Реклама
Реклама
Реклама

Як самостійно здійснити розрахунок неустойки по аліментах для суду.

  1. Як розрахувати неустойку за несплату аліментів Розрахунок неустойки по аліментах проводиться при...
  2. Вплив територіальності і держмито
  3. Хто повинен проводити розрахунок?
  4. Як правильно розрахувати суму неустойки?
  5. Як уникнути помилок при підрахунках?

Як розрахувати неустойку за несплату аліментів

Розрахунок неустойки по аліментах проводиться при необхідності стягнення компенсації з батьків дитини, окремо проживаючого від нього. Це право є у матері (рідше батька) при відсутності сплати аліментів або їх простроченні. Детальніше розберемося, як розраховується неустойка по аліментах ?

Представлений штраф встановлений ст. 115 Сімейного кодексу. До 2008 року її величина становила 0,1% в день, а після змін в законодавстві була збільшена до 0,5%. Однак Верховний суд у 2012 році встановив заборону на зниження суми штрафу по аліментах, що пояснюється наявністю маси протиріч на цьому грунті. Можливість стягнення неустойки за несплату аліментів дозволила матерям відстоювати свої права.

Хто займається стягненням?

Багато громадян не знають, хто проводить розрахунок неустойки по аліментах Багато громадян не знають, хто проводить розрахунок неустойки по аліментах. Зверніть увагу, що мировим суддею позивачеві вручається виконавчий лист про стягнення аліментів за минулий період , Але не про стягнення штрафу за ним. Щоб здійснити розрахунок неустойки, необхідно подати позов про стягнення аліментів за минулий період на дитину.

Представлені поняття мають різну правову природу. Виплати є основним зобов'язанням. Неустойки по аліментах за несплату представляють собою міру відповідальності. Тобто, дані поняття відносяться до різних законодавчих статей. Також за ухилення може бути залучення до адміністративної відповідальності за несплату аліментів .

Незважаючи на те, що мати подавала позов на стягнення виплат, їй слід повторно звертатися до суду. Їй необхідно подати не заяву на судовий наказ про стягнення аліментів і про видачу наказу приставу, а саме позов на стягнення штрафу.

Розглядом відповідної справи зазвичай займається мировий суддя. Більшість людей не розбираються в цьому питанні і звертаються до міського або районного суду, якщо неустойка за несплату аліментів для них актуальна. Однак, згідно зі ст. 23 ЦПК РФ мирові судді вправі розглядати справи, ціна позову яких не перевищує 50 тис. Рублів. Але, судова практика показує, що в подібних ситуаціях сума боргу в основному набагато більше. У деяких випадках ціна позову перевищує 1 млн. Рублів. Незважаючи на цей факт, такі справи розглядаються все ж знаходиться в юрисдикції мирового суду, в зв'язку з тим, що він займався затребування виплат.

Вплив територіальності і держмито

При необхідності стягнення неустойки по аліментах часто виникають проблеми, пов'язані з тим, що батьки дитини проживають в різних населених пунктах. Матері стикаються з необхідністю дізнаватися, в якій мировий суд слід звертатися.

Спочатку вищі органи керувалися загальноприйнятими правилами підсудності, що зазначено в ст. 28 ЦПК РФ. В результаті матері були зобов'язані звертатися до суду іншого міста, в якому зареєстрований батько. Інші судді керувалися підсудністю відповідно до вибору позивача, як зазначено в ч. 3 ст. 29 ЦПК РФ, враховуючи, що стягування аліментів і штрафів за ним є взаємопов'язаними справами.

Не менш важливим є питання про оплату державного мита. Спочатку позови про стягнення виплат на утримання дітей, які не оплачувалися, що призвело до скасування держмита при стягненні неустойки по аліментах.

Хто повинен проводити розрахунок?

Коли постає питання про те, хто повинен робити розрахунок неустойки по аліментах, з'являються розбіжності. Більшість громадян вважає, що ця процедура повинна виконуватися судовим приставом. Це пояснюється тим, що виконавче провадження знаходиться у нього і саме їм виноситься постанова, що свідчить про розрахунок боргу по аліментах .

В результаті, матері вважають, що розрахунок суми неустойки повинен виконувати пристав, причому і деякі судді підтримують цю точку зору В результаті, матері вважають, що розрахунок суми неустойки повинен виконувати пристав, причому і деякі судді підтримують цю точку зору.

Насправді, розрахунок неустойки за несвоєчасну сплату аліментів в повній мірі покладається на позивача. Пристав не зобов'язаний займатися цим питанням. При відповідному дорученні судді він має право надати відмову. Його функції виконуються виключно в рамках виконавчого документа.

Розрахувати суму боргу буває досить складно. Це пояснюється великою кількістю чинників, які необхідно враховувати. Особливо це стосується тих випадків, коли процедурою займається юридично неписьменна людина.

Розбираючись в тому, хто робить розрахунок по неустойку, варто підкреслити, що найбільш оптимальним варіантом стане звернення до юриста. Професіонал зможе грамотно підрахувати необхідну до стягнення суму на підставі поданих відомостей.

Відповідно до ст. 132 ЦПК РФ заяву про стягнення штрафу за несплату допомоги на утримання дитини повинно містити прикладені підрахунки в обов'язковому порядку. В іншому випадку суддя має право затримати розгляд справи або скасувати його.

Як правильно розрахувати суму неустойки?

З урахуванням складності при розрахунку актуально використовувати зразок або приклад. Більш того існує велика кількість сервісів, які спрощують арифметичні дії. Вони допомагають визначити розмір держмита при стягненні неустойки за аліментами та іншими позовами.

Чимало жінок не знають, що при розрахунку неустойки по аліментах потрібно враховувати суму пені, про її нарахування також повідомлені всі. За кожен день прострочення нараховується 0,5% від загальної суми. Однак, перш ніж стягнути пеню, потрібно отримати постанову про розрахунок заборгованості від судового пристава.

Правильний розрахунок неустойки по аліментах можна зробити, використовуючи спеціальну формулу. Вона має на увазі множення суми заборгованості на кількість днів і розмір пені, після чого результат потрібно розділити на 100. Даний метод дозволяє визначити, якою буде неустойка за несплату коштів на утримання дітей.

(А) * В * 0,5 / 100 = розмір заборгованості за певну кількість років або місяців, де: (А) * В * 0,5 / 100 = розмір заборгованості за певну кількість років або місяців, де:

- А - заборгованість за 1 місяць;

- В - кількість днів;

- 0,5 -% пені в день.

Виконуючи правильний розрахунок неустойки по аліментах, варто враховувати, яка сума виплат була встановлена ​​судом. Це дозволить з легкістю порахувати суму боргу за кілька місяців або років у разі відсутності оплати.

Допоможе в підрахунках також і приклад розрахунку неустойки за виплатами на утримання дітей. Однак, не все так просто, і можна допустити серйозну помилку. Це пояснюється тим, що кожен випадок індивідуальний і в процесі розрахунку неустойки по аліментах можуть зазначатися різні дані.

Як уникнути помилок при підрахунках?

Готуючи документи для суду, слід враховувати, чи було складено Угода про сплату аліментів . Справа в тому, що в ньому можуть зазначатися інші відомості про розрахунок неустойки за прострочення. В такому випадку необхідно враховувати передбачені суми.

Щоб не допустити помилок в підрахунках суми штрафу по аліментах, таблиця Excel стане відмінним помічником. У ній потрібно ввести необхідні дані і задати певну формулу. Таким чином, користувачі отримають найбільш достовірні дані.

Багато жінок припускаються помилок в процесі підрахунків неустойки за прострочення аліментів, якщо батько сплачує їх, але не в повній мірі. Якщо сума перерахованих коштів все ж не відповідає встановленій судом, її потрібно віднести до основних засобів, а не до неустойку, після чого робити підрахунок.

Дізнавшись, як розраховується неустойка за аліментами, жінки зможуть домогтися справедливості і уникнути отримання відмови суду. Якщо самостійно здійснити розрахунок не вдається, краще звертатися до фахівців. До речі, якщо аліменти все одно не вдається отримати, нагадайте ухильників про те що в Росії передбачена кримінальна відповідальність за несплату аліментів .

Як правильно розрахувати суму неустойки?
Як уникнути помилок при підрахунках?
Хто займається стягненням?
Хто повинен проводити розрахунок?
Як правильно розрахувати суму неустойки?
Як уникнути помилок при підрахунках?