Реклама
Реклама
Реклама

Заява в ИФНС на залік податку з одного КБК на інший: зразок 2019

  1. В рахунок яких платежів можна зарахувати надмірно сплачене
  2. Пам'ятка щодо зарахування податків в 2019 році
  3. Як подати заяву на залік переплати по податках
  4. Як заповнити заяву на залік переплати по податках
  5. Які документи додати до заяви на залік податків
  6. Заява на залік надміру сплаченого податку: зразок
  7. Способи подачі заяви
  8. Що робити після подачі заяви на залік
  9. Як бути, якщо переплачені в ИФНС страхові внески

Якщо допущена переплата по якому-небудь податку, її можна повернути. Або зарахувати в рахунок сплати майбутніх платежів (подп. 5 п. 1 ст. 21 НК РФ). Щоб зробити подібну рокіровку, вам знадобиться заяву на залік податку з одного КБК на інший. Зразок подібного документа на 2019 рік з правилами заліку знайдете в нашій статті.

Завантажити повний довідник всіх кодів КБК, за якими компанії на ОСН платять податки в 2019 році >>> Завантажити повний довідник всіх кодів КБК, за якими компанії на ОСН платять податки в 2019 році >>>

Завантажити чистий бланк заяви на залік податків Завантажити чистий бланк заяви на залік податків

Заповнений бланк заяви на 2019 рік Заповнений бланк заяви на 2019 рік

В рахунок яких платежів можна зарахувати надмірно сплачене

Спочатку перевірте, чи можливий залік переплати по єдиному податку в рахунок іншого в вашому конкретному випадку. Адже не на будь-який КБК можна відправити наявну переплату. Все буде залежати від того, по чому саме у вас допущена переплата. І які податки - інші. Тобто важливо, які взагалі обов'язкові платежі повинна сплачувати в бюджет ваша компанія.

За загальним правилом зарахувати переплату в рахунок погашення заборгованості (поточних або майбутніх сум) можна в межах податків однієї групи. Таких, нагадаємо, три види: федеральна група, регіональна і місцева (п. 1 ст. 78 НК). Під даний пункт потрапляють як платники податків, так і агенти (п. 14 ст. 78 НК). Це означає, що можна зарахувати звичайну переплату в рахунок недоїмки податкового агента.

Наприклад, компанія як податковий агент втримала з доходів своїх співробітників ПДФО в сумі 12 000 руб. При виплаті зарплати цю суму втримали, але в бюджет було перераховано лише 7000 руб. Одночасно у організації як у платника податків склалася переплата по ПДВ в сумі 6000 руб. Частина цієї переплати (5000 руб.) Допустимо зарахувати в рахунок недоїмки податкового агента з ПДФО.

Зіставити КБК, за якими можливий залік в 2019 році, допоможе наша таблиця.

Пам'ятка щодо зарахування податків в 2019 році

Надміру сплачений податок

Варіанти заліку *

Федеральний платіж (наприклад, податок на прибуток, ПДВ, «спрощений» податок, ЕНВД і т.д.)

Будь федеральний податок

Платіж регіонального рівня (податок на майно організацій, транспортний податок)

Цей же податок або будь-який інший регіональний

Місцевий податок (земельну)

Цей же податок

* Переплату з податку можна зарахувати не тільки в рахунок сплати майбутніх платежів з податків, а також в рахунок погашення недоїмки, перерахування пені та штрафу (п. 1 ст. 78 НК РФ).

Як подати заяву на залік переплати по податках

Якщо податківці виявлять переплату без вашої участі, вони самостійно зарахують її в рахунок недоїмки з іншого податку того ж рівня, або пені і штрафів за нього. Якщо боргів немає, то переплату деякі податківці на місцях можуть автоматично зараховувати і в рахунок поточних (майбутніх) платежів. Але за встановленими правилами на це потрібно оформити заяву, зразок якого ми привели для вас, тому краще не полінуватися і скласти «зайву папірець» (п. 4 і 5 ст. 78 НК РФ). Так можна бути точно впевненим, що свої зобов'язання за розрахунком з бюджетом ви виконали.

Заява на залік (переклад) податку з одного КБК на інший можна подати в ИФНС протягом 3-х років з дня утворення переплати (п. 2, 7 ст. 78 НК РФ). В іншому випадку, якщо пройшло більше років, повернути свої кровні можна тільки через суд.

І майте на увазі: ніякі відсотки за загальним правилом на суму переплати не нараховуються. Тому є сенс своєчасно вирішувати долю всіх виниклих переплат і управляти ними з найбільшою вигодою для компанії.

Якщо податок не була переплачено, а зайве стягнуто, то тут відсотки повинні бути нараховані в обов'язковому порядку. Право на отримання відсотків залишається за організацією, навіть якщо вона вирішила зазначені зайві стягнення зарахувати в рахунок недоїмки з іншого податку (п. 5 і 9 ст. 79 НК).

Як заповнити заяву на залік переплати по податках

Форма заяви на залік податку наведена в додатку № 9 до наказу ФНС Росії від 14.02.2017 № ММВ-7-8 / 182 @. КНД - 1150057. Таким чином, заповнюється типовий бланк. Ми привели його для скачування. Також далі знайдете зразок оформлення.

Звертаємо увагу: діючий бланк використовується з 31 березня 2017 року. До цієї дати застосовувався інший бланк. Тому перевірте реквізити документи, що ви готуєтеся заповнювати.

Завантажити чистий бланк заяви на залік податків Завантажити чистий бланк заяви на залік податків

Якщо через механізм заліку ви хочете погасити недоїмку, але точну суму її ще не знаєте, можете не заповнювати в заяві спеціальну рядок для зазначення суми заліку. Такі роз'яснення в інтересах швидкого погашення боргів дали чиновники з Мінфіну в листі від 02.09.2011 № 03-02-07 / 1-315. У такій ситуації, як тільки розмір заборгованості стане відомий, інспекція направить потрібну суму з наявної переплати на погашення недоїмки.

Що стосується загального порядку заповнення, то компанії і підприємці заповнюють тільки першу сторінку. Друга призначена для фізичних осіб, які не є підприємцями.

Звичного порядку заповнення форми немає. Але є ряд пояснень в кінці бланка (на другій сторінці). В іншому йде інтуїтивне заповнення. І орієнтуватися можна на загальні правила заповнення аналогічних форм.

Які документи додати до заяви на залік податків

До заяви на залік прикладіть документи, з яких буде видно наявність переплати. Це може бути помилкова декларація і пояснює бухсправка до неї; акт звірки розрахунків з бюджетом; виписки банку.

Якщо заяву подає від імені фірми людина за дорученням, потрібна також копія цього документа.

Заява на залік надміру сплаченого податку: зразок

Ми навели приклад заповненої заяви для ситуації, коли переплату з ПДФО організація зачитує в рахунок іншого федерального податку. В даному випадку це ПДВ.

Заповнений бланк заяви на 2019 рік Заповнений бланк заяви на 2019 рік

Способи подачі заяви

Заява на залік податку (переплати) з одного КБК на інший можна подати в ИФНС (абз. 1 п. 4 ст. 78 НК РФ):

  • на папері. Тобто особисто керівник йде в податкову з проханням про зарахування. Або його уповноважена особа. Або також можливо поштове відправлення (цінним листом з описом вкладення);
  • в електронному вигляді (з посиленою кваліфікованої електронним підписом по ТКС або через особистий кабінет платника податків).

Що робити після подачі заяви на залік

Після звернення в ИФНС із заявою на переклад податку з одного КБК на інший, зразок якого ми привели, чекайте рішення інспекторів.

На винесення вердикту по заліку податківцям дано 10 робочих днів з дня, коли вони отримали від вас відповідну заяву (абз. 2 п. 4 ст. 78 НК РФ).

Про своє рішення провести залік або відмовити в ньому ИФНС повинна повідомити вам протягом п'яти робочих днів з дня прийняття відповіді (п. 9 ст. 78 НК).

Як бути, якщо переплачені в ИФНС страхові внески

У випадку зі страховими внесками порядок трансферу сум аналогічний вище викладеного з податків. І форма заяви по внесках в ФНС використовується та ж (додаток № 9 до наказу ФНС Росії від 14.02.2017 № ММВ-7-8 / 182 @).

За заліку внесків в фондах дивіться наказ ФСС РФ від 17.02.15 № 49 (форма 22 - ФСС РФ) і постанову Правління ПФ РФ від 22.12.2015 № 511п (форма 22-ПФР). При цьому за внесками на травматизм в ФСС форму заяви беріть з наказу ФСС РФ від 17.11.2016 № 457 (додаток № 2). І тут зачитувати суми можна тільки в межах фонду.