Реклама
Реклама
Реклама

Акт виїзної податкової перевірки - заповнений зразок на прикладі, як саме податківці оформляють результат

  1. Що це таке
  2. Основи проведення процедури
  3. Правове регулювання
  4. В які терміни повинен бути складений
  5. позапланова
  6. планова
  7. Порядок оформлення результатів
  8. заповнений приклад
  9. Якщо знайдені помилки

Однією з функцій Федеральної податкової служби є проведення виїзних перевірок на підприємствах, індивідуальних підприємців.

Подібні заходи зазвичай призначаються при виникненні певних умов. Основна їх мета - виявлення будь-яких порушень законодавства при сплаті податків і різних зборів.

Після завершення виїзної перевірки обов'язково складається спеціальний акт. Тут зазначаються умови всі виявлені порушення.

Існують певні правила формування подібної документації. Акт використовується для оповіщення перевіряється про знайдені порушення, дає можливість сформувати пояснення, заперечення.

Акт за результатами виїзної податкової перевірки повинен бути складений певним чином.

У разі порушення встановлених законом правил, термінів його подання перевіряється має право подати до суду.

При цьому судова практика з цього приводу є вкрай неоднозначною. Кінцеве рішення суду залежить від безлічі різних умов, факторів.

Щоб уникнути допущення різних недоліків варто заздалегідь розглянути детально наступні питання:

  • що це таке?
  • основи проведення процедури;
  • правове регулювання.

Що це таке

Податкова перевірка виїзного типу - одна з різновидів функцій ИФНС. При реалізації даної процедури співробітники податкового установи виїжджають за місцем розташування самого підприємства.

Такі перевірки призначаються у разі підозри на наявність дійсно серйозних порушень законодавства. Наприклад, коли кілька звітних періодів поспіль підприємство фіксує збиток, здає нульову звітність.

Результатом здійснення перевірки такого типу завжди є спеціальний акт. У ньому перераховуються:

  • всі знайдені помилки при веденні податкового та бухгалтерського обліку;
  • вимоги щодо їх усунення.

Акт має юридичну силу, може бути використаний при проведенні судового розгляду як доказ, аргументації. Обов'язковий до виконання.

Невиконання приписів в окремих випадках може загрожувати не тільки адміністративної, але й кримінальною відповідальністю.

Тому варто відповідально ставитися до акту перевірок, дотримуватися термінів складання заперечення і виконання приписів - якщо це необхідно.

Документ розглянутого типу включає в себе наступні основні розділи:

  • найменування, порядковий номер;
  • дату складання;
  • перелік здійснюють перевірку осіб;
  • місце перевірки, дату початку і закінчення;
  • відповідальні посадові особи на дату проведення перевірки;
  • місце ведення комерційної діяльності;
  • перерахування всіх виявлених порушень;
  • пропозиції, а також різні висновки проводять перевірку.

Обов'язково в нижній частині акта повинна бути повна інформація про всі проводять перевірку осіб. Потрібно підпис з розшифровкою.

Керівництву, який отримав акт про перевірку, слід обов'язково переконатися в правильності його складання.

Наявність грубих порушень формату, а також законодавчих норм може послужити причиною визнання результатів перевірки недійсною. Можливо реалізувати цю процедуру через суд.

Основи проведення процедури

Зазвичай виїзна податкова перевірка реалізується щодо цілої групи консолідованих платників податків. Предметом пильної вивчення стає прибуток організацій, податкове обкладання.

Максимально пильна увага приділяється дотриманню недавно внесених до податкового законодавства поправок. Оскільки найчастіше саме в цьому сегменті звітності допускається велика частина всіляких помилок.

У деяких випадках процедура проведення повірки може бути припинена. До переліку таких ситуацій можна внести:

Якщо виникла необхідність отримати інформацію про зарубіжних контрагентів Від іноземних державних контролюючих органів Якщо потрібно реалізувати експертизу Переклад документації для перевірки на російську мову

Формат акту, який складається за фактом звершення перевірки даного типу, складається на підставі наказу ФНС Росії № САЕ-3-06 / 892 @ від 25.12.06 р

Даний документ є основоположним. Якщо з якоїсь причини особа, щодо якої проводиться перевірка, відмовляється від отримання акта з результатами, даний факт фіксується ИФНС.

Надалі документація надсилається за адресою розташування організації, індивідуального підприємця рекомендованим листом - з описом вкладення .

Правове регулювання

Процедура проведення самої виїзної перевірки, а також складання акта повинні здійснюватися в повній відповідності з чинними законодавчими нормами.

Основоположними документами є такі:

ст.№83 НК РФ

Процедура ведення обліку юридичних осіб ст.№85 НК РФ Встановлюються зобов'язання щодо повідомлення податкових органів при зміні деяких важливих даних ст.№88 НК РФ Встановлює порядок камеральної перевірки ст.№89 НК РФ Як і коли проводиться виїзна перевірка ст.№89.1 НК РФ Виїзні перевірки для аудиту консолідованих груп платників податків ст.№89.2 НК РФ Проведення виїзної перевірки платників податків, що беруть участь в різного роду інвестиційні проекти ст.№91 НК РФ Зобов'язує забезпечити податковим інспекторам доступ до всіх документів, приміщень підприємства, що мають відношення до проведення перевірки даного типу ст.№93.1 НК РФ Позначається право ИФНС вимагати дані у контрагентів, здійснювалися комерційні угоди з підприємством, що перевіряється платником податків ст.№94 НК РФ Допускається можливість проведення виїмки документації ст.№95 НК РФ Можливість проведення експертизи в разі податкової перевірки ст.№96 НК РФ Допускається залучення сторонніх фахівців для реалізації перевірки (перекладачів, інших) ст.№100 НК РФ Складання акта за результатами завершення даної процедури

При можливості варто ознайомитися з зачіпають дане питання федеральним законодавством, а також судовою практикою.

Остання дозволяє оцінити шанси дозволу судового розгляду на користь кого перевіряють. У разі відсутності досвіду роботи з актами перевірок варто ознайомитися зі зразком.

На прикладі акту і заперечень можливо скласти аналогічні документи і уникнути стандартних помилок при цьому. Акт про закінчення виїзної перевірки складається в межах встановленого терміну.

Процедура складання акта за результатами податкової перевірки проводиться відповідно до встановленого в законодавстві регламентом. Порушення його не допускається.

Перевіряється може самостійно ознайомитися з ним, після чого контролювати дотримання законодавчих норм. Вирішувати всі конфліктні ситуації потрібно через суд.

Заздалегідь варто ознайомитися з наступними питаннями:

  • в які терміни повинен бути складений - якщо позапланова, якщо планова;
  • порядок оформлення результатів;
  • заповнений приклад;
  • якщо знайдені помилки.

В які терміни повинен бути складений

Тривалість проведення самої виїзної перевірки незалежно від типу організації та інших важливих чинників проводиться не довше, ніж 2 місяці.

Даний термін встановлюється чинним законодавством. Акт виїзної податкової перевірки повинен бути підготовлений не пізніше, ніж через 2 місяці з моменту закінчення перевірки.

При цьому існує ряд ситуацій, коли допускається продовження періоду проведення виїзної перевірки. До цього переліку входить наступне:

  • якщо потрібно отримати будь-які дані від іноземних організацій;
  • коли потрібно провести експертизу, виконати переклад документації.

Але навіть при наявності зазначених вище причин тривалість подібної перевірки не може бути більше 6 місяців. Даний момент закріплений на законодавчому рівні.

У день закінчення перевірки обов'язково формується спеціальна довідка - видається уповноваженому працівнику підприємства.

позапланова

Проведення позапланової податкової перевірки виконується в наступних випадках:

  • при наявності скарг від громадян ;
  • в разі закінчення терміну дії раніше виданого припису.

Після закінчення процедури проведення перевірки обов'язково видається спеціальний акт. Складається він протягом 60 днів.

сформувати заперечення , Пояснення до нього можна буде протягом наступних 30 днів.

Відносно перевірок даного типу діють всі стандартні правила, встановлені НПД (Податковим кодексом РФ, постановами ФНС).

планова

Планова перевірка може проводитися щодо юридичних осіб і індивідуальних підприємців. Не частіше, ніж 1 раз в 3 роки.

При порушенні цього терміну перевіряється має право не надавати документи, а також доступ до виробничих приміщень.

На підставі ст.№7 гл.№2 Федерального закону №294-ФЗ «Про захист прав» ИФНС зобов'язаний на офіційному сайті розміщувати дату проведення всіх планових перевірок.

Податківці зобов'язані в письмовій формі повідомити організацію про сам факт проведення перевірки планового характеру не пізніше, ніж за 3 дні до її початку. Тривалість її є стандартною (не більше 6 місяців у разі продовження).

Відео: ІП або ТОВ отримало рішення про виїзну податкову перевірку, що терміново робити, щоб уникнути штрафів

Аналогічним чином йдуть справи з процедурою формування акту з результатами. Він складається і передається в організацію в межах 60-денного періоду.

Порядок оформлення результатів

Максимально докладно процедура оформлення результатів розглядається в ст.№100 Податкового кодексу РФ.

Можна виділити основні моменти, знати які обов'язково:

п.1 ст.№100 НК РФ встановлює термін складання акту з результатами проведеної перевірки, заперечень і пояснень (при необхідності) п.2 ст.№100 НК РФ Згідно з цим пунктом необхідна наявність підписів таких осіб на акті:
які проводять перевірку даного типу
уповноважених осіб установи або ж ІП п.3 ст.№100 НК РФ Містить повний перелік всієї необхідної інформації, яку слід вказати в акті з результатами п.5 ст.№100 НК РФ Позначається 5-ти денний термін передачі акту на руки представникам організації, індивідуальному підприємцю п.6 ст.№100 НК РФ Заперечення складаються протягом 30 днів з моменту отримання акта

Необхідно пам'ятати про недійсність результатів перевірки в наступних випадках:

  • перевіряється установа не було повідомлено про сам факт проведення перевірки заздалегідь, у встановлені законодавством терміни;
  • в разі неподання акта перевірки - оформленого відповідним чином протягом 2 місяців з моменту завершення процедури;
  • при наявності інших порушень регламенту проведення виїзної перевірки.

заповнений приклад

Для виявлення помилок в акті виїзної перевірки варто заздалегідь ознайомитися з вірно складеним прикладом даного документа.

Знайти його можна на офіційному сайті ФНС або інших авторитетних джерелах в інтернеті.

Якщо знайдені помилки

Іноді при формуванні звітних документів виявляються помилки. Наприклад, в найменуванні контрагентів, написання прізвищ.

Подібні помилки можуть відображатися в акті перевірки, але не є підставою для застосування будь-яких санкцій. Так як наявність таких помилок не порушує чинне податкове законодавство.

Однією з функцій Федеральної податкової служби є проведення виїзних перевірок на підприємствах, індивідуальних підприємців

Що перевіряє податкова інспекція при виїзній перевірці дізнайтеся зі статті: виїзна перевірка .

Порядок призначення камеральної податкової перевірки, читайте тут .

Зразок заповненого акту камеральної податкової перевірки, дивіться тут .

Саме з метою пошуку порушень проводяться подібні виїзні планові та позапланові перевірки. Аналогічним чином йде справа з актом.

У разі наявності в ньому помилок він не може бути визнаний недійсним. Так як це жодним чином не впливає на результат проведення виїзної перевірки.

Порядок складання акту відбивається в чинному податковому законодавстві. При його порушенні даний документ, як і сама перевірка, просто будуть вважатися недійсними.

Тому перевіряючим і перевіряється установі необхідно максимально уважно вивчити цей документ.