Реклама
Реклама
Реклама

Як стягнути аліменти з іноземця

  1. Про що говорить закон
  2. способи оформлення
  3. Угода
  4. Аліменти з іноземця, який проживає в РФ
  5. Стягнення аліментів, якщо іноземець перебуває за кордоном
  6. Коли держава не співпрацює з Росією

Батьки мають зобов'язання утримувати своїх нащадків

Батьки мають зобов'язання утримувати своїх нащадків. Але, іноді обставини виходять за рамки звичайного. Все зрозуміло, коли батьки малюка громадяни однієї держави. А ось, як стягнути аліменти з іноземця, не завжди легке завдання. Тут стандартні способи стягнення навряд чи підійдуть. Адже в інших країнах інші закони.

Про що говорить закон

Законодавство нашої країни свідчить про те, що порядок виплати змісту дітям однаковий для всіх громадян. Не має значення, має батько громадянство РФ або іншої держави.

Обов'язки батьків встановлюються законами тієї країни, в якій вони разом живуть. Якщо вони проживають в різних країнах, права дитини визначаються законодавством тієї держави, де знаходиться малюк.

Припустимо, батько і його нащадки громадяни Німеччини, але живуть в Росії. Мама дітей проживає в Англії. В даному випадку, стягнення аліментів з іноземного громадянина буде відбуватися за російськими законами, так як діти живуть тут.

способи оформлення

За великим рахунком, способи стягнення змісту дітям ідентичні стандартним варіантом. Є два варіанти, як стягнути аліменти з іноземного громадянина:

  • Домовитися мирно і скласти угоду.
  • Подати позов.

Нюанс полягає у виборі судової інстанції. На жаль, немає універсального варіанту, стягнення сум змісту на дітей з іноземного громадянина. Так як іноземець не є громадянином Росії, існує три види розвитку подій:

  1. Відповідач живе і працює в РФ.
  2. Боржник перебуває на території тієї держави, яка співпрацює з Росією при врегулюванні конфліктів.
  3. Іноземець перебуває в країні, не співпрацює з РФ.

Останній варіант найскладніший. Але, навіть при таких обставинах впадати у відчай не варто.

Угода

Найпростіший спосіб юридично зобов'язати платити зміст дітям іноземця це скласти   нотаріальне угоду Найпростіший спосіб юридично зобов'язати платити зміст дітям іноземця це скласти нотаріальне угоду . Тому, рекомендується мирно домовитися з батьком і зафіксувати домовленість на папері. При цьому варто врахувати, розмір аліментів на дитину в угоді не може бути менше, ніж належить за російськими законами.

Коли такий документ правильно оформлений, він має виконавчу силу. По ньому цілком правомірно стягуються аліменти. При цьому не має значення місцезнаходження платника.

Угода про сплату аліментів містить всі умови щодо виплат аліментного змісту, включаючи міжнародні перекази і валюту.

Аліменти з іноземця, який проживає в РФ

Коли батько іноземець живе і трудиться на території Росії, процес стягнення аліментів ідентичний стандартному способу:

Подача пакету документації до суду:

  • Позовну заяву.
  • Посвідчення особи.
  • Документ про народження сина.
  • Свідоцтва про шлюб та його розірвання.
  • Довідки про заробіток.
  • Папір, що підтверджує спільне проживання з сином.

Батько, з яким проживає дитина має право подати заяву в судову інстанцію за своїм місцем проживання.

Важливо! Коли іноземець отримує зарплату в іноземній валюті, аліменти встановлюються твердою сумою .

Через місяць після здачі пакету документації пройде перше засідання суду. Якщо на ньому вдасться відразу врегулювати всі питання, суддя встановлює розмір змісту на дитину. Він визначається на підставі всіх обставин справи, включаючи потреби дітей, матеріальне становище батьків.

Після винесення і вступу в силу рішення, воно передається платнику і судовим приставам. Дана інстанція має свої інструменти стягнення боргів на території країни.

Важливо! Винесені на території Росії постанови не мають сили за кордоном. Тому немає сенсу подавати такий виконавчий лист іноземним органам правопорядку.

Стягнення аліментів, якщо іноземець перебуває за кордоном

Все добре, якщо між батьками є домовленість зі сплати аліментів або обидва вони знаходяться на території однієї країни Все добре, якщо між батьками є домовленість зі сплати аліментів або обидва вони знаходяться на території однієї країни. Складнощі виникають, якщо потрібно стягнути зміст на дітей при проживанні платника за кордоном.

Існує два варіанти стягнути зміст дітям з іноземця, який перебуває за кордоном:

  1. Подати звернення до суду іноземної держави. Позовна заява повинна складатися за вимогами тієї країни, до суду якої заявник звертається. Тому своїми силами тут не обійтися. Доведеться залучати юристів високої кваліфікації, а також перекладачів. На все це піде багато сил, часу і грошей.
  2. Легалізація вже прийнятого на території Росії судового рішення. Даний шлях простіше першого. Якщо між країнами є угода про можливості врегулювання громадянських конфліктів, досить відправити суддям іноземної держави:
  • Чинне по Росії рішення суду.
  • Клопотання про визнання документа.

Заява про визнання повинно містити обов'язкові пункти:

  • П. І. Б., дата народження, місце проживання відповідача.
  • Позначення громадянства.
  • Який діяльністю займається відповідач.
  • Статус.
  • Інша інформація, що дозволяє знайти платника аліментів.

Обов'язково до документів докласти переклад судового рішення. Якщо все складеться вдало, іноземний суд зобов'яже свого громадянина виплачувати дітям зміст.

Важливо! Немає сенсу нести заяву або виконавчий лист співробітникам посольства, там навряд чи допоможуть.

Складнощі даного варіанту виникають, якщо між країнами немає договірних відносин щодо врегулювання такого рівня конфліктів. Дізнатися про наявність такої угоди можна в посольстві цікавить держави.

Коли держава не співпрацює з Росією

Коли міжнародної домовленості між країнами немає, рекомендується для врегулювання питання про стягнення аліментів найняти хорошого адвоката.

Спеціаліст повинен спеціалізуватися на законах саме тієї країни, в якій проживає неплатник аліментів.

Порядок стягнення:

  • Вивчення законів країни проживання боржника.
  • Складання заяву в суд країни проживання неплатника. Оформляється документ виключно за законом держави, де живе боржник.
  • Швидше за все, доведеться їхати на засідання в чужу країну особисто.

Звичайно, цей спосіб самий складний для стягнення аліментів. Завзятість, прагнення і допомогу хорошого адвоката допоможуть домогтися справедливості.