Реклама
Реклама
Реклама

Як скасувати (розірвати) угоду про сплату аліментів, зразок

  1. Причини для розірвання
  2. як розірвати
  3. недійсність договору

Перед тим як скасувати чинну угоду про сплату аліментів, необхідно упевнитися, що для цього є підстави. Документ, складений за всіма правилами, розірвати можна тільки в крайньому випадку і за домовленістю сторін.

Документ, складений за всіма правилами, розірвати можна тільки в крайньому випадку і за домовленістю сторін

Причини для розірвання

Мирова угода про аліменти полягає досить часто і так же часто розривається Мирова угода про аліменти полягає досить часто і так же часто розривається. Зазвичай причиною того, що договір проходить процедуру розірвання, вважається згода обох сторін. Мається на увазі, що вони не хочуть в подальшому виконувати умови мирової угоди.

Ще одна поширена причина - це зміна матеріального становища однієї зі сторін договору. Якщо платник і одержувач не можуть вирішити проблему самостійно, то можна звернутися до суду. Тоді аліментні угоду буде розірвано за рішенням суду.

Під змінами такого становища зазвичай мають на увазі:

  1. Серйозне збільшення доходу особи. Причому не важливо, у кого саме він збільшився, це - все одно підстава для перегляду та скасування угоди.
  2. Зниження доходів когось із учасників угоди. Розривають аліментні договору, якщо одержувач потребує більшої сумі або платник не може більше перераховувати зазначену в документі суму аліментів.

Скасування аліментного угоди можлива і при зміні сімейного стану. Наприклад, при розлученні чоловік за згодою обіцяв сплачувати аліменти, що і робила протягом певного часу. Але через кілька років він знову одружився і завів дітей. Тепер сума по аліментах завдає істотної матеріальної шкоди його новій сім'ї.

як розірвати

Чи можна розірвати, чи не складаючи судовий позов і не відвідуючи засідань Чи можна розірвати, чи не складаючи судовий позов і не відвідуючи засідань? Так, розірвати угоду про сплату аліментів можна за обопільною згодою і в будь-який час. Але для цього потрібно це саме згода, що, на практиці, спостерігається вкрай рідко. І все ж, при необхідності, платник і одержувач зобов'язані здійснити таку процедуру:

  1. Разом з мировою угодою відправляються до нотаріуса і укладають угоду про розірвання попереднього договору. За формою це - простий письмовий документ.
  2. Документ обов'язково посвідчується нотаріально.
  3. При необхідності, документ про скасування аліментних виплат передається роботодавцю платника, судовим приставам і т.д.

Перед тим як розірвати угоду, слід передбачити всі варіанти розвитку ситуації. Можливо, що розірвання угоди про сплату аліментів є невдалою ідеєю, а простіше внести в нього необхідні зміни. Для цього краще проконсультуватися з хорошим адвокатом, для якого область сімейних відносин не є загадкою.

Коли одна зі сторін противитися розірвання договору, то є сенс звернутися за допомогою до мирового суду. Причини для заперечування, по суті, всі ті ж. Ця зміна матеріальних або сімейних обставин у платника або одержувача коштів. Природно, заявнику доведеться скласти позовну заяву про розірвання угоди про сплату аліментів. Зразок позову можна скачати в Інтернеті, але якщо знайти приклад не вдалося, то слід скористатися такою інструкцією. У документі вказуються:

  1. Найменування судового органу.
  2. Докладні відомості про відповідача і позивача, включаючи адресу проживання і т.д.
  3. Опис конфлікту.
  4. Вимоги, що пред'являються судом.
  5. Список документів, які необхідні, щоб здійснити припинення дії угоди.

Після складання з позовною заявою потрібно відправитися в мировий суд. Протягом декількох днів позов буде вивчатися, після чого суд призначить дату засідання. Подібні розгляду проходять часто, тому переживати особливо немає про що. Суд вивчить всі докази і винесе рішення.

Довідка: призначення нових аліментних виплат судом після розірвання угоди можливо, тільки якщо це прохання буде вказана позивачем або відповідачем.

Знаючи, як оскаржити угоду, можна відразу звертатися до суду. Але фахівці радять спочатку спробувати вирішити конфлікт мирно. Адже сума аліментів за домовленістю і сума, яку призначить суд, можуть сильно відрізнятися один від одного. До того ж доведеться чекати призначення засідання і проходити принизливу процедуру. Оскарження договорів використовується тільки при відкритому конфлікті, коли сторони взагалі не здатні розмовляти один з одним.

недійсність договору

Можна заперечити угоду, складаючи позовні заяви і звертаючись до суду, з різних причин Можна заперечити угоду, складаючи позовні заяви і звертаючись до суду, з різних причин. Скасування договору можна здійснити, просто визнавши його недійсним. Що це означає? Припустимо, що людині довелося підписувати таку угоду під погрозами або в атмосфері небезпеки для життя і здоров'я.

Якщо говорити про недійсність угод, то деякі з них можна скасовувати, а деякі - ні. Скасування можлива, якщо договір визнаний оспорімим, а не нікчемним. До нікчемним відносяться такі види угод:

  1. Документи, які були оформлені без дотримання норм законодавства. Наприклад, не використана уніфікована форма договору, не було нотаріального засвідчення та т.д.
  2. Угоди, які були оформлені для того, щоб приховати інший правочин.
  3. Документ був укладений з особою, яка визнана недієздатною.
  4. Вік одного з учасників договору не дозволяє йому його оформляти.

Наприклад, батьки вимагають аліменти з дитини, яка не досягла повноліття. Від сплати його може врятувати тільки визнання документа недійсним. Важливо розуміти, що укладення такого угоди не означає, що у сторін виникають якісь зобов'язання по відношенню один до одного.

І навіть більше того, якщо певні дії (систематична передача коштів) були здійснені на підставі угоди, то проводиться повернення колишнього стану. Наприклад, якщо суд скасовує його дію, то одержувач зобов'язаний повернути платнику всі отримані кошти. Платник має право вимагати відшкодування збитків за допомогою суду, якщо друга сторона відмовиться компенсувати їх добровільно.

Крім сторін, які укладали угоду, подати позов можуть інші зацікавлені особи. Наприклад, це може бути представник органів опіки або самі опікуни недієздатної особи. У будь-якому випадку вони мають право відстоювати як права платника, так і власні, якщо теж зазнали збитків через недійсного аліментного угоди.

Знаючи, як скасувати оформлене раніше угоду про сплату аліментів, не варто поспішати і звертатися до суду. Можливо, що відповідач також не буде проти, і можна здійснити процедуру у нотаріуса. Але так як, на практиці, таке відбувається вкрай рідко, перед поданням позовної заяви незайвим буде підготуватися до засідання.

Що це означає?