Реклама
Реклама
Реклама

Як відновити виконавчий лист по аліментах в 2018 році: що робити

  1. Що таке виконавчий лист по аліментах?
  2. Чим загрожує втрата виконавчого листа
  3. Що роблять в таких випадках
  4. Покрокова інструкція: як відновити виконавчий лист по аліментах
  5. Завантажити бланк заяви про видачу дубліката виконавчого листа
  6. Виготовлення копії документа

Аліменти на утримання дітей сплачуються на основі добровільної угоди між батьками (оформленого через нотаріуса), а при його відсутності - судового рішення. У більшості випадків доводиться проходити саме судову інстанцію. Але для отримання аліментів одного судового документа недостатньо. Стягнення проводиться за виконавчим листом, відповідно до встановленої законом процедури.

Зміст статті:

Що таке виконавчий лист по аліментах?

Що таке виконавчий лист по аліментах

Даний документ затверджений ПП №579 31 липня 2008 г. Його виготовляють на спеціальній різнобарвною папері, де є водяні знаки, що захищають від підробок. На документі, що має унікальний номер і серію, зображений герб. Виконавчий лист заповнюється секретарем судді, який розглядає справу. Він містить такі відомості:

  • дату створення документа;
  • номер справи і суд, який його ухвалив;
  • позовні вимоги позивача;
  • рішення суду, прийняте у справі;
  • час вступу в силу і видачі листа;
  • дані про сторони процесу;
  • підпис судді та судову печатку.

Зазвичай по кожній справі видають один екземпляр документа. Але якщо у відповідача є два і більше місця роботи, то суд може видати кілька зразків. Справа в тому, що роботодавець має право утримувати аліменти на підставі оригіналу виконавчого листа (якщо процедура здійснюється безпосередньо стягувачем аліментів без приставів).

Тому на кожну роботу аліментщика необхідно надати оригінал. Надання паперу необхідно також судовим приставам для того, щоб вони порушили виконавче провадження про стягнення.

Документ видає суд на основі свого рішення. Стягувач може його отримати особисто і передати в службу судових приставів, або попросити помічника судді направити його в дану інстанцію для порушення виконавчого провадження. Крім паперового варіанту, з 2015 року це допускається зробити в електронному форматі, при наявності електронного підпису судді. Документ не може бути виданий до того, як буде прийнято рішення по справі, інакше він не є законним.

Чим загрожує втрата виконавчого листа

Як зазначено вище, саме на підставі цього документа виплачуються аліменти. Але документ в силу будь-яких обставин можуть втратити. Причому це може відбутися не тільки у стягувача, а й у судових приставів. Лист може порватися або зіпсуватися іншим чином.

Без нього отримати виплату неможливо. Але випадок не є критичним. Щоб відновити процес, необхідно відновити виконавчий лист по аліментах. При цьому потрібно знати деякі нюанси.

Якщо документ втрачений з вини посадової особи (пристава), якому було доручено зберігання, то особа буде притягнуто до відповідальності і має заплатити штраф у розмірі від двох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При цьому заявнику не потрібно сплачувати державне мито для відновлювальної процедури. Однак робити все потрібно тільки самостійно. При цьому враховуються певні особливості в кожній конкретній ситуації.

Якщо на роботі трапилася втрата, то бухгалтер, який став у цьому винна, боячись бути притягнутим до відповідальності, не поспішає видати довідку про цей факт. Доведеться вдаватися до різних заходів, щоб змусити його видати документ. Іноді для економії нервів і часу варто звернутися в юридичну консультацію.

Що роблять в таких випадках

Головний нюанс полягає в тому, що на ділі відбувається процедура не відновлення цінного паперу, а отримання дубліката. Відновити документ вже неможливо. Проте, панікувати не потрібно. Просто доведеться трохи повозитися для того, щоб виправити ситуацію. Щоб отримати дублікат, слід звернутися в той же орган, де виготовлявся оригінал, з наступними паперами: Головний нюанс полягає в тому, що на ділі відбувається процедура не відновлення цінного паперу, а отримання дубліката

  • листом після винесення рішення про стягнення аліментів;
  • наказом суду, також є виконавчої папером.

До суду направляють заяву, на основі якого проводиться засідання. Бажано бути присутнім при цій процедурі. Але якщо такої можливості немає, то це не обов'язково. Після розгляду заяви суд ухвалює рішення. Якщо документи складені грамотно і терміни дозволяють, то зазвичай відновлення здійснюється без проблем.

Термін, при якому може бути отриманий дублікат, становить час до того моменту, поки дитиною не буде досягнуто повноліття, а також ще три роки зверху. Таким чином, документ є чинним до того, як дитині не виповниться 21 рік.

Якщо не виникає складнощів в отриманні довідки від посадової особи, з чиєї вини і був загублений виконавчий лист по аліментах, то з процедурою цілком можна впоратися і самостійно, не вдаючись до юридичної допомоги. Головне - знайти для цього небагато часу і докласти власних зусиль.

У судовий орган звертаються із заявою. У ньому повинні міститися відомості про те, який суд розглядає справу, який акт підлягає відновленню, обставини, при яких сталася втрата, винні в цьому особи і інша інформація. Закінчують його зі словами прохання про те, щоб був виданий дублікат, а також вказують список паперів, які додаються до нього. Якщо заява буде складено не в належній формі, то суд залишить його без задоволення.

Ще одним важливим аспектом у справі є те, що заява повинна подаватися в проміжок часу, поки термін дії виконавчого листа не закінчився. А ось якщо аліментних документ був втрачений після закінчення його терміну дії, то отримати дублікат вже буде неможливо. Виняток з цього правила допускається в тому випадку, якщо доведено, що заявник не знав про втрату. Тоді йому дається місячний термін на процедуру відновлення.

До заяви потрібно додати такі папери: квитанцію або повідомлення про те, що документ вручено особі, а також Постанова пристава про відкриття провадження у справі і довідка про втрату (якщо доведено зв'язок посадової особи).

Без цих документів заява про видачу дубліката задоволено не буде, але підготувати папери не так уже й важко. Сама заява краще складати на основі зразка, який можна отримати безпосередньо в суді, або звернувшись в юридичну консультацію.

І, звичайно, необхідно заплатити держмито. Її розмір за отримання копії досить маленький, максимум він складе 40 руб. А ось за дублікат в різних регіонах мито може відрізнятися. Тому дану інформацію необхідно з'ясовувати на місцях.

Дублікат має ту ж юридичну силу, що й оригінал. Тому його можна передати приставу, або бухгалтеру, або в пенсійний фонд та інші організації точно так же, як і оригінал. Якщо колишній чоловік виконує свої обов'язки щодо утримання дитини добровільно, документ просто зберігають удома.

Однак при наявності домовленостей завжди залишається ризик того, що зобов'язання не будуть виконуватися, так як такі домовленості законом не підкріплюються. Якщо аліментник змінить своє ставлення, то даний документ дозволить впоратися з розбіжностями. Тоді дублікат можна передати в службу приставів, щоб стягнути кошти примусово в ті терміни і в тих розмірах, які встановлені законом. Причому дана служба сьогодні наділена широкими повноваженнями, і може заарештувати майно (в тому числі, транспортний засіб, що належить неплатнику), обмежити його в інших правах для того, щоб погасити заборгованість, що виникла.

Подана до суду заява розглядається протягом десяти робочих днів. Сторонам висилається сповіщення про дату і час проведення засідання, проте їх явка не носить обов'язкового характеру. Провадження у справі може здійснюватися і в їх відсутність. Якщо не буде виявлено ніяких протиріч закону, документи складені грамотно і надані в повному обсязі, суд винесе постанову про те, щоб видати дублікат.

Покрокова інструкція: як відновити виконавчий лист по аліментах

Покрокова інструкція: як відновити виконавчий лист по аліментах

Завантажити бланк заяви про видачу дубліката виконавчого листа

Якщо трапилася втрата документа (наприклад, втрата або псування), це не є чимось непоправним. Хоч відновити оригінал не вийде, але повернути все пов'язані з ним права можна через дублікат. Після отримання нового паперу виробництво відновлюється і продовжує здійснюватися в колишньому режимі. Всі дії, які необхідно виконати для того, щоб відновити втрачений документ, можна уявити в покроковому плані.

  1. Слід звертатися тільки туди, де документ спочатку виготовлявся. В основному, це судовий орган. Але якщо був втрачений НЕ виконавчий лист, а добровільно укладену угоду, то спрямовуються до нотаріуса.
  2. При цьому складається заяву в належній формі і з внесенням всіх необхідних відомостей. Крім нього, повинні бути представлені документи, які підтверджують факт втрати листа. Складнощі можуть виникнути в тому випадку, якщо він загубився не з вини заявника, а посадової особи. Найчастіше винні особи не бажають підтверджувати цей факт документально, але від них потрібно домогтися видачі відповідної довідки. Оптимальним варіантом у даному випадку є звернення до досвідченого юриста.
  3. До пакету документів прикладають квитанцію з оплаченої державним митом. Але якщо винуватцем звернення до суду є посадова особа, то стягувач звільняється від оплати.
  4. Суд призначає судове засідання, на якому участь здійснюється за бажанням сторін. Якщо з документами все в порядку - виноситься рішення про видачу дубліката.
  5. Заявник, отримавши дублікат, направляється в службу судових приставів або просить помічника судді відправити дублікат за місцем призначення.
  6. Виконавче провадження поновлюється, і стягувач продовжує отримувати аліменти на колишніх умовах.

Виготовлення копії документа

З середини 2017 року оригінал документа пред'являють тільки особи, які отримують аліменти. Пристав же направляє у відповідну організацію копію документа. Відповідно до закону про виконавче провадження, положенням копії потрібно слідувати так само, як і оригіналу.

Копія завіряється відповідно до інструкції, аркуші нумеруються, і на кожному з них ставиться відмітка «Мабуть». Їх скріплюють, а на зворотному боці пристав запевняє документ, ставить печатку і розписується. Копія повинна бути повернута в службу після того, як утримання грошей припиняється. Підставами для цього є наступні випадки:

  • погашення боргу в повному обсязі;
  • звільнення аліментщика;
  • відкликання заяви одержувача виплат;
  • отримання постанови від пристава про те, що виробництво припинено.

Раніше в якості підстави для повернення копії служило тільки звільнення працівника.

Хто б не був винуватцем того, що виконавчий лист був загублений, ситуацію можливо виправити. Залежно від конкретних обставин, процедура має ті чи інші особливості. В результаті судовий орган видає дублікат, який має ту ж юридичну силу, що й оригінал документа.

Що таке виконавчий лист по аліментах?