Реклама
Реклама
Реклама

ануїтет

  1. Що таке ануїтет?
  2. страховий ануїтет
  3. види ануїтетів
  4. приватний ануїтет
  5. Чим ми можемо допомогти

Інструмент "Три в одному" - захист активів і

стабільний дохід при відстроченні податків

Заробивши пристойні гроші, які немає необхідності використовувати в бізнесі, що діє, будь завбачливий людина задумається про їх захист і примноження.

Дохід і зростання капіталу забезпечують інвестиційні інструменти , А для захисту активів створюються спеціальні юридичні структури . Такі структури вимагають ретельної розробки і постійного обслуговування, що неминуче збільшує витрати.

Просто тримати вільні кошти на особистому або корпоративному рахунку в закордонному банку дуже ризиковано, особливо в умовах загальної фінансової прозорості та автоматичного обміну інформацією . Щоб уникнути конфліктів з законом в країні резидентності кошти на особистому рахунку необхідно декларувати. Ці кошти вважаються власністю власника рахунку і можуть бути примусово використані на покриття зобов'язань перед кредиторами та на сплату податків. А після введення законодавства про контрольованих іноземних компаніях декларувати доведеться і доходи підконтрольних компаній-нерезидентів.

На світових фінансових ринках є інструменти, доступні українським бізнесменам, які дозволяють одночасно захистити власні кошти, отримувати стабільний дохід і відстрочити податкові зобов'язання. Один з таких інструментів - Ануїтет.

Що таке ануїтет?

У широкому розумінні поняття "ануїтет" (франц. Annuité - річний, щорічний) означає графік погашення фінансового інструменту, при якому виплати здійснюються періодично рівними сумами через рівні проміжки часу. Сума регулярного аннуитетного платежу включає в себе частину основного боргу і винагороду.

Як приклад ануїтету можна привести

  • деякі види держпозик, за якими щорічно виплачуються відсотки і одночасно погашається частина їх номіналу; а також
  • споживчі комерційні кредити, переважна більшість яких погашається саме за ануїтетною схемою.

Однак найбільший інтерес з точки зору податкового планування і захисту активів представляють дві особливі форми ануїтету - "страховий" і "приватний". Зупинимося на них більш докладно.

страховий ануїтет

Це стандартизований контракт, що укладається між двома сторонами:

  1. Покупцем ануїтету, який потім стає його "Власником" (англ. Annuity Owner).
  2. Продавцем ануїтету, в якості якого виступає ліцензована страхова компанія.

У контракті визначається різновид придбаного покупцем ануїтету, вказується одержувач ануїтетних виплат, уточнюється конкретна величина і періодичність виплат і т.д.

Одержувач ануїтетних виплат називається "Аннуітентом" (англ. Annuitant). Під час укладання договору Власник ануїтету може вказати в якості Аннуітента самого себе або будь-яка третя особа.

Наприклад, Власником страхового ануїтету може бути офшорна компанія, а Аннуітентом - її бенефіціар. Компанія може періодично частину свого доходу направляти на поповнення ануїтету.

Працює страхової ануїтет наступним чином:

  1. На першому етапі Власник ануїтету переводить деякі суми на рахунку страхової компанії - це називається "фазою накопичення" (англ. Accumulation Phase).
  2. Після закінчення обумовленого в контракті терміну, страхова компанія починає проводити регулярні виплати Аннуітенту - цей етап називається "фазою аннуітізаціі" (англ. Annuitization Phase або Distribution Phase).

види ануїтетів

Відстрочений ануїтет (англ. Deferred Annuity) - найпоширеніший. Виплати по ньому починаються після закінчення певного терміну. Цей термін може варіюватися в широких межах (від 1 року до декількох десятиліть). Відстрочений ануїтет часто використовується для організації пенсійних виплат - тобто фаза накопичення в ньому може тривати до настання певного віку Аннуітента.

Негайний ануїтет (англ. Immediate Annuity) - це ануїтет, який купується одним одноразовим внеском, а виплати по ньому починаються відразу ж після вступу договору в силу. Тобто фаза накопичення відсутня. Негайний ануїтет хороший для перетворення великої суми грошей (виграшу в лотерею, солідного спадщини та інших несподіваних "подарунків долі") в джерело постійного доходу.

Ануїтети розрізняються і за іншими критеріями. Наприклад, в залежності від рівня фінансового ризику ануїтет може бути:

Фіксованим (англ. Fixed Annuity) - при якому Аннуітенту гарантується виплата чітко зафіксованого в контракті аннуитетного доходу протягом обумовленого терміну або довічно. Такий вид ануїтету вибирається консервативними людьми, не схильними до зайвому ризику.

Плаваючим (англ. Variable Annuity) - величина виплат за яким може час від часу змінюватися. Це відбувається в тих випадках, коли за умовами контракту внески Власника інвестуються страховою компанією в цінні папери. Оскільки вартість і прибутковість цих паперів з часом може коливатися, то суми ануїтетних виплат можуть змінюватися.

Очевидно, що плаваючий ануїтет більш ризиковий в порівнянні з фіксованим. У той же час при сприятливих ринкових умовах такої ануїтет може виявитися більш вигідним.

Існують і змішані ануїтети, які об'єднують ознаки фіксованого і плаваючого. У цьому випадку основна частина коштів виплачується Аннуітенту по "фіксованою" схемою, а решта інвестуються. Ризик в такому випадку вище, ніж у фіксованого ануїтету, але нижче, ніж у плаваючого.

Крім того, ануїтет може бути:

Довічним (англ. Life Annuity або Annuity for Life). Періодичні виплати проводяться тільки протягом життя Аннуітента. Після його смерті право на отримання платежів не може перейти до іншої особи.

З фіксованим терміном (англ. Certain Annuity або Terminable Annuity). В такому аннуїтете виплати проводяться протягом певного періоду часу незалежно від того, чи живий Аннуітент або помер. У разі смерті Аннуітента відповідні виплати здійснюються її спадкоємцям - дружині, дітям і т.д.

Переваги страхового ануїтету

  1. Високий рівень захисту. Ануїтет не рахується активом Власника або Аннуітента, тому на нього не може бути звернено стягнення з боку кредиторів та інших позивачів.
  2. Мінімальний фінансовий ризик. Досягається за умови покупки ануїтету у респектабельних страхових компаній з розвинених країн (наприклад, зі Швейцарії). Звичайно, існує ймовірність банкрутства навіть таких компаній, але вона все ж досить низька. В цілях диверсифікації можна купити кілька ануїтетів у різних компаній.
  3. Податкові переваги. Як правило, поповнення ануїтету (внески в страхову компанію) зменшує базу оподаткування Власника ануїтету. А якщо страхова компанія інвестує ці кошти, то отриманий в результаті дохід накопичується в безподатковому режимі аж до початку виплат Аннуітенту. Податки з такого доходу заплатить Аннуітент за законами тієї країни, податковим резидентом якої він є.

Єдиним недоліком страхового ануїтету вважається його низька ліквідність. Адже кошти тимчасово "заморожуються" на рахунках страхової компанії і потім виплачуються Аннуітенту малими порціями (а в відстроченому аннуїтете - ще й після закінчення певного терміну). Дострокове розірвання контракту в принципі можливо, але тягне чималі штрафи.

приватний ануїтет

Для укладення аннуитетного контракту страхова компанія не обов'язкова. Такий контракт називається "приватним аннуитетом" (англ. Private Annuity). За цим контрактом одна сторона - "Аннуітент" (англ. Annuitant) передає якийсь актив іншій стороні - "Дебітора" (англ. Obligor) в обмін на виплату Аннуітенту регулярних ануїтетних платежів.

Якщо за контрактом приватного ануїтету передаються грошові кошти, то за своєю суттю це договір позики. Позичальником тут виступає Дебітор, який бере гроші в борг у Аннуітента, а потім виплачує йому цей борг протягом його життя. Якщо предметом договору приватного ануїтету є інше майно (нерухомість, автомобіль), то це буде покупкою в розстрочку.

Для чого це може знадобитися? Передача майна у вигляді контракту приватного ануїтету може вирішити відразу кілька завдань:

  1. Мінімізувати податки. Передача майна за таким контрактом формально не є "продажем", тобто уникає сплата податку на приріст капіталу. Чи не є така передача і "подарунком" - немає податку на дарування. Нарешті, передане майно виключається з спадкової маси - отже, не буде і податку на спадщину.
  2. Захистити переданий актив. Дебітором за контрактом можна зробити офшорний приватний фонд або траст .
  3. Передати активи "бажаним спадкоємцям" без бюрократичної тяганини, пов'язаної з твердженням заповіту (і, як уже зазначалося вище, без податку на спадщину).
  4. Перетворити активи в стабільний і регулярний потік доходу в старості.

Приклади використання приватного ануїтету

Бізнесмен похилого віку засновує траст, в якому вказує своїх спадкоємців як Бенефіціарів. Після чого в траст передаються якісь дорогі активи. З цього моменту власником активів формально стає траст. При цьому умовою передачі є укладення контракту приватного ануїтету: бізнесмен стає Аннуітентом, а траст - Дебітором. Потім Довірчий власник трасту інвестує передані активи (при необхідності деякі з них продає). Частина отриманого доходу від інвестицій (або виручки від продажу) направляється на виплату ануїтетних платежів за контрактом. Після смерті бізнесмена передані активи все так же залишаються в трасті, але все вигоди від них уже будуть отримувати Бенефіціари трасту.

В якості ще одного прикладу можна навести укладення контракту приватного ануїтету між старими батьками та їхніми дітьми, що є досить поширеною практикою в західних країнах (особливо в США). Батьки в таких випадках виступають Аннуітентамі, а діти - Дебіторами. Дітям передається якесь майно в обмін на регулярні аннуїтетниє виплати батькам. Після смерті батьків майно стає повноцінною власністю дітей без податкових наслідків.

Сторони контракту приватного ануїтету зовсім не обов'язково повинні складатися в родинних стосунках. Тобто за допомогою приватного ануїтету легально обходяться законодавчі вимоги про "обов'язкових спадкоємців".

Чим ми можемо допомогти

  1. Підібрати надійні варіанти покупки страхового ануїтету у респектабельних страхових компаній.
  2. Оцінити доцільність, розробити і впровадити схему приватного ануїтету.

Більш докладні консультації надаються при особистій зустрічі.

Що таке ануїтет?
Що таке ануїтет?
Для чого це може знадобитися?