Реклама
Реклама
Реклама

Як подати на аліменти у твердій (фіксованій) грошовій сумі на дитину в 2015 році: зразок заяви, судова практика

  1. підстави стягнення
  2. Розмір суми
  3. Як подати на фіксовані виплати
  4. Зразок заяви на аліменти в твердій грошовій сумі
  5. Судова практика

Нарахувати аліменти можна двома методами: в частці від будь-якого доходу або в певній сумі. Вибирати спосіб з власної волі не вийде. Зокрема, для нарахування аліментних виплат у твердій сумі в законі зазначено лише кілька причин.

підстави стягнення

Отже, для стягнення аліментів в твердій грошовій сумі потрібні певні підстави. Припустимо, платник аліментів влаштувався на вахтовий, сезонну роботу, дохід від якої не має постійного характеру. До таких людей можна віднести моряків, підручних при сільськогосподарських роботах, людей творчих професії.

Наприклад, Альбіна - диктор. Вся її трудова діяльність - це ряд термінових, а то і разових трудових договорів. Час від часу Альбіну запрошують на радіо, періодично вона веде заняття, лекції в вузах або коледжах, бере участь в «озвучці» комп'ютерних ігор.

Дохід у Альбіни постійно змінюється: то зовсім відсутня, то помітно «підскакує». Тому аліменти на сина, який живе в іншому місті у бабусі, жінка платить в твердій сумі.

Є й інші можливості отримувати «недолевие» виплати:

  1. Частину своєї зарплати боржник отримує натурою: наприклад, він працює на овощебаз, яка з співробітниками розраховується і грошима, і продукцією.
  2. Платник аліментів отримує зарплату грошима іншої країни.
  3. Якщо при пайовому нарахуванні аліментів виходить занадто низька, буквально смішна сума. У цьому випадку говорять про порушення інтересів адресата виплат.
  4. Випадок, коли батьки при розлученні «поділили» дітей. Наприклад, син залишився з батьком, дочка - з мамою. Але жінка працює головним бухгалтером містоутворюючого підприємства, а чоловік водить автобус міського маршруту. Як не ущемити матеріальні інтереси сина? Відповідно до закону його забезпечена мама платить фіксовані аліменти.

Розмір суми

При аліменти в твердій сумі за основу береться прожитковий мінімум конкретного регіону При аліменти в твердій сумі за основу береться прожитковий мінімум конкретного регіону. Це робиться тому, що в різних областях країни часто застосовуються місцеві коефіцієнти, різні надбавки.

У деяких випадках допускається використовувати усереднений прожитковий мінімум. Зараз вона становить орієнтовно 7920 рублів.

Виплати таких аліментів не можуть опуститися нижче, ніж це диктує прожитковий мінімум. Більш того, підсумкова сума може бути в два, три рази більше. Головне - щоб одержувач аліментів представив в суді достатні для цього підстави.

Як подати на фіксовані виплати

Спочатку визначитеся з підставами: чи дійсно вам можна вимагати стягнення аліментів у твердій сумі? Можливо, вашій ситуації відповідає навіть кілька законних підстав. Звичайно, це не допоможе збільшити суму аліментів, але для суду важливий кожен аргумент такого роду.

Потім починайте збирати документи. Вам доведеться доводити свою позицію. Наприклад, якщо у платника аліментів офіційна зарплата по довідці 2-ПДФО - це просто мізерна сума, а «сірий» дохід набагато вище. Якщо цього немає підтверджень, ви програєте справу.

Можлива така ситуація: «сіру» зарплату роботодавець перераховує на банківський рахунок людини, яка зобов'язана платити аліменти, але виплати проводяться під якимись іншими підставами. Підтвердити цю інформацію можна тільки за запитом суду в період розгляду справи. Якщо ви перебуваєте в подібному становищі, вкажіть це в документах для суду.

Як оформити свої докази - залежить від ситуації. Це можуть бути показання свідків (наприклад, про те, як у нібито непрацюючого боржника раптом звідкись з'явився автомобіль) і взагалі все, що допоможе вам виграти процес.

Також вам буде потрібно:

  • зробити копію заяви до суду про стягнення аліментів;
  • зняти копії з шлюбних і дитячих документів;
  • взяти у роботодавця довідку про вашу зарплату;
  • підготувати розрахунок про фінансові потреби своїх дітей (дитини);
  • взяти довідку з місця проживання - щоб підтвердити ваше з дітьми спільне проживання.

І найголовніше - правильно підготуйте позовну заяву.

Наступна відео-консультація від відомого адвоката допоможе вам розібратися в тому, яка сума аліментів на дитину вважається фіксованою і як подати заяву на неї:

Зразок заяви на аліменти в твердій грошовій сумі

Звертатися вам слід у світовій суд. Який саме - вибирайте. Або в тому окрузі, де прописаний потенційний платник аліментів, або в вашому.

У канцелярії кожного суду обов'язково представлені зразки заяв, які стосуються всіх можливих позовів. або скачайте зразок тут.

Зразок позовної заяви на аліменти в твердій грошовій сумі

Судова практика

Наскільки реально відсудити фіксовані аліменти? Це цілком можливо, були б підстави і докази. Судова практика по стягненню аліментів у твердій грошовій сумі це підтверджує.

Приклад №1. Юлія подала в суд позов про стягнення фіксованих аліментів на утримання однієї дитини. Батько дитини надав до суду довідку за формою 2-ПДФО про заробітну плату в 12000 рублів і наполягав на виплати в розмірі 25% від цього доходу.

Суд відхилив клопотання потенційного платника аліментів, так як в разі задоволення вимог відповідача сума на утримання дитини була б украй мала. Тому Юлія виграла справу і отримала судове рішення про призначення виплат у твердій сумі, яка дорівнює величині прожиткового мінімуму на дитину в регіоні.

Приклад №2. Колишній чоловік Олени - індивідуальний підприємець, його особисті щомісячні доходи невідомі. У Олени та її колишнього чоловіка троє неповнолітніх дітей.

Через суд Олена хотіла домогтися, щоб аліменти стягувалися в розмірі одного дитячого прожиткового мінімуму на кожну дитину. Суддя роз'яснив, що в подібній ситуації при призначенні аліментних виплат у твердій сумі можливо стягнути не більше 0,5 величини прожиткового мінімуму, про що і було винесено рішення.

Коли здійснилися судове та виконавче провадження, з колишнього чоловіка Олени стягуються аліменти в розмірі 1,5 прожиткового мінімуму на неповнолітніх дітей.

Фіксовані аліменти в окремих ситуаціях можуть по-справжньому допомогти і вирішити хоча б деякі фінансові проблеми в родині, де залишився дитина. Це вдала альтернатива аліментах, які обчислюються частками від вкрай низьких зарплат платників або для тих випадків, коли офіційні доходи боржників неможливо обчислити.

Як не ущемити матеріальні інтереси сина?