Реклама
Реклама
Реклама

Передавальний акт до договору купівлі-продажу квартири зразок 2018 року форму бланк

  1. Як правильно скласти передавальний акт до договору купівлі-продажу квартири
  2. Що необхідно вказати в акті передачі квартири за договором купівлі-продажу
  3. Гарантії, які дає акт прийому-передачі
  4. Де можна взяти приблизну форму акта

Кожному відомо, що при покупці житла (особливо на вторинному ринку) складається договір купівлі-продажу, а також інші необхідні документи. Крім договору, в їх число входить і акт передачі квартири за договором купівлі-продажу (ст. 556 ЦК України). Практика показує, що не всі його хочуть оформляти, а даремно.

Адже в акті можуть бути зафіксовано цілу низку відомостей, які допоможуть оформити перехід права власності на житло. Крім цього, в документі може міститися і інша корисна інформації.

Відразу скажемо, що передавальний акт до договору купівлі-продажу квартири необов'язково завіряти у нотаріуса. Від цього його юридична сила не зменшується.

Як правильно скласти передавальний акт до договору купівлі-продажу квартири

Існує кілька правил для його оформлення. Зрозуміло, що він завжди складається письмово. На самому початку наводиться назва документа (тобто, акт прийому-передачі). Слідом за цим вказуються місце складання і дата.

Далі, за аналогією з преамбулою договору купівлі-продажу, в акті зазначаються сторони. Бажано привести про них повну інформацію, включаючи не тільки адреси продавця і покупця нерухомості, але і їх паспортні дані. Придбання квартири може відбуватися за дорученням. Причому це стосується як продавця, так і покупця.

Якщо відбувається угода за участю представника по довіреності, то в акті бажано вказати всі її реквізити, включаючи і удостоверітельную напис нотаріуса.

За преамбулою слід основна частина. Першим пунктом слід вказівку на те, що продавець передає, а покупець приймає квартиру у власність. Це важливо ще тому, що договір купівлі-продажу квартири , Акт прийому-передачі можуть не збігатися по датах.

Наприклад, продавцеві потрібно якийсь час для того, щоб звільнити житло. Іншими словами, акт необхідний в будь-якому випадку і тоді, коли укладення угоди і акт про передачу житла мають різні дати.

Що необхідно вказати в акті передачі квартири за договором купівлі-продажу

Крім вказівки на сам факт передачі, в документі необхідно прописати цілий ряд інших відомостей. Перш за все, це технічний стан житла, в якому воно передається покупцеві.

Якщо окремі елементи квартири потребують ремонту (заміна труб, дефекти стін і т. Д.), То про це треба зазначити. Хоча згідно з усталеною практикою, продавець бере квартиру в тому вигляді, в якому вона є. Торг ведеться до моменту здійснення операції, з усіма наслідками, що випливають.

Наступним пунктом є перерахування переліку того майна і документів, які передаються з квартирою.

В їх число входять:

  1. Ключі від житлового приміщення
  2. Технічний паспорт, який підтверджує відсутність самовільного перепланування
  3. Квитанції з оплати комунальних послуг

Крім того, можна зробити застереження і про те, що житло вільно від особистих речей продавця. Тоді можна підстрахувати себе від можливих звинувачень в крадіжці, які згодом можуть послідувати з боку продавця.

Якщо у покупця немає претензій щодо стану квартири, то це бажано прямо написати в акті.

Також в акті необхідно вказати, що розрахунки за квартиру проведені повністю. Це може убезпечити покупця від фінансових претензій з боку продавця, які можуть послідувати в майбутньому.

Завершують акт підписи сторін. Бажано продублювати і їх реквізити (адреса, паспорта і т. Д.).

Є ще один корисну пораду. Найкраще в договорі зробити посилання на те, що квартира передається за актом, а сам акт прийому-передачі є невід'ємною частиною договору.

Це може надати неоціненну допомогу в майбутньому, як продавцеві, так і покупцеві, в разі виникнення будь-яких суперечок. Крім того при перереєстрації прав в реєстраційній службі у реєстратор не буде додаткових питань і вимог до учасників угоди.

Гарантії, які дає акт прийому-передачі

Перш за все, вони стосуються можливих недоліків в об'єкті придбання житло. Адже по відношенню до нерухомості поширюються спеціальні правила законодавства як з оформлення угод купівлі-продажу, так і складання договору.

А це означає, що з часом покупець може пред'явити претензії до продавця щодо прихованих недоліків і зажадати зменшення ціни. Тому, питань стану нерухомості слід приділити в акті окрему увагу.

Ми вже трохи вище говорили про те, що якщо відбувається купівля-продаж квартири, акт передачі може підтвердити відсутність фінансових претензій з боку продавця.

Природно, що акт купівлі-продажу квартири буде потрібно при переоформленні покупцем прав на неї, за умови, що в договорі не буде інформації про те, що угода проводилася без складання передавального акта та покупець претензій не має.

Може скластися і така ситуація, коли покупець буде наполягати на тому, що квартира не була йому передана. Тоді саме акт прийому-передачі буде свідчити про зворотне, і підтвердить виконання всіх зобов'язань з боку продавця.

Практика показує, що квартира на вторинному ринку може бути придбана не тільки фізичною особою, але і підприємством. Тоді акт необхідний в будь-якому випадку, оскільки з його допомогою угода відображається в податковому або бухгалтерському обліку компанії. Крім того, акт є підставою для постановки квартири на баланс.

На відміну від договору купівлі-продажу, акт не можна визнати недійсним. Тому якщо угода буде оскаржена в судовому порядку, то і документ про передачу житла автоматично втратить свою силу. Тому, в позовній заяві досить викласти тільки вимоги щодо недійсності договору.

Де можна взяти приблизну форму акта

На допомогу як покупцеві, так продавцеві на вторинному ринку житла, пропонуємо акт прийому-передачі, зразок якого можна легко завантажити на нашому ресурсі. У нього вже вбиті всі дані, які необхідно вказати, завершуючи угоду при продажу квартири.

Передавальний акт при купівлі - продажу квартири, зразок якого доступний на нашому ресурсі можна вважати остаточною редакцією документа. Сторони угоди можуть внести в нього будь-які доповнення, які вважатимуть за потрібне.

Вони можуть стосуватися складу переданих документів, питань щодо стану житла і т. Д. Проект акта при цьому бажано показати юристу або нотаріусу, які згодом будуть супроводжувати угоду.

Як ми бачимо, акт прийому-передачі квартири необхідний так само, як і основний договір. Він не тільки фіксує факт переходу житла до покупця, а й містить масу іншої важливої ​​інформації. Крім того, що акт знадобиться для реєстрації прав, він може вберегти боку від взаємних претензій.

Передавальний акт до договору купівлі-продажу квартири Передавальний акт до договору купівлі-продажу квартири