучення неплатника до такого виду відповідальності не звільняє його від сплати заборгованості. Водійські права можуть бути повернуті тільки після повної оплати всіх боргів по аліментах, надання відповідних квитанцій і виписок судовому приставу.

Залучити до такого заходу відповідальності не можна, якщо:

  1. Сума боргу не перевищує 10 тисяч рублів.
  2. Порушник - інвалід 1 або 2 групи.
  3. Автомобіль є єдиним джерелом заробітку.
  4. Автомобіль єдиний спосіб забезпечення життєдіяльності людини (наприклад, якщо він проживає у віддаленій місцевості).

обмеження пересування

Боржник також може бути обмежений в пересуваннях по Російської Федерації та виїзді за кордон. В цьому випадку всі відомості про неплатника будуть передані судовим приставом в прикордонні закони, органи, що займаються питаннями міграції, візові центри.

Відповідно до норм законодавства, на неплатника аліментів може бути покладено кілька видів відповідальності одночасно.

У зв'язку з цим у одержувача виникає питання, яка відповідальність за несплату аліментів передбачена в 2017 році?