Реклама
Реклама
Реклама

Визначення меж земельної ділянки

  1. Кадастрові роботи з межування ділянок
  2. Складання акту погодження меж земельної ділянки кадастровим інженером
  3. Узгодження місця розташування меж земельної ділянки повторно
  4. Позовна заява і супроводжуючі документи для визначення меж ЗУ
  5. Суд по визначенню меж земельної ділянки
  6. Отримуємо рішення суду за визначенням ЗУ і звертаємося в Росреестр

Земельний Кодекс РФ (п. 3 ст. 6) і Закон № 218-ФЗ від 13 липня 2015 року (ч. 8 ст. 22) визначають поняття земельної ділянки як нерухому річ, яка є частиною земної поверхні і має певні характеристики, які визначають її як індивідуально певну річ.

Власне головним индивидуализирующим ознакою земельної ділянки є його межі. Межі ЗУ визначаються в ході кадастрових робіт з межування ЗУ (див. Закон № 218-ФЗ (ч. 2 ст. 8) і Закон № 221-ФЗ від 24 липня 2007 року (ч. 4.2 ст. 1)). Розберемо порядок дій визначення меж земельної ділянки та врегулювання суперечок, що виникають.

Кадастрові роботи з межування ділянок

Метою проведення кадастрових робіт з межування є знаходження точного місця розташування кордонів між суміжними ділянками землі.
Роботу по межеванию проводить кадастровий інженер.

Якщо в ході межування виявляються перетину даного ЗУ з межами суміжних з ним ЗУ, і якщо при цьому відомості про даних ЗУ вже внесені в ЕГРН, це може бути підставою для виникнення розбіжностей між господарями ділянок.

Тому при уточненні меж суміжних ділянок, навіть якщо відомості про них вже внесені в ЕГРН, відбувається обов'язкове узгодження місця розташування кордонів суміжних ділянок між усіма особами, що володіють правами на суміжні ділянки на праві власності або будь-якому іншому речовому праві.

При цьому наявність відомостей про місцезнаходження кордонів або про характерних точках меж суміжних ділянок в ЕГРН не має значення. Метою узгодження і предметом узгодження, згідно зі ст. 43 Закону № 218-ФЗ, є точне визначення меж між суміжними земельними ділянками.

Якщо в ЕГРН внесені помилкові дані, в результаті чого відбувається перетин кордонів ділянок, ця помилка може бути виправлена ​​в порядку, визначеному в Законі № 218-ФЗ (ст. 61).

Складання акту погодження меж земельної ділянки кадастровим інженером

Акт узгодження складається на зворотному частини листа графічної частини межового плану. При цьому, якщо в акті узгодження поставили підписи всі зацікавлені особи, місце розташування кордонів ЗУ вважається повністю узгодженим.

Всі особи, які мають інтереси при уточненні меж ЗУ, отримують законні повідомлення про узгодження.

Якщо особа, яка одержала повідомлення, не погодилося з узгодженням або не змогло надати мотивовану відмову від погодження меж ділянок, межа все одно вважається узгодженою з даним громадянином.

В акт узгодження вноситься відповідний запис, що підтверджує узгодження. При такому положенні справ до акту необхідно додати документ, що підтверджує факт сповіщення власника ділянки про погодження (див. Закон № 218-ФЗ (ч. 1 і 2 ст. 43) та Закон № 221-ФЗ від 24 липня 2007 року (ч. 2 і 3 ст. 40)).

Якщо ж власник суміжної ділянки надав письмове заперечення, в якому обґрунтував свою відмову від проведення узгодження, або не узгодив розташування кордонів ЗУ, дане заперечення повинно обов'язково бути внесено в акт узгодження.

Відсутність узгодження або порушення його порядку може мати наслідком відмову в здійсненні кадастрового обліку вашого ЗУ. (Закон № 221-ФЗ від 24 липня 2007 року (ч. 4 ст. 40) та Закон № 218-ФЗ (ч. 3 і 7 ст. 22, п. П. 20 і 25 ч. 1 ст. 26) ).
Якщо розбіжності між власниками не вдалося залагодити, переходимо до кроку номер два:

Узгодження місця розташування меж земельної ділянки повторно

Якщо у відомостях кадастрового обліку виявлена ​​помилка, необхідно звернення до органу реєстрації прав власності із заявою, в якому вимагати виправлення помилки, згідно Закону № 218-ФЗ (ст. 61).

Вимоги до підготовки межового плану, затверджені наказом Мінекономрозвитку РФ № 921 від 08 грудня 2015 року (п. 87) вказують, що після того, як заперечення щодо місця розташування меж ділянок між сусідами будуть зняті, ця інформація повинна бути внесена в акт узгодження.

87) вказують, що після того, як заперечення щодо місця розташування меж ділянок між сусідами будуть зняті, ця інформація повинна бути внесена в акт узгодження

Якщо ж в добровільному порядку зняти заперечення проти погодження меж ЗУ не вдається, залишається вирішувати це питання через суд (Закон № 221-ФЗ (ч. 5 ст. 40) та Закон № 218-ФЗ (ч. 2 ст. 43)).

Позовна заява і супроводжуючі документи для визначення меж ЗУ

При підготовці позову відповідачем призначається власник суміжного з вашим ділянки, третіми особами вказуються кадастровий інженер і орган Росреестра.

Особливу увагу слід звернути на природні або штучні об'єкти (паркани, стовпи, дерева), існуючі на даній місцевості більше 15 років, на підставі яких визначалися кордони ділянок.

Це необхідно, оскільки, якщо документального підтвердження меж ділянки немає, місце розташування кордонів ділянки визначається тільки по таким предметам, згідно ч. 10 ст. 22 Закону № 218-ФЗ. Вимоги до суду необхідно формулювати відповідно до ч. 2 ст. 131 ЦПК РФ. Вони можуть бути такими:

  • Визнати розташування кордону суміжних ділянок помилковими внаслідок технічної або реєстрової помилки.
  • Встановити суміжну кордон між ЗУ на підставі координат з ув'язнення кадастрового інженера.

Супроводжуючими заяву документами, відповідно до ст. 132 ЦПК РФ, є:

  • Копія межового плану.
  • Копії позовної заяви. Число копій має відповідати числу відповідачів і третіх осіб.
  • Копії правовстановлюючих документів на ділянку: свідоцтво про держ. реєстрації права власності та документ, на підставі якого з'явилося право власності, наприклад, договір купівлі-продажу.
  • Виписка з ЕГРН про суміжному з вашим ділянці (Закон № 218-ФЗ, ч. 1, 6 ст. 62).
  • Квитанція про сплату державного мита. Розмір мита необхідно спочатку уточнити в суді. Відповідно до пп. 1 п. 1 ст. 333.19 НК РФ, держмито при подачі позовної заяви майнового характеру до суду оплачується в залежності від ціни позову. Якщо держмито буде оплачена в розмірі 300 руб., Суд, у відповідності з пп. 3 п. 1 ст. 333.19 НК РФ, прийме заяву за вимогу немайнового характеру або взагалі залишить його без руху.
  • Якщо є додаткові документи, що підтверджують ваші вимоги, вони представляються оригіналом і копіями за кількістю відповідачів і третіх осіб.

Позовна заява подається до суду за місцем знаходження земельної ділянки, відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК РФ і п. 2 Постанови Пленуму ВС РФ № 10 і Пленуму ВАС РФ № 22 від 29 квітня 2010 р

Суд по визначенню меж земельної ділянки

У деяких випадках суд призначає землевпорядну експертизу.

Подібна експертиза допомагає визначити питання про проведення кадастрових робіт відповідно до законодавства та для визначення координат місця розташування суміжних меж ЗУ (ст. 79 ЦПК РФ).

Отримуємо рішення суду за визначенням ЗУ і звертаємося в Росреестр

Як тільки рішення суду винесено і вступає в законну силу, ми звертаємося в Росреестр із заявою про постановку ЗУ на кадастровий облік. Другий варіант звернення - про здійснення кадастрового обліку в зв'язку з уточненням меж ЗУ на підставі рішення суду (див. Закон № 218-ФЗ, ч. 1 і 2 ст. 14, ч. 3 ст. 61) .Якщо при колишньому внесення відомостей в ЕГРН була допущена помилка, орган реєстрації виправляє її і ставить ділянку на кадастровий облік. Також бувають випадку, коли виникає необхідність розділити одну земельну ділянку на шматки.