Реклама
Реклама
Реклама

Як написати заяву на аліменти: зразок і поради щодо складання позову

  1. Як написати заяву в суд - покрокова інструкція
  2. Крок 1: шапка заяви
  3. Крок 2: зміст
  4. Крок 3: додатки та підпис
  5. Як домогтися змісту від чоловіка поза шлюбом
  6. Аліменти в період перебування у шлюбі
  7. Заява на зменшення аліментів

Захист інтересів і прав неповнолітніх дітей регулюється сімейним законодавством РФ. Повною і благополучній родині діти рідко потребують матеріальних благах. Якщо ж справа доходить до розлучення або другий батько відсторонюється від дитини, будучи в шлюбі, доводиться вимагати від нього грошей на утримання через суд. Перше питання на шляху вирішення непростого завдання - як написати заяву на аліменти - зразок позову і поради юристів допоможуть скласти документ і виграти справу.

Як написати заяву в суд - покрокова інструкція

Знання і розуміння того, як правильно написати заяву на аліменти за зразком необхідно для того, щоб судова інстанція прийняла його до розгляду, а в подальшому винесла очікуване рішення.

до змісту ↑

Крок 1: шапка заяви

Перед складанням заяви з'ясовують номер судового ділянки, а також прізвище, ім'я, по батькові судді, який приймає документи. Всі зазначені дані пишуть в правому верхньому куті. З нового рядка вносять дані про позивача: ПІБ, адреса з індексом, телефон.

Наступним рядком вказують аналогічну інформацію про другу сторону процесу. Якщо документи подаються через довірену особу, то вказуються його дані, номер довіреності та телефон.

Захист інтересів і прав неповнолітніх дітей регулюється сімейним законодавством РФ

Зразок заяви на аліменти

По центру сторінки пишуть назву позову, воно відображає головну вимогу. Далі йде текст позову.

Заява може бути написано від руки або надруковано на комп'ютері. Краще, якщо текст буде набраний на комп'ютері, так його буде зручніше сприймати учасникам процесу. У разі якщо необхідно внести доповнення в позов, переписувати текст заново не доведеться.

до змісту ↑

Крок 2: зміст

Починати писати позов краще з опису ситуації, чим більше важливих відомостей буде вказано, тим краще.

Тут вказують дані про момент вступу в шлюб, його розірвання, або час з якого подружжя не живе разом. Якщо подружжя жило в неофіційному шлюбі, то вказують період спільного проживання і факти ведення спільного господарства. Важливими даними є інформація про дітей:

  • повне вказівку імені;
  • дата народження;
  • на чиєму утриманні вони знаходяться.

Важливо вказати, що з боку іншого з батьків не надається грошова підтримка і прописати фразу, що відповідач не має інших дітей, з нього ніяких утримань у виконавчому порядку не проводиться. Якщо у відповідача є діти, про цей факт також потрібно згадати, по можливості вказавши, в якій кількості виплачуються гроші на їх утримання.

У частині прохання слід вказати статті, на які посилається позивач, а також вимоги, що підлягають задоволенню. Вимоги слід вказувати максимально точно.

до змісту ↑

Крок 3: додатки та підпис

Додатки є важливою складовою будь-якого позову. Зазвичай прикладають копії таких документів:

  • документи про народження неповнолітніх, в чиїх інтересах подається позов;
  • якщо діти народжені не в шлюбі - свідоцтво про встановлення батьківства.
  • документ, що підтверджує, що діти знаходяться на утриманні заявника;
  • свідоцтва про розірвання (якщо є даний факт) і укладення шлюбу;
  • три копії позовної заяви.

Документи прикладають в копіях, оригінали подаються тільки на судовому процесі.

Заяву підписують з правого боку, з лівого вказують дату подачі документів. Підпис потрібно доповнити повною розшифровкою.

до змісту ↑

Як домогтися змісту від чоловіка поза шлюбом

Зразок позову на аліменти з попереднім встановленням батьківства

Нерідко жінки стають жертвами цивільних відносин, фіналом яких є статус матері-одиночки. Важливо знати, що держава захищає права дітей, народжених поза шлюбом, навіть якщо чоловік ухиляється від батьківства.

У таких випадках також необхідно написати заяву на аліменти до суду, в якому вказати необхідність встановлення батьківства і описати ситуацію, що склалася, вказавши, що передбачуваний батько не хоче визнавати дитини.

До заяви, крім копій інших документів, необхідно докласти докази спорідненості, наприклад - результати генетичної експертизи.

до змісту ↑

Аліменти в період перебування у шлюбі

Якщо громадяни перебувають в шлюбі, і батько не містить дітей в матеріальному плані, то законодавство надає можливість зобов'язати його виділяти гроші на дітей в примусовому порядку. Труднощів з тим, як написати заяву на аліменти в шлюбі, не виникне, якщо скористатися інструкцією вище. Важливо тільки вказати, що другий з подружжя не має матеріальної підтримки, а діти повністю знаходяться на утриманні заявника.

Заміжня жінка, має право подати вимогу не тільки на дітей, а й на утримання себе, якщо вона в цей період вагітна або хоча б одній дитині ще не виповнилося трьох років.

до змісту ↑

Заява на зменшення аліментів

Зразок заяви на зменшення суми платежу

загрузка ...

Аліментні зобов'язання по ряду причин можуть бути зменшені після подачі вимоги до суду. Суддя може скоротити розмір належних до виплати сум в залежності від різних факторів, що мають значення для розглянутого позову. У позові головною умовою є вказівка ​​на обставини і докази по доводам.

Чи прийме суд цю вимогу, залежить від того наскільки вагомими будуть аргументи. Не менш важливо правильно написати заяву на зменшення аліментів, зразок цього позову наведено нижче.

Якщо при подачі позову у вас виникли труднощі, скористайтеся допомогою юристів чи адвокатів, які надасть вам достовірну консультацію і зможуть захищати ваші інтереси, грамотно виклавши наявні вимоги.