Реклама
Реклама
Реклама

Пієм результатів в разі виявлення невідповідності

Яким чином застосовується на практиці наступна витримка: «Замовник має право не відмовляти в прийманні результатів окремого етапу виконання договору або поставленого товару, виконаної роботи або наданої послуги в разі виявлення невідповідності цих результатів або цих товару, роботи, послуги з умовами договору, якщо виявлена ​​невідповідність не перешкоджає приймання цих результатів, або цих товару, роботи, послуги та усунуто постачальником (підрядником, виконавцем) »?

Як працювати з електронними торговими майданчиками

Оксана Баландіна, шеф-редактор Системи Держзамовлення Оксана Баландіна, шеф-редактор Системи Держзамовлення

З 1 липня 2018 року по 1 січня 2019 року біля замовників перехідний період - дозволено проводити і електронні, і паперові процедури. З 2019 року конкурси, аукціони, котирування і запити пропозицій на папері заборонять, крім восьми винятків.
Читайте, які закупівлі проводити на ЕТМ, як вибрати ділянку та отримати електронний підпис, за якими правилами укладати контракти в перехідний період і після.

Дізнатися більше

Виходячи з п. 2 ст. 450 ГК РФ істотним визнається порушення договору однією зі сторін, яке тягне для іншої сторони така шкода, що вона значною мірою позбавляється того, на що мала право розраховувати при укладенні договору.

У ч. 8 ст. 94, 44-ФЗ встановлено право замовника не відмовляти в прийманні результатів виконання контракту або його окремих етапів, в разі якщо виявлена ​​невідповідність усунуто постачальником і не перешкоджає здійсненню приймання. - Це може виражатися в дрібних недоліках поставленого товару, виконаної роботи або наданої послуги.

Наприклад, постачальник привіз розбиті або зіпсовані товари, закінчився термін придатності продуктів харчування, виконавець зробив послугу не в повному обсязі або неякісно.

Тоді документи про приймання не підписуйте. Направте постачальнику письмову відмову від приймання (ч. 7 ст. 94 Закону № 44-ФЗ). До нього прикладіть протокол розбіжностей, акт розбіжностей або акт за формою № 0504220. В ньому вкажіть, які саме недоліки за кількістю, комплектності, обсягу, якості або безпеки ви виявили. Зробіть це в порядку і в терміни, які встановлені в контракті.

Якщо підрядник у встановлений вами термін не усуне недоліки, ви маєте право не виконувати контракт і вимагати відшкодувати збитки, а якщо усунув право не відмовляти в прийманні.

Про відмову виконавця від підписання документа про яке не виконано або неналежним виконанні зобов'язань, передбачених контрактом

В силу ч. 1 ст. 101 Закону про контрактну систему замовник зобов'язаний здійснювати контроль за виконанням постачальником (підрядником, виконавцем) умов контракту відповідно до законодавства РФ.

Виходячи з п. 1 ч. 1 ст. 94 Закону про контрактну систему виконання контракту включає в себе наступний комплекс заходів, реалізованих після укладення контракту і спрямованих на досягнення цілей здійснення закупівлі шляхом взаємодії замовника з постачальником (підрядником, виконавцем) відповідно до цивільного законодавства та цим же законом, в тому числі:

  • приймання поставленого товару, виконаної роботи (її результатів), наданої послуги, а також окремих етапів поставки товару, виконання роботи, надання послуги (далі - окремий етап виконання контракту), передбачених контрактом, включаючи проведення відповідно до цього закону експертизи поставленого товару, результатів виконаної роботи, наданої послуги, а також окремих етапів виконання контракту.

Згідно ч. 2 ст. 94 Закону про контрактну систему постачальник (підрядник, виконавець) відповідно до умов контракту зобов'язаний своєчасно надавати достовірну інформацію про хід виконання своїх зобов'язань, у тому числі про складнощі, що виникають при виконанні контракту, а також до встановленого контрактом терміну зобов'язаний надати замовнику результати поставки товару , виконання роботи або надання послуги, передбачені контрактом, при цьому замовник зобов'язаний забезпечити приймання поставленого товару, виконаної роботи або наданої послуги в Відповідність зі ст. 94 Закону про контрактну систему.

Як випливає з ч. 3 ст. 94 Закону про контрактну систему для перевірки наданих постачальником (підрядником, виконавцем) результатів, передбачених контрактом, в частині їх відповідності умовам контракту замовник зобов'язаний провести експертизу. Експертиза результатів, передбачених контрактом, може проводитися замовником своїми силами або до її проведення можуть залучатися експерти, експертні організації на підставі контрактів, укладених відповідно до цього Закону.

Відповідно до ч. 7 ст. 94 Закону про контрактну систему приймання результатів окремого етапу виконання контракту, а також поставленого товару, виконаної роботи або наданої послуги здійснюється в порядку і в терміни, які встановлені контрактом, і оформляється документом про приймання, який підписується замовником (в разі створення приймальної комісії підписується всіма членами приймальної комісії і затверджується замовником), або постачальнику (підряднику, виконавцю) в ті ж терміни замовником направляється в письмовій формі мотивовану відмову від під Ісані такого документа. У разі залучення замовником для проведення зазначеної експертизи експертів, експертних організацій при прийнятті рішення про приймання або про відмову в прийманні результатів окремого етапу виконання контракту або поставленого товару, виконаної роботи або наданої послуги приймальна комісія повинна враховувати відображені в ув'язненні за результатами зазначеної експертизи пропозиції експертів, експертних організацій, залучених для її проведення.

У свою чергу, згідно з ч. 8 ст. 94 Закону про контрактну систему замовник має право не відмовляти в прийманні результатів окремого етапу виконання контракту або поставленого товару, виконаної роботи або наданої послуги в разі виявлення невідповідності цих результатів або цих товару, роботи, послуги з умовами контракту, якщо виявлена ​​невідповідність не перешкоджає прийманню цих результатів або цих товару, роботи, послуги та усунуто постачальником (підрядником, виконавцем).

Таким чином, якщо виявлена ​​невідповідність умовам контракту результатів окремого етапу виконання контракту або наданої послуги перешкоджає прийманню, тоді замовник має право відмовити в прийманні результатів окремого етапу виконання контракту або наданої послуги, але повинен направити виконавцю в терміни, зазначені в ч. 8 ст. 94 Закону про контрактну систему, в письмовій формі мотивовану відмову від підписання документа про приймання (при цьому документ про приймання не повинен бути підписаний замовником). Короткий аналіз ст. 94 Закону про контрактну систему показав, що мотивовану відмову не підписується виконавцем в обов'язковому порядку, а також замовнику не обов'язково складати акт з виявленими порушеннями та встановленими термінами їх усунення.

Разом з тим, в силу ч. 4 ст. 34 Закону про контрактну систему в контракт включається обов'язкова умова про відповідальність замовника і постачальника (підрядника, виконавця) за невиконання або неналежне виконання зобов'язань, передбачених контрактом.

Як зазначено в ч. 6 ст. 34 Закону про контрактну систему в разі прострочення виконання постачальником (підрядником, виконавцем) зобов'язань (в тому числі гарантійного зобов'язання), передбачених контрактом, а також в інших випадках невиконання або неналежного виконання постачальником (підрядником, виконавцем) зобов'язань, передбачених контрактом, замовник направляє постачальнику (підряднику, виконавцю) вимога про сплату неустойок (штрафів, пені).

Так, згідно з ч. 8 ст. 34 Закону про контрактну систему штрафи нараховуються за невиконання або неналежне виконання постачальником (підрядником, виконавцем) зобов'язань, передбачених контрактом, за винятком прострочення виконання постачальником (підрядником, виконавцем) зобов'язань (в тому числі гарантійного зобов'язання), передбачених контрактом. Розмір штрафу встановлюється контрактом у вигляді фіксованої суми, визначеної в порядку, встановленому Постановою Уряду РФ від 25 листопада 2013 р № 1063 "Про затвердження Правил визначення розміру штрафу, що нараховується в разі неналежного виконання замовником, постачальником (підрядником, виконавцем) зобов'язань, передбачених контрактом (за винятком прострочення виконання зобов'язань замовником, постачальником (підрядником, виконавцем), і розміру пені, що нараховується за кожен день прострочення виконання постачальником (підрив дчіком, виконавцем) зобов'язання, передбаченого контрактом ".

Увага:

Таким чином, якщо виконавець не виконав або неналежним чином виконав зобов'язання, передбачені контрактом, тоді направте виконавцю вимога про сплату штрафу.

Разом з тим, відповідно до ч. 8 ст. 95 Закону про контрактну систему розірвання контракту допускається за згодою сторін, за рішенням суду, у разі односторонньої відмови сторони контракту від виконання контракту відповідно до цивільного законодавства.

Так, виходячи з ч. 9 ст. 95 Закону про контрактну систему замовник має право прийняти рішення про односторонню відмову від виконання контракту з підстав, передбачених Цивільним кодексом РФ для односторонньої відмови від виконання окремих видів зобов'язань, за умови, якщо це було передбачено договором.

Згідно п. 1 ст. 782 ГК РФ замовник має право відмовитися від виконання договору возмездного надання послуг за умови оплати виконавцю фактично понесених ним витрат. При цьому, короткий аналіз Закону про контрактну систему показав, що замовник може реалізувати вправо, надане йому п. 1 ст. 782 ГК РФ, тільки якщо виконавець істотно порушив умови контракту.

Виходячи з п. 2 ст. 450 ГК РФ істотним визнається порушення договору однією зі сторін, яке тягне для іншої сторони така шкода, що вона значною мірою позбавляється того, на що мала право розраховувати при укладенні договору.

Тому, якщо виконавець істотно порушив умови контракту і не усунув таке порушення, тоді можна розглянути питання про прийняття рішення про односторонню відмову від виконання контракту.

Необхідно відзначити, що відповідно до ч. 2 ст. 104 Закону про контрактну систему до реєстру недобросовісних постачальників включається інформація про учасників закупівель, які ухилились від укладення контрактів, а також про постачальників (підрядників, виконавців), з якими контракти розірвано за рішенням суду або в разі односторонньої відмови замовника від виконання контракту в зв'язку з істотним порушенням ними умов контрактів.